Starejše od 10 let na odpad

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Malo starejši se spomnimo takih in podobnih ukrepov iz planskega gospodarstva. EU je pred kratkim ugotovila, da mogoče ni potrebno več potrošnikov učit, kaj je prava banana, sedaj so se odločili, da nas bodo učili, kaj je pravi avto. In merilo bodo leta. Vse čestitke za inovativnost! Ranjka Juga je imela malo druge fore, kateri avti so primerni za njene državljane.
zmaga.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
ce mislis, da je v politiki res vse tako enostavno in nasploh udobno,
pa se tudi ti podaj v lagodnost politicnega sveta
Žal nisem kvalificiran
redface-1.gif
.
Kljub temu, da serjem na veliko, je še vedno premalo.
pozdrav.gif

Aja, vsa čast izjemam. Jih poznam par, škoda le, da so tako redke.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
ce mislis, da je v politiki res vse tako enostavno in nasploh udobno,
pa se tudi ti podaj v lagodnost politicnega sveta
Problem je v tem, da ko so avtomobilske tovarne in banke imele dobičke, nas zato ni noben gnjavil in prosil, da prevzamemo del tveganja. Managerji so govorili, da naj se država v gospodarstvo ne vmešava in naj predvsem niža davke (mimogrede, se čisto strinjam). Sedaj, ko so izgube pred vrati, pa bi se naj država vmešala in posledično vsi državljani z denarjem, ki ga damo za davke. Mimogrede, banke smo z javnim dolgom v Sloveniji reševali pred pičlimi 15 leti (oziroma malo več). In sedaj bi jih naj spet.
Jaz delam v manjši firmi in se ne spomnim, da bi nam kdaj država pomagala, tudi ko smo bili v zgubi. Edino inšpekcijo so nam takoj poslali, ki sicer kakega denarja ni odnesla (še manj prinesla), razen da so ukradli nekaj 10 delovnih dni našim zaposlenim, da so gospodom stregli s papirji.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
oprosti leto 1929 ni danes.......... razmere na trgu so drugačne, konkurenčnost lahko dosežeš z ceneno delovno silo, ki jo imajo na vzhodu...

da delajo 10-12 ur za mizerne plače
ni sindikatov
izkoriščanje otrok
suženjstvo ....

proti temu ne morš konkurirat sorry, razen če hočeš to prenesti v eu ali pa ZDA....... Še enkrat kako bi odreagiral, da bi na tvoje delovno mesto postavili kitajca, ki bi bil zadovoljen z tretino tvoje plače in bi delal 10 ur brez nadomestila za malce in prevoza na delo...

No povej rešitev...... so me sama ušesa.........
Kmetje so strateška stvar za vsako državo sorry.... v takoimenovanih tretjih državah je korupcija, kriminal in mi bi jih imel za živilsko zanesljive partnerje...
enkrat k bi bil lačen bi vedu, kaj govorim.......

skratka leta 1929 še pojma niso mel kaj to pomen globalno........ in ni bilo treba ščitit nobenega trga.... ker je bilo vse v pomankanju... klele fest u meglo nabijaš, da inačiš tisti cajt z današnjim....

in še nekaj azijski trg je ves odvisen od trga ZDA in EU ne obratno... če tega trga nebi bilo, bi kermu robo čeprav na pol zastonj prodajali.... unim, k nimajo za šalco riža al kaj???

To vse skupi vod v propad.....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ni fora v menedžerjih... oni lahko zaprejo....... problem so delavci ki so jih zapustili ti menedžerji.......
point globalizma je samo dobiček, propad je za njih nekaj vsakdanjega........

to kar so skuhali pa bomo jedli vsi..... načeloma brezposelni je breme države, od kje državi dnar pa pomoje veš...

do sedaj, hvalabogu še ni socialnih nemirov te razsežnosti, da bi zavladal kaos....., če ne veš kaj to je pejt na ulice Konga al pa kakšne banane republike....

v tem je keč.... nisem pa reku, da bi subvencije, menedžerje nič ne koštale...... bi kr lepo dali lastniški delež..... to je ena opcija.... ne žel si pa propada teh družb..... posledično je Slovenija zelo odvisno od Nemškega trga...... na žalost...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Lepo te prosim, bot realn...... kam pa večino izvaža gorenja....... misliš da je dva miljona folka dost velik trg za tako firmo z konkurenčnimi izdelki.....

Mi smo zelo odvisni od trga EU..... Pa pust vinjete na mir... rprej k si plačeval cestnino, če si hodu recimo iz KR v LJ si 60eur v enem mesecu pogonu..... odprt cestniski sistem.... to je šele bil zadetek v polno..

skratka imamo ogromen izvoz na nemški trg, južni je nestabilen... kam pa misliš, da bomo izvažal na Kitajsko al kaj...... Še enkrat pocen delovna sila ogroža vse nas..... ker nekje delajo isti posu za bistveno manj keša in še pisnt ne upajo, da nebi službo zgubil....

Mislim, da se kle na forumu tega ne zavedate... Imel sem prilko videt eno fabrko, v kateri delajo delavci na dve izmene (12 ur) za plačo 80 eurov na mesec....

Vaginalko, k bi ti to vidu, bi se streznu in bi zid začel zavestno blokirat tuje izdelke.... sorry...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Loooooooooool. Kar neke stvari mešaš noter.
No, pa dej ti meni povej, kako bo protekcionizem popeljal do tega, da ne bo šlo vse skupaj v propad?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ni noben protekcionizem.... do sedaj se prodajajo vsi konkurenčni izdelki, brez protekcionizma, vsaka država al pa unija pa subvencionira svoje gospodarstvo...

ne vem od kod te protekcionizem......... nabijaš nekaj iz časa parnih strojev.........
Carine na dotične izdelke bi vse rešile in davčne olajšave za omenjena podjetja..... tukaj ni nobenega protekcionizma, če pa bomo dopustili boš kupoval korejska jajca......... nemci pa bodo selil fabrko....

še enkrat konkurirat državam, kjer imajo skoraj suženska delovna razmerja je nemogoča....... deloma so to pokrivali z optimizacijo in avtomatizacijo.......

al pa nam grozi propad gospodarstva, ter nadzorovat podjetja, da izkazujejo realne bilance in nadzorovat dobičke firm......

Zakaj misliš, da je sploh nastala unija in zakaj omejitev delovne sile in zakaj carine...... fant moj to ni protekcionizem, to je obstoj lastne intergritete in načeloma gospodarstva, brez katerega nebo niti potrošnje...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Mislim, da se kle na forumu tega ne zavedate... Imel sem prilko videt eno fabrko, v kateri delajo delavci na dve izmene (12 ur) za plačo 80 eurov na mesec....

Vaginalko, k bi ti to vidu, bi se streznu in bi zid začel zavestno blokirat tuje izdelke.... sorry...

Živim po zelo enostavnih načelih, eno od njih je ENAKOST:
Kitajec, ki dela za 100$ na mesec v nemogočih razmerah je ENAK meni in tebi. In meni je popolnoma običajno, da zadeve težijo k ravnovesju. Jasno mi je, da živimo mnogo predobro. Stanovanje, hladilnik, avto, počitnice... meni to ni samoumevno. In da bodo ljudje okrog mene ohranili te privilegije (napram državam tretjega sveta), nisem pripravljen storiti prav veliko; vsekakor nisem pripravljen plačevat premije, ki jo s seboj prinašajo domači izdelki. Pred leti sem razmišljal drugače, če se le da slovenski izdelki, ampak pogledi se spreminjajo...

Zavedam se, kaj bi pomenil propad avtomobilske industrije. In sem ga pripravljen sprejet. Verjetno eden redkih, če ne edini na tem forumu. Je.bat.ga, če zapelješ v slepo ulico, boš prej ko slej moral obrnit. Obenem mislim, da je za večino ljudi, ki nasprotujejo predlogu uničenja starih avtomobilov, ta predlog pravzaprav dober. Tako kot je dobro, da kupujejo slovenske izdelke. Vse to bi pomagalo, da ostanemo v lažnem okrilju izobilja in socialne varnosti. Ki meni čisto odgovarja, da ne bo pomote, ampak sem pripravljen tudi na drugačne scenarije.

B.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Citat:
eh, po prvih komentarjih vidim, da se niste dorasli zadevi
ne-ne-1.gif

torej birokrati bi prisilili nekoga, da kupi stvar, ki jo ne potrebuje?

hm...res ekološko!

veš koliko je takih, ki imajo star avto zato, ker si ne morejo privoščiti novega (!!), ter koliko takih, ki ne potrebujejo novega, ker jim obstoječi čisto ustreza, ker se enotavno ne vozijo..sploh ne toliko, da bi čutili potrebo po novem.
Kot tretje pa...veš koliko energije se porabi za izdelevao novega avtomobila?

Se ti v naprej zahvaljujem za dorasel odgovor.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
lahko pa premisliš kako boš takemu lastniku povedal da je njegov avto prestar in mora v stiskalnico on pa bo dobil kakih 1000 evrov za to!
evil.gif
Probaj mi to razložit leto proizvodnje 1998

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.671
6.709
113
pri taščici
Citat:

nebos verjel, toda avtomobilska industrija je ogromno naredla tudi za varnost pescev
priden.gif

ogromno je naredila odpadkov in povrh vsega je precej nevarnih odpadkov....
Če bi dobo podaljšali na 20 let bi še mogoe podprl na 10 let pa ni variante.
Recimo da v slo "povprečen" avto stane 20 tisoč evrov. Marsikdo tak znesek zasluži (ne penzionist) v 4 letih. To pomeni da bi moral 40% svojega zaslužka nameniti v amortizacijo avta. Kje so potem še ostali "fiksni" stroški ki jih predpiše država (zavarovanje, censtnina, vinjeta....) da o bencinu in servisih ne pišem.
Sem prepričan da ne zasluži niti za avto.....
bonk.gif

Zdaj vidimo kaj pes taco moli. Ista zadeva je pri tovornjakih, pri katerih je podoben princip jim celo uspel preko Euro norm....Namesto da bi promet preusmerili na železnico bi lahko nekaj stopenj Euro norm enostavno preskočili .....
Aja saj res, logistično ne gre skozi
jezen.gif

Če bi prišlo nekaj "logistikov" iz kakega vzhodnega pristanišča (recimo singapur,) verjemite da logistiko uredijo preden rečemo keks.....
Če tam naložijo kontejnersko ladjo (tako kot je treba z razno razno robo), pa ne bi mogli v Barceloni tako vlaka sestaviti, da bi mu vsakih nekaj 100 km odpeli nekaj vagonov in pripeli druge....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Dve stvari........
brezposelnost je draga za državo in za davkoplačevalce,
socialni nemiri pomenijo kaos

če si želiš biti enakopraven

izvoli pojdi na kitajsko ali kakšno banana republiko...... vsak ki pravi tako kot ti, prave bede še ni videl... Jest mojim otrokom tega ne privoščim....

dokler maš hladilnik, avto.. ne vem kaj še je to eno navadno lapanje..... ko ti bodo to vse vzeli boš kradel al pa crkaval za kakšno bogato rit.....

to pa je dejstvo......

in še nekaj enakopravnost je utopija, ki jo pomojem človštvo nebo videlo....., če se bo pa kdaj zgodil, bo to največji čudež na Zemlji...

ampak realn scenarij če pride do kaosa je vojna.....

Podobno so razmišljal kot ti včasih američani (Vietnam) k so šli v vojno...... nazaj (če so prišli) so bili posrani, zjebani in najmanj kar si odnesu je postravmatični stres......

ampak oni so bili prpravljeni....... tako kot ti.....

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
to pa ne pomeni da je potrebno za vsako pomoč se obrnit na državo! To je zgrešena politika, ki se je dogajala v preteklih letih zdaj pa bi ti veliki direktorji, ki so si izplačevali mastne denarje tudi za uspešnost, rabili pomoč od države? Če so tako dobri naj to sedaj pokažejo!

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ne vem česa ti ne razumeš.........
njim je vseeno...... zaprosijo, če ne daš zaprejo problem solved.... pač odprejo nekje kjer je ceneje.... kot vemo so plače največji strošek vsake firme... sploh gigantov....

Državi pa ni vseeno za tolko ljudi na zavodu...... upam da štekaš......

Za njih je to lastnina, ko je neuporabna poderejo...... delavc pa brez keša gre na zavod..... Država lahko pomaga in na vloženo si vzame delež...... to je najbl fer in pač ne dobi socialnega kaosa......

Pa kdo misliš da bo na koncu kratko potegnu..... davkoplačevalec, al lastniki oz menedžerjj k majo miljarde na bahamih..... dej pomisl....