Menjava sistema ogrevanja. Se sploh kaj splača?

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
To je vse res. Kot je tudi res, da ima zgoraj omenjeni lastnik 5 let staro peč na KO. V praksi imam preizkušeno predelavo na 10 let stari peči Buderus iz KO na pelete. Finančna razlika energenta deljeno 2. Investicija povrnjena v dveh letih.

Kot sem napisal. To je samo ena od opcij. Lahko pa iz prve rukneš 10.000€ in predelaš kurilnico na optimum za naslednjih 5 let. In potem ponoviš zgodbo.

To sem še hotel povedati, da če npr. zamenjaš energent iz ELKO v pelete na obstoječem kotlu na ELKO, potem nisi prihranil samo v razliki cen posameznega energenta, ampak moraš od te razlike odšteti še toliko več izgub zaradi slabšega izkoristka takšnega kombiniranega generatorja toplote. Ker so izgube višje oz. izkoristek manjši, to v praksi posledično pomeni, več porabljene končne energije (energenta) namenjenega ogrevanju. Seveda moraš dati različne energente z različnimi kurilnimi vrednostmi najprej na isti imenovalec, da jih lahko med seboj sploh enakovredno primerjaš.

Eno je gledati procente izkoristka, drugo pa je gledati kaj se ti izplača in povrne. Avtor sporočila ima odprte vse možnosti, saj je njegovo izhodišče najdražji energent.

Brez zamere, samo se vidi, da se grejete doma in ne iz svojega tašna.

Ničesar ne zamerim, to so kontruktivne debate. Izmenjava mnenj. (Moram pa povedati, da se ne grejem doma, temveč iz svojega žepa že nekaj časa.)
Drugače je pa seveda treba narediti finančno analizo vseh variant, ki pridejo v upoštev pri zamenjavi energenta ogrevanja. Številke pokažejo povratne dobe investicije, na uporabniku pa potem je kaj dejansko izbere.

Nazadnje urejeno:

Panter23

Pripravnik
8. jun 2009
38
1
8
Z ogrevanjem vode cca 50€, med poletjem, ko nas ni bilo toliko doma, je bila poraba okoli 30 € je pa odvisno od meseca.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Pozabimo, da je hiša stara 5 let in se definitivno ne splača sedaj iti v menjavo sistema ogrevanja.

Težko se to pozabi, da ima 5 let star objekt tako zastarelo ogrevanje.

A kljub temu da ste naredili mimosun je potrebno gledati tekoče stroške in ti so pri vas totalno previsoki.

Dobro bi bilo da napišeš kaj pomeni 'dobra izolacija' v centimetrih..tla, stene, strop ter kako izolativna so okna. Ker če sem malo piker...če je izolacija tako načrtovana kot peč se bojim da ni dobra.

Kolektorjev nimaš kaj menjat...če jih že kupiš je potrebno vzeti čim večji zalogovnik da imaš dlje časa toplo vodo oz. se toploto koristi tudi za ogrevanje...odvisno od kvadrature kolektorjev.

Ta trenutek stroškovno in komoditetno najbolje drži vodo tč kjer letni stroški ne smejo preseči 700 eur za ogrevanje in sv skupaj.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Hiša je montažna, zunanje stene imajo 20cm volne + 16cm stiropora, okna so s trojno zasteklitvijo + zunanje žaluzije. So pa zelo velika (spodaj je več oken kot zida). V strehi je kakih 20cm izolacije. Klet ni ogrevana žal pa tudi ni ločena od hodnika zgoraj in pobira toploto sigurno.

Ko smo iskali sistem ogrevanja 6 do 7 let nazaj, je bil TČ svinjsko drag, nedodelan in nikakor ni opravičil investicije. Peleti podobno sploh proti olju - veliko dražje in z manj udobja. Kolektorje sem dobil brezplačno, zato so bili tudi montirani, ker me je prišlo poceni vse skupaj.

Ko smo delali bajto so se našli strokovnjaki, ki so trdili, da ni šans, da pokurim več kot 800l olja letno. Ko sem jih kasneje vprašal, zakaj ni tako, so seveda poniknili. Zato enako ne verjamem ostalim vernikom v druge sisteme.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Se pravi je izolacija super ne samo dobra. Strop kleti izoliraj kolikor višina dopušča...a vsaj 10 cm.

Kolektorje pusti kot so. Peč vrži ven in noter tč zrak/voda moči 8 kw. Največ za denar dobiš od daikina..alterma ali toshibina estia.

Zneskovno z odbito subvencijo nekje 7 jurjev investicije. Poleti če bo slabo vreme boš zgolj ptisnil gumb in segrel vodo.
Glede na izolacijo preko celega leta s SV ne smeš in ne boš presegel 500 eur (realno bo med 300 in 400...a naj bo nekaj rezerve).

Olje pa čim prej ven.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V stropu je pod talnim gretjem 5 do 10 cm izolacije, žal se ne spomnim točno koliko. Klet je visoka le dobrih 200 cm, tako, da bi jo še 10cm nižal, bi bilo že zoprno, ampak ok, bi se dalo. Po moje sicer še vedno več izgubim čez odprt prehod kleti v pritličje, samo tega dela ne morem zapirat brez večjega posega.

7 let nazaj ko sem izbiral sistem ogrevanja, so mi dali podobne izračune in da se mi investicija šele povrne čez 20 let ali več in to brez okvar in predpostavki, da se elektrika ne podraži bolj od olja...preveč spremenljivk in premalo plusa je bilo.

Danes praviš, da moram investirat 7000 eur, torej bom zaokrožil na 10.000 eur, ker je vedno vse dražje na koncu. Prihranka naj bi bilo 1000 eur letno, verjetno pa je bližje 500 do 800 eur letno. Investicija bi se spravila na nulo šele v 10 do 15 letih, torej za moje pojme daleč od ugodno oz. daleč od "peč na olje pa čimprej ven". Prepriča me investicija, ki se mi povrne v do 5 letih, vse ostalo je tako daleč, da nihče ne more vedeti kam bo šla cena kateregakoli energenta, kakšne obdavčitve se bo zmislila vlada in se tako računice čisto podrejo.

Podobno kot kolega, ki me je prepričeval, da naj grem na TČ pred leti, kako je zakon in kako malo pokuri. Pridem na obisk, zmrzujejo na 20 stopinjah (prej ko so imeli olje so imeli vedno 22 do 23) in zraven trdijo kake prihranke imajo. Ni to to. A prepričanega prepričat...

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Lej če verjameš da je TČ najbolj ugodna potem pač to kupiš in tistih cca 10.000 EUR zanemariš.
tongue-1.gif

V tvojem primeru si moraš nekako izračunati kdaj se ti bo peč, ki jo imaš sedaj nekako amortizirala. Potem pa išči ugodnejšo varianto.
Osebno ne vem če bi na vsakih 7 let investiral denar v menjavo peči, ...

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik sumica pravi: Podobno kot kolega, ki me je prepričeval, da naj grem na TČ pred leti, kako je zakon in kako malo pokuri. Pridem na obisk, zmrzujejo na 20 stopinjah (prej ko so imeli olje so imeli vedno 22 do 23) in zraven trdijo kake prihranke imajo. Ni to to. A prepričanega prepričat...

Imam zelo podobno izkušnjo, skoraj identično, po kateri sem postal še bolj skeptičen glede teh novih 'super' prihrankov...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
vsa ta menjava sistemov v starih hišah je draga zadeva. In kdo kolko porabi sploh ne moremo primerjati. Eden greje 150m2 na 25 stopinj, drugi 120 m2 na 22 stopinj. Pol se pa prepucavate kolk kater porabi. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na končni izračun letne porabe. Pa še zime niso vsako leto in povsod enake.
Res pa je, da se splača dobro razmisliti in investirati v nov sistem takrat, ko ti star sistem ne laufa več. Okvare, večje izgube...itd.
Da bi pa vsakih 5-10 let razbijal kurilnico, ko nekdo pokaže neko super varčni sistem, pa ni šans.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Sumica, hiša sploh ni stara, prav tako 7 let nazaj ni dolga doba.
Jaz imam novogradnjo in sem se že leta 2009 odločal, ko še ni bilo nič, samo trava na parceli, na kaj bom ogreval.
Sem pa vedel, da je potrebno v prvi fazi narediti dobro izolacijo.
Ali si vprašal premalo mojstrov glede ogrevanja ali pa si šel preveč na ozko.
Jaz imam temeljno ploščo, spodaj Fibran.
Ogrevam vse z TČ zrak-voda. Imam samo talno gretje.
Uglavnem, že v štartu si naredil napako, vse kar boš sedaj delal oziroma menjaval, te bo prišlo precej dražje, kot v štartu.
Kolektorji, popolnoma brez veze, če nisi veliki porabnik tople vode ali pa da je res številčna družina - posledično velika poraba. Če daš velik zalogovnik, ga standardna kvadratura ne bo uspela zadovoljivo oziroma pravočasno segreti.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Hm, izolacijo imam odlično, kolektorje sem dobil brezplačno, porabniki tople vode smo nadpovprečni, talno imam po celi hiši. Glede na vse se očitno nisem slabo odločil, ker ko vidim izračune, bi dolga leta še vedno TČ odplačeval proti olju.

Moj režim peči je 24 urni, kar pomeni, da ne izklapljam ogrevanja nikoli. Dela vedno in le dogreva ko mora. Nizkoenergijsko talno pač ni narejeno za neka nihanja. Tako imam tudi vedno enako temp. kjer želim. Je to ok razmišljanje ali bi mogel ogrevanje čez noč izklapljat?

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi: Podobno kot kolega, ki me je prepričeval, da naj grem na TČ pred leti, kako je zakon in kako malo pokuri. Pridem na obisk, zmrzujejo na 20 stopinjah (prej ko so imeli olje so imeli vedno 22 do 23) in zraven trdijo kake prihranke imajo. Ni to to. A prepričanega prepričat...

Imam zelo podobno izkušnjo, skoraj identično, po kateri sem postal še bolj skeptičen glede teh novih 'super' prihrankov...

Imajo starši hišo... starejšo... brez izolacije...radiatorji. Kuri se kombinacija olje in drva (sploh zadnjih nekaj let, ker je na razpolago en kup brezplačnih "palet"). Pa sva šla s fotrom računati tako na približno, če bi dali not toplotno črpalko. In prišla do zaključka, da se zaenkrat ne izplača, pa sem relativno "pri koritu" kar se toplotnih tiče. Če bi bilo ogrevanje samo na olje in da bi bila peč na koncu življenjske dobe, pa bi verjetno bila računica.

Vsak uporabnik je specifika in govoriti kar tako na počez kaj se splača in kaj ne, ni prava zgodba!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Najbolj enostavno...par jih pokličeš da ti nardijo predračun za TČ...malo poglej EKO sklad koliko se dobi nazaj...vržeš na papri, pa več kje si.

Kar se mene tiče...cca. 7 jurjev (jaz sem dal 10,5 za TČ (11 kw)+peč na drva+kolektorja+zalogovnik (1.000 litorv)).

Ker tebi lahko vse ostane.r.abiš res zgolj TČ plus priklop na obstoječe stanje.

Glede porabe ti govorim iz lastnih izkušenj..nas bo letošnja zima (ogrevanje + SV) na prenovljeni hiši, 200 kvadratov, 5 oseb (talno + radiatroji) prišlo pod 300 EUR. Res ni merodajna zima, zato nekaj rezerve. Prek poletja..zaradi kolektorjev praktično TČ ne rabiš. A tudi ko jo..je to ranga 10 EUR mesečno (če) pod pogojem da cel mesec greješ SV s toplotno.

Tako da..ja...letna razlika v porabi garantirano 1.000 EUR. Se pravi 7 let da si na nuli. Je pa tako..vsako leto ko čakaš izgubljaš tega jurja. Ker ta trenutek dražjega od olja enstavno ni.

Zdaj zakaj bi zmrzoval s toplotno mi pa ni jasno...naša je enostavno tako premočna, da jo imam vklopljeno zgolj 11 ur dnevno (13 počiva) in še takrat ko dela dela praktično na minimumu (Zato ti tudi pod razno ne rabiš več od 8 kW).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
Stene imaš odlično izolirna, ampak tepe te potem velike steklene površine najbolj pa seveda stena h kleti in pa mansrada, tam moraš imet vsaj 35 in ne 20. Jaz bi na tovjem mestu prvo preučil sanacijo teh dveh stvari, ki jih lahko dost enostavno rešiš..dobro podstreho verjetno malo težje a vseeno

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
tukaj bi se lahko greli na to toplo odo, ki se izumlja. Naslov teme govori o menjavi sistema ogrevanja. To razumem tako, da bi menjal sistem na nekaj, kar je cenejše.
Dodatna ozolacija strehe
Izolacija fasade
zazidati nekatera okna
nova okna
radijatorji vn in talno gretje
nova kurilnica
kaj še...???
pa da se v 10 letih povrne strošek

--------------------------------
bo 30 jurjev dovolj??
malo morgen.
Vse to kar naštevate, se splača pošteno narediti in tudi investirati kakšen dodaten evro pri novogradnjah ali pa iz bajte izseliti in v roke štemarco pa komplet hišo spremeniti. (no, pa smo skoraj pri novoradnji)

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Splačalo bi se pri novogradnji zelo dobro raziskati ''teren'' in investirati po pameti.
Sedaj bo vse drago.
Najceneje bo za kako stopinjo zmanjšati ogrevanje.
Drugače pa začni varčevati in čez xx let boš zamenjal lažje, z malo kredita ali skoraj nič.
smile-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Po mojem m mnenju je čisto nespametno podirat kurjenje na kurjača ,predlagam ti da dodaš eno čisto navadno peč na drva, sploh ni potrebno na vpihavanje, lesa vseh vrst je kolikor hočeš, lahko recimo vzameš kamijon smreke po 30 € za kubik , to razcepiš dobiš cca 20m drvarije in ko si doma kuriš tisto peč ko te ni lavfa olje.
Cena peči recva jurja, drva brez rekreacije 600€ boš jih pa imel tako količino prej za dve leti kot za eno, če pa hočeš še zalogovnik , pa še 2-3 jurje, slednje je že finesa

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
hm, nisem sicer razumel tvoje poante, ampak če ima neposrečeno izolacijo po hiši,ne bo dosti rešil niti z drugim sistemom ogrevanja. Če nemisli sanirat toplotnih izgub, potem je še najboljše res peč na drva, pa butat gume noter in je to to.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
NIč ni potrebe komplicirat. Zgolj zamenja peč in je to to.

Če se odloči dodatno izolirati še strop kleti je to dela par dni (Ker čakaš da se vmse suši) ter strošek mogoče 300 EUR.

(ne vem sicer koliko si visok...a jaz bina tvojem mestu pripopal na strop vsaj 5 cm grafitnega stiroporja).

20 cm na strehi je glede zime dovolj, problem se pojavip oleti (a tu gre za vročino).

Peč na drva...čisto kul, al je treba delat..jaz sem zdaj ob žledu bil primoran 9 dni zaporedoma kurit peč (navadno)...moram rečt da je tja do decembra več ne povoham
wink-1.gif
(Pa sem kuril od 4ih popoldne do 9ih...torej zakuril ter še cca. 3 donaložil).
Z vidika komoditete peč na drva ni to to.

Tako da...TČ 8 kW, LT = čista zmaga.

Ker so kolektorji strošek ne bo presegel 400 EUR letno (garantirano).

Treba geldat na dobo 30 let naprej...vsako leto ko čakaš zmenjavo te tsane dodatnih 1.000 EUR....kar zgolj pomeni da prej ko se peč zamenja ceneje bo