Tema o novih prometnih zakonih

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
S tem da dvomim, da bo višja kazen za neuporabo utripalk kaj zalegla.
Bomo videli, so rekli slepi.
(vsak dan se peljem skozi več krožišč, tako da ...)

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.621
208
63
Kranj
Smernike morajo ostreje loviti...a zdaj naj pa jaz v rondoju na blef čakam in izsilim prednost ter sem več kaznovan, kot [censored], ki ne daje smernika? WTF!!!!!!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
No vsaj prave omejitve naslednjič pripopaj. spoiler: Hint: 46. člen ZPrCP link

Ljubljanski ring je označen s tablo "hitra cesta" - torej je omejitev 110 km/h (vsaj po novem zakonu). Tudi če je na prvem "odcepu" na ring postavljena omejitev 100 km/h (ali 80 km/h) le-ta velja do naslednjega uvoza (razen, če so danes ponoči uspeli za vsakim uvozom postaviti tablo 110 km/h - bom videl popoldan, ko sem bom peljal po ringu).

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Ne pa ni, LJ. obvoznica je 100km/h če je pa od danes 110 je pa to drugo
smirk-1.gif

pa kje ti vidš kak link
sprasujem se.gif

Citiram:
Na cestah zunaj naselja, kjer je največja dovoljena hitrost za osebna vozila omejena na 90 km/h razen na cestah rezerviranih za motorna vozila, kjer je omejitev 100 km/h (izjemoma 110 km/h):
Kje ti si ti opazu tablo 110 na obvoznci
sprasujem se.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Od kdaj je obvoznica 110?
confused-1.gif
Pa tehnični bodo zdaj baje že prvo leto po tem ko kupiš avto? A to velja za tiste ki bodo kupili avto od 1.7. naprej al tudi zame velja ko imam 5 mes star avto in bom moral drugo leto delati tehnični? A je to sploh res al so buče?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.132
6.943
113
KSZ

Pravkar na dunajski v ljubljani videl mestnega redarja na motorcku ki je imel ustavljenega enega voznika. Ne mors verjet, takoj prvi dan so zaceli... v glavnem pa se za nekaj novih kazni strinjam da je ta zakon sestavljal kr.eten in da je abnormalno da je neuporaba smernika 300 eur in 3kt.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:Dejansko imas toliko problemov v rondojih? Mene bi bilo sram na tvojem mestu.

Nevem zakaj nekateri nikoli nimamo problemov v rondojih, potem pri pospesevanju na AC , pri vkljucevanju, prehitevanju ,etc...
Prilagodis se , vkljucis in to je to.
Kako točno se prilagodiš temu, da folk ne da žmigavca pri zapuščanju? Na blef zapelješ pred avto, z upanjem , da mogoče gre ven?
Pa če ne gre? Pač plačaš 500 EUR kazni (ali koliko že je za izsilitev prednosti)?

PS: Sem kar zadel. 500 EUR + 5 točk - člen 56 ZPrCP

Točno to sem imel v mislih, če vidš da nekdo vozi po zunanjem krogu in ne da žmigavca imaš opcijo da ga "prebereš" in pač ne izsiliš ali greš na blef in ga izsiliš oz. na koncu je bolje ustavit in počakat. Potem ko stojiš in imaš hitrost 0 se je pa še težje vključit pred bedaki ki ne dajejo žmigavca in vozijo po zunanjem pasu. Za izvoz iz krožnega še vedno vsaj 50% ljudi ne uporablja žmigavca.

Ko si enkrat v križišču (sam spoštujem CPP in grem na notranji pas kadar ne grem pri prvem izvozu ven) imaš potem 80% ljudi ki se furajo cel krog po zunanjem in jasno ovirajo promet (konkretno mene ki bi zavil na drugem izvozu ven ampak imaš bedaka ki ti pač to preprečuje).

Katastrofa, meni sicer ni problema ker potem se prilagodim in imam na očeh take bedake. Žalostno je da so to povečini ljudje v srednjih letih ki drugače vozijo povsod po reglcih in mislijo kako so varni vozniki.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.621
208
63
Kranj
prevožena rdeča luč 250 evr + 0 kazenskih točk - zadnjič BMW voznik ubil motorista....
vožnja v naselju 10 preveč 250 evr + 3 k.t.

kje je tuki logika

z RTVSLO foruma....

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ne smeš gledat logično ker nikamor potem ne prideš....bolj kot je logično, bolj je verjetno da ni tako. Slovenija moja dežela.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Haha, pa kje si se to vidu no, dej a mamo lahko se bolj butaste zakone .

3x brez zmigavca se smatra kot hujsi prekršek in odvzem vozila
smile-1.gif
Only in Slovenia.
bonk.gif

Ti, Jado, predator in še kdo imate očtno problem s funkcionalno nepismenostjo. Bolj jasno in razulmljvo, kot je v zakonu je težko napisat, bom pa probal.
Brez avta ostaneš če NAJPREJ dobiš 3 PRAVNOMOČNE kazni za prekrške s tegale seznama:
1. če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:

– prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti cesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,

– vožnje pod vplivom alkohola,

– vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali

– odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

4. če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

POTEM te pa policist ddobi pri "hujšem prekršku" (prekršek, za katerega je predpisana globa najmanj 300 eurov in stranska sankcija kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja)

Najprej torej 3 resne pizdarije s pravnomočno kaznijo, šele potem pri četrti kršitvi zasplemba avta.

Pri ostalih treh točkah člena točkah pa je dovolj, da te dobijo pri tem, kar je zapisano v njih, brez predhodnih prekrškov.

Bo šlo?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
prevožena rdeča luč 250 evr + 0 kazenskih točk - zadnjič BMW voznik ubil motorista....
vožnja v naselju 10 preveč 250 evr + 3 k.t.

kje je tuki logika

z RTVSLO foruma....

Je ni, ker to ne drži. 10 več v naselju je 100€, brez pik. Rdeča je 300€ in 5 pik (OB TEM PA JE 300€+3T za smernik seveda smešno).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
KSZ

Pravkar na dunajski v ljubljani videl mestnega redarja na motorcku ki je imel ustavljenega enega voznika. Ne mors verjet, takoj prvi dan so zaceli... v glavnem pa se za nekaj novih kazni strinjam da je ta zakon sestavljal kr.eten in da je abnormalno da je neuporaba smernika 300 eur in 3kt.

Zakaj bi sploh ustavil redarju na skuterju?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Bos ustavil vsakmu motorju ki je poleplen in ima neke oranzne lucke? Avtu tudi?

Sploh ne vem koga bi imenoval za odgovornega za vse te super zakone.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Škoda - jaz sem se pa že veselil, da bo napačno vključevanje, potem takoj ritopikstvo, in izhod iz AC brez žmigavca dovolj za zaseg vozila.
evil.gif

PS: še jaz padel na foro, da bolj verjamem forumu kot dejansko zapisanemu v zakonu
frown-1.gif

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:Dejansko imas toliko problemov v rondojih? Mene bi bilo sram na tvojem mestu.

Nevem zakaj nekateri nikoli nimamo problemov v rondojih, potem pri pospesevanju na AC , pri vkljucevanju, prehitevanju ,etc...
Prilagodis se , vkljucis in to je to.

Kako točno se prilagodiš temu, da folk ne da žmigavca pri zapuščanju? Na blef zapelješ pred avto, z upanjem , da mogoče gre ven?
Pa če ne gre? Pač plačaš 500 EUR kazni (ali koliko že je za izsilitev prednosti)?

PS: Sem kar zadel. 500 EUR + 5 točk - člen 56 ZPrCP

Točno to sem imel v mislih, če vidš da nekdo vozi po zunanjem krogu in ne da žmigavca imaš opcijo da ga "prebereš" in pač ne izsiliš ali greš na blef in ga izsiliš oz. na koncu je bolje ustavit in počakat. Potem ko stojiš in imaš hitrost 0 se je pa še težje vključit pred bedaki ki ne dajejo žmigavca in vozijo po zunanjem pasu. Za izvoz iz krožnega še vedno vsaj 50% ljudi ne uporablja žmigavca.

Ko si enkrat v križišču (sam spoštujem CPP in grem na notranji pas kadar ne grem pri prvem izvozu ven) imaš potem 80% ljudi ki se furajo cel krog po zunanjem in jasno ovirajo promet (konkretno mene ki bi zavil na drugem izvozu ven ampak imaš bedaka ki ti pač to preprečuje).

Katastrofa, meni sicer ni problema ker potem se prilagodim in imam na očeh take bedake. Žalostno je da so to povečini ljudje v srednjih letih ki drugače vozijo povsod po reglcih in mislijo kako so varni vozniki.

467716-post_slo.gif

točno to, krožna niso jasna nobenemu, gredo na zunanji pas in potem še trobijo kao da si ti zaj** ker si na notranjem pasu, ampak očitno tega 50% ljudi ne ve da zunanji je če greš takoj ven. (še posebno starješi). V logatcu/vrhniki 80% ljudi ne da smernika iz krožnega in potem je potrebno "predvidevati" kam bo kdo šel. Še več vidim celo pacjetne ki za V KROŽNO dajo smernik, pri izhodu iz krožneg pa ne
rolleyes-1.gif
Policajev še niti enkrat nisem videl da bi kdaj stali tam in dali kakšno kazen. Kdaj se mi zdi da sem edini na cesti ko dam smernik iz krožnega.

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Če bi pa se policist na kolesu tam ustavil za pol ure in napisal par poloznic bi kaj hitro rekli :"Glej ga inkasanta nima pametnejsega dela kot drkat folk v glavo".
V eni temi pisete o policijski drzavi, v drugi pa kako policist nic ne delajo. Ocitno pac rabite dezurnega krivca, policija je ta gresni kozel.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Ne pa ni, LJ. obvoznica je 100km/h če je pa od danes 110 je pa to drugo
smirk-1.gif

pa kje ti vidš kak link
sprasujem se.gif

Citiram:
Na cestah zunaj naselja, kjer je največja dovoljena hitrost za osebna vozila omejena na 90 km/h razen na cestah rezerviranih za motorna vozila, kjer je omejitev 100 km/h (izjemoma 110 km/h):
Kje ti si ti opazu tablo 110 na obvoznci
sprasujem se.gif

A si funkcionalno pismen?

1. tema je NOVI (pomen besede je upam jasen) prometni zakoni

2. link je tam kjer v mojem postu piše podčrtano "link" - klik na njega te pripelje do NOVEGA zakona o cestnih pravilih

3. za vse ostale - zakonodaja je bila sprejeta lansko jesen - objavljena v uradnih listih konec leta 2010 - stopila v veljavo 1.4.2011 - veljati začne s 1.7.2011 - KJE STE BILI DO SEDAJ???

4. ponovno linki do zakonov:
Zakon o pravilih v cestnem prometu - ZPrCP
Zakon o voznikih - ZVoz
Zakon o motornih vozilih - ZMV
Zakon o cestah - ZCes-1