stavka v Gorenju

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Kaj pravite raja in kaj bistroumneži na sledeč predlog:

Namreč delavci se jezijo, da morajo managerji s premoženjem odgovarjat in da plače bi mogle bit minimalno 1000€ in da vodstvo so lopovi in podobno. Dejmo delavcem ugodit:

Naj delavci dajo vse svoje hiše in stanovanja na hipoteko in kupijo Gorenje, Muro in podobne smeti.
Naj imajo demokratične volitve in naj izglasujejo svojo upravo med radniki. Naj ta uprava absolutno vodi podjetje.
Vsi naj imajo isto plačo, od čistilke do uprave. Vsi jurja. Če zafurajo, bodo odgovarjali s svojim premoženjem.

Bomo vidli kako daleč bodo pršli?
evil.gif

Sicer pa plače pri nas res prenizko štartajo. In res državni sistem dopušča izčrpavanje velikih, napol državnih podjetij, kar tudi ni v redu.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
kaj ima pri tem uprava Mure, če država predpiše branžne kolektivne? Tam naj grejo pred parlament pojahat božička Pahorja. Mura je razpisala delovna mesta in dala plače po kolektivni. Sam si se odloču če češ delat. Če pa so jim dali plače pod kolektivno pogodbo pa jim je treba jajca rezat. To pa ja. Vse kar je več nad kolektivno moraš bit pa tudi nad sposoben, izobražen, produktiven...ipd...
aplauz.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
od kdaj pa kakšen meneđer odgovarja s svojim premoženjem?
zakaj bi potem delavci odgovarjali, če bi vodili podjetje
sprasujem se.gif

isti primer je Fakin. vodi ZZZS, naredi izgubo, potem si pa izplača nagrado za dobro vodenje
confused-1.gif

glede gorenja. v katalogu je gorenje pralni stroj od 550€ do 700€. firma matrix pa prodaja pralni stroj za 230€
sprasujem se.gif

in katerih pralnih strojev se bo prodalo več?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
od kdaj pa kakšen meneđer odgovarja s svojim premoženjem?
zakaj bi potem delavci odgovarjali, če bi vodili podjetje
sprasujem se.gif

od nikoli. ampak delavci stalno to zahtevajo. pa naj imajo.
crazy1.gif

zalublen

Zelenc'
9. mar 2008
22
0
1
Ljubljana
Ne, delavci zahtevajo naj nadzorni sveti odgovarjajo s premozenjem. In se mi zdi, da to tud pise v zakonu (da clani nadzornih svetov odgovarjajo s premozenjem). In kolk od teh clanov nadzornih svetov je dejansko kej odgovarjal?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pa madona!!!! Kaj zaboga imajo delavci za "zahtevati"??? Delajo, dobijo plačo in pika. Zahtevajo lahko le in samo delničarji.

Razen če sem padel v črno luknjo in imamo v Sloveniji formalne delničarje, poleg njih pa še krdelo delavcev, ki niso vložili niti 1 EUR v delnico podjetja, bi pa hkrati komandirali vse po spisku, vključno z nadzornim svetom. Res upam, da bo enkrat komunistična, samoupravna generacija delavcev šla v penzijo in se umaknila tistim, ki imajo razčiščene vsaj minimalne pojme kapitaliza in zasebnega kapitala.

Da sem jaz lastnik Gorenja bi vso bando odpustil, zaprl vse fabrike v Sloveniji, jih preselil v tujino, tu pa ohranil le upravljalske funkcije. Pa naj se država hebe s tem folkom in mu skuša dopovedat, da je komunizem in samoupravljanje že dolgo mrtev. Če pa komu kaj ni jasno pa naj ustanovi Kubo na sončni strani Alp.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Pa madona!!!! Kaj zaboga imajo delavci za "zahtevati"??? Delajo, dobijo plačo in pika. Zahtevajo lahko le in samo delničarji.

Razen če sem padel v črno luknjo in imamo v Sloveniji formalne delničarje, poleg njih pa še krdelo delavcev, ki niso vložili niti 1 EUR v delnico podjetja, bi pa hkrati komandirali vse po spisku, vključno z nadzornim svetom. Res upam, da bo enkrat komunistična, samoupravna generacija delavcev šla v penzijo in se umaknila tistim, ki imajo razčiščene vsaj minimalne pojme kapitaliza in zasebnega kapitala.

Da sem jaz lastnik Gorenja bi vso bando odpustil, zaprl vse fabrike v Sloveniji, jih preselil v tujino, tu pa ohranil le upravljalske funkcije. Pa naj se država hebe s tem folkom in mu skuša dopovedat, da je komunizem in samoupravljanje že dolgo mrtev. Če pa komu kaj ni jasno pa naj ustanovi Kubo na sončni strani Alp.

končno nekdo ki ima razčiščene pojme.
cheer.gif

še en dober primer je naprimer ko imaš denar na banki in pričakuješ donose. To delajo tudi delavci podjetja. To je kot delničarji, lastniki, ki vložijo svoj kapital v Muro, Gorenje ipd.

Torej, js čakam na tistih 3% donose pol da mi pa banka štrajka, da ona mi ne bo več delala za 3% ampak zahteva od mene da svoja pričakovanja zmanjšam na 1%. Kaj naredim? Dvignem denar in ga vložim drugam. Ta banka pa naj se iebe. Temu se reče tudi prosti trg. Banka nima kaj od mene zahtevat, ker je moj delavec. Isto ti delavci nimajo kaj zahtevati od Mure.

Lahko pa zahtevajo od vlade da se dvignejo minimalne kolektivne plače pa probamo do kam bomo pršli. Dejstvo je da en ultra manager ki vodi Muro ne more met 2000€ plače, kot bi to želeli delavci. Konec koncev tudi delavec ne plača škode ki jo povzroči med delom. Izmet je strošek podjetja. Mogoče bi za začetek morala naredit korak vlada in povečati kolektivne za nek odstotek, ter kot že dela, zvečati davek na ultra dohodke nekaterih. Nekoliko odrezati špice. Sam to nas potem spet naredi povprečne. Skratka ni rešitve.
bonk.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
vsaj en ki ima razčiščene pojme
cheer.gif

Citat:
PODJETJE INGOR JE PODJETJE, KATEREGA SOLASTNIKI SO:

* FRANJO BOBINAC IN NJEGOVA ŽENA
* PREDSEDNIK NADZORNEGA SVETA IN VPLIVNI ČLAN JANŠEVE SDS, JOŽE ZAGOŽEN
* VEČINA DRUGIH ČLANOV NADZORNEGA SVETA
* COOLPOWER
* NEKATERI SINDIKALISTI V GORENJU

PODJETJU INGOR OČITAJO, DA IZČRPAVA PODJETJE GORENJE, ZARADI ČESAR JE TO V SLABEM POLOŽAJU, KAR OBČUTIJO NAJBOLJ DELAVCI. PREK PODJETJA INGOR NAJ BI OMENJENE OSEBE ŽELELE IZVESTI MANAGERSKI PREVZEM V PODJETJU.
http://poptv.si/multimedia/svet-17-09-2009.html
http://www.dossierkorupcija.com/forum2/forum_posts.asp?TID=59&get=last
https://www.youtube.com/watch?v=L7y4qJiT1sY

coolpower je verjetno delničar podjetja Ingor
sprasujem se.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Žal nisem. Sicer pa kaj čakate...če je vse tako narobe se res sprašujem, kje so kriminalisti? Aaaa, ni jih. Mogoče zato, ker ni nič nelegalno, a ne? Hebat ga. Franjo B. ne sprejema zakonodaje, sprejemajo jo poslanci, izvoljeni s strani volilcev. Teh istih, ki sedaj pljuva počez in po dolgem.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pri Gorenju nekako dvomim, da gre za poizkus managerskega odkupa. Sicer sigurno nimamo vseh informacij a, če je res kar razlaga Bobinac, da je podjetje ustanovljeno za potrebe dokapitalizacije in, da dodatnih delnic niso kupovali se mi ne zdi čisto nič sumljivo.

Če so pa delnice kupovali z izčrpavanjem Gorenja (kot npr. Šrot) potem pa policija ve kje začeti. Saj je kresalka obljubljala neke "finančne specialce".

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Politiki niso tako nedolžni in imajo lovke v dosti podjetjih. Če imaš tak položaj ga moraš izkoristiti do konca.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
"Kaj pa misliš, kdo te je nastavu? Jest sem te nastavu" by Anton Rop to Zoran Jankoviæ.... in slednjega so kljub vsemu ovce izvolile za LJ Župana. Se pa govori, da je Zoki precej v dolgovih, saj je na veliko kupoval I.H. delnice le tega so pa sedaj vredne približno 0.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:

Štrom se plača tolk ko elektro zahteva , voda tolk ko vodno hočejo da funkcijonirajo , materjal tolk ko dobavitli rečejo da pridejo skoz,
DELO SE BO PA PLAČALO TOLK KO BOMO DELAVCI REKLI DA JE DOSTI ZA DOSTOJNO ŽIVLJENJE.
če ti ne paše pa štrom vodo materjal in delavce iz kitajske uvažaj , samo pazi se evropskih borcev za človekove pravice če jim ne boš dal stanovanj zdravstva šolstva itd.
Če boš pa fabriko na kitajsko odpeljal , SE PA TI ODPELJI ZRAVEN.
10.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
misliš da se bodo na kitajsko odpeljal
hysterical-1.gif

imaš monaco, švico, london.........

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.338
7.398
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Citat:

Štrom se plača tolk ko elektro zahteva , voda tolk ko vodno hočejo da funkcijonirajo , materjal tolk ko dobavitli rečejo da pridejo skoz,
DELO SE BO PA PLAČALO TOLK KO BOMO DELAVCI REKLI DA JE DOSTI ZA DOSTOJNO ŽIVLJENJE.
če ti ne paše pa štrom vodo materjal in delavce iz kitajske uvažaj , samo pazi se evropskih borcev za človekove pravice če jim ne boš dal stanovanj zdravstva šolstva itd.
Če boš pa fabriko na kitajsko odpeljal , SE PA TI ODPELJI ZRAVEN.
10.gif

Ti pa si neumen.

Imaš prav ko praviš da se bo delo plačalo toliko kot zahtevajo delavci. Saj tudi elektrika se plača. Če pa podjetje reče ne ne bi elektrike po toliko, potem je pač nima. In tudi ti kot delavec lahko rečeš: "Hočem 1000 eur plače", oni pa rečejo "Ne hvala" in ti ne dobiš službe.

Ko pa si enkrat že podpisal pogodbo o delu jo lahko seveda prekineš če se ne strinjaš z višino plačila. Nikakor pa ne moreš ti nekomu hkrati ukazovat da te more zaposlit in za kako ceno. ker potem bi to velajlo tudi obratno in bi ti delodajalec rekel da ti MORAŠ delati zanj in to za 100 eur mesečno. Trg je pač prost in če delavcem plača ne ustreza naj gredo.

Sedaj boš rekel: "KAM naj gredo?" Ha vidiš to pa ni problem delodajalca.

Če nekdo proizvodnjo premakne na kitajsko jo pač premakne. Ker živimo v svobodni državi ne boš ne ti in ne jaz odločala da bi se moral kdo kam selit ker je premaknil proizvodnjo.

Ti sicer verjetno noces sprejet dejstev ki sem ti jih napisal. Zato si ti pac delavec (ni misljeno zaljivo) in gres na siht od 6-14 popoldan pa s prijatelji pametujes za sankom in modrujes s podobnimi izjavami kot je tale ki sem jo citiral. Nekdo ki firmo postavi na noge pa dela vcasih tudi po 12 ur, ponoci pa ne spi ker se tud takrat sekira a bo firma dobila posel ali ne. Ampak lastnik zato ni revez. Sam si je izbral. Na koncu lahko zato 1 mesec na leto uziva v denarju ki ga dobi na ta nacin. Ampak tudi ti nsii revez, sam si krojis svojo usodo.

In ce hoces imet vec denarja zacni razmisljat kaj narest da ga bos vec zasluzil. Ce ti firma noce dvignit place poisci drugo. ce to ni opcija pa si najdi se kaksno popoldansko delo. Verjetno si ze dojel da te drugi (drzava in davkoplacevalci) ne bomo ziveli.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Imaš prav ko praviš da se bo delo plačalo toliko kot zahtevajo delavci. Saj tudi elektrika se plača. Če pa podjetje reče ne ne bi elektrike po toliko, potem je pač nima. In tudi ti kot delavec lahko rečeš: "Hočem 1000 eur plače", oni pa rečejo "Ne hvala" in ti ne dobiš službe.

Ko pa si enkrat že podpisal pogodbo o delu jo lahko seveda prekineš če se ne strinjaš z višino plačila. Nikakor pa ne moreš ti nekomu hkrati ukazovat da te more zaposlit in za kako ceno. ker potem bi to velajlo tudi obratno in bi ti delodajalec rekel da ti MORAŠ delati zanj in to za 100 eur mesečno. Trg je pač prost in če delavcem plača ne ustreza naj gredo.

Sedaj boš rekel: "KAM naj gredo?" Ha vidiš to pa ni problem delodajalca.

Če nekdo proizvodnjo premakne na kitajsko jo pač premakne. Ker živimo v svobodni državi ne boš ne ti in ne jaz odločala da bi se moral kdo kam selit ker je premaknil proizvodnjo.

Ti sicer verjetno noces sprejet dejstev ki sem ti jih napisal. Zato si ti pac delavec (ni misljeno zaljivo) in gres na siht od 6-14 popoldan pa s prijatelji pametujes za sankom in modrujes s podobnimi izjavami kot je tale ki sem jo citiral. Nekdo ki firmo postavi na noge pa dela vcasih tudi po 12 ur, ponoci pa ne spi ker se tud takrat sekira a bo firma dobila posel ali ne. Ampak lastnik zato ni revez. Sam si je izbral. Na koncu lahko zato 1 mesec na leto uziva v denarju ki ga dobi na ta nacin. Ampak tudi ti nsii revez, sam si krojis svojo usodo.

In ce hoces imet vec denarja zacni razmisljat kaj narest da ga bos vec zasluzil. Ce ti firma noce dvignit place poisci drugo. ce to ni opcija pa si najdi se kaksno popoldansko delo. Verjetno si ze dojel da te drugi (drzava in davkoplacevalci) ne bomo ziveli.

preden je prišla na trg firma iGen se je kdo zmišljeval katero elektriko bo plačeval, od katerega ponudnika? monopol?

pa tudi zanima me, katero državno firmo bodo preselili na kitajsko?
slovenske železnice? ZZZS?
bobinac kot vem ni 100% lastnik, da bi odločal kam bodo preselili proizvodnjo. pa tudi ni on ustanovil firme in jo postavil na noge, da bi se sekiral, ali bo dobil posel.

če te politika ali VIP postavi na položaj se bolj malo sekiraš kaj bo čez 1leto
smirk-1.gif

in eni preveč mešate privat firme in firme katerih je tudi država lastnik.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.598
3.952
113
Pri nas se večina direktorjev ne sekira... ko gre po najmanjši liniji odpora firma v ... pa popokajo kufre in grejo žvižgajoč novim dogodivščinam naproti ... pa ne na zahod, kjer jih z odprtimi rokami menda pričakujejo z milijonsko plačo (menda bodo vsi sposobni tja odšli, če se jim znižajo dohodki ... večina je že danes še tukaj samo zaradi ljubezni do domovine) ampak v drugo tako firmo .. že vejo zakaj.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
malo se presedajo iz enega stolčka na drugega
grims-1.gif

isto kot je lahko 1 oseba v več nadzornih svetih.

malo se menjajo in vsak pride enkrat do dobrega položaja. volilci pa mislijo, da se bo res kaj spremenilo po volitvah.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Katunga pravi:
... ki vodi Muro ne more met 2000€ plače ...

Za 2000 EUR neto se jaz preselim v Mursko Soboto in vodim Muro. Bo boljse kot da cukam sam zase (financno), sranja bo pa ravno toliko.