nasvet za začetnika

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Gledam že naprej cilj mi je HERMS in tam pomoje 70 litrov bo ok kasneje pr BIAB ja tako kot si rekel kr naporno res verjetno.
Single infusion sistem z izoliranim drozgalnim kotlom se obnese tako zelo dobro, da HERMSa niti slučajno nebi šel pacat. Vem, na netu je milion videov, ljudje si naredijo high tec pivovarne, potem pa zmanjka pri čistih pivovarskih osnovah.

Lahko kaj več informacij na tole temo single infusion sistem ?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.

Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.

Sicer ne brbota nekaj full ampak se vidi da dela.

Kuhano je bilo v ponedeljek Og 1.058 sedaj je SG 1.050.

Upam da je to vse ok ;-)

Če si naredil že 50 batchov, verjetno veš več kot jaz. Ampak za 4. dan ti je gostota zelo malo padla. M44 meni v 3-4 dneh vse požre in že imam FG. Pa delam z njim tudi IPO z OG 1.066.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
@HafnerMa: Tudi jaz tako delam. Imam 50 l lonec s pipico in (neuporabnim termometrom - gre za to, da ne kaže dobro zato uporabljam digitalnega) ter vrečo. Prvo sladico odlijem po koncu masha, nato notri nalijem malo bolj vročo vodo, da je izkoristek malo boljši in nato še enkrat odlijem. Nato lahko tisto vrečo v kateri je bilo do 12 kg slada, divgnem sam, saj se leto odcedi in niti ni tako težek, čeprav še moker. Naredim nekje do 42 l batch. Delam pa batch sparge. Temperatura masha je dokaj konstantna. Po potrebi plin nažgem na minimal. Ampak res minimal. Toliko, da sploh ne veš ali gori ali ne. Takrat ni problema s temp. Občasno premešam za vsak slučaj, da se ne bi kaj prijelo na dno posode. Imam pa pod vrečo še eno okrolgo mrežo, da vse skupaj drži od dna posode. Ampak nikakor to ni false bottom. Slik žal nimam. Slikam naslednjič, ko bom kuhal. Morda komu pride kaj prav.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ko namestiš veho, stisneš fermentor in takoj vidiš če tesni, seveda če imaš plastiko. Sicer pa tudi če ti ne tesni ponavadi ni problem ker itak med fermentacijo kvas ustvarja toliko co2 da zrak bolj težko pride v fermentor
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.

Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.

Sicer ne brbota nekaj full ampak se vidi da dela.

Kuhano je bilo v ponedeljek Og 1.058 sedaj je SG 1.050.

Upam da je to vse ok ;-)
Pri telih mr-malt fermentorjih se to včasih zgodi. Pena na vrhu je vedno jasen znak fermentacije, brbotanje vehe ni nujno vedno indikator fermentacije. Seveda bo vse OK
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Gledam že naprej cilj mi je HERMS in tam pomoje 70 litrov bo ok kasneje pr BIAB ja tako kot si rekel kr naporno res verjetno.
Single infusion sistem z izoliranim drozgalnim kotlom se obnese tako zelo dobro, da HERMSa niti slučajno nebi šel pacat. Vem, na netu je milion videov, ljudje si naredijo high tec pivovarne, potem pa zmanjka pri čistih pivovarskih osnovah.

Lahko kaj več informacij na tole temo single infusion sistem ?

To pomeni, da vodo v eni posodi segreješ do želene temperature, vanjo vmešaš zdrobljen slad in drozgaš pri eni temperaturi.

http://beersmith.com/blog/2013/02/08/multi-vs-single-step-mashing-for-home-brewing/
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.

Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.

Sicer ne brbota nekaj full ampak se vidi da dela.

Kuhano je bilo v ponedeljek Og 1.058 sedaj je SG 1.050.

Upam da je to vse ok ;-)

Če si naredil že 50 batchov, verjetno veš več kot jaz. Ampak za 4. dan ti je gostota zelo malo padla. M44 meni v 3-4 dneh vse požre in že imam FG. Pa delam z njim tudi IPO z OG 1.066.

Saj v tem je problem da mi tukaj ni nič jasno. Kvas je vedno štartal v roku 24ur, vedno je pojedel skoraj vse v 3-4 dneh (sploh S-04). Tudi na začetku ko niti nisem vedel da je vse skupaj treba aerirati. Sedaj pa ko že ogromno vem in res naredim skoraj vse brez problema se pojavi nekaj tako čudnega haha
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
@HafnerMa: Tudi jaz tako delam. Imam 50 l lonec s pipico in (neuporabnim termometrom - gre za to, da ne kaže dobro zato uporabljam digitalnega) ter vrečo. Prvo sladico odlijem po koncu masha, nato notri nalijem malo bolj vročo vodo, da je izkoristek malo boljši in nato še enkrat odlijem. Nato lahko tisto vrečo v kateri je bilo do 12 kg slada, divgnem sam, saj se leto odcedi in niti ni tako težek, čeprav še moker. Naredim nekje do 42 l batch. Delam pa batch sparge. Temperatura masha je dokaj konstantna. Po potrebi plin nažgem na minimal. Ampak res minimal. Toliko, da sploh ne veš ali gori ali ne. Takrat ni problema s temp. Občasno premešam za vsak slučaj, da se ne bi kaj prijelo na dno posode. Imam pa pod vrečo še eno okrolgo mrežo, da vse skupaj drži od dna posode. Ampak nikakor to ni false bottom. Slik žal nimam. Slikam naslednjič, ko bom kuhal. Morda komu pride kaj prav.

In špila kot mora, ane?
smile-1.gif
Jaz delam enako, le da pisker ovijem v deko. Si rihtam armaflex izolacijo, ampak zaenkrat je to to. Ne vidim razloga, da bi spreminjal sistem.

Ja, termometer je pa čist brezveze. Ta, ki sem ga dobil zraven, mi celo kaže na 2 stopinji razlike... Popolnoma neprimeren termometer za pivovarstvo. Prodajalec, ki je tudi sam pivovar, naj se tega sramuje. Upam, da bo prebral ta post, če je na forumu... (tole je tako mimogrede)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Single infusion sistem, ki ga sam uporabljam je narejen iz treh kotlov, dveh odrezanih 50 litrskih sodov od piva in enega 70 litrskega lonca ter dveh plinskih gorilcev, vsi trije kotli so opremljeni s pipo.
Prvega uporabljam za gretje vode, drugi je izoliran z armafleksom in ima dvojno dno, tretji je pa 70 litrski inox lonec. Single infusion mash se naredi tako, da vliješ v mash tune vodo segreto toliko, da doseže mešanica vode in slada mash temperaturo. Stvar zaprem in ne odpiram eno uro. Glede na termiko in vse stvari se po kotlu dogajajo različne temperature in v bistvu dosežem to, kar boš moral pri HERMSU s step mashingom. Od tu naprej je več možnosti za sparge. Sam uporabljam dvostopennjski batch sparhe in sicer tako, da po končanem mashu v mash tune vlijem cca tretjino sparge vode, premešam in pustim 15 minut. Tako dosežem nekakšen mini mash out nato to odcedim, in na zadevo vlijem preostalo sparge vodo in spet premešam in počakam 15 minut, spet odcedim. Tko nekak.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
seveda, bi bilo bolje, če bi imel tri lonce. Za enkrat imam enega in vodo za sparge pripravim na indukciji v kuhinji.

@HafnerMa: Štima
smile-1.gif


@kalbo: torej med mashom nikoli ne premešaš? Samo po dodajanju sparge vode? Kakšna je učinkovitost tega sistema? Verjamem, da dobra, če tako delaš, me pa vseeno zanima številka.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Cca 70-75 % Ne, med mashon nikol ne premešam, to je ravno čar angleškega sistema. Glede učinkovitosti, ni važno al je 60 al 75, pri naših količinah je to zanemarljiva stvar. Važno je, da imaš za svoj sistem konstantno.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
seveda, bi bilo bolje, če bi imel tri lonce. Za enkrat imam enega in vodo za sparge pripravim na indukciji v kuhinji.

@HafnerMa: Štima
smile-1.gif


@kalbo: torej med mashom nikoli ne premešaš? Samo po dodajanju sparge vode? Kakšna je učinkovitost tega sistema? Verjamem, da dobra, če tako delaš, me pa vseeno zanima številka.

Vodo za sparge tudi jaz grejem na indukciji
smile-1.gif
In tudi jaz ne mešam. S časom ugotoviš, kako temperaturo naštimaš, da dobiš ven želen rezultat.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.050
-8.686
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivo ti fermentira na polno, fermentor ti ne tesni.

Evo veš da je to bilo res. Sem vzel fermentor ven iz hladilnika in še enkrat močno zategnil pokrov pa je začelo brbotati. samo ne razumem ker se v cca 50 batchih do sedaj ni zgodilo ker sem vedno zategnil pokrov enako kot pri tem batchu.

Sicer ne brbota nekaj full ampak se vidi da dela.

Kuhano je bilo v ponedeljek Og 1.058 sedaj je SG 1.050.

Upam da je to vse ok ;-)
Če preveč zategneš ti lahko preskoči navoj in ti potem slabo tesni. Jaz imam pokrove zacahnjene do kje lahko zavrtim, da sem še na varni strani
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Cca 70-75 % Ne, med mashon nikol ne premešam, to je ravno čar angleškega sistema. Glede učinkovitosti, ni važno al je 60 al 75, pri naših količinah je to zanemarljiva stvar. Važno je, da imaš za svoj sistem konstantno.

Kaj točno misliš s tem da je čar angl. sistema, da ne premešaš?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
A mi lahko nekdo pove kaj so slabosti faljsega lag timea pri kvasu in ali so kaksne prednosti.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Na kratko, kar sem prebral v Yeast:

Ne gre se za to, kaj so koristi in kaj ne. Nobena skrajnost ni koristna. V lag fazi celice intenzivno absorbirajo kisik (zato zračimo pivino, kvas se razmnožuje aerobno, zato rabi kisik). Naslednja faza pa je razmnoževanje (od 4h do 4 dni), ko kvas začne jest sladkorje.

Če imaš (pre)več kvasa, je načeloma lag faza krajša, ampak bojo celice kvasa manj zdrave, enako velja, če underpitchas, le da bo v slednjem primeru lag faza daljša. Nezdrave oz. nekvalitetne celice pa potem lahko dajo neželjene okuse (off-flavors). Količina in zdravje kvasa je torej bistveno in od tega tudi zavisi trajanje lag faze. Manj/več kvasa in čas leg faze pa lahko kontroliraš tudi s temperaturo...če imaš manj kvasa, se bo ta pri višji temperaturi pitchanja hitreje razmnoževal, kar pa lahko kasneje vpliva na okus piva. Priporočljivo naj bi bilo, da bi kvas pitchal malo pod ali vsaj na temperaturi fermentacije.

Upam, da sem vsaj približno jasno napisal
smile-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
A mi lahko nekdo pove kaj so slabosti faljsega lag timea pri kvasu in ali so kaksne prednosti.

Pivina ko jo ohladiš in pretočiš v fermentor vsebuje tudi bakterije, ki se lahko zaradi dolgega lag tima razvijejo in povzročijo okužbo. Zato je pomembno, da začne kvas čimprej proizvajat alkohol in uniči prisotne bakterije preden povročijo okužbo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Ni tolk v alkoholu, kot v tem, da kvasovke zdominirajo okolje on požrejo hrano ostalim mikroorganizmom.