In če ti ne boš dal napitnine, bo lastnik dal večjo plačo? Ali na kakem temelju se ti zdaj ven vadis? Boljs če kelnar dela na minimalcu, če le obstaja delček možnosti, da lastnik ne bo imel bmwja. Najbrž ne bo imelo nikakršnega vpliva, ampak za vsak slučaj, ob velikem mogoče, pa pol ne bo imel bemfle. Kelnar ali več njih, ki životarijo, je pa res mala cena za to. Brez zamere, ampak izpadeš en navaden bizgec pod pretvezo borbe za pošteno plačilo kelnarjev.
Glej, meni dol visi ali ima lastnik Bentleya ali natakar BMWja ali Rolls Royca. Jima obema privošćim. Hočem le to, da kar je na ceniku tudi plačam. Če je napitnina “obvezna” naj se dvigne cenik za napitnino in naj si jo potem razdelijo kakor hočejo. Ne vem zakaj se moram jaz ubadat z napitninami, da bom imel odlično postrežbo, natakar pa prostituirat za plačo. Jebe.. tako družbo.
In ne mi govorit, kako težko je bit natakar. Sem delal od 15ega leta naprej kadarkoli je bilo možno na različnih delovnih mestih in ne mi reč, da je pa natakar bogi in rabi dodatek. Rabijo pošteno plačilo in ker se šlepajo z napitninami jih pač lastniki plačujejo toliko kot je minimalno treba, da jih dobijo. Bo pa kmalu tudi Hrvatov in Bosancev zmanjkalo, bo morda potem lastnikom kanilo, da ni vsak s ceste dober za natakarja za minimalca. Le tako bo poklic dobil spet ugled IN POŠTENO PLAČILO BREZ POTREBE PO PROSTITUIRANJU.
Pa tukaj sploh nismo načeli dela na črno, ker 99.9% napitnin seveda ni obdavčenih. Imam par kolegov, ki so končali z natakarstvom, ker niso dobili niti kredita za par 1000 EUR, keša so pa imeli dovolj. Pač uradno minimalac, potem nekaj na roko, pa še napitnine.
Sedaj naj mi pa nekdo pove, zakaj si natakar zasluži napitnino, nekdo, ki pa dela 8 ur za strojem za plastiko, ki se NE sme ustavit, ker so potem stroški zagona ranga 10 jurjev EUR, za malico in WC mora pa še pokrivat kolega in vse to pri neznosni vročini poleti in v treh izmenah, pa dobi tisti minimalac in je to to. Sam sem se čudil zaposlenim tam, da to delajo.