Švica

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik spenstar pravi:
Ni se ti treba na podrobnosti obesat. Kar sem napisal, to drzi. Ce pogledas, je vecina pametnih, ker gledat obeseno perilo vsepovsod kot pri nas je ciganarija, kar se tice popravil in vzdrzevanja, pa lahko vidis ze tukaj na forumu, vsi bi brez racuna, pa malo smuglali, vrtec pa placujejo minimalca.

A veste zakaj v Svici zenske delajo polovicni cas ali pa sploh ne?
a. ker moz dobro zasluzi
b. ker je lena kot fux
c. ker ima froca
d. ker ni prav veliko vrtcev
e. raje gospodinja kot slovenska intelektualka

Kolikokrat si bil v Švici, kdaj nazadnje?
Koliko časa si tam preživel?
Koliko Švicarjev poznaš?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.093
113
v lokalni ostariji
no

kar se tiče pravil itd...

tudi v sloveniji je recimo v murski soboti prepoved košnje in povzročæanje hrupa itd že v soboto popoldne...

pa še kakšno bedarijo najdemo...

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ksz....
na koncu smo na alterju ugotovili da je slovenija v bistvu švica in švica slovenija.lahko smo srečni da živimo v sloveniji ups drugi švici
to si ti ugotovil. Če imaš pa prav, pa ne bomo razpravljal...
wink-1.gif

In kot je že nekdo napisal, če se odpraviš v tujino... na boljše.... z nekim razlogom, potem pa iskat spet napake (ker ni tako kot doma), boljše da se ne gre nikamor. Jočeš doma al pa drugje. Doma premrzlo, drugje prevroče...bla bla
wink-1.gif

bil sem zgolj sarkastičen.ker po nekaterih postih v tej temi je razbrati da je švica v bistvu veliko slabša kot slovenija

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Citat:
V Svici ne smes:
- obesat perila na balkonu, vrtu in ipd...
- ne smes kositi trave ob sobotah in nedeljah, bencinske kosilnice niso dovoljene
- ne smes kar sam obrezovati zive meje
- ne smes pleskati ograje ali karkoli na bajti (moras najeti majstre)
- ne smes sam popravljati elektricne napeljave
- ne bi smel pleskati stanovanja, ker ce sosed vidi, da sam nosis kante barve, ven pa prazne, si ga najebal
- v bistvu, vsa dela "sam svoj mojster" kot pri nas, odpadejo, zato pa obstajajo firme, bi rekli Svicarji
- moras 100% reciklirati odpadke
- obiski samo od dolocenih urah in dnevih, pa se to brez glasnega govorjenja
- zurke v stanovanju, pozabi

Ali psi ponoči lahko lajajo
sprasujem se.gif

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Lahko, sam bos placal kazen, pa se sosedi ti bodo dali dobronameren nasvet, da se cimprej odseli.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.434
5.663
113
Za perilo verjamem......soseda 1x razlagala...šla v kalifornijo do hčerke 1x na obisk.....je oprala tm žehto.....dala na vrt sušit so bli v 10min policaji na vratih da nj spoka dol če ne dobi kazen

Da šerilo se pri njih suši v sušilcu
smile-1.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
V Svici ne smes:
- obesat perila na balkonu, vrtu in ipd...
- ne smes kositi trave ob sobotah in nedeljah, bencinske kosilnice niso dovoljene
- ne smes kar sam obrezovati zive meje
- ne smes pleskati ograje ali karkoli na bajti (moras najeti majstre)
- ne smes sam popravljati elektricne napeljave
- ne bi smel pleskati stanovanja, ker ce sosed vidi, da sam nosis kante barve, ven pa prazne, si ga najebal
- v bistvu, vsa dela "sam svoj mojster" kot pri nas, odpadejo, zato pa obstajajo firme, bi rekli Svicarji
- moras 100% reciklirati odpadke
- obiski samo od dolocenih urah in dnevih, pa se to brez glasnega govorjenja
- zurke v stanovanju, pozabi

Že zaradi teh stvari bi šel v Švico.
cheer.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:to s perilom velja tudi v avstriji in nemčiji.pač a ni logično a ne moreš gat sušit vsem na očem.
Bedarija. Potem je smiselno, da avti niso parkirani pred hišami, ker kazijo pogled na pokrajino in arhitekturo. Sploh če so umazani po zadnjem dežju in/ali niso povsem zadnji model in/ali niso dizajnirani v duhu dežele...
Verjetno imajo te prepovedi vir v sprevrženi morali. Oblačila skrivajo spolne organe in če bi jih sušili vsem na očeh, bi spodbujali domišljijo na področju spolnosti in kvarili mladino.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
bi prej rekel, da je v mestih in določenih četrtih tako. Dvomim, da je tako v celi Švici.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Našo železnico je praktično v celoti načrtoval šiptar in treba je priznati, da je pred > 150-imi naredil izjemno delo. Nismo pozneje naredili nič posebnega na tem področju. Danes bi potrebovali nekaj agencij, vsaj 500 ljudi, če bi hoteli to narediti v nekaj letih, pa še bi verjetno že kako leto po izgradnji kje progo zalilo, drugje jo odtrgal zemeljski plaz itd...
V glavnem, bedno je, da označuješ na osnovi nacionalnosti, kdo kaj velja in kdo ne...

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Švica je Švica in je lahko Sloveniji lep primer kako voditi državo.
Kot zanimivost; kakor vem je Švica tudi zelo "liberalna" do orožja (na račun "teritorialcev"). V EU so v samem vrhu po kosu na prebivalca (pred njimi le Srbija) ter edina država v Evropi, kjer lahko imaš / moraš (?) imeti pri streljanju dušilec zvoka, da ne motiš okolice.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Citat:
Uporabnik cerko pravi:Švica je Švica in je lahko Sloveniji lep primer kako voditi državo.
Mogoče lep zgled, vendar nerealen. Prav tako nam skandinavci ne morejo biti realen zgled, ker smo mi preveč za njimi, čeprav to kaki sindikalisti radi počnejo. Mi si moramo za zgled jemati take, ki so nekaj korakov pred nami in moramo poskušati capljati za njimi. To je realen zgled, ki ga je možno posnemati, se na kaki njihovi napaki naučiti in narediti bolje.
Časa demokracije, poslovnih izkušenj, BDP-ja in še marsičesa ne moreš kar preskočiti in iz zadnje vrste "pasti" v prvo kot veliki zmagovalec. To je samo v pocukranih ameriških filmih.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Švica je Švica in je lahko Sloveniji lep primer kako voditi državo.
Kot zanimivost; kakor vem je Švica tudi zelo "liberalna" do orožja (na račun "teritorialcev"). V EU so v samem vrhu po kosu na prebivalca (pred njimi le Srbija) ter edina država v Evropi, kjer lahko imaš / moraš (?) imeti pri streljanju dušilec zvoka, da ne motiš okolice.

a francozi nimajo več dušilcev?

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
No, da še jaz dodam nekaj malega glede Švice. Pač imam sorodnike tam, bil večkrat pri njih, tudi po več tednov. Kot prvo glede tistega, kaj v Švici ne smeš, ima spenstar kar lepo prav. Kot drugo, to je čisto drug narod, kot smo mi. Tam se gre recimo ven družit zelo redko, pa še takrat plača vsak svoje. Družijo se bolj doma, če že in mi bi to druženje verjetno označili kot pogreb. Se ga znajo napit, ampak še to bolj redko. Delajo res praktično cele dneve, oz. je urnik tak, da ti gre skoraj cel dan od jutra, do večera. Čistoča v mestih je res na nivoju, bi pa osebno rekel, kot je že nekdo zgoraj napisal, da je to za naše razmere težko razumljivo. To lahko, tisto ne smeš, to moraš tako, ono ne smeš tako. Slabše, kot v zaporu, res pa je, da pa verjetno zato tako lepo "špilajo", kaj pa vem. Kar se pa denarja tiče, pa raje ne bi. Stric je bil šlosar, teta frizerka. Rezultat? Po toliko letih Švice imata svoje štirisobno stanovanje, dva BMWja, hčerka svoje stanovanje, Audija in v Sloveniji hišo z bazenom. Šlosar in frizerka pri nas? Verjetno garsonjero in stoenko...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ok. Nekaj je že bilo napisanega iz "prve" roke kako je v Švici. Veliko alter populacije se nekaterim stvarem čudi. (ne vem zakaj)
Sej če gledamo skozi oči švicarja, kako je v SLO. Bi potem oni rekli..... "V SLO vsi pijejo, plačujejo eden drugim pjačo, delajo samo osem ur, popoldne se morajo z otroci ukvarjat itd. " Pa vemo, da so gostilne bolj kot ne prazne (glede kako je bilo včasih), denarja ni, služb ni, tista, ki se najde, je slabo plačana (če sploh je)..... korupcija cveti (no, upajmo, da jih bodo kaj polovili)... itd. Pa poglejmo še naše južnjake, ki prihajajo v SLO, kot neko "napredno državo". "Slovenci bi non stop delali (ne mi lenuhov šteti, ki jih tud je preveč), pijejo malo, nič se odojki ne vrtijo, otroke šibajo v šole, ...itd)
In moje mnenje je, da bi Slovenci še zmeraj "gore premikali", če bi imeli možnosti. Pa jih nimamo, zaradi aktualnih zadev, ki folk ve za njih že xx let, uradno naj bi pa šele zdaj bile ugotovljene.
Smo na meji med severom in jugom.... bi rekel temu, "razmišljanja so Švicarska, dejanja so pa balkanska. Dve stvari, ki ne gredo skupaj gospodarsko in politično.
In osebno sem mnenja, če nekdo dela 4 ure na dan, naj ima za "kruh in mleko (kajmak), če nekdo dela pa 16 ur 7 dni v tednu, naj ima pa zaradi mene 16 BMW-jev. In kje vmes je lahko neka oseba, je bi bilo pa odvisno od nje same... LP
PS. pripravljen sem na pljuvanje
wink-1.gif