Talno hlajenje?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako pa spuščaš v talno to temperaturo? jaz imam sedaj v kleti na cagarjih 20 stopinj. če odprem pumpe bo to zakrožilo po bajti. se to potem slej ko prej ogreje in s tč kako odvajaš ven ali kako?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Mi imamo talno, je bilo pasivno in aktivno že serijsko vgrajeno v TČ. Pasivno se mi zdi blažev žegen. Kadar pa pride vročinski val pa aktiviram aktivno hlajenje. Ploščice v pritličju so kar prehladne za boso nogo, v mansardi pa je vinil in je ok. Je pa rws, da talno uporablja, zgolj zato, da skorigiram temperaturo oz da je v mansardi pod 25 C.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.425
969
113
To sploh ni primerljivo ... prostor velik 1200m2 si predstavljam le kot skladiščni prostor, to pomeni tudi zelo visok prostor in predvsem neizoliran. Tudi obratovanje je glede na opis neustrezno, ker če imate v prostoru vroče, si jaz to predstavljam recimo 30 stopinj, v talni sistem pa je priporočljivo spuščati največ 5 stoinj nižjo temparaturo. Pri vas se verjetno spušča temperatura 15stopinj ali manj, da lahko govorimo o tem, da folk zebe v noge.

Gre za prodajni prostor. Streha dobro izolirana, vendar veliko steklenih povrsin. Letos smo sli v investicijo, ugasnili talno hlajenje in kupili klime. Zadeva deluje, investicija 180.000 EUR, zaposleni zadovoljni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Predvidevam da niti vzhodne/ zahodne površine niso senčene. Še vedno pa se mi zdi lepa cena za klimo. 150evrov po m2!
Al je to samo še ena izmed tvojih....

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.425
969
113
Predvidevam da niti vzhodne/ zahodne površine niso senčene. Še vedno pa se mi zdi lepa cena za klimo. 150evrov po m2!
Al je to samo še ena izmed tvojih....

Niso sencene. Visina stropa cca 12 metrov. Dva klimata, pozimi se uporablja tudi za gretje. Verjetni ves, da ni bilo potrebno samo klimate kupit, ampak tudi strop (knauf) odpreti, pa kanale potegnit in napeljati elektriko za klimate.

Ja je ena izmet mojih... investicij.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
tako na prvi uč, bi rekel, da se izkušnje lahko direktno prenesejo na enostanovanjsko hišo? :rolleyes:

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.425
969
113
Jabe , če mene vprašaš je pri nas (kot rečno, objekt smo kupili) nekdo "nastal" investitorja, da je šel v talno hlajenje (pa ena od sten je tudi hlajena, ampak površinsko nepomembna). Pri nas smo vsak dan dajali na tla opozorilo, da drži, ker je bilo res zelo vlažno in je bilo nevarno za hodit. Ker so v našem primeru tudi pisarne (zaprte s steklenimi stenami) so punce jamrale, da jih v pisarni zebe v noge, čeprav je bil zrak vroč.

Sedaj namestili dva klimata (po potrebi deluje eden, ali pa oba), ndardili pod stropom razvod zraka in je zadeva super. Nikomur ne piha direktno in je lepo hladno. Minus je edino to, da imamo tudi na galeriji pisarne in npr. (ne poznam detajlov, kako to gre) in npr. ko meseca aprila ugasnemo gretje, ker ni več potrebe se včasih zgodi, da je na galeriji v pisarnah malo vroče in se ne da prižgati klime, ker je potrebno cel sistem preklopiti na hlajenje. Ampak, O.K., par dni na leto ni problema.

Pri enostanovanjski hiši pa imam jaz osebno isto klime, ki jih v prehodnem obdobju uporabljamo tudi za gretje (pomlad, jesen) in sem zadovoljen.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
Najprej naj avtor pove, koliko potratno hišo in oziroma kolike so potrebe po hlajenju, pa se bo lažje zmeniti, a je talno hlajenje dobra opcija za njega ali slaba. Tu se dela razlika. Če je hiša potratna, bo izkušnja podobna vaši, če je količkaj izolirana, pa zna biti talno hlajenje precej dobra opcija. Meni osebno bolj všeč kot klima.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Pbutec

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Imamo v hiši talno hlajenje in je super glede na nizko investicijo in strošek uporabe. Je pa v kombinaciji z konvektorji. Hiša je stara, fasada iz začetka 90ih. Pripomore k temu da je v vročini znosno, daleč od tega da bi ohladilo na 22, tam na ene 25, 26 ohladi. Jasno da bi v novejši hiši to precej bolje delalo.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Najprej naj avtor pove, koliko potratno hišo in oziroma kolike so potrebe po hlajenju, pa se bo lažje zmeniti, a je talno hlajenje dobra opcija za njega ali slaba. Tu se dela razlika. Če je hiša potratna, bo izkušnja podobna vaši, če je količkaj izolirana, pa zna biti talno hlajenje precej dobra opcija. Meni osebno bolj všeč kot klima.

Hiša je grajena iz opeke, fasada ima 10 cm izolacije. Vsa okna in vrata so plastika in dvoslojni termopan, podstrešje je izolirano. Tla so komplet v keramiki. Trenutna temperatura je 24-25 v pritličju, zgoraj pa 25-27°C.

Nazadnje urejeno: