Test za naprave LAN preko električnega omrežja

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Na razlicni fazi tako ali tako ne more delovati (razlicni fazi sta fizicno loceni med sabo, kot ce bi posiljal nekaj v eno vlakno opticnega kabla in pricakoval podatke ven iz drugega). Se varovalka bi znala biti problematicna (za VF signale, kar omenjena komunikacija je), tudi ce gre za isto fazo.
Naj mi kdo prosim razloži to s fazo. A bo delalo, če je ena vtičnica na enem FIT stikalu, druga pa na drugem?

Vrži en FIT dol. Tam kjer zdaj nimaš elektrike je ena faza in na teh vtičnicah bo delalo. Če ena zdaj deluje in je ena ugasnjena, ne more delat. Pika. Žal.

Lp

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:

Vrži en FIT dol. Tam kjer zdaj nimaš elektrike je ena faza in na teh vtičnicah bo delalo. Če ena zdaj deluje in je ena ugasnjena, ne more delat. Pika. Žal.

Lp

Ni nujno... Lahko imas tudi na eni fazi vec FID stikal oziroma varovalk... In v tem primeru zna celo delovat... ker varovalka ne bi smela nic filtrirat, FID stikalo pa pomoje tudi ne ... Enostavno so to take zadeve, ki jih bo treba probat...drugace ne bo slo...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
A kaj pomaga informacija, da gre za stanovanje s svojo električno omarico? A je običajno po stanovanjih več faz? Sicer pa bom v vsakem primeru probal, itak strošek ni velik.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Ni nujno... Lahko imas tudi na eni fazi vec FID stikal oziroma varovalk... In v tem primeru zna celo delovat... ker varovalka ne bi smela nic filtrirat, FID stikalo pa pomoje tudi ne ... Enostavno so to take zadeve, ki jih bo treba probat...drugace ne bo slo...

Saj si sam napisal kako je z dodatno oviro (= cevno varovalko v seriji in varistorjem na ostala dva vodnika). V tisti zadevi je kvecjemu slabse
frown-1.gif
Potrebno je razumeti, da gre tukaj za komunikacijo s frekvenco ranga 100 MHz, to pa se dogaja na vodniku, ki je dizajniran za prenos 50 Hz, vse ostalo pa naj bi vsaj "ignoriral", ce ze ne dusil (pri cemer bogato "pomaga" tudi kapacitivnost vseh varnostnih elementov, ki si jih omenil).

Seveda je teoreticna moznost, da bi na isti fazi delovalo tudi cez mnozico ovir ... le prevec realno ni, ce se ustavi ze pri precej manjsih
wink-1.gif

22. jul 2007
13.583
1.767
113
124
Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Tudi sam poštimal zadevo končno. Deluje preko vseh FIT stikal, tako da povsod po stanovanju je signal med 80-100%. Odlično.
Porabo mi je pa moj merilec kazal med 1 in 1,5W pri polni obremenitvi, vendar mi itak merilec slabo meri do 2W. Tako da, perfektno. Priporočam.
Sicer se pa zadeva med delovanjem segreje in se čuti toplo, v stand-byu pa je verjetno na sobni temperaturi. V stand-by gre pa itak po 5-ih minutah nedelovanja LAN povezave.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
V priloženem programu mi je kazalo 160 Mbs in sicer na različnem FIT stikalu in še en adapter je na podaljšku. V praksi ne vidim razlike med UTP kablom, torrent šiba do fula (imam 3mega linijo), omejitev je torej zunanja linija in ne adapter.
Bom v nasledjih dneh potestiral še povezavo z diskovjem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Evo, še en kratek test kopiranja velike datoteke med dvema prenosnikoma:
- preko adapterjev in routerja je šlo čez s 7 MB/s
- preko UTP-ja in routerja 10,7 MB/s
- preko UTP-ja direktna povezava 11,7 MB/s

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
To ne, se mi je pa zdelo čudno, kar si pisal za direkten priklop, dandanes ma pa večina laptopov giga mrežne.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Precej switchev, routerjev in podobne opreme, ki jo imajo ljudje doma ze od prej, pa je se vedno 10/100mbps
smile-1.gif

Ali so modemi/routerji, ki jih ponudniki dajo zraven prikljucka ze gigabitni? Pomoje, da je se vedno precej takih, ki so zgoraj omenjeni...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Da podam še dodaten feedback.
Tisti program zraven za management je precej hroščast.
Sicer sem pa povezal štiri te zadeve in trenutno vse špila fenomenalno. Izredno zadovoljen. Recimo na TV-ju sem dal predvajanje DVD ripa z diskovja in hkrati s prenosnika kopiral na diskovje veliko datoteko. Zadeva delovala odlično.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pogledal sem 6 svojih kablov in 5 jih je Cat5E oziroma "verified for gigabit ethernet".
Sploh se ne spomnim kdaj sem jih kupil (s tem mislim na starost).

Kabli so že lep čas gigabit ready.
PC-ji in laptopi pa že tudi imajo vrsto let gigabitne priključke.

Izjeme so:
- netbook-i
- najcenejši PC-ji ("razprodajno 5 let stari šrot")
- starejši switch in ruterji

Torej če je kdo kupoval opremo v zadnjih dveh letih, je kable dobil itak "gigabitne", PC skoraj sigurno, switch po lastni izbiri (zdaj gledam na enaA, 100Mbps so od 10-30 EUR, gigabitni pa od 20-30). Edino pri tuerjih je večja razlika 300Mpbs (WLAN del) ruterji z starim LAN-om so od 25 EUR dalje, taki z gigabitnim LAN-om pa od 50 EUR dalje. (te zadnje cene iz Avstrije).

Torej če je nekdo šparal vsak cent ali preprosto ni bil pozoren, potemi nima gigabitne mreže.
Jaz imam tudi samo eno gigabitno povezavo, vse drugo je 100 ali pa WLAN. (lahko bi še sicer službeni laptop tu pristavil, ki ga imam tuintam doma ter gigabiten).

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Jah, kaj naj rečem. Router je WRT54-G, en od prenosnikov je star 3,5 let.
Bo treba malo razmišljat, da nekateri nimamo state of the art, blink-blink zadnje, najnovejše, super-duper računalniške opreme.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Saj jaz mam isto, kaj se razburjaš???
nahrung002.gif
Je že v redu, se ne razburjam, ker vse dela
grin1.gif
.
Malo me je zgolj zmotilo, ker si omenjal, da je zgolj 100 mb, ker sem kao šparal vsak cent
wink-1.gif
.
nahrung002.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne, to sem mislil na to če je kdo kupoval zadnji dve leti. V bistvu se je moral potruditi, da se izogne gigabitu. Izjema, kot že omenjeno, je ruter, ki je tam 25 EUR dražji.