termostatske glave

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Po mojem mnenju imaš tu eno osnovno napako : sobni termostat bi moral krmiliti črpalko in ne peči. V tem primeru bi sobni termostat sicer izklopil črpalko, vendar bi topla voda zaradi gravitacije do zgornjih radiatorjev še vedno krožila.

Peč pa ima tako ali tako svoj termostat, ki bo vzdrževal konstantno temperaturo. S tem se tudi izogneš prevelikim nihanjem in časovnim zamikom med vklopom peči in časom, ko radiator dejansko prične ogrevati.

kdo bi vedo :D Mogoce se nisem dovolj natancno izrazal - v mojem primeru TW2 prestavi ogrevalno krivuljo vremensko vodenega regulatorja, kaj pa se tocno dalje dogaja pa ne vem :D Vsekakor pa mislim, da ni samo crpalka, kr se dodatno se glede na zunanjo temperaturo avtomatsko prilagaja temperatura vode

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Po mojem mnenju imaš tu eno osnovno napako : sobni termostat bi moral krmiliti črpalko in ne peči. V tem primeru bi sobni termostat sicer izklopil črpalko, vendar bi topla voda zaradi gravitacije do zgornjih radiatorjev še vedno krožila.

Peč pa ima tako ali tako svoj termostat, ki bo vzdrževal konstantno temperaturo. S tem se tudi izogneš prevelikim nihanjem in časovnim zamikom med vklopom peči in časom, ko radiator dejansko prične ogrevati.

No, saj to sem v enem izmed prejsnih postova napisal, da v kolikor vem, sobni termostat krmili pumpo (crpalko) in ne samo pec. V bistvu pa se sem se spomnil da sam sobni termostat deluje dejansko na baterije, tako da elektrike ne porablja.
Se vedno pa ne vem ali je moj nacin ogrevanja dovolj varcen da bi ga koristil v prihodnje?
Torej ce ta crpalka dobiva stalno informacijo da mora delati ker je sobni termostat stalno aktiven, saj je nastavljen na recimo 30 stopinj.
Ali ob tem crpalka stalno porablja elektriko ali kurilno olje?

hvala vseem za pomoc

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
poglej v navodila od svoje opreme kaj tocno dela tvoj sobni termostat.

Ce ti na kratko odgovorim - po mojem mnenju od sobnega termostata nimas koristi in ne vem zakaj bi ga potem sploh imel noter.

Ce se ti na sparanje odgovorim - mislim, da se imas fora, da lahko optimiziras stroske ogrevanja, saj imas osnovno instalacijo in z malo investicijo lahko dosezes lepe prihranke.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hm, glej moj primer:

Peč je skupna za več stanovanj. Imam pa lastno črpalko, ki jo vklaplja sobni termostat preko kontaktorja, pa tri radiatorje s termostatskimi glavami.

Sedaj imam dve možnosti. termostatske glave odprte na 5 in regulacijo preko sobnega termostata, ali sobni termostat naviti na 25 in temperaturo prostorov doseči z uravnavanjem termostatskih glav.

Moja dilema. v primeru 2, se pravi ko so hipotetično vse termostatske glave zaprte, sobni termostat pa javlja črpalki naj laufa, ali je to kaj slabo za črpalko? Ker vode nima kam porinit jo samo meša..

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
nevem - po mojem je to najbolj odvisno od crpalke same - najboljse preberes navodila in predvsem opozorila, ker dobro sigurno ne more bit.

Resitve, ki sem jih jaz gledal od Junkersa so vedno imeli crpalke vezane na ogrevalne kroge, ki pa je vsak vseboval tudi sobni termostat, ki je reguliral crpalko.
Najboljse da kar probas sledece - v sobi, kjer imas sobni termostat odpri ventil na radiatorju do konca, v ostalih sobah pa reguliraj s termostatskimi ventili na radiatorju. Ce imas podobne izgube, bi ti mogoce celo funkcioniralo tako kot mora

Nazadnje urejeno:

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
aja mogoce se ena zadeva - poglej za kake mesalne ventile, ti je mogoce boljsa varjanta - dejansko crpalka lahko dela cel cas, vendar krozi znotraj tvojega kroga, po potrebi pa dovaja dodatno toploto in tako ne prides do situacije, kjer pretoka nebi bilo

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ko sem pred 14 leti uredil še drugo etažo in v prostore napeljal centralno, so mi razlagali vsevprek, kaj moram in kaj ne. Da bi ne imel težav, sem na začetku priklopil v sistem precej drago večfunkcijsko regulirno napravo s senzorji zunanje in notranje toplote, senzorji v prostorih in v sami peči - skratka vse je bilo pod kontrolo. Po dveh letih sem zadevo (na srečo) prodal, ker je bilo vse prej kakor v redu - ali je bilo pretoplo, ali prehladno ali pa oboje v obeh etažah.
Nato sem stavil na termostatske ventile, ki so prav tako delali 'štalo' dve leti in so sedaj nekje v nekem predalu.
Od takrat se držim nasveta starega mojstra - za vsako črpalko po en termostat (torej za vsako etažo), na začetku zime nastavitev na željeno temperaturo in prepoved celi družini dotikanja.
Še danes je v redu, cela hiša ima enotno temperaturo.

To je moja izkušnja.

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Termostat vrži ven, čimprej (ali ga pa nastavi tako visoko, da ne bo izklapljal).

Na radiatorjih so termostatske glave, torej imaš krmiljeno temperaturo vsakega prostora v hiši - po termostatu za vklop/izklop črpalke ni nobene potrebe.

Če želiš varčevati in nekoliko "inteligentneje" krmiliti, si omisli vremensko vodeno regulacijo temperature dotoka (v radiatorje). Taka regulacija temperaturo dotoka spreminja glede na zunanjo temperaturo (nižja kot je temp. zunaj, višja je temp vode). S tem močno zmanjšaš toplotne izgube v prehodnih obdobjih, ko ni nobene potrebe, da bi bila voda v rediatorjih 60+, pa tudi udobneje je, saj radiatorji manj sevajo.

Taka vremenska regulacija se sevada da dobiti tudi v izvedbi s tedensko uro, ko nastaviš temperature dotoka za ponoči, podnevi ipd....
Če pa imate peč slučajno starejšo od 25 let pa razmislite o nakupu nove, skupaj z vgrajenim krmiljenjem.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Termostat vrži ven, čimprej (ali ga pa nastavi tako visoko, da ne bo izklapljal).

Na radiatorjih so termostatske glave, torej imaš krmiljeno temperaturo vsakega prostora v hiši - po termostatu za vklop/izklop črpalke ni nobene potrebe.

Če želiš varčevati in nekoliko "inteligentneje" krmiliti, si omisli vremensko vodeno regulacijo temperature dotoka (v radiatorje). Taka regulacija temperaturo dotoka spreminja glede na zunanjo temperaturo (nižja kot je temp. zunaj, višja je temp vode). S tem močno zmanjšaš toplotne izgube v prehodnih obdobjih, ko ni nobene potrebe, da bi bila voda v rediatorjih 60+, pa tudi udobneje je, saj radiatorji manj sevajo.

Taka vremenska regulacija se sevada da dobiti tudi v izvedbi s tedensko uro, ko nastaviš temperature dotoka za ponoči, podnevi ipd....
Če pa imate peč slučajno starejšo od 25 let pa razmislite o nakupu nove, skupaj z vgrajenim krmiljenjem.

Kompleten sistem imam popolnoma nov, od aluplast cevi, do peci, gorilca, radijatorjev, term. glav- torej res vse.
Problem je samo v tem da nismo vedeli da bodo taksne razlike v temperaturi med spodnjim in zgornjim nadstropjem. Drugace bi zagotovo dal v vsako etazo svoj termostat.
Potem je najpametneje sobni termostat vrzti stran? Ok. Ampak ne dela sedaj termostat nobene skode v smislu porabe? Vsaj dokler ne pride elektricar da mi to porihta.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Glej, to je v bloku in za črpalko nimam navodil, niti ne vem če je moja lastnina pravnoformalno. Tako da lahko nastavljam samo termostat ali glave ali oboje. Ostalo ne smem pipat
smile-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Glej, to je v bloku in za črpalko nimam navodil, niti ne vem če je moja lastnina pravnoformalno. Tako da lahko nastavljam samo termostat ali glave ali oboje. Ostalo ne smem pipat
smile-1.gif

pol pa najboljse da naredis tako kot sem ti rekel - ce bos mel sreco, bo zadevo ze takoj funkcionirala kot mora.

V sobi kjer imas sobni termostat imej glave na radiatorjih odprte na max, v ostalih sobah pa reguliraj temperaturo preko termostatskih glav.
Na tak nacin, ti bo sobni termostat, ko bo v sobi dosezena temperatura avtomatsko vgasnil crpalko. Hitro pa bos videl, ce so tudi druge sobe dovolj tople ali pa imas problem, da katera druga soba rabi dalj casa, da se segreje.

Ce ti iz prve dela, si naredil vse kar si mogel, v nasprotnem primeru, pa bo potrebno poiskat kaksno drugo resitev.
Sedaj, v kolikor se bi ti prehitro crpalka vgasnila, bi mogoce bilo vredno termostatsko glavo (samo v sobi kjer je sobni termostat), nadomestit z ventilom, da lahko malo fiksno pripres pretok in s tem povzrocis pocasnejse ogrevanje sobe.

Vsaj tako bi jaz probal, saj da to izvedes, prakticno ni nobenih stroskov, ohranis pa funkcionalnost, ki ti jo omogoca sobni termostat

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Sicer pa me zanima ali imas ti lastni ogrevalni sistem ali imas preko toplarne pa pac termostatske glave montirane na radijatorje da lazje reguliras temperaturo v prostorih?
Imam lastno peč na olje in to brez kakršne koli elektronske regulacije peči, mešalnih ventilov in podobno. Peč, črpalka, mehanska preklopna ura in termostaske glave na radiatorjih to je vse kar imam. Ob pol desetih zvečer mehanska ura izklopi komplet peč s črpalko vred ob petih zjutraj se pa vse vklopi in to je vsa umetnost. Črpalka dela ves ta čas in je nastavljena na namanjšo moč (15W), gorilec se pa vklaplja glede na nastavitev termostata na peči. Sedaj, ko so temp. nad nič imam nastavljen termostat na peči na temp. vode na cca 55st., ko pade temp. nekje do -5st. dam na 60st., ko pride pa na -10st dam pa na 65st. To je lahko tudi avtomatsko regulirano ampak meni je to vseeno, ker sem vsak dan najmanj 2x v kleti sicer pa temp. spreminjam ravno ene 3x na sezono. (letos jo še nisem spremenil).
Porabo elektrike si lahko sam zračunaš (15W x 17ur), porabo gorilca pa ne vem, pač takrat, ko gori rabi elektriko.
Povprečno pa porabimo 1500l olja za dva stanovanja v manjši slabo izolirani hiši. Mora pa biti toplo cel dan, ker smo 3 osebe več ali manj cel dan v hiši.
V glavnem mi smo zadovoljni s tem načinom ogrevanja.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
ksz

nisem čisto vsega bral, ampak problem odpiralca te teme je v tem, da ima ločena sistema regulacije temperature.
Treba bo enega izločiti in to je sobni termostat, ki bi naj krmilil črpalko. Črpalka v primeru uporabe termostatskih glav na radiatorjih mora stalno delovati. Če je pogoj za delovanje črpalke sobni termostat, le tega nastaviš na +30°C (ki ji nikoli ne doseže) in črpalka bo stalno delovala. Peč se načeloma regulira glede na temperaturo kotla (ki je cca. 80°C) in nanjo sobni termostat nima vpliva. Koliko se bo peč dejansko vklapljala je odvisno od porabe toplote le to pa regulirajo termostati na radiatorjih.
Skratka: Sobni termostat nastavi na +30°C, da bo črpalka stalno delovala. Za porabo energije se ne boj, saj ti termostatski ventili na radiatorjih uspešno regulirajo porabo.

lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

nisem čisto vsega bral, ampak problem odpiralca te teme je v tem, da ima ločena sistema regulacije temperature.
Treba bo enega izločiti in to je sobni termostat, ki bi naj krmilil črpalko. Črpalka v primeru uporabe termostatskih glav na radiatorjih mora stalno delovati. Če je pogoj za delovanje črpalke sobni termostat, le tega nastaviš na +30°C (ki ji nikoli ne doseže) in črpalka bo stalno delovala. Peč se načeloma regulira glede na temperaturo kotla (ki je cca. 80°C) in nanjo sobni termostat nima vpliva. Koliko se bo peč dejansko vklapljala je odvisno od porabe toplote le to pa regulirajo termostati na radiatorjih.
Skratka: Sobni termostat nastavi na +30°C, da bo črpalka stalno delovala. Za porabo energije se ne boj, saj ti termostatski ventili na radiatorjih uspešno regulirajo porabo.

lp

Se strinjam
zmaga.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
kolikor sem jaz ugotovil - to ni edini problem. Njega zanima zraven tega tudi cim vecji izkoristik - cesar pa v tem primeru sigurno ni, saj je to cisto osnovni sistem

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če hoče imeti v vsakem prostoru različno temperaturo ter, da jo spreminja (viša)kadar hoče in v katerem koli prostoru mu ne preostane drugega kot, da blokira sobni termostat, da lahko črpalka non stop pošilja vročo vodo po ceveh.
Ali je še kakšna druga rešitev da se zadosti njegovim zahtevam?

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Ja seveda me zanima najboljsi izkoristek, koga pa ne.
Imam verjetno kar osnovni sistem, vem da imam mesalni ventil, pa nekaj kar pise Grundfos (nekaj takega) - mogoce je to crpalka.
Torej ce crpalka dela non stop nima to nobene vloge pri porabi?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
mah, tistih par promilov kolikor bi prišparal. brezveze.
Grundfoss je črpalka ja, to naj v principu teče vedno, ko je potreba po gretju (kjerkoli).
Mešalni ventil bi eventuelno lahko vozil glede na zunanjo temperaturo, če bi imel primerno elektroniko zato.
Sicer ga lahko ali do konca odpreš ali pa 3x letno pokorigiraš kot nekdo zgoraj. Mešalni ventil meša vročo vodo, ki gre skozi kotel(80°C) ter tisto, ki se ohlajena vrača iz radiatorjev. Če daš ventil na polovico bo temperatura nekje vmes, recimo 50°C. To je vredu za prehodni obdobji. Če ga do konca odpreš, gre vsa voda skozi kotel (80°C), to je primerno za najhujšo zimo. Katere pozicije so ok, boš videl, ko se boš malo igral.

lp

lp

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
no, jaz nebi rekel samo par promilov.

Jaz osebno bi na njegovem mestu pogledal za vremenskimi postajami - naceloma sploh niso tako drage zadeve, so pa super.

Z njimi pridobis ne samo to, da je vecji izkoristek, temvec tudi ugodje bivanja - saj ti po nepotrebnem ne segreva radiatorja na 70°C. Namrec ce meni segreje radiator do 70°C ze pri kar toplih visokih temperaturah, pomeni da bodo nihanja grelnega telesa dosti visja kot pa pri vremensko vodenem ogrevanju, kjer ogrevas skoraj z optimalno.
Pa ne samo to, tudi zrak se dosti bolj susi, zraven radiatorja je vroce, stran od njega pa dosti manj ugodno itn.

Skratka s tem mislim, da bi si za mali znesek lahko uredil prijetznejse bivanje z boljsim izkoristkom

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Se strinjam, da je z vremenskimi postajami sistem bolj optimiziran in avtomatiziran vendar jaz, ki tega nimam ne opazim nobenega nihanja temperature v prostoru. Termostatska glava odpre radiator glede na zahtevane nastavitve termostatske glave. V enem prostoru je radiator na pol topel, v drugem samo zgornjih 10cm.... Je pa odvisno od termostatskih glav, oče ima armalove in tisto je pa res žalost, ker dela na principu on-of
frown-1.gif
tam pa so nihanja temperature.