termostatske glave

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
nevem, mores it enkrat vzporedno pogledat kako zgleda soba, ki jo ogreva radijator s 70°C toplone in taka ki jo ogreva s 45°C naprimer.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Saj imaš prav, avtomatika se prilagaja cel dan glede na zunanjo temperaturo ampak navedel si pa res ekstremen primer. Jaz imam od začetka kurilne sezone nastavljeno na 55°c in bo glede na napovedi tako ostalo do Novega leta, januarja, ko bo pa stisnilo bom pa dvignil za 10°c pa bo.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Seveda je primer zaradi poante malo nategnjen, samo ni pa redko, ko so dejansko znotraj mescev velika temperaturna nihanja.

Vseeno pa za vsak slucaj prilagam od Junkersa graf, kjer debela crta opisuje, temperaturo vode za ogrevanje glede na zunanju temperaturo:
ogrevanje.png

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Si me malo "zrajcal" s temle grafom.
smile-1.gif
Sedaj imam na peči navaden mehanski termostat. Ali se lahko ta avtomatika vgradi na mojo obstoječo peč?

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
ne, to je namenska zadeva direktno za Junkersove peci (razen ce mas junkersovo seveda :D) - dejansko je celo zelo poceni cca 70€.

to je TA-211E

ta211-e_sach_gr.jpg

ce pa te zanima se vec o tem, oziroma dodatne funkcionalnosti pa imas tukaj navodila, kjer tocno pise, kaj se da vse nastavit. Dejansko se da nastavit celotna krivulja, da se vedno optimalno ogreva, omogoca tudi zascito proti zmrzali in se par dobrot:
Pretpostavljam, da obstajajo tudi kake 3rd party resitve, ki niso vezane na blagovno znamko, ki podpirajo vse te funkcionalnosti, verjetno se vec in pridejo tebi v postev:

http://www.ll66.eu/pdf/i-u-TA211E.pdf

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ni težav.

Načeloma potrebuješ krmilnik, mešalni ventil z elektromotornim pogonom, tipalo zunanje temperature, tipalo dotoka (potopno) in to je to.

Kakšen takle komplet:: http://www.seltron.si/index.php?mod=products&cat=190&prodid=176 - ta ima tudi sobno tipalo in tiopalo v bojlerju za toplo vodo

Morda zadošča to: http://www.seltron.si/index.php?mod=products&cat=190&prodid=44

Vprašaš pa lahko tudi tu: http://www.first.si/STRANI/a-MR-TR.htm

Tako pri Seltronu kot pri Firštu ti bodo znali pomagati in svetovati. Morda bo potrebno zamenjati obstoječi mešalni ventil, ostale zadeve pridejo na novo.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če malo premislim jaz rabim samo krmilno enoto s preklopnim relejem, ki mi vklaplja gorilec, ter priključni mesti za dve temp. sondi. (zunanje tipalo in tipalo vode v peči)
Nimam mešalnega ventila, ker imamo v vsakem nadstropju po en kombiniran bojler.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.343
2.387
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
Seveda je primer zaradi poante malo nategnjen, samo ni pa redko, ko so dejansko znotraj mescev velika temperaturna nihanja.

Vseeno pa za vsak slucaj prilagam od Junkersa graf, kjer debela crta opisuje, temperaturo vode za ogrevanje glede na zunanju temperaturo:
ogrevanje.png

Kakor so mene učili "mojstri" so temperature pod 60st. v peči prepovedane, zaradi kondenziranja peči na olje.
Tu pa graf kaže temp. 45st.

Kje je finta?

Mi imamo dve pumpi dva mešalna in dva termostata, ter na vseh radjatorjih tremostatske glave. Temp. po cekih 360m2 po želji.

Lp

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
ne govori neumnosti... sobni termostat je nujno potreben saj uravnava delovanje pumpe posledično skrbi tudi za ekonomičnost termostatsek glave pa lokalno uravnavajo temperaturo

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
ljudje božji namen termostata je da prekinja delovanja črpalke posledično vode ne ohlaja po nepotrebnem... največji problem ob katerega se ni nihče vtaknil pa je dejstvo da nekaj ne štima ker je pritličje v njegovem primeru toplejše kot nadstropje... to je kontra fiziki saj gre topla voda vedno navzgor... tudi sam živim v hiši in centralna mi je bila pred leti zananost danes jo imam v malem prstu saj sem poizkusil mnogo nasvetov na koncu pa ugotovil da je potrebno vse sprobat in se sam odločit kaj ustrza najbolj

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
iz vidika dolgoročnosti je sigurno prav to kar si rekel.... kondenziranje pod 60 stopinj nezaželjen učinek ki na dolgi rok pelje v predčasno menjavo peči

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
danes se dobi tudi brezžične termostate... predvsem zanimivo pa se mi zdi da je spodnji del toplejši kot zgornji... menim da nekaj delaš narobe saj spodnji del po nobeni logiki ne more biti toplejši razen če je zgornji del izolacijsko katastrofalen

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ko smo montirali centralno sem majstru povedal naše zahteve glede ogrevanja prostorov in sva oba prišla do zaključka, da bo sobni termostat samo motil zadevo.
V glavnem mi smo zadovoljni z delovanjem in tudi poraba olja je OK.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Kakor so mene učili "mojstri" so temperature pod 60st. v peči prepovedane, zaradi kondenziranja peči na olje.
Tu pa graf kaže temp. 45st.

Kje je finta?

Mi imamo dve pumpi dva mešalna in dva termostata, ter na vseh radjatorjih tremostatske glave. Temp. po cekih 360m2 po želji.

Lp

to je vremensko vodena regulacija za kondenzacijski plinski kotel od Junkersa, kjer je izkoristek celo najvisji pri nizji temperaturi. Se pravi ne govorimo o plinski peci

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik netko pravi:
ljudje božji namen termostata je da prekinja delovanja črpalke posledično vode ne ohlaja po nepotrebnem... največji problem ob katerega se ni nihče vtaknil pa je dejstvo da nekaj ne štima ker je pritličje v njegovem primeru toplejše kot nadstropje... to je kontra fiziki saj gre topla voda vedno navzgor... tudi sam živim v hiši in centralna mi je bila pred leti zananost danes jo imam v malem prstu saj sem poizkusil mnogo nasvetov na koncu pa ugotovil da je potrebno vse sprobat in se sam odločit kaj ustrza najbolj

niti ni kontra fiziki - ne vem kaksna je njihova stavba in ali imajo se vec stokov kot le ta dva. Ampak v primeru mansardnega zgornjega dela ali slabo izoliranega podstresja je lahko tudi v zgornjem stoku mrzleje

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Da malo bolj pojasnim zadevo.
Zgornje nadstropje je zato bolj hladno, ker zivim v vrstni hisi, in sem lahko bi rekli na sredini, torej imam sosede in na levi in na desni strani. Stvar pa je v tem da je hisa starejsa in s tem tudi moji sosedi stanovalci, ki pa na mojo zalost sploh nimajo centralno ogrevanje in se še vedno grejejo na pec na drva, torej grejejo le prtlicje.
Zato imam torej spodnje nadstropje vedno toplejse in ga tako rekoc skoraj ni potrebno ogrevati (saj me grejejo tudi sosedi), zgoraj pa je veliko hladneje saj sosedi zgoraj nimajo ogrevanja. Ko smo delali centralno na novo (saj preden sem se vselil tudi pri meni ni bilo centralnega) smo vsi mislili, tako kolegi kot centralar in vodovodar, da bom imel v zgornjem se prevroce glede na to da sem svoj del hise se dodatno izoliral z stirodur 8 cm in pa nova streha z izolacijo trendisol (40 cm). Pa temu ni tako.
Povprecno je v teh malo hladnejsih dneh spodaj okrog 23-24 st. (brez gretja!) zgoraj pa 20. Tako da prakticiram da zvecer prizgem centralno in imam spodaj ubistvu ugasnjene radijatorje, zgoraj pa termostatske glave nastimane na 23 stopinj da imam ponoci toplo. Zgoraj so namrec tako rekoc le spalni prostori ki pa se cez dan redko uporabljajo. Zdaj, ali je to kar delam ekonomicno in pravilno pa ne vem.