Starčki na cestah - sindrom lemingov?

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Če je pa za veliko starcev edina prava rdeča barva, za grdo vreme in revmo je pa kriv Janša....

Pol se pa pejd...

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
CPP za pešce ni obvezen.

Je pa obvezujoč. Kot pešec poizkusi iti čez prehod v rdečo luč ko bo zraven policist. Kako bi mu razložil zaplet (to je itak hipotetično vprašanje, ker ti itak ne kršiš CPP-ja)
grims-1.gif

Od kje pa si spet motoriste privlekel? Avtomobilisti se ne rabijo umikati motoristom, saj se motoristi sami umaknemo. V graben.
Nič nisi komentiral prometnih nezgod ta vikend, ko so umrli trije ljudje na motorjih. Žrtve so bili starejši motoristi, povzročitelji so bili mladi (dinamiki?).
V prvem primeru je avtomobilist iz neznanega razloga zavil na nasprotno polovico vozišča in snel par na motorju, v drugem pa je avtomobilistu postalo slabo in je pred seboj 50 metrov rinil enega motorista, potem pa je snel še dva nasproti vozeča motorista.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Preveč pisariš nebistvenega. Na vse sem ti že odgovoril, izgovori kjer hočeš opravičiti svojo NEolikanost, ti pa ne uspevajo najbolj. Mogoče boš naletel na odobravanje pri turbobiču, vaginkotu, XXXLu. A je to tvoj cilj zgodbe?
Morda še na to, ker sem vedel, da boš najdu in poznal kopico starčkov, ki obvladajo internet in kopico starčkov, ki se šolajo za astronavte itd...
Citat:
Poznam ljudi prek 70, ki obvladajo internet, računalnike bolj, kot marsikdo mlajši.
Jaz pa poznam ljudi prek 70, ki pa to ne obvlada. Kaj praviš katerih je več? Al teh, ki jih poznaš ti, al teh ki jih poznam jaz?

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Nič nisi komentiral prometnih nezgod ta vikend, ko so umrli trije ljudje na motorjih. Žrtve so bili starejši motoristi, povzročitelji so bili mladi (dinamiki?).
V prvem primeru je avtomobilist iz neznanega razloga zavil na nasprotno polovico vozišča in snel par na motorju, v drugem pa je avtomobilistu postalo slabo in je pred seboj 50 metrov rinil enega motorista, potem pa je snel še dva nasproti vozeča motorista.
Nisem hotel komentirat, ker bi ti spet sikal, da sem komentiral. Pa spet ni prav.
Pač potrdilo se je to kar trdim. Nekateri motoristi se spametujejo in pustijo to motoristično sranje še pravi čas. Kater pa ne ppusti motorjev še pravi čas, ga pa zelo verjetno čaka to, kar se je tudi tokrat zgodilo.
Človeka, od katerega sopotnica je ta vikend na motorju umrla, poznam. On je že enkrat imel hudo nesrečo na motorju. Pa se ni spametoval. A se bo tokrat?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Nisem hotel komentirat, ker bi ti spet sikal, da sem komentiral. Pa spet ni prav.

Človeka, od katerega sopotnica je ta vikend na motorju umrla, poznam. On je že enkrat imel hudo nesrečo na motorju. Pa se ni spametoval. A se bo tokrat?
Po mojem nisi hotel komentirati zato, ker se niso ubili po lastni neumnosti ali napakah, ampak so jih pospravili avtomobilisti.

Kolikor vem, je tudi voznik podlegel poškodbam.
frown-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Kolikor vem, je tudi voznik podlegel poškodbam.
Tako trdijo v medijih. Jaz sem slišal od svojcev, da je voznik še v kritičnem stanju in da je samo rastlina.
Kakorkoli že, dobrega ni nič.
Ti imaš še čas, da razmisliš in pustiš to norost, pokojni znanec kot kaže nima več te možnosti.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Preveč pisariš nebistvenega. Na vse sem ti že odgovoril, izgovori kjer hočeš opravičiti svojo NEolikanost, ti pa ne uspevajo najbolj. Mogoče boš naletel na odobravanje pri turbobiču, vaginkotu, XXXLu. A je to tvoj cilj zgodbe?
Morda še na to, ker sem vedel, da boš najdu in poznal kopico starčkov, ki obvladajo internet in kopico starčkov, ki se šolajo za astronavte itd...
Citat:
Poznam ljudi prek 70, ki obvladajo internet, računalnike bolj, kot marsikdo mlajši.
Jaz pa poznam ljudi prek 70, ki pa to ne obvlada. Kaj praviš katerih je več? Al teh, ki jih poznaš ti, al teh ki jih poznam jaz?

O olikanosti (moji in tvoji) naj presodijo drugi. Jaz imam o sebi svoje mnenje, katerega tvoje mnenje ne bo spremenilo.

Kar se tiče 70+ ljudi in računalnika spet nisi razumel: ni bil namen dokazovati katerih je več, dovolj je že, da si lahko nekdo, ki se je z računalnikom prvič srečal po svojem 60.letu to čudo tehnike funkcionalno izrablja, če ima interes do učenja.
To, da smo v SLO vajeni ljudi, ki mislijo, da si od 40.leta dalje zaslužijo 'mir' na delovnem mestu (zunaj to poznajo kot 'On the Job Retirement'
smile-1.gif
) in jim ni treba več migati niti na, niti pod podstrešjem, pa je žalostna resnica.

LP,

Milan

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Kar se tiče 70+ ljudi in računalnika spet nisi razumel: ni bil namen dokazovati katerih je več, dovolj je že, da si lahko nekdo, ki se je z računalnikom prvič srečal po svojem 60.letu to čudo tehnike funkcionalno izrablja, če ima interes do učenja.
Že res, ampak, a si ti že videl kakega starega in obnemoglega človeka? Kako moreš od takih ljudi pričakovat da bodo šli CPP študirat? Saj ne rečem, najdejo se stari vitalneži, ki jim tudi možgani odlično še delajo, ampak taki so zeloooo redki in ta starček o katerem tukaj debatirava, tud že po sliki ne zgleda najbolj zdrav. Kaj bi pol ti zahteval od takega človeka?
In starček ni šel skoz rdečo čez cesto zato ker CPP ne pozna. Šel je zato ker je pač star in betežen. Stari ljudje pa, kot pravi pregovor, so kot otroci ,ki potrebujejo varstvo in nego. In zdaj boš ti od 4 ali 5 letnega otroka zahteval, da se v prometnem kaosu znajde? Lepo te prosim. Odpri oči in stopi v realnost. Pusti računalnik in pojdi ven pa pomagaj kakemu starčku čez cesto. Mogoče boš celo naletel na taistega starčka po kateremu tukaj pljuvaš. Povprašaj ga in poduči kako se gre čez cesto. Kot otroka.
Le daj! Poslušaj me. Za 5 minut slave pri turbobiču, vaginčetu in XXXLu ni vredno biti neolikan.
Starost tudi tebe čaka. Vsaj upaš lahko.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Že res, ampak, a si ti že videl kakega starega in obnemoglega človeka? Kako moreš od takih ljudi pričakovat da bodo šli CPP študirat? .... ampak taki so zeloooo redki in ta starček o katerem tukaj debatirava, tud že po sliki ne zgleda najbolj zdrav. Kaj bi pol ti zahteval od takega človeka?

Da se odstrani iz prometa, ter preneha delati kaos na cesti?
Citat:
In starček ni šel skoz rdečo čez cesto zato ker CPP ne pozna. Šel je zato ker je pač star in betežen.
Kaj potem še dela na cesti?
Citat:
Stari ljudje pa, kot pravi pregovor, so kot otroci ,ki potrebujejo varstvo in nego. In zdaj boš ti od 4 ali 5 letnega otroka zahteval, da se v prometnem kaosu znajde?
4-5 letnega otroka noben nebi sam spustil na cesto... Otrok še nima pameti, in neve, kaj vse se lahko na cesti naredi, neve, kakšna so cestna pravila, stardec je pa dal preko sebe že malo morje km in let, pa je popolnoma enak kot otrok-blesav, otročji, vse ravna po svoji pameti... Ti bi takega na cesto pustil, ker pustil, da se vozi s svojim avtomobilom?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
765
113
Jaz vedno pomagam starejšim ljudem. Enkrat sem pomagal staribabi čez cesto v Tivoliju. Sicer sem na drugi strani ugotovil, da sploh ni hotela čez cesto, samo počivala je pri semaforju. Klinc, pomagal pa sem...
cool-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Ti bi takega na cesto pustil, ker pustil, da se vozi s svojim avtomobilom?
Nisi v toku dogajanja. Starček ni vozil avta.
Popljuval si ga pa le. Ovca pač....

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Jst nisem neolikan voznik. Samo kdaj pa kdaj vozim hitreje kot je dovoljeno.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Že res, ampak, a si ti že videl kakega starega in obnemoglega človeka? Kako moreš od takih ljudi pričakovat da bodo šli CPP študirat? Saj ne rečem, najdejo se stari vitalneži, ki jim tudi možgani odlično še delajo, ampak taki so zeloooo redki in ta starček o katerem tukaj debatirava, tud že po sliki ne zgleda najbolj zdrav. Kaj bi pol ti zahteval od takega človeka?
In starček ni šel skoz rdečo čez cesto zato ker CPP ne pozna. Šel je zato ker je pač star in betežen. Stari ljudje pa, kot pravi pregovor, so kot otroci ,ki potrebujejo varstvo in nego. In zdaj boš ti od 4 ali 5 letnega otroka zahteval, da se v prometnem kaosu znajde? Lepo te prosim. Odpri oči in stopi v realnost. Pusti računalnik in pojdi ven pa pomagaj kakemu starčku čez cesto. Mogoče boš celo naletel na taistega starčka po kateremu tukaj pljuvaš. Povprašaj ga in poduči kako se gre čez cesto. Kot otroka.
Le daj! Poslušaj me. Za 5 minut slave pri turbobiču, vaginčetu in XXXLu ni vredno biti neolikan.
Starost tudi tebe čaka. Vsaj upaš lahko.

Saj se premikamo naprej. Počasi se bova celo strinjala.
smile-1.gif

No pa gradimo dalje: problem starčka in otroka v prometu in posredovanja okolice kot pomoč. Otrok (recimo do 7let) je dovolj majhen, da ga takoj opaziš, če je sam in pri posredovanju/pomoči ni dilem in težav.
Pri starčku pa je laiku težko potegniti mejo, od katere dalje je potreben pomoči. Marsikdo vitalen bi bil ob ponujeni pomoči užaljen, lahko naletiš na agresivno mamko, ki bo bentila in mahal z marelo. Lahko naletiš na koga, ki je dejansko potreben pomoči in se bo branil na vse kriplje. Recimo, da mu želiš preprečiti, da stopi na prehod pri rdeči, ga zadržiš za roko/komolec, potem pa te stari toži zaradi povzročene poškodbe.
In sedaj predlog rešitve. Ta mora biti sistemska, vsaj kar se tiče upravljanja z motornimi vozili. Redni zdravniški pregledi (medicina dela in prometa, ter obvezno psiholog) tudi za mlajše, da se spravi s cest tiste, ki tja ne sodijo.
Pri pešcih/kolesarjih je težava večja, saj dovoljenje za hojo/vožnjo koles ne obstaja. Če ni sorodnikov, ki bi prevzeli skrb in odgovornost za nekoga,ki ne more po minimalnih standardih sam funkcionirati in skrbeti za sebe, naj za to poskrbi socialna služba (država) s pomočjo na domu, več domovi za ostarele, ...

Torej sistemska rešitev, ki ne sme biti diskriminatorna. Ker se populacija stara, bodo problemi vedno večji, če se država ne zgane...

LP,
Milan

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
KSZ

Vsi pozabljate eno stvar - enkrat bomo (upajmo) vsi stari in bodo verjetno takrat o nas prav tako pisarili po forumih?

Vsi se nekaj spravljate na starcke, ne zavedate se, da boste vsi isti, ce ne se slabsi. Pac taki ki imajo denar ali kaksne sorodnike, jih vozijo okrog vnuki in podobno, kdor pa tega nima se ga pa vlaci po forumih.

LP

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
KSZ

Vsi pozabljate eno stvar - enkrat bomo (upajmo) vsi stari in bodo verjetno takrat o nas prav tako pisarili po forumih?

Vsi se nekaj spravljate na starcke, ne zavedate se, da boste vsi isti, ce ne se slabsi. Pac taki ki imajo denar ali kaksne sorodnike, jih vozijo okrog vnuki in podobno, kdor pa tega nima se ga pa vlaci po forumih.

LP

In za slednje bi bilo treba poskrbeti.

Se ti zdi, da problem ne bi obstajal, če bi bili tiho? Zatiskanje oči pred problemi je tako nacionalen šport...

Če bomo sedaj tiho, se bomo čez x0 let mi lomili po cestah in se spravljali v nevarnost.

LP,

Milan

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
a misliš da ni nikoli sexal da ne bi imel otrok in je skoz po forumih smetil?
evil.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Moj ded je nehu vozit pri 70 letih. Samo zaradi tega da ne ogroža drugih. Zakaj drugi ne morejo?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
In kako si ti pomagal? Da si izvlekel iz žepa fotoaparat in ga dal na forum? Bravo.

Drugic raje pojdi k njemu pa mu povej da je rdeca luc na semaforju, bos naredil vec pametnega.

LP

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
In kako si ti pomagal? Da si izvlekel iz žepa fotoaparat in ga dal na forum? Bravo.

Drugic raje pojdi k njemu pa mu povej da je rdeca luc na semaforju, bos naredil vec pametnega.

LP

Da bom skakal preko dveh rdečih za pešce in tekal med avtomobili v smrt za njim? Za otrokom bi reskiral in reševal situacijo, tu pa je vložek z moje strani prevelik. Statisično gledano bi reskiral precej več, kot je za rešiti - to je kruta, a resnična kalkulacija.

Slikal sem zato, da imam dokaz za nejeverne zagovornike nezmotljivosti 'modrosti' in argument za izpostavitev problema neprilagojenosti starejših na prometno infrastrukutro (beri semaforizirane prehode za pešce), ki je tu že vsaj 30 let.

Te še kaj zanima?

Pa še moje vprašanje: kaj pa boš/si ti storil za to, da starejši v prometu odnesejo celo kožo?

LP,

Milan

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Pri starčku pa je laiku težko potegniti mejo, od katere dalje je potreben pomoči. Marsikdo vitalen bi bil ob ponujeni pomoči užaljen, lahko naletiš na agresivno mamko, ki bo bentila in mahal z marelo. Lahko naletiš na koga, ki je dejansko potreben pomoči in se bo branil na vse kriplje. Recimo, da mu želiš preprečiti, da stopi na prehod pri rdeči, ga zadržiš za roko/komolec, potem pa te stari toži zaradi povzročene poškodbe.
Kakopak, ti si se bal, da te bo nebogljeni starček na gobec in nisi hotu reskirat. Drgač bi ti pomagal. Samo se bojiš, da bi te kozel stari na koncu še tožil in bi za plačilo izgubljene tožbe moral ti še celo telefon prodat. Je zajebano to. Te čist zastopim zakaj nisi hotu pomagat in si raje samo na skrivaj slikaril.
Hja, pol pa res bolš, da si ga sanmo slikal. Starček gvišno prebira ta forum in bo v bodoče lepo čez cesto hodil.
Res si mapravil veliko in plemenito dejanje. Starčku bo to velika šola za v bodoče, ko bo prebral ta tvoj post.
Citat:
Torej sistemska rešitev, ki ne sme biti diskriminatorna. Ker se populacija stara, bodo problemi vedno večji, če se država ne zgane...
Ti država ti saklamenska, da si upa imet polomljene starčke na cesti!.
Seveda, država naj vse starčke z macolo potolče in zapelje v Kočevje al pa Teharje. Tako bo svet lepši in ti ne boš imel koga slikat, ki bi čez rdečo luč skakal. Pa še penzije ne bodo vlekli državi.
Citat:
Pa še moje vprašanje: kaj pa boš/si ti storil za to, da starejši v prometu odnesejo celo kožo?
Jaz vseeno tvegam in starčku ali stari tetki pomagam čez cesto. Kar bo pa bo, magari me s taško čez hrbet al pa protezo v glavo vrže.
Kdor ne reskira ne profitira.