termostatski ventili - delilniki toplote...

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Sem lastnik takega stanovanja,ki ima zunanje stene,pa še polovica ga je v zraku,pod stanovanjem so pa garaže.Vsa stanovanja imajo vgrajene na vstopu kalorimetre.Do sedaj smo vsi plačevali po porabi +80:20 za izgube.Sedaj se dogovorjamo za korekturne faktorje.Mislim,da smo izbrali izračun po načrtu bloka(blok je star 3 leta).Glede pravičnosti pa toliko.Letos,pred začetkom kurilne sezone sem imel v stanovanju 18 stopinj-še dobro da imam klimo,drugače bi nas pošteno zeblo.Kličem upravnika kdaj se bo začelo z ogrevanjem,pa mi reče ko bo dobil soglasje od predstavnika bloka.grem do tega predstavnika in mi odgovori,da ne da soglasja,ker da on pa ima 22 stopinj.Ali kdo ugane kje ima on stanovanje?To je bila solidarnost.Od takrat naprej strogo zagovarjam korekturne faktorje-pa še po zakonu mi pripadajo.Pa za ogrevanje sedaj plačujem tudi 50 evrov več od takih sosedov-seveda saj jih jaz ogrevam.Pa ne sedj govoriti o tem,saj si vedel da je tvoje stanovanje na taki legi-bom res potem začel s takimi debilizimi,kot ne rabim dvigala,ne rabim strehe in tako dalje...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Ouch, to pa verjamem, da boli. Ampak jaz bi rekel, da je tukaj del krivde tudi pri samem izvajalcu/arhitektu gradnje, ker ni dodatno izoliral tvojega stanovanja (ker če prav razumem imaš zgolj zgoraj notranje stene in pa par sten pri strani, vse ostalo je pa zunanje.
Jah, en znanec mi je enkrat rekel, da nikoli se ne kupuje stanovanja v kleti ali pa ''v zraku''. Očitno je že vedel, kaj govori.
Mi pa ni jasno, kako je to možno. Namreč sam sem živel v najvišjem nadstropju pod streho, v slabo izoliranem bloku, res pa z novo streho in dejansko sem odprl radiatorje zgolj za 1 teden v letu (ko je bilo najbolj mraz), vse ostalo sem imel zaprto. Pa je bilo vse zunanje, razen poda. Tako da, po moje so preveč šparali pri tvojem stanovanju.... Recimo sam bi, če bi že moral kupiti tako stanovanje in še ne bi bilo opremljeno, nabil z notranje strani dodatno izolacijo. Sicer izgubiš nekaj kvadrature, ampak sam bi to žrtvoval.

Sam imam sicer pol zunanjih sten, zgoraj in spodaj pa notranje, pa bi bilo verjetno res bolj pošteno, da se uvede neke korekturne faktorje. Jah, bomo videli, kam bo šla zadeva.... Prav pretirano se ne bom zavzemal za to...

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Po načrtu je že v redu,samo za izvedbo pa ne bi dal roke v ogenj(Vegrad).Je pa tudi res,da je ogrevanje na peči nastavljeno tako,da radiatorji niso nikoli vroči,ampak so topli,tudi če je odprto do konca.Za tiste,ki imajo vmesna stanovanja je to dovolj,za tista ki imajo zunanje stene pa pač ne segreje dovolj.Lansko leto je bilo še slabše,pa so potem na centralni dvignili termostat za 1 stopinjo(po dolgem prerekanju)Zaradi tega posledično vsi plačujemo več in to nekaterim ni všeč-nas naj pa kljub temu,da plačujem veliko več kot oni še vedno zebe...Recimo zdajle je v otroški sobi(velika 8 kv.metrov,radiator 2x1m)20,9 stopinj.Si ne predstavljam koliko bi bilo,če je zunaj -10.Lani čez 19 stopinj nismo prišli-sem resno razmišljal o nakupu električnega grelca.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
In to v bloku staremu 3 leta? Ali so sploh dali kaj izolacije na fasado? Pri trenutnih temperaturah bi zadostovalo že kuhanje in ostali aparati (TV...) za normalno počutje.
Starša imata vogalno stanovanje in letos radiatorjev še odprla nista (razen v kopalnici) Je pa to večstanovanjska hiša leto izgradnje 1905
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
12 cm je kar nekaj. Morda le krivo to, da je spodaj garaža in nič izolirano. Jaz sem imel kuhinjo v "zraku" in so bila tla tako hladna, ker ni bilo spodaj nobene izolacije, da nisi mogel na miru stati. Sem dodal samo 5cm stiropora in je bila velika razlika.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
Sem lastnik takega stanovanja,ki ima zunanje stene,pa še polovica ga je v zraku,pod stanovanjem so pa garaže.Vsa stanovanja imajo vgrajene na vstopu kalorimetre.Do sedaj smo vsi plačevali po porabi +80:20 za izgube.Sedaj se dogovorjamo za korekturne faktorje.Mislim,da smo izbrali izračun po načrtu bloka(blok je star 3 leta).Glede pravičnosti pa toliko.Letos,pred začetkom kurilne sezone sem imel v stanovanju 18 stopinj-še dobro da imam klimo,drugače bi nas pošteno zeblo.Kličem upravnika kdaj se bo začelo z ogrevanjem,pa mi reče ko bo dobil soglasje od predstavnika bloka.grem do tega predstavnika in mi odgovori,da ne da soglasja,ker da on pa ima 22 stopinj.Ali kdo ugane kje ima on stanovanje?To je bila solidarnost.Od takrat naprej strogo zagovarjam korekturne faktorje-pa še po zakonu mi pripadajo.Pa za ogrevanje sedaj plačujem tudi 50 evrov več od takih sosedov-seveda saj jih jaz ogrevam.Pa ne sedj govoriti o tem,saj si vedel da je tvoje stanovanje na taki legi-bom res potem začel s takimi debilizimi,kot ne rabim dvigala,ne rabim strehe in tako dalje...
evil.gif

Nisem ziher ce ti ves kaj govoris!?

pravis da mas vse zunanje stene pa da si v luftu pa nad garažami? Zdaj pa ti meni povej koga ti greješ? ti nobenega ne greješ ker očitno nimaš skupnih sten...vse izgube so tvoje v tvojem stanovanju. Ker si ti kupo slabo ležeče stanovanje pa bodo sedaj drugi sofinancirali tvojo toploto!? meni se to zdi relikt socializma...če ne moreš imeti dovolj toplo prodaj stanovanje in se preseli tja kjer ti bo dovolj toplo. Ker jaz resnično ne vidim pointa zakaj bi jaz tebi sofinanciral gretje...

sedaj pa k strehi...streha je skupna lastnina, hodniki so skupna lastnina, in dvigalo je skupna lastnina...stanovanje pa je TVOJE...vidiš razliko...brez strehe ne moreš, pa brez dvigala tudi ne če je v bloku...izgube pa so samo tvoje skozi stanovanj...če jih imaš več kot ostali je to samo tvoj problem...

po zakponu ti trenutno pripadajo...ker je zakon sprejet tako debilno da nebi bilo preveč zgražanja ljudi (da bo pač prehod lažji)...počakaj par let, pa boš lepo plačeval to kar boš izgubljal skozi svoje stanovanje...

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Najbrž imam dve steni stanovanja še vedno priklopljena k sosedom.Pa tudi moj strop najbrž ni v zraku, ampak je nekdo nad mano
bonk.gif
In jih s tem seveda posledično ogrevam.Sicer pa če bi vse dobro prebral,do sedaj plačujem ogrevanje po števcu.Problem je v tem da se stanovanje ne segreje dovolj,ker je sosedom dovolj toplo in ne dovolijo dvigniti temperature na peči.Ker je s tem večja poraba plina vsi plačamo več.Jaz pa hočem samo vroče radiatorje-ne samo mlačne.Zadovoljen?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Kar sedaj pises ni nujno...lahko imaš vmes hodnik, lahko da nad tabo ni nobenega...kakorkoli že...

to da nimate vročih radiatorjev pa je čudno...menda obstajajo standardi koli mora biti vroča voda za ogrevanje preko radiatorjev (visokotemperaturno ogrevanje) oziroma neka meja do kod se greje...sicer pa maš neke neumne sosede...višja temperatura vode, hitrje se segreje stanovanje. posledično manjša poraba kot pa da cel dan laufa peč na neki minimalni temperaturi...

no če bi bil moj sosed bi bil zagotovo za to da se dvigne temperatura, ker očitno imaš več izgub kot pa jih nadomestiš z radiatorjem...to pa je shit...

si ziher da mate vse odzračeno pa da pumpe delajo vredu?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
evil.gif

Eno je stanovanje, drugo pa skupni deli (lift, streha ...).
In ja, kaj si pa takega kupil ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
Najbrž imam dve steni stanovanja še vedno priklopljena k sosedom.Pa tudi moj strop najbrž ni v zraku, ampak je nekdo nad mano
bonk.gif
In jih s tem seveda posledično ogrevam.Sicer pa če bi vse dobro prebral,do sedaj plačujem ogrevanje po števcu.Problem je v tem da se stanovanje ne segreje dovolj,ker je sosedom dovolj toplo in ne dovolijo dvigniti temperature na peči.Ker je s tem večja poraba plina vsi plačamo več.Jaz pa hočem samo vroče radiatorje-ne samo mlačne.Zadovoljen?

To z radiatorji je pač druga stvar. Zahtevaj (pa tudi če preko odvetnika in sodišča) da nastavijo temperaturo tajko, da se ti bo stanovanje segrelo. Ne glede na to, koliko na koncu vsi plačujejo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
bonk.gif

To z radiatorji je pač druga stvar. Zahtevaj (pa tudi če preko odvetnika in sodišča) da nastavijo temperaturo tajko, da se ti bo stanovanje segrelo. Ne glede na to, koliko na koncu vsi plačujejo.
Saj v principu kaj bistveno več ne bi smeli plačat, namreč če bo bolj vroče bodo pač bolj zaprli radiatorje, tako da bodo imeli isto toplo noter. Torej bistveno se ne bi smel strošek povečat. Če pa cevi niso pravilno izolirane je pa druga stvar.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
evil.gif

Sem v pritličju doma. Ne rabim lifta in ga nebom plačal, ali kako to gre ?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
evil.gif

Če ne ločiš skupnega dela bloka (kamor sodi tudi lift, ne glede na to, ali ga uporabljaš ali ne in za kar je normalno, da si vsi delijo stroške, tako kot za streho, porabo elektrike v skupnih prostorih ...) od lastnega stanovanja, potem bolje, da se na drevo preseliš ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
pikovit: ti imaš lahko s petih strani okna v fletu(če si v "zraku", spodaj pa garaža) jaz pa samo na eni steni in se počutim v fletu kot bi bil v avtobusu ki bi imel samo sprednjo šipo......to je tudi prednost veš.....

sicer pa: vztrajaj da se temperature vode dvigne, če pa se stanovalci bojijo povišanja stroškov ogrevanja naj pa radiatorje zaprejo, ali pa celo odstranijo iz fleta in plačujejo samo tistih 20% skupnih stroškov.
če imaš 12 cm stiroporja na fasadi in toliko tudi na stropu ne moreš imeti ravno nekajkrat višjega stroška ogrevanja. Drugo je pri stavbah iz NF opeke(ali betonskih votlakov) 25cm stene, brez izolacije.

Če se ti ljubi, pač prodaj kot nadstandanrdno (izjemno svetlo, krasen razgled) in kupi nek avtobus ki ima samo sprednjo šipo po možnosti na kakšno vpadnico ali pa s pogledom na sosedovo mizo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
evil.gif

Če ne ločiš skupnega dela bloka (kamor sodi tudi lift, ne glede na to, ali ga uporabljaš ali ne in za kar je normalno, da si vsi delijo stroške, tako kot za streho, porabo elektrike v skupnih prostorih ...) od lastnega stanovanja, potem bolje, da se na drevo preseliš ...

Kupil bi si stanovanje v pritljičju ne pa se zdaj razburjaš da moraš plačevati lift. Si vedel prej v kaj se spuščaš. Tisto o drevesu pa rajši ti premisli...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Evo prišo novi račun...spet okrog 60 €, sem ventile in delilnike že skoraj noter spravo...

jebelacesta, kolko sem v vseh letih preplačal zadeve....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
Sem lastnik takega stanovanja,ki ima zunanje stene,pa še polovica ga je v zraku,pod stanovanjem so pa garaže.Vsa stanovanja imajo vgrajene na vstopu kalorimetre.Do sedaj smo vsi plačevali po porabi +80:20 za izgube.Sedaj se dogovorjamo za korekturne faktorje.Mislim,da smo izbrali izračun po načrtu bloka(blok je star 3 leta).

Kak pa je to blok, da niso ločili gretja?

Pa tudi..če blok star tri leta mora imeti vsaj zakonsko predpisano debelino izolacije, torej so (morajo) biti tudi stropi izolirani.

Ne vem no...pri tako starem bloku (če to res drži) je povsem tvoja stvar (in problem), če si si omislili robno stanovanje in s tem (zavedno ali nezavedno?) reskiral višjo porabo toplote (in logično je, da bo tudi račun za porabo temu primerno višji)..tako da po svoje razumem soseda , ker ne pristane na korekturne faktorje (tudi jaz ne bi pristal pri novogradnji). Pri novogradnjah bojo morali pri takih stanovanjih enostavno spustiti ceno - vsaj pameten kupec jo bo zbijal, če drugega ne, ker je dejstvo da bojo stroški uporabe/vzdrževanja takega stanovanja višji....pa še to je problem, ker zadeve delajo za trg in se vedno potrudijo da dajo minimalno izolacije - ravno da pridejo zakonsko skozi.

TenkaN

Zelenc'
30. nov 2010
9
0
1
Še malo pa se bojo masovno začeli delat in upoštevat korekturni faktorji...
...skladno s pravilnikom !

:-D