Vsak, še tako zabačen Mercator ima 2 blagajni in 2 POS terminala. Tudi če en stane nekaj sto EUR in nato še podpora zanj 100 EUR/mesec (kar je izjemno drago in sem verjetno rekel vsaj 10x preveliko cifro) to ni strošek, ki podre matematiko ali postaviti polnilnico ali ne.
Že 15 let nazaje se je vse POSe velikih trgovcev prestavilo na IP, neomejena LTE naročnina je 20-25 EUR, LTE router je nekaj 100 EUR (cenen), do 1500 EUR (odličen, z vgrajenim firewallom). Za stacionarne postavitve ti Telekom da LTE modem/router zastonj, pa še oni ga upravljajo.
Zdaj boš lahko rekel, da sem za debato nekompetenten, ampak: v 7ih letih nisem še nikoli plačal za polnjenje BEVa. Če prav razumem, npr. na Petrolovi polnilnici ne moreš "elektrike" plačati kot bi plačal bencin, kar mi je tako smešno, da skoraj verjeti ne morem.
Vsak posel nekaj stane. Ampak, stane pa tudi norčevanje iz kupcev. Pa saj ni čudno, da bo nek Elon s svojimi (vsaj v nekaterih pogledih) precej povprečnimi avti povozil pol avtoindustrije, preprosto zato, ker iz principa noče biti del kartela, ki že 130 let izsiljuje voznike avtomobilov. Presneto preveč lahko delo bo imel.
(Morda pa sem sam v čisto napačnem biznisu, kjer je konkurence preveč in si takšnega načina delanja posla ne moremo privoščiti?)
Če se je kdo vozil po italiji, imajo tam že verjetno ene 20 let sistem črpalke kjer je za več črpalnih mest en terminal na katerem opraviš najprej rezervacijo sredstev na kartici, izbereš številko pumpe in tankaš. Na koncu pobereš še račun, če si ga zahteval, ampak pri nas je taka super zakonodaja da račun mora biti obvezen in še fiskaliziran, kljub temu da je očitno da avtomat ne more utajevat davkov.
Če se prav spomnim je Bjorn točno tak sistem enkrat gledal na enem sejmu, še več, ta sistem je bil od slovenskega Etrela, ki direktno zalaga Moon s svojim hardwareom.
Edit, našel:
Samo ta zadeva nima printerčka za izpis računa, kar pomeni spet neko registracijo da dobiš račun na mail ali kako?