Symbian 3

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
LOL, argumentacija na nivoju. Ja, N in E serija sta res za ljudi s posebnimi potrebami. 95%? Bolj iz riti ne bi mogel potegniti cifre.
cheer.gif

Seveda, obstajajo posebno techno-friki, ki morajo vsak dan namescat nove programe in drkat po mobitelu. Seveda, dual-boot, port nekega sistema na drugo osnovo, vse skupaj je zelo uporabno za povprecno maso. Tako kot je peka CDja s N900, celoten OpenOffice in se kaj vrhunec uporabnosti N900. Not.
Vecina teh ljudi ima tudi rootan telefon in kupi ravno toliko app. kot jih "kupi".
evil.gif

Pa glede koliko aplikacij je slovenskih za Symbian... Delo je naredilo app za iPad... uporabna ni prevec, koliko teh tablic je v Slo. je pa drugo vprasanje. Ampak vazno da je app., slovenska, za neko _hudo_ platformo.

Za razvijalce se ne bati, s QT se dela na hkratnem razvoju za Symbain in MeeGo.

Anyway, vsakemu svoje. N8 ce dobim v roke jo z veseljem se malo pomatram, ampak mislim da je moja pot logicna - MeeGo... ko se enkrat navadis na popolni nadzor telefona ni vec poti nazaj na "zaprte" in "moram rootat" telefone.
wink-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Tisti, ki pozna samo aplikacijo od Dela za iPad (ki je btw c.r.a.p. od aplikacije), res nima podlage za argumentirat kvaliteto, količino in uporabnost slovenskih aplikacij.

Sicer pa ostani na Symbianu. To mene čisto nič ne moti.

Ampak sem trdno prepričan, da je na Androidu in iOS-u veliko bolj aktiven trg aplikacij kot pa na Symbianu (to pomeni, da je na voljo več aplikacij, da je instalacija in uporaba le-teh bolj enostavna, da je nakup bolj enostaven in da se porablja več denarja za aplikacije).

In zame merilo za kvaliteto pametnega telefona ni število uporabnikov na svetu, temveč je število kvalitetnih aplikacij na trgu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

multitasking - to imajo vsi, razen WP
mape - true, zelo pogrešam
USB OTG - imel na dlančniku... kakšna je dejanska uporabnost tega?
HDMI out... nice feature
FM oddajnik - se strinjam, dobra zadeva
navigacija - to imajo vsi
več zaslonov (proti iOS) - kaj misliš točno s tem?
widgeti (iOS jih nima) - res je

Pa jaz bom dodal še eno:
- homescreen - resnično ne vem, kaj so mislili pri Applu

Pred dobrim tednom sem naredil prehod E71 -> iPhone in čeprav sem bil precej proti tako zaprtim OS-om, moram reči, da ob ogromno aplikacijah tega človek niti ne pogreša tako zelo. Pridejo pa slednje zaradi dodelanega interface-a zelo do izraza tudi pri vsakodnevnih opravilih (recimo Google Tasks, LPPBus, MedCalc), medtem ko sem na Symbianu vedno razmišljal, če se mi bo ljubilo čakati toliko časa, da se stvar zažene.

Recimo ogled prihoda avtobusov:

Na Symbianu kliknem bookmark na namizju, počakam približno 5-10 sekund, da se zažene brskalnik, poveže na internet in odpre stran. Nato s kurzorjem priscrollam do okenca in notri napišem prvi dve črki postaje, potrdim, čakam 2-3 sekunde na izpis.

Na iOS kliknem ikonu na namizju, program se zažene v pol sekunde. Kliknem na že prednastavljeno postajo, odpre se novo okno in v 1-2 sekundah osveži prihode avtobusov.

Sploh ni primerjave...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Eno simpl vplašanje... koliko slovenskih aplikacij obstaja za symbian, koliko jih obstaja za androd in koliko za iOS? Najdi odgovor pa boš videl, o čem govorim.

Tole je odličen argument! Nenazadnje ga lahko razširimo na aplikacije na sploh.

Moja primerjava uporabljenih aplikacij (pa recimo, da se lahko prištevam med power-userje):

E65: Gmail (pogojno šteje, ker ga nadomešča Safari), OperaMini (pogojno šteje, ker jo nadomešča Safari), Y browser, MailForExchange (ne šteje, ker je vgrajen v iOS)

E71: Gmail (pogojno šteje, ker ga nadomešča Safari), OperaMini (pogojno šteje, ker jo nadomešča Safari), GarminXT, Y browser, MailForExchange (ne šteje, ker je vgrajen v iOS), SBSH calendar, CCalcPro, DEdit

iOS: LPPBus, RTVSlo, OdpiralniČasi, Conversions, Light, MedCalc, Remote, SloŽeleznice, PlainText, RedLaser, Shazam, Promet, Padavine, Dropbox in iAWEKAS.

Navadne aplikacije: 3 pri E65, 7 pri E71 in 15 pri iPhone-u.
Slovenske aplikacije: 0 pri E65, 0 pri E71 in 7 pri iPhone-u.

Tu sem naštel samo stvari, ki jih zaženem relativno pogosto.

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Citat:
Uporabnik LaUros pravi:
Vsi pretiravate, ob tem pa ostaja Symbian najbolj razsirjena platforma za smartmobile... ja, ni primeren najbojl za touche, kamor kaze sedaj trend, ampak na ostalih pa se vedno podpira kup stvari, ki jih tekmeci ne + ima ogromno bazo aplikacij.

Nokia bo high-level gradila na Maemo oz. MeeGo.
Kaj pretiravamo? Nihče ne pravi, da ni Symbian najbolj razširjen. Ampak kaj ti pomaga "pametni" telefon, če 95% uporabnikov tega sistema sploh NE UPORABLJA 3rd party aplikacij (bistvo pametnih telefonov). Noben pameten developer ne bo šel razvijat aplikacij za Symbian, če bo aplikacije uporabljalo par procentov od ogromnega števila uproabnikov. Vsi bodo šli razvijat za tist sistem, kjer uporablja aplikacije večina od še vedno velikega števila uporabnikov (in je končni seštevek aktivnih uporabnikov večji kot pri symbianu!!!). Odštej vse symbian uporabnike, ki telefon uporabljajo samo za telefoniranje in SMS-anje (ker so pač poceni telefoni) pa boš ugotovil, da je symbian že zdavnaj izgubil glavni tržni delež pri pametnih telefonih. Eno simpl vplašanje... koliko slovenskih aplikacij obstaja za symbian, koliko jih obstaja za androd in koliko za iOS? Najdi odgovor pa boš videl, o čem govorim.

Ne znam vseh najti. Na OVI strani sem pa našel:
Žur z razlogom
Planet
LPP
Poslušaj radio
Kolosej
Mobitel monitor
Žurnal24
Ride together (prevoz.org)

Ovi ima dnevno 3 milijone downloadov, 250.000 novih uporabnikov, 165 milijona uporabnikov v 195 državah,... pameten razvijalec programov tega ne bo kar tako izpustil
http://conversations.nokia.com...an-smartphones/

Pa še tko BTW, na začetku iPhone po tvoje sploh ni bil smartphone. Aplikacij sploh ni poznal, samo tiste znotraj browserja...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Točno tako.... v prvem letu iPhone zame sploh ni bil smartphone (in ga zato tudi nisem imel).

Edit: App Store ima na dan povprečno 10mio downloadov. Sedaj pa primerjajte število iPhonov v primerjavi s številom Symbian telefonov. In število downloadov na iOS platformi v primerjavi s Symbianom. In boste dobili procent aktivnih uporabnikov.

Ampak na koncu število aktivnih uporabnikov niti ni pomembno. Pomembno je to, da ima iOS več kot 3x toliko downloadov aplikacij kot Symbian. To za razvijalca pomeni, da bo na iOS platformi zaslužil vsaj 3x več kot na Symbian.

http://en.wikipedia.org/wiki/App_Store

Pa še zanimivost.... opera mini je bila samo v enem dnevu prenešena milijonkrat
smile-1.gif

http://thenextweb.com/mobile/2010/04/15/opera-mini-topped-million-app-store-downloads-day/

Pa še slovenske iOS aplikacije:
SloRadio
TV Spored
Promet
Mobitel Monitor
M:SMS
Odpiralni Časi
Kino Sporedi
iAwekas
LPPBus
Toshl
Talking Tom Cat
SloSki
radionula
Slo Železnice
iLoterija
Delo
Študentska Prehrana
Ljubljanski promet
Ljubljanska borza
Tečajna lista
...

Pa verjetno sem jih še veliko pozabil...

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:
BTW, zanimiva debata, me pa nekaj, rahlo off, zanima:
Certifikat in Symbian deluje
Certifikat in iOS deluje
Certifikat in WM7 deluje
Kaj za vraga je z Androidom, da ne moreš imeti certifikata, so tole že kaj rešili?

Certifikat je mišljen kot certifikat SigenCA etc., za Klik ipd.

Žal še ni nič rešeno. To tudi jaz najbolj pogrešam.
frown-1.gif

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Kako zanimivo, ko različno pogrešamo/potrebujemo pri mobitelu.
Recimo mene to nič ne moti.

Namreč imam token, s katerim dostopam do spletne banke kjerkoli (ne rabim cerfifikata).
tongue-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Kako zanimivo, ko različno pogrešamo/potrebujemo pri mobitelu.
Recimo mene to nič ne moti.

Namreč imam token, s katerim dostopam do spletne banke kjerkoli (ne rabim cerfifikata).
tongue-1.gif

Ne moreš pa recimo do edavkov in še kup stvari je, za katere rabiš certifikat, posebno v službenem okolju (VPN, SSL, dostop do intranetov itd. itd.)

I

Izbrisan uporabnik 3287

Vprašanje za poznavalce:

Ali delujejo programi, ki so bili narejeni - recimo za N97, e71,... - tudi na N8?

(programi, igre, navigacija, .....)

lp

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Nekateri ja, nekateri ne. Večina bo sicer delovala, a verjetno ni prilagojena za toucscreen in je zato uporabniška izkušnja ne bo najboljša.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Do zdej kar sm dal dol z ovi store za nokio 5800 al je delal sam par minut pa pol zmrznl al pa sploh ni delal. Tist kar pa je celo delal pa me je zaradi počasnosti zlo hitro minil uporabljat. Dela dobro samo navigacija pa Opera kar pa itak ni od nokie :p

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:

Nokia and Microsoft are reportedly discussing an alliance that would lead to Nokia-branded smartphones running the Windows Phone 7 mobile operating system. The claim comes from respected Russian tech blogger Eldar Murtazin, the man behind many of the smartphone leaks you see today.

http://www.pcworld.com/article/214212/nokia_may_be_weighing_windows_7_phone.html

Sicer zaenkrat samo govorice, ampak po drugi strani še en indic, da je morda Nokia le spregledala, da je Symbian (v sedanji inkarnaciji) dead-end v svetu mobilne telefonije.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ajej
crazy1.gif

si si preberal kaj reviewe za W7P?
jutri najverjetneje sprobam Symbian 3ko in pa W7P, pa da vidimo kako je na stvari.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Sem ja... nekje na nivoju funkcionalnosti iOS 1.0, če mene vprašaš. Samo težava za Microsoft je, da dandanes še zdaleč niso sami na tržišču.

Edini, ki je v štartu ponudil polno funkcionalen OS, je bil Google. Samo njega tepe nestandardniziran hardware. Je pa res, da se to zna kaj hitro spremeniti. Pri ChromeOS so pokazali, da bodo zadevo malo konkretneje "zaprli" kot je bil do sedaj Android. We'll see... Vsekakor bo pestro.

Nazadnje urejeno:

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:

Nokia and Microsoft are reportedly discussing an alliance that would lead to Nokia-branded smartphones running the Windows Phone 7 mobile operating system. The claim comes from respected Russian tech blogger Eldar Murtazin, the man behind many of the smartphone leaks you see today.

http://www.pcworld.com/article/214212/nokia_may_be_weighing_windows_7_phone.html

Sicer zaenkrat samo govorice, ampak po drugi strani še en indic, da je morda Nokia le spregledala, da je Symbian (v sedanji inkarnaciji) dead-end v svetu mobilne telefonije.

O fuj, pa imem potem že dosti raje S3 kot pa tisto pohabljeno zadevo od WP7
crazy1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
verjetno take izjave trosiš okoli iz bogatih izkušenj, ki si jih dobil z izdatnim testiranjem wp7?