termostatske glave

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Imam na vseh radijatorjih montirane termostatske glave Danfoss. Zivim pa v duplex stanovanju.
Problem je v tem da imam termostat ki regulira pec montiran v spodnjem nadstropju ki pa je veliko toplejsi kot zgornji prostor, torej ce je nastavljena temperatura recimo 22 stopinj, se ko v spodnjem prostoru doseze temperaturo ugasne pec in s tem gretje, v zgornjih prostorih pa je temperatura le 20 stopinj.
Zanima me kaj je najpametneje narediti v tem primeru. Ali nastaviti vse termostatske glave na 22-23 stopinj (v spodnjem in zgornjem nadstropju) in termostat nastaviti recimo na 24 stopinj?? Ob tem se mi postavlja vprasanje koliko je to varcno, saj se mi zdi da tako pec non stop obratuje. Ali radijatorji potem ne pustijo da se temperatura dvigne nad 23 stopinj; in s tem ugasnejo pec, ali pec potem se vedno deluje in porablja gorivo?
Pec je na kurilno olje.

Hvala za pomoc in odgovore,

lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Mi imamo tudi dvostanovanjsko hišo in Danfoss termostatske glave in zadeva deluje odlično. Vendar nimamo sobnega termostata, ker ga v takem primeru ne smeš imeti, da ti zadeva deluje zadovoljivo. Preostane ti edino, da sobni termostat nastaviš na 30st. saj ti temp. tako ali tako regulirajo ter. glave. Peč pa tako ali tako ustavlja termostat na peči.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
No no to me je zanimalo. Tocno tako sem razmisljal da lahko teoreticno sobni termostat nastavim na 30 stopinj, a termostatske glave ne bodo pustile temperature cez 23 st. Da je pa pri peci se en termostat pa nisem vedel saj se ne spoznam tako na zadeve. Dosedaj sem namrec zivel v bloku kjer je bilo ogrevanje preko toplarne.

1. Sistem bo torej gledal da je v vseh prostorih kjer so radijatorji 23 stopinj in po potrebi dogreval samo dolocen radijator?

2. Torej ce so v tem primeru termostatske glave na 23 stopinj bo stvar ravno tako varcna in izklapljala pec, kot jo sedaj izklaplja ta sobni termostat?

3. Koliko pa je tolerance pri teh termostatskih glavah, oz. kdaj spet "zalaufa" zadeva, recimo ko se spusti temperatura za 0,5 stopinje ali vec?

lp

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
termostatske glave in oddaljen termostat se izkljucujejo. Imate moznost bodisi umakniti sobni termostat, ali pa ga prestaviti v najzahtevnejso/hladnejso sobo. Se pravi, ce je spodnje stanovanje toplejse predstavite termostat gor. Pec se bo prizigala/vgasala ko bo zadovoljiva temperatura zgoraj, spodaj pa bodo regulirali z Danfoss termostatskimi glavami.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
1) sistem ce nimas posebnega krmiljenja in crpalk, naprimer junkers hmm/hsm nebo loceval ogrevalnih krogov med seboj in posamicno uravnaval

2) ce bos mel termostat na 30, se zna zgodit, da bo pec venomer ogrevala, ker bo hotela dosect teh 30° kar pa je zaradi termostatskig glav nemogoce.

3) toleranca je zelo realtivna zadeva. Namrec, ce nimas ti termostatske glave z oddaljenim ocitavanjem temperature, imas vse prevec drugih vplivov, ki ti lahko mocno znizajo temperaturo sobe, ali pa prevec odvajajo toploto (neizolirane sobe)

mogoce samo to - jaz v svojem stanovanju koristim junkers tw2 samo za "povozitev" stikalne ure in preklopitev v nocni rezim, termostatski del pa imam preklopljen na off.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Izolacija oz. fasada je delana na novo letos, torej na staro gradnjo je v spodnjem nadstropju kjer je poln zidak dodana izolacija stirodur 5 cm, v zgornjem nadstropju kjer je prizidek iz ytonga pa je dodana izolacija stirodur 8 cm, tako da mislim da bi izloacija morala biti zadostna.

Za lazjo predstavo pa dodajam nekaj slik, kaksen sistem imam.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
3

edit: ne vem ali prikazuje slike, saj jih se nisem dajal gor do sedaj...

Nazadnje urejeno:

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
2) ce bos mel termostat na 30, se zna zgodit, da bo pec venomer ogrevala, ker bo hotela dosect teh 30° kar pa je zaradi termostatskig glav nemogoce.

Torej bo pec venomer porabljala elektriko, oz. olje??

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik keba pravi:
Citat:

Torej bo pec venomer porabljala elektriko, oz. olje??

slik zal ne vidim :\

Ce bos ti mel termostat na 30 in bo v sobi temperatura 23 sigurno nebo peci javljal naj vgasne, da je temperatura dosezena.

Jaz sem za svojo junkers plinsko pec kupil vremensko postajo, ki mi glede na zunanjo temperaturo drzi kar se da nizko temperaturo ogrevalne vode, kar pomeni, da mi ne segreva po nepotrebnem radijatorjev na 70°C. Posledicno imajo radijatorji manj nihanja in termostatske glave natancneje delujejo. Tudi temperatura v sobi je prijetnejsa.

Sicer nimam se izkusenj se mi pa zdi zanimiva sledeca zadeva. Elektronske termostatske glave od honeywell, ki imajo stikalno uro. Na tak nacin lahko krmilis vsak radijator posebej in s tem zapiras ogrevalne kroge. Na tak nacin nastavis obratovalno uro na peci tako, da ti pokriva vse ogrevalne intervale nastavljene po radijatorjih.

Pec ima svoj termostat in ce bo izhodno ogrevana voda 70°C vracala pa se bo pod tistim sovjim limitom, sigurno nebo po nepotrebnem dogrevala in bo notranji termostat prepreceval neprestano dogrevanje.

Vsekakor pa bolje da ti vec pove kaj kdo, ki se prav bavi s tem - jaz ti pac povem katere resitve sem za sebe najdel in kaksne so moje izkusnje, nimam pa teoreticnega znanja, da bi ti lahko rekel, tocno tak pa tak pa tak je

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
aja v kolikor zelis imeti sobni termostat, je vsekakor boljsa resitev da ga prestavis v zgornje (hladnejse) stanovanje in nastavis 23°C ali koliko zelis imeti, kot pa da spodaj nastavis na 30 - ker v tem primeru izgubi svojo funkciojo in je verjetno isto kot da ga ni in opravlja svojo vlogo notranji termostat peci

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
aja v kolikor zelis imeti sobni termostat, je vsekakor boljsa resitev da ga prestavis v zgornje (hladnejse) stanovanje in nastavis 23°C ali koliko zelis imeti, kot pa da spodaj nastavis na 30 - ker v tem primeru izgubi svojo funkciojo in je verjetno isto kot da ga ni in opravlja svojo vlogo notranji termostat peci

Ja, saj vem da bi bilo to verjetno najpametneje ampak bi to verjetno spet pomenilo stemanje in vleko elektrike v zgornje nadstropje, tega pa imam preko glave ker sem letos pol leta renoviral stanovanje tako da to raje ne pride v upostev.
Sicer pa me niti ne moti da v spodnjem nadstropju sobni termostat izgubi funkcijo, zanima me le ce ob tem ko termostat peci posilja elektriko oz se trudi doseci temperaturo recimo 30, porabi veliko elektrike ali olja?

Slik pa ne vem zakaj ne prikaze?...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če hočeš, da ti termostatske glave opravljajo svojo funkcijo mora črpalka delati non stop.
Sobni termostati po moji logiki nimajo v kombinaciji s termostatskimi ventili kaj iskati. Tudi če daš termostat v sobo kjer imaš najvišjo temp. ne bo dobro. Jaz recimo pred kopanjem nastavim v kopalnici termostatsko glavo na max. samo kaj mi to pomaga, če bi mi pa sobni termostat ustavi črpalko ali pa ugasne peč.
frown-1.gif

V glavnem pri nas ni sobnega termostata in si lahko izbiramo temperaturo v vsakem prostoru po želji ne glede na temp. v ostalih prostorih.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG

[/QUOTE]slik zal ne vidim :\

Ce bos ti mel termostat na 30 in bo v sobi temperatura 23 sigurno nebo peci javljal naj vgasne, da je temperatura dosezena.

Jaz sem za svojo junkers plinsko pec kupil vremensko postajo, ki mi glede na zunanjo temperaturo drzi kar se da nizko temperaturo ogrevalne vode, kar pomeni, da mi ne segreva po nepotrebnem radijatorjev na 70°C. Posledicno imajo radijatorji manj nihanja in termostatske glave natancneje delujejo. Tudi temperatura v sobi je prijetnejsa.

Sicer nimam se izkusenj se mi pa zdi zanimiva sledeca zadeva. Elektronske termostatske glave od honeywell, ki imajo stikalno uro. Na tak nacin lahko krmilis vsak radijator posebej in s tem zapiras ogrevalne kroge. Na tak nacin nastavis obratovalno uro na peci tako, da ti pokriva vse ogrevalne intervale nastavljene po radijatorjih.

Pec ima svoj termostat in ce bo izhodno ogrevana voda 70°C vracala pa se bo pod tistim sovjim limitom, sigurno nebo po nepotrebnem dogrevala in bo notranji termostat prepreceval neprestano dogrevanje.

Vsekakor pa bolje da ti vec pove kaj kdo, ki se prav bavi s tem - jaz ti pac povem katere resitve sem za sebe najdel in kaksne so moje izkusnje, nimam pa teoreticnega znanja, da bi ti lahko rekel, tocno tak pa tak pa tak je

[/QUOTE]

Sicer se tudi jaz ne spoznam na zadeve ampak mislim da termostat posilja elektriko pumpi oz. gorilniku nisem preprican, pec pa je itak konstantno prizgana.

Zanima me le poraba elektrike in pa kurilnega olja ce bom prakticiral taksen sistem torej da imam sobni termostat nastiman na 3o stopinj, termostatske glave pa na 23 stopinj?

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik keba pravi:
Ja, saj vem da bi bilo to verjetno najpametneje ampak bi to verjetno spet pomenilo stemanje in vleko elektrike v zgornje nadstropje, tega pa imam preko glave ker sem letos pol leta renoviral stanovanje tako da to raje ne pride v upostev.
Sicer pa me niti ne moti da v spodnjem nadstropju sobni termostat izgubi funkcijo, zanima me le ce ob tem ko termostat peci posilja elektriko oz se trudi doseci temperaturo recimo 30, porabi veliko elektrike ali olja?

Slik pa ne vem zakaj ne prikaze?...

sigurno vec, kot pa ce bi sobni termostat opravljal svojo funkcijo. Tako bo pac od peci termostat po mojem mnenju v kolikor bo delta T izhodne/vhodne vode pod nekim limitom pec vgasal na enak nacin kot bi to vgasal brez sobnega termostata.

V kolikor ima sobni termostat vec funkcij ima ponavadi moznost izkljuciti del z regulacijo glede na temperaturo prostora - potem je boljse ta del enostavno vgasnit.

Se 1x pa raszmisli ce ni mogoce na enostavn nacin s tisto dvorezno zago na lep nacin naredit kanale, ki jih potem zakitas in prebarvas, po katerem speljes komunikacijski kabel do regulatorja, ki bi bil v zgornjem stanovanju - vlozek bi bil delo, izkoristek peci pa bi sigurno bil vecji

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik keba pravi:
Sicer se tudi jaz ne spoznam na zadeve ampak mislim da termostat posilja elektriko pumpi oz. gorilniku nisem preprican, pec pa je itak konstantno prizgana.

Zanima me le poraba elektrike in pa kurilnega olja ce bom prakticiral taksen sistem torej da imam sobni termostat nastiman na 3o stopinj, termostatske glave pa na 23 stopinj?

sicer ne vem o katerih sobnih termostatih govorima, ampak ti kaj jih jaz poznam od junkersa uporabljajo samo komunikacijski kabel, kar pomeni da posljejo informacijo kdaj prizgat in kdaj vgasnit, nikakor pa preko njih ne poteka elektricno napajanje

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Če hočeš, da ti termostatske glave opravljajo svojo funkcijo mora črpalka delati non stop.
Sobni termostati po moji logiki nimajo v kombinaciji s termostatskimi ventili kaj iskati. Tudi če daš termostat v sobo kjer imaš najvišjo temp. ne bo dobro. Jaz recimo pred kopanjem nastavim v kopalnici termostatsko glavo na max. samo kaj mi to pomaga, če bi mi pa sobni termostat ustavi črpalko ali pa ugasne peč.
frown-1.gif

V glavnem pri nas ni sobnega termostata in si lahko izbiramo temperaturo v vsakem prostoru po želji ne glede na temp. v ostalih prostorih.

No tocno taksne probleme imam jaz, nic ne pomaga ce imam v zgornjem nadstropju nastimano termostatsko glavo na 26 stopinj, ce mi termostat ki je v spodnjem nadstropju ugasnje pec ko spodaj doseze 22 stopinj recimo.

Sicer pa me zanima ali imas ti lastni ogrevalni sistem ali imas preko toplarne pa pac termostatske glave montirane na radijatorje da lazje reguliras temperaturo v prostorih?

Kaj mi potem predlagate da sobni termostat deaktiviram ali naj bo pac v konstantem delovanju, torej ne bo imel nobene funkcije (poraba elektrike?) ?
Hocem biti pac cimbolj varcen in razumen kar se tega ogrevanja tice , nimam pa predhodnih izkusenj s tem.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
Citat:
Uporabnik keba pravi:

sicer ne vem o katerih sobnih termostatih govorima, ampak ti kaj jih jaz poznam od junkersa uporabljajo samo komunikacijski kabel, kar pomeni da posljejo informacijo kdaj prizgat in kdaj vgasnit, nikakor pa preko njih ne poteka elektricno napajanje

No saj se razumeva, to sem mislil.
Imam pa neki touch screen termostat iz bauhausa za 40 eu. Enostavna zadeva ki ima 4 rezime.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
v sobo, kjer imas najnizjo temperaturo!
S sobnim termostatom, ti mores zagotoviti, da v sobi kjer se najkasneje segreje dovolj dolgo ogrevas, ne tam kjer najhitreje.
Jaz samo pravim, da v kolikor ze mora bit sobni termostat, mora biti v najhladnejsi sobi - pa se to bi naceloma odsvetoval, sploh v primeru soncnih premikov, ce nimas konstantno najbolj mrzle sobe, ki jo je potrebno non stop ogrevat.

Ce hoces bit varcen umakni sobni termostat, ker nima nobene vloge. Jaz ga pri svojem ogrevanju koristim, zato da lakho na lahek nacin povozim nastavitve stikalne ure in preklopim v nocni rezim - drugace ga ne korisitm

Kupi honeywell hr20 al kako je oznaka termostatske glave in za vsako sobo posebej nastavi kdaj naj bo ogrevana. Spalnico naprimer ne rabis cez dan ogrevat, nekatere sobo rabis samo del dneva, Kopalnica pa je mogoce tudi ponoce ogrevana
Se pravi s tem bos dosegel, da bos ogreval samo prostore, ki to potrebujejo za vklope/izklope pa bo skrbel termostat v peci sami

cat

Fizikalc
3. sep 2007
903
53
28
Po mojem mnenju imaš tu eno osnovno napako : sobni termostat bi moral krmiliti črpalko in ne peči. V tem primeru bi sobni termostat sicer izklopil črpalko, vendar bi topla voda zaradi gravitacije do zgornjih radiatorjev še vedno krožila.

Peč pa ima tako ali tako svoj termostat, ki bo vzdrževal konstantno temperaturo. S tem se tudi izogneš prevelikim nihanjem in časovnim zamikom med vklopom peči in časom, ko radiator dejansko prične ogrevati.