Strošek reševanja?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Če so dali ven stroške reševanja belgijskih "alpinistov", bi morali dat ven tudi stroške reševanja dolenjskih "kanuistov".
Ker oboji stroški so nastali zaradi neumnosti, s tem, da so Belgijci imeli pač več sreče, kot Dolenjci.
Lahko bi bilo pa tudi obratno.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sprašujem zato ker tega podatka ne bomo nikoli imeli pa še pomoč bodo vlekli več let! Karavana pa bo šla dalje

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
verjetno so bili udeleženci še člani nadzornih svetov, tako da bodo njihovi potomci prejemali pokojnine še od tam

tisti, ki pa resnično potrebujejo ... pa ...

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik Megapixel pravi:

Morda je bila medijska pozornost res prevelika, vendar bi takšna akcija stekla tudi v primeru moje ali tvoje
nesreče.
Ti ljudje, ki so svojo neumnost in nevednost drago plačali pa so v svojem okolju pustili globoke
sledi in vezi, zato je bila pozornost javnosti v tem primeru večja, kot če bi se to zgodilo "neznanim" ljudem.

lp,
Mpix

No, to ne drži. Meter ni za vse enako dolg in pika. Pred nekaj leti so se trije fantje, stari okrog 25 let, spusti z gumenjakom po Savi. Na tem mestu, (na spodnji sliki), med Zagorjem in Trbovljem, jih je prevrnilo. Eden je izplaval, dva nista. Da je bila tragedija še večja, so vse to iz brega opazovala njihova dakleta, ki so jih spremljala z avtomobilom.

Ni prišel predsednik države, ni prišel predsednik vlade, niti nihče od ministrov. Ne helikopter, niti potaplačev ni bilo. Po ogledu dogotka in malce vizualnega iskanja, so enostavno pustili Savi čas, da ju je po enem tednu izpustila iz svojega objema. Enega od ponesrečenih fantov sem poznal osebno. Mediji so njihovo avanturo označili za hudo nepremišljeno in nespametno dejanje in to je bilo vse.

8.jpg

Da ne bo pomote. Ne komentiram, niti ne obsojam tragedije na Blanci. Konec koncev sem zopet ob dobrega znanca in prijatelja, čigar svojci so imeli na nek način toliko sreče, da se je ponesrečil skupaj s človekom, ki se je "prav" pisal. Velik del vsega pa so sproducirali prav mediji, katere so veljaki zopet izkorisili v svojo osebno korist. In to je tisto, ki mi dá misliti.

lp
Dolfe

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.195
7.064
113
Citat:
Uporabnik westie pravi:
verjetno so bili udeleženci še člani nadzornih svetov, tako da bodo njihovi potomci prejemali pokojnine še od tam

tisti, ki pa resnično potrebujejo ... pa ...

Prosim brez neumnosti. Člani nadzornih svetov prejemajo sejnine ne plač. Od tam ne bo nobenih pokojnin. Sem dojel point kar si hotla povedat, samo ne mesat hrusk in jabolk

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Tudi mene zanima strošek reševanja. Saj sem solidaren, samo je pa neprimerno, da bom plačeval vse neumnosti.

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
v nekaterih podjetjih člani nadzornega sveta prejemajo mesečno plačilo (člani okrog jurja, predsednik nadzorca pa še enkrat toliko), so pa upravičeni tudi do prejema sejnine, če so sodelovali pri delu nadzornega sveta na izrednih, rednih in korespondenčnih sejah pa tudi če so sodelovali pri posebnih nalogah.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.034
10.789
113
kod Džej-Zija
Ko sem bral o nesreči tistih treh fantov, se mi je kar zdelo, da se je morala zgoditi na tem mestu. Ker tisti dve roli (dva slapova s povratnim valom) na desni strani sta izredno zahtevna. Sploh levi na sliki je še precej hujša reč (gledano iz veslaškega vidika) kot je bila Blanca.

Prekleto težko bi ju bilo v visoki vodi tam notri reševat, ker bi bili ti dve roli za potapljače zelo nevarni.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:
Tudi mene zanima strošek reševanja. Saj sem solidaren, samo je pa neprimerno, da bom plačeval vse neumnosti.

Strošek reševanja je nemogoče izračunati, saj je večina sodelujočih v reševalni akciji prostovoljcev.
In, ko ti skozi svoje skrajno egoistične oči gledaš, kako "plačuješ vse neumnosti" se vsi ti prostovoljci redno brez zadržkov in na lastne stroške redno usposabljajo. To za njih predstavlja tako časovni vložek (za sebe lahko rečem 10 h/teden + marsikatera 1/2 vikenda + še kak teden sem in tja; mnogi verjetno še kaj več) in seveda tudi denarni vložek (v opremo, hrano, zavarovanja, bencin, ipd.; za sebe lahko rečem da to pomeni vsaj med 700 in 1000€ na leto).

In, da se ti razburjaš, ker ti bodo preko davkov "trgali" (recimo max) 1€ za celotno reševalno akcijo !? Sramota. Dajmo v Slo vzpostaviti register osebkov kakršen si ti in, če ko bo nekdo potreboval pomoč se najprej preveri v registru in, če je oseba notri se pač akcije ne sproži, saj se mu zdi škoda denarja za reševanje.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik westie pravi:
v nekaterih podjetjih člani nadzornega sveta prejemajo mesečno plačilo (člani okrog jurja, predsednik nadzorca pa še enkrat toliko), so pa upravičeni tudi do prejema sejnine, če so sodelovali pri delu nadzornega sveta na izrednih, rednih in korespondenčnih sejah pa tudi če so sodelovali pri posebnih nalogah.

Mesečno plačilo, ki pa ni plača - kar pomeni, da ni pokojnine. Torej zakaj se v tej temi pogovarjate o nadzornih svetih?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Navedel si kar nekaj konkretnih dejstev, ki jim ne oporekam.

Zgodbo teh fantov poznam. Po mojih informacijah takrat Sava ni bila ravno najprimernejša za iskanje.
Po nekaj dneh so sicer nekateri prostovoljci izrazili pripravljenost pomagati, vendar naj bi jih lokalci
odpravili, češ, če vas ni bilo do zdaj, potem vas ne potrebujemo. Res je, da je v nekaj dneh po nesreči
nastala medijska pozornost in je morda ravno zaradi tega kdo želel "pomagati"...

Ampak dajmo zrelo premislit o tem.

Ljudje delujemo iz različnih vzgibov ali nagonov. Večinoma so osnova materializem, čast in celo spolnost.
Ker je seksa v tem poslu bolj malo, je tukaj najprej pridobivanje časti in priznanja, v naslednji fazi pa
pridobivanje materialne kompenzacije, katera se zdi logično nadaljevanje vsled "častne" prepričanosti
o lastni nenadomestljivosti. Te vzgibe podpiramo z nestrokovnostjo medijev, kateri nevede ustvarjajo
bolj ali manj izkrivljeno sliko dogodkov in javno mnenje v zagnanosti za svoj tržni delež.
Iz vsega tega dobimo tok ljudi in dogodkov, ki niso fokusirani le na idealno izpeljano nalogo ampak žal
tudi na svojo vlogo v vsej zgodbi. Večja, kot je zgodba, več ljudi je pripravljeno ali si želi v njej sodelovati.
Še vedno govorimo o akcijah, v katerih "reševalci" ne rešujejo življenja, temveč iščejo preminule in se
ob tem poizkušajo izogniti lastni nesreči. Odgovornost je omejena na varnost pri opravljanju dela in se
zato vsako dejanje v naprej dobro premisli. Hitre in rizične akcije "reševanja" so običajno nepotrebne.

In kaj je bolje? Grenak priokus ob branitvi lastnega vrtička pred drugimi ali sodelovanje in podpora v
okviru ljudi, čeprav s svojimi osebnimi potrebami in vzgibi? Rezultati so isti, akterji zgodbe pa običajno
končajo na pokopališču. Prej ali slej, odvisno od volje in pripravljenosti ljudi za pomoč.

Pa vendar se še danes govori o "bojkotu" iskanja nesrečnih fantov in nepravičnosti do njih. S pravim
odnosom in pravo besedo bi tudi tja prišla pomoč od povsod, le malo več odprtosti bi bilo potrebno.
Blanca je pokazala pravo sodelovanje ljudi, ne glede na namen njihove prisotnosti. Seveda bi marsikaj
lahko bilo bolje, vendar so rezultati tisti, ki govorijo zase. V neugodnih pogojih se je našlo vse žrtve, med
sodelujočimi ni bilo novih žrtev. Stroški so absolutno gledano zanemarljivi. Življenje ob Savi gre naprej.
Če bi v vsaki zgodbi iskali pozitivne in ne le negativne strani, bi imeli manj težav v življenju.

Nihče od nas ni bil tam zato, ker so se ponesrečili znani ljudje, temveč zato, ker je nekdo želel našo
prostovoljno pomoč in nas človeško prosil zanjo.

lp,
Mpix

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
gre se zato da vsako reševenje postavijo na javno koliko je stalo zakaj tega niso? Za to se gre vemo kolko je stalo reševanje belgijcev ve se koliko računa policija za uro letenja helikopterja pri reševanju ve se tudi kdo dobi račun! V tem primeru so se kršili zakoni pravilniki in po vrhu še zdrava pamet.
Kar se tiče nazdornih svetov naj še nekaj razjasnim. Tam sedijo ljudje ki so povezani med sabo (politični, prijateljsko) zdaj pride mama člana tega sveta do enega predstavnika, ki ga najbolje pozna in mu malo potoži kok je težko in glej ga zlomka najde se kaka pomoč v obliki štipendije oz kaj drugega bolj novega (obvoz okoli davčne)in tak je!
Še enkrat ne zanime me kaj drugega samo koliko je uradno stalo preden jutri Hajdinjaku pošljem en mail z kratkim vprašanjem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Strošek reševanja je nemogoče izračunati, saj je večina sodelujočih v reševalni akciji prostovoljcev.
.
Kako pa, da se je strošek dal izračunat pri Belgijcih in gašenju na dravskem polju? Tud tam je bila večina sodelujožih prestovoljcev.
kolk je že ura letenja s helikopterjem?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Brez zamere ampak kje si pobral, da se vsako reševanje postavi na javno koliko je stalo? Tu si čisto zgrešil.

Gasilci posredujejo nekajkrat na teden ali v celotni Slo gledano celo večkrat na dan. Pa mi pokaži kje je prikazan strošek vsakega njihovega posredovanja.
GRS-jevci posredujejo skoraj 1x dnevno od česar v približno 1/3 akcij sodeluje helokopter. Pa mi pokaži kje je prikazan strošek vsakega njihovega posredovanja.
Potapljači imajo (ocena) okoli 40 posredovanj pri reševanju oseb/opreme in pri iskanju utopljencev na leto. Pa mi pokaži kje je prikazan strošek vsakega njihovega posredovanja.
ERP ima letno med 20 in 30 iskalnih akcij. Pa mi pokaži kje je prikazan strošek vsakega njihovega posredovanja.

Torej, vaginko - pojma nimaš o čem govoriš. Za veliko (99%) posredovanj javnost sploh ne ve; kaj šele, da "bi bilo vsako reševanje postavljeno na javno koliko je stalo". Torej... ne govori o stvarih o katerih res nimaš pojma.

Če pa misliš, da veš o čem govoriš pa mi tako na hitro (ali pa po dolgem premisleku) povej, koliko je stala trodnevna reševalna akcija na Nanosu lansko leto, na kateri so sodelovali policija (tudi helikopter) in ERP pri kateri se je na koncu izkazalo, da je šel "pogrešani" le malo premišljevati in se je po parih dneh sam vrnil domov. Mnogo reševalcev pa je dalo tri dni dopusta, da so ga po nedostopnem terenu v nemogočih razmerah (dež...) iskali. Ta primer ti dam le zato, ker je bil tudi dnevno v medijih in nisem zasledil, da bi se ti glede tega kaj razburjal.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Naj VSI stroški reševanj ostanejo zaupni.
Zakaj ene (medijsko odmevne) obelodanjati, drugih pa ne?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.034
10.789
113
kod Džej-Zija
Meni se zdi pravilno objaviti stroške tistega reševanja, ki je bilo posledica neodgovornega ravnanja in katerega stroške potem nosijo akterji. Pametno se mi pa to zdi zaradi tega, da bi ljudje dojeli, da imajo njihova dejanja lahko tudi konkretne posledice, npr. na njihovih žepih.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Naj VSI stroški reševanj ostanejo zaupni.
Zakaj ene (medijsko odmevne) obelodanjati, drugih pa ne?

Zato, ker pri nekaterih lahko izterjaš stroške od odgovornih oseb oziroma organizacij
(belgijsko ministrstvo za šolstvo, upravljalsko podjetje smetišča...).
Nekje pač ne...

Ampak vsekakor bi bilo potrebno uvesti register oseb, za potrebe katerih bi najprej pripravili
predračun reševanja...

lp,
Mpix

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Meni se zdi pravilno objaviti stroške tistega reševanja, ki je bilo posledica neodgovornega ravnanja in katerega stroške potem nosijo akterji. Pametno se mi pa to zdi zaradi tega, da bi ljudje dojeli, da imajo njihova dejanja lahko tudi konkretne posledice, npr. na njihovih žepih.

Vsekakor. Ampak predvsem z bolj zrelim pristopom, kot je npr. ameriški, kjer človečnost ni ravno na prvem mestu.

lp,
Mpix

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.034
10.789
113
kod Džej-Zija
Absolutno. Govorim o primerih kot se je zgodil pred leti na Jezerskem, ko sta se mož in žena ob "gobo-lovu" skregala, on je nekam odvihral in ga ni bilo nazaj. Žena je poklicala GRS, ki ga je iskal po vseh vukojebinah tam naokoli, izkazalo pa se je, da je tip odšel domov. Ko ga je žena doma našla, jih je poklical, se zahvalil in obljubil, da bo dal za pivo.
13.gif

Drug primer: tip se ga je totalno naložil na Kredarici, potem pa navkljub konkretnemu prepričevanju vseh navzočih odšel "na Triglav". Potem je pa med četrto in peto zjutraj na grebenu tulil kot bi se mu zmešalo, da so ga slišali planinci in poklicali grs, ki ga je spravil dol.

Takih primerov je še malo morje in v teh primerih država ne bi smela imeti milosti in bi morala takim tepcem konkretno zaračunati. Da bi sami dojeli, za kaj gre in da bi služili kot zgled podobnim bedakom.

Vse kaj drugega pa so resnične nesreče, ki niso posledica malomarnosti ali celo objestnosti.