Ker že dolgo nisem napisal nič konretnega dajmo tokrat nekaj prispevat. Z drugimi besedami "Štromči pripravlja hobotnico".
***
Kot vsak pravi moški tudi štromči hobotnico najprej ulovi!
Hobotnice menda veljajo za intelegentna bitja, hkrati tudi zelo neboječa in radovedna. Ravno zaradi tega so zelo priljubljen pri začetnikih v podvodnem ribolovu.
V jadranskem morju prevladujeta dve vrsti, ki se razlikujeta po velikosti, barvi in načinu razporeditve lovk ob "kapi". Najraje se nahajajo na peščenem področju posutem z večjimi kamni. Prebivajo tudi na zgolj peščenem področju a jih je tam težje najti.
Hobotnice lovijo ponoči, oziroma v mraku. Pred začetkom sezone se potikajo v bližinah obal in nižjih globinah. Neizmerno jih privlači bela barva tako, da jo na neobljudenih plažah lahko ulovite kar na belo vrečko, ustrezno obteženo. Najboljši pripravek je konec verige na katero navežete več belih vrečk in vrv. Vse skupaj mecite z obale v vodo in vlecite. Če ste na pravem kraju je uspeh zagotovljen.
V vrhunu sezone je hobotnico težje najti ob obali. Preselijo se globje in podnevi sploh ne hodijo iz lukenj. Z ABC opremo, kateri dodamo nož, in ost se je potreno odpraviti malo stran od obale. Pozor, za lov na hobotnico ne rabite puške, dovolj je samo "puščica. Hrvaški zakon o podvodnem ribolovu je zastavljen tako, da vas samo s puščico ne morajo preganjati.
Torej, ko ste odkrili teren oprezajte za večjo količino na pol odprtih školjk. Ponavadi ležijo v krogu enega metra in pol. Med školjkami mora biti luknja od hobotnice. Iz gladine jo boste težko opazili zato se potopite na dno, skoraj tako, da se uležete. Sedaj se ozrite vodoravno in poglejte če je kje opaziti kakšno luknjo. Luknja ima premer približno 20 cm, in je verjetno zakrita s kakšno školjko ali kamnom. Hobotnice so inteligetna bitja zato si čez dan zakrijejo luknjo. Odstranite ovire in opazili boste prvi krak hobotnice. Če je luknja dovolj široka, da lahko vanjo brez težav sežete z ostjo - po njej. Če ne se raje ne igrajte. Nikakor ne rinite roke v luknjo, ker bi vas večji primerek znal zadržati pod vodo.
Postopek v tem primeru je sledeč. Votla cevka skozi katero napeljete tanko ribišiko pletenico. Narediti zanko, na drugi strani pa držalo. Zanko nataknete hobotnici za glavo in jo zategnete. Močno povlecite in to je to.
Nikar jo ne vlecite za lovko, ker ji boste le to odtrgali, ostalo pa bo ostalo v luknji. Ko hobotnico spravite iz luknje jo humano pokončajte. Najlažje je če z nožem zarežete v predel med očmi. Jaz ji naredim kar rez v obliki X-a. Baje jo je možno pokončati tudi tako, da ji kapo obrnemo okrog in iztrgamo drobovino. Kaj vam je ljubše presodite sami.
Sicer obstaja še en bolj eleganten postopek kot z cevko in pletenico a je ekološko malo bolj sporen. Grudico modre galice raztopite v vodi in jo servirajte v kakšno stekleničko od šampona. Ko locirate luknjo, vanjo nabrizgajte malo galice. Zadeva draži škrge od hobotnice in ta bo v roku dobre minute začela bežati iz luknje. Imate dovolj časa, da jo z ostjo elegantno dobite. Žal je galica tako močna zadeva, da se v tisto luknjo ne bo še nekaj let naselila nobena žival in ne zrasla kakšna rastlina. But Hey... preteklih dvajset let smo z njo veselo škropili paradižnike in ni nobeden protestiral. Je pa zadeva zelo huda kršitev vseh pisanih pravil tako, da če vas hrčki dobijo pri tem nečednem opravilu bo Jelinčič zopet v akciji.
V glavni sezoni se hobotnice umaknejo malo stran od obale in tudi globje. Sam sem jih letos lovil na globini okrog 10 metrov tako, da če lovite v glavni sezoni zamenjajte plavuti s takšnimi, ki imajo liste dolžine vaj 70 centimetrov. O.K. Ampak to je že druga tema.
***
Čiščenje:
Nič posebnega. Obrnemo vrečko okrog in iztrgamo drobovino. Če hobotnice med "bojem" niste dobro zadeli in je v njej še črnilo, poskrbite najprej za "vrečke" s črnilom (previdno), da ne bo svinjarije. Izrežemo oči, med očmi so možgani, ki jih prav tako izrežemo. Obrnemo zverino okrog in ji razpnemo lovke. V sredi lovk so zobje. Če se ne vidijo sežemo s prsti skozi glavo proti lovkam in potisnemo navzven. Zobi se držijo v kolobarčku približno kot pri morskem ježku le, da so večji. Zaražemo v krogu, odvržemo in to je to.
***
Priprava:
1001 način, ta je moj. Ne trdim, da je pravi a deluje. Namesto, da hobotnico prebutate ob skalah, jo date za en dan v zamrzovalno skrinjo. Velika vsebnost vode v tkivih povzroči to, da se ob zamrznitvi celice raztegnejo in zmehčajo. Posledično hobotnica ni žilava. Vzamemo pisker, vanj nalijemo vode in kuhamo tako dolgo, da gre vilica na "stikališču" lovk gladko v meso. Informativno lahko ocenimo čas tako, da koliko kg ima hobotnica, toliko ur jo moramo kuhati (očiščene vage). Ta na sliki je imela očiščena dobra dva kilograma in se je kuhala nekaj manj kot dve uri (je bila pred tem v skrinji zato nekaj manj).
Ko se hobotnica kuha imamo čas, da pripravimo prilogo. Krompir olupimo in ga razrežemo na štiri dele. Skuhamo v slani vodi do "aldente" variante. Premečemo vse v pekač katerega smo namastili z olivnim oljem. Čez to damo polovičke paradižnika, paprike, čebule in korenčka. Vse po lastnem okusu. Nasolimo, poporamo, vržemo čez nekaj listkov lovorja, in nekaj vejic rožmarina. Vržemo vse skupaj v pečico, da se začne krompir dobivati skorjico.
Vmes je hoba že kuhana. Narežemo jo na manjše kose in po želji očistimo priseske na lovkah. Načeloma se to ne dela, ampak pri velikih "mrcinah" (nad 3 kg) mi nekako ti priseski ne sedejo na zob. Tako najdebelejše priseske posmukam stran, manjše pa pustim. Tistim, ki jim ni všeč barva kože in priseskov, pa lahko hobo slečejo iz kože, gre brez problema (nekaterim damam pač avtohtona kuhinja ne ugaja). O.K. Vržemo kose hobtnice na krompir, zalijemo z belim vinom, premešamo in jo pustimo na krompirju kakšnih 15 minut. Pomembno je, da je ne "pajsate" predolgo, ker bo postala žilava!!! Vmes nekajkrat premešajte, da se hoba napije soka zelenjave.
O.K. Toliko o hobi. Za sladico se sprehodimo na drugi konec otoka kjer domačini gojijo lubenice. Večja kot je, več gre v njo. Odrežemo pokrov in jo z žlico zdolbemo. Meso lubenice damo v posodo, v lupino pa nalijemo 2 litra Martinija, liter Trojke in pol litra Keglewicha. Polovico mesa od lubenice pojemo med pripravo, ostalo polovico pa skupaj s sokom od lubenice predevamo/prelijemo v lupino z alkoholnim zvarkom. Z vsem skupaj tečemo v zmrzovalnik.
Že imamo vse? Imamo! Hobotnico kar na plandju na mizo in dao po njej. Zraven stočimo nekaj steklenic dobro ohlajene graševine. Ko se v želodcu malo poleže pa gas po lubenico.
Ker so danes lovili in kuhali moški pomivajo ženske!
Pa dober tek!
***
Kot vsak pravi moški tudi štromči hobotnico najprej ulovi!
Hobotnice menda veljajo za intelegentna bitja, hkrati tudi zelo neboječa in radovedna. Ravno zaradi tega so zelo priljubljen pri začetnikih v podvodnem ribolovu.
V jadranskem morju prevladujeta dve vrsti, ki se razlikujeta po velikosti, barvi in načinu razporeditve lovk ob "kapi". Najraje se nahajajo na peščenem področju posutem z večjimi kamni. Prebivajo tudi na zgolj peščenem področju a jih je tam težje najti.
Hobotnice lovijo ponoči, oziroma v mraku. Pred začetkom sezone se potikajo v bližinah obal in nižjih globinah. Neizmerno jih privlači bela barva tako, da jo na neobljudenih plažah lahko ulovite kar na belo vrečko, ustrezno obteženo. Najboljši pripravek je konec verige na katero navežete več belih vrečk in vrv. Vse skupaj mecite z obale v vodo in vlecite. Če ste na pravem kraju je uspeh zagotovljen.
V vrhunu sezone je hobotnico težje najti ob obali. Preselijo se globje in podnevi sploh ne hodijo iz lukenj. Z ABC opremo, kateri dodamo nož, in ost se je potreno odpraviti malo stran od obale. Pozor, za lov na hobotnico ne rabite puške, dovolj je samo "puščica. Hrvaški zakon o podvodnem ribolovu je zastavljen tako, da vas samo s puščico ne morajo preganjati.
Torej, ko ste odkrili teren oprezajte za večjo količino na pol odprtih školjk. Ponavadi ležijo v krogu enega metra in pol. Med školjkami mora biti luknja od hobotnice. Iz gladine jo boste težko opazili zato se potopite na dno, skoraj tako, da se uležete. Sedaj se ozrite vodoravno in poglejte če je kje opaziti kakšno luknjo. Luknja ima premer približno 20 cm, in je verjetno zakrita s kakšno školjko ali kamnom. Hobotnice so inteligetna bitja zato si čez dan zakrijejo luknjo. Odstranite ovire in opazili boste prvi krak hobotnice. Če je luknja dovolj široka, da lahko vanjo brez težav sežete z ostjo - po njej. Če ne se raje ne igrajte. Nikakor ne rinite roke v luknjo, ker bi vas večji primerek znal zadržati pod vodo.
Postopek v tem primeru je sledeč. Votla cevka skozi katero napeljete tanko ribišiko pletenico. Narediti zanko, na drugi strani pa držalo. Zanko nataknete hobotnici za glavo in jo zategnete. Močno povlecite in to je to.
Nikar jo ne vlecite za lovko, ker ji boste le to odtrgali, ostalo pa bo ostalo v luknji. Ko hobotnico spravite iz luknje jo humano pokončajte. Najlažje je če z nožem zarežete v predel med očmi. Jaz ji naredim kar rez v obliki X-a. Baje jo je možno pokončati tudi tako, da ji kapo obrnemo okrog in iztrgamo drobovino. Kaj vam je ljubše presodite sami.
Sicer obstaja še en bolj eleganten postopek kot z cevko in pletenico a je ekološko malo bolj sporen. Grudico modre galice raztopite v vodi in jo servirajte v kakšno stekleničko od šampona. Ko locirate luknjo, vanjo nabrizgajte malo galice. Zadeva draži škrge od hobotnice in ta bo v roku dobre minute začela bežati iz luknje. Imate dovolj časa, da jo z ostjo elegantno dobite. Žal je galica tako močna zadeva, da se v tisto luknjo ne bo še nekaj let naselila nobena žival in ne zrasla kakšna rastlina. But Hey... preteklih dvajset let smo z njo veselo škropili paradižnike in ni nobeden protestiral. Je pa zadeva zelo huda kršitev vseh pisanih pravil tako, da če vas hrčki dobijo pri tem nečednem opravilu bo Jelinčič zopet v akciji.
V glavni sezoni se hobotnice umaknejo malo stran od obale in tudi globje. Sam sem jih letos lovil na globini okrog 10 metrov tako, da če lovite v glavni sezoni zamenjajte plavuti s takšnimi, ki imajo liste dolžine vaj 70 centimetrov. O.K. Ampak to je že druga tema.
***
Čiščenje:
Nič posebnega. Obrnemo vrečko okrog in iztrgamo drobovino. Če hobotnice med "bojem" niste dobro zadeli in je v njej še črnilo, poskrbite najprej za "vrečke" s črnilom (previdno), da ne bo svinjarije. Izrežemo oči, med očmi so možgani, ki jih prav tako izrežemo. Obrnemo zverino okrog in ji razpnemo lovke. V sredi lovk so zobje. Če se ne vidijo sežemo s prsti skozi glavo proti lovkam in potisnemo navzven. Zobi se držijo v kolobarčku približno kot pri morskem ježku le, da so večji. Zaražemo v krogu, odvržemo in to je to.
***
Priprava:
1001 način, ta je moj. Ne trdim, da je pravi a deluje. Namesto, da hobotnico prebutate ob skalah, jo date za en dan v zamrzovalno skrinjo. Velika vsebnost vode v tkivih povzroči to, da se ob zamrznitvi celice raztegnejo in zmehčajo. Posledično hobotnica ni žilava. Vzamemo pisker, vanj nalijemo vode in kuhamo tako dolgo, da gre vilica na "stikališču" lovk gladko v meso. Informativno lahko ocenimo čas tako, da koliko kg ima hobotnica, toliko ur jo moramo kuhati (očiščene vage). Ta na sliki je imela očiščena dobra dva kilograma in se je kuhala nekaj manj kot dve uri (je bila pred tem v skrinji zato nekaj manj).
Ko se hobotnica kuha imamo čas, da pripravimo prilogo. Krompir olupimo in ga razrežemo na štiri dele. Skuhamo v slani vodi do "aldente" variante. Premečemo vse v pekač katerega smo namastili z olivnim oljem. Čez to damo polovičke paradižnika, paprike, čebule in korenčka. Vse po lastnem okusu. Nasolimo, poporamo, vržemo čez nekaj listkov lovorja, in nekaj vejic rožmarina. Vržemo vse skupaj v pečico, da se začne krompir dobivati skorjico.
Vmes je hoba že kuhana. Narežemo jo na manjše kose in po želji očistimo priseske na lovkah. Načeloma se to ne dela, ampak pri velikih "mrcinah" (nad 3 kg) mi nekako ti priseski ne sedejo na zob. Tako najdebelejše priseske posmukam stran, manjše pa pustim. Tistim, ki jim ni všeč barva kože in priseskov, pa lahko hobo slečejo iz kože, gre brez problema (nekaterim damam pač avtohtona kuhinja ne ugaja). O.K. Vržemo kose hobtnice na krompir, zalijemo z belim vinom, premešamo in jo pustimo na krompirju kakšnih 15 minut. Pomembno je, da je ne "pajsate" predolgo, ker bo postala žilava!!! Vmes nekajkrat premešajte, da se hoba napije soka zelenjave.
O.K. Toliko o hobi. Za sladico se sprehodimo na drugi konec otoka kjer domačini gojijo lubenice. Večja kot je, več gre v njo. Odrežemo pokrov in jo z žlico zdolbemo. Meso lubenice damo v posodo, v lupino pa nalijemo 2 litra Martinija, liter Trojke in pol litra Keglewicha. Polovico mesa od lubenice pojemo med pripravo, ostalo polovico pa skupaj s sokom od lubenice predevamo/prelijemo v lupino z alkoholnim zvarkom. Z vsem skupaj tečemo v zmrzovalnik.
Že imamo vse? Imamo! Hobotnico kar na plandju na mizo in dao po njej. Zraven stočimo nekaj steklenic dobro ohlajene graševine. Ko se v želodcu malo poleže pa gas po lubenico.
Ker so danes lovili in kuhali moški pomivajo ženske!
Pa dober tek!
Priponke
Nazadnje urejeno: