švabska demokracija

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Nekdo mora plačati izobraževanje...
Vem kake probleme imajo v lokalni OŠ, kjer vsako leto pride kak albanski učenec, ki zna samo materni jezik, šola pa nima niti enega zaposlenega, ki bi znal albansko. Otroci niso nič krivi, treba jim je omogočiti, da se asimilirajo, kolikor se želijo. Tako, da ne razumejo večinskega jezika in da jih sošolci za...jo, ker se praktično ne razumejo, je bolj slaba popotnica za asimilacijo.

pa saj eazy pravi, da briga stranko, če v kebabdžinici ne znajo slovensko...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Z tem se strinjam, da se nočejo naučiti jezika. Pri nas je bila storjena naslednja napaka: Državljanstva so talali na lepe oči, in že prej ko si v Slovenijo prišel si imel Slovensko državljanstvo. Tisti, ki takrat ni hotel imeti državljanstva je sedaj izbrisani.
In potem začnimo pri jezikih. Kamorkoli prideš slišiš samo čefurščino. Pa da se razumemo nimam nič proti prebivalcem bivše juge, če so se pripravljeni "socializirati". Moja punca je svetovalka na zavodu in pridejo tja "mladci " stari med 20 - 30 let in ne znajo govoriti po Slovensko. Jaz poznam kar veliko takšnih, ki so prišli iz Srbije živeti k nam. Pa če nebi vedel in govorijo čisto Slovenščino.
Problem Slovencev je v tem, ker ne znamo ceniti svojega jezika. Pride "čefur" na upravno enoto, pa priča po svoje, pa mu tista na okencu vse ustreže in še na koncu začne ona pričati po čefursko. In sem se že velikokrat zgražal nad tem, da se na javnih mestih ne govori Slovensko ( Šole, UE, Zavarovalnice, Banke ... ). Uradni jezik v rep. Sloveniji je samo eden in edini in to je Slovenščina. In iz ene strani cenim kanclerko v Nemčiji. Pa naj v Sloveniji pride do česa takega. Kakšne Fužine, Velenje, pa še kakšne mestne četrti bi bile popolnoma prazne :D :D :D.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:Tale z izobraževanjem jezika s strani delodajalcev sploh ni slaba ideja.

zaradi?

Ne vem...gledam s svojega vidika, če bi moral it delat v Nemčijo, bi mi bilo fajn, če bi mi delodajalec omogočil izobraževanje. Bolj je vprašanje zakaj pa ne?
confused-1.gif
Se strinjam, da nek radnik ne rabi znat jezika v praksi...škodi pa tudi ne, sploh če ti to džabe omogoči delodajalec.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Če bi moral?
Razumem, da te delodajalec želi in ti to omogoči, če prideš pa na pamet boš pa moral sam nekaj naredit, da boš zanimiv za trg.
In jezik države v katero si prišel je najmanj kar se bi moral naučit!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Še ena resnična anekdota. Cca 10 letni deček je prišel živet k mami v Nemčijo. Seveda ni znal besedice nemško. Nemci so sicer takrat imeli določen program za prišleke (pri nas ga ni nikoli bilo), problem je bil zunaj šole v začetnem obdobju, ker se v parku ni mogel z nikomer igrati. Dokler nekega dneva ni slišal enega otroka reči "pič.a mate.ina". Oops pa je našel prijatelja, ki je bil sicer Hrvat, ampak razumela pa sta se.
Danes ima sicer ta človek že > 50 let in nemško državljanstvo. Nemško govori bolje kot slovensko, ampak še zmeraj mi rad pove to dogodivščino.
Kako se bodo albanci v našem kraju asimilirali, če se njihovi otroci večinoma družijo samo med sabo, ker slabo govorijo slovensko? Ko na igrišču nabijajo na gol, tipično vidim, da so povsem narodno izenačeni. Ali domačini ali pa tujci. So stari 10 let in se že delijo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ksz
ni težava samo v tistih ki so "danes" prišli v neko državo in ne znajo jezika. težava je predvsem v potomcih, ki ne obvladajo jezika, ker doma govorijo svoj jezik, se zadržujejo v svojih skupnostih, kjer tudi ne govorijo jezika držvae itd. posledice so vidne v statistikah
in ne mi govoriti, kako so bogi otroci, ki pridejo v neko xy državo in tam ni učiteljev, ki bi znali njihov jezik
sam sem tudi bil v tujini kot otrok, brez da bi znal jezik. so me dali v šolo, kjer seveda noben ni znal "svetobvnega nadjezika slovenščine" in sem se pač moral naučiti jezika države v kateri sem bil. in sem se. pa še nekaj drugih zraven.

najlažje se je narediti butastega in rečt noben nam ne pomaga ... ( cigani pri nas, šiptarji v jugi )

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:Ne vem...gledam s svojega vidika, če bi moral it delat v Nemčijo, bi mi bilo fajn, če bi mi delodajalec omogočil izobraževanje. Bolj je vprašanje zakaj pa ne?
confused-1.gif
Se strinjam, da nek radnik ne rabi znat jezika v praksi...škodi pa tudi ne, sploh če ti to džabe omogoči delodajalec.

1. o tem filozofirajo ljudje ,ki pri vsem skupaj nic in se jih ne tice (delodajalci in delojemalci so se v Nemciji "razumeli" vsaj 60let). Brez tecajev.

2. delodajalci niso humanitarne ustanove, izborazevanje prej ali slej pade na pleca delavca,

3. ce gre nekdo delat (pa tukaj ne govorimo o dipl.ing) 16h/dan v Nemcijo je filozofiranje o tecajih po sluzbi neresno. Sploh ce od njega pricakujes da se po delu spoka domov.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
ksz...

no, ampak neke hude sile ni, če nič drugega, so razne skupine priseljencev pri nas bolj ali manj skregane med seboj...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Z tem se strinjam, da se nočejo naučiti jezika. Pri nas je bila storjena naslednja napaka: Državljanstva so talali na lepe oči, in že prej ko si v Slovenijo prišel si imel Slovensko državljanstvo. Tisti, ki takrat ni hotel imeti državljanstva je sedaj izbrisani.
In potem začnimo pri jezikih. Kamorkoli prideš slišiš samo čefurščino. Pa da se razumemo nimam nič proti prebivalcem bivše juge, če so se pripravljeni "socializirati". Moja punca je svetovalka na zavodu in pridejo tja "mladci " stari med 20 - 30 let in ne znajo govoriti po Slovensko. Jaz poznam kar veliko takšnih, ki so prišli iz Srbije živeti k nam. Pa če nebi vedel in govorijo čisto Slovenščino.
Problem Slovencev je v tem, ker ne znamo ceniti svojega jezika. Pride "čefur" na upravno enoto, pa priča po svoje, pa mu tista na okencu vse ustreže in še na koncu začne ona pričati po čefursko. In sem se že velikokrat zgražal nad tem, da se na javnih mestih ne govori Slovensko ( Šole, UE, Zavarovalnice, Banke ... ). Uradni jezik v rep. Sloveniji je samo eden in edini in to je Slovenščina. In iz ene strani cenim kanclerko v Nemčiji. Pa naj v Sloveniji pride do česa takega. Kakšne Fužine, Velenje, pa še kakšne mestne četrti bi bile popolnoma prazne :D :D :D.

a po šavbs in anglešk pa lahko?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.658
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
Ja - ker sta oba uradna jezika EU.
evil.gif

Zdaj pa resno - tukaj (Slovenija) se govori slovensko - in tisti, ki s(m)o se odločili, da bod(m)o tukaj živeli in delali (in morebiti celo naknadno zaprosili za slovenski pasoš) se pač moraj(m)o prilagoditi. S tem mislim, da se je treba kot prvo naučiti jezika države gostiteljice in ravnotako spoštovati "kulturo" države gostiteljice. Predvsem je poudarek na tem, da se morajo "gostje" prilagoditi.
Pa da ne bo kakšnega nesporazuma - ne mislim, s tem, da se je treba asimilirati in se odpovedat svojih korenin - ne moreš pa pričakovati, da se bo "gostitelj" 100% prilagodil "gostu".

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Z grožnjami in napadi muslimanskih skrajnežev se bo ''ljubezen'' Evropejcev do priseljencev iz muslimanskih držav še okrepila. Današnje besede nemške kanclerke bodo pridobile na ostrini in se razširile na ves kontinent. Nobene multikulturnosti ali multietničnosti ne bo več čez nekaj let.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Softi, lahko ti iz izkušenj povem, da te pravi Avstrijc ali pravi Nemec nebo je*al pet postov, če mu boš govoril po angleško.
Ne rečem nič, da nekdo živi kako leto v Sloveniji pa ne zna slovensko. So takšni, ko živijo 10, 20 let pri nas, pa ne znajo oz. nočejo znati govoriti po slovensko. Take bi jaz po hitrem postopku vzel državljanstvo oz. jim ga sploh nebi dal, če že prosijo za državljanstvo. To bi mogla biti osnova, da sploh lahko zaprosiš za državljanstvo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz pa poznam 99% slovencev, ki bosancu kljub znanju bosanscine ne bo odgovarjalo po bosansko in bo hkrati svabi, kljub sepanju nemscine sprehalo v nedogled.

drugace se pa strinjam. sam je problem precej sisrsi. prosnje za zaposlitev v nemscini. za firmo s sedezem v slo. potem talanje drzavljanstev tistim, ki jih rabimo. itd itd

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.114
33
48
Ma takole...
Asimiliraj se v kompletu ....al pa....vozi "over the south border",
Poglejte tale BB slavnih, slovenščina je tam prava eksotika......no sej, res pa je. da se mi zdi da niti noben asimiliran ni- beboti

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:jaz pa poznam 99% slovencev, ki bosancu kljub znanju bosanscine ne bo odgovarjalo po bosansko in bo hkrati svabi, kljub sepanju nemscine sprehalo v nedogled.

Sprehalo, pisalo, risalo..... pa se na koncu ga cmokne v rit. V anglescini, nemscini, francoscini, ... Pa so v igri miljoni €. Tam slovenscina ni vazna. Vsaj ne toliko da bi si kdo upal drkati okoli tega. Lokalni kebabmacher bi pa moral zaradi 3€ kebaba recitirati Preserna vsako jutro
smirk-1.gif