SSD izkušnje

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Je lahko naložen Win XP na PC, če imaš SSD disk?

Na kaj moraš biti pozoren?

Enako vprašanje + kaj na vzamem. Ne rabim velikih diskov, ker je gor praktično NIČ podatkov
smile-1.gif

Diski bi šli v blagajne, ki so 24/7/365 v pogonu, na njih je pa samo winxp + blagajniški program, ki ima zadaj lokalno SQL bazo.

Hvala

Z drugimi besedami pozabim... Ali win7 kar bo težko ali pa pustimo diske na klasiki.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
XP nima podpore za SSD. Verjetno obstajajo custom aplikacije preko katerih SSD dobro deluje tudi pod XPjih, ampak, če se že na novo postavlja sistem je to idealna priložnost za prehod na sodoben OS.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.991
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:

Lahko je, ampak ni priporočljivo.

Kot prvo format na W7/8 mašini ali z namenskim programom. XP ne zna pravilno formatirat(alignment) in je posledično SSD počasnejši, ter se hitreje obrablja. Ter redno poganjanje programov za opravljanje TRIM
Alignment se da urediti z "partition wizard home edition", razlike je par %, testirano z CrystalDiskMark prej/potem.
Bolj je problem trim, jaz sem pri samsung ssd-ju namestil njihov ssd magician, kjer je lahko v scheduler vpišeš da se požene vsake X dni/tednov ob določeni uri.
Tako je vse delalo bp, sistema nisem na novo nameščal, samo kloniral img.

Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:

Enako vprašanje + kaj na vzamem. Ne rabim velikih diskov, ker je gor praktično NIČ podatkov
smile-1.gif

Diski bi šli v blagajne, ki so 24/7/365 v pogonu, na njih je pa samo winxp + blagajniški program, ki ima zadaj lokalno SQL bazo.

Hvala
Najcenejši 80/160 gb klasičen hdd (ne ssd), če jih sploh še prodajajo.

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/trdi-diski/2-5-vgradni-diski/sata/21096/

Koliko jih potrebuješ ?
Drugaæe poglej na bolhi, če imaš standardno konfiguracijo na vseh lahko narediš 1 img in kloniraš ko ckrne.
Diski največkrat crknejo pri zagonu, če so 24/7 v pogonu, poskrbi da ne zmanjka elektrike in bodo delali zelo dolgo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:

Lahko je, ampak ni priporočljivo.

Kot prvo format na W7/8 mašini ali z namenskim programom. XP ne zna pravilno formatirat(alignment) in je posledično SSD počasnejši, ter se hitreje obrablja. Ter redno poganjanje programov za opravljanje TRIM
Alignment se da urediti z "partition wizard home edition", razlike je par %, testirano z CrystalDiskMark prej/potem.
Bolj je problem trim, jaz sem pri samsung ssd-ju namestil njihov ssd magician, kjer je lahko v scheduler vpišeš da se požene vsake X dni/tednov ob določeni uri.
Tako je vse delalo bp, sistema nisem na novo nameščal, samo kloniral img.

Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik krimec pravi:

smile-1.gif

Hvala
Najcenejši 80/160 gb klasičen hdd (ne ssd), če jih sploh še prodajajo.

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/trdi-diski/2-5-vgradni-diski/sata/21096/

Koliko jih potrebuješ ?
Drugaæe poglej na bolhi, če imaš standardno konfiguracijo na vseh lahko narediš 1 img in kloniraš ko ckrne.
Diski največkrat crknejo pri zagonu, če so 24/7 v pogonu, poskrbi da ne zmanjka elektrike in bodo delali zelo dolgo.

12 blagajn. Zakaj bi jih preventivno zamenjal? pač v zadnjem času so crknili trije... zato malce preventive, ker 12x50€ je 600€, kar pa je "drobiž" za zanesljivost.

Zakaj si proti SSD? Načeloma lahko tudi winxp nadgradim na win7. Pač spet nekaj stroškov z licencami, ampak vseeno.

Hvala za mnenje.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
Zavedaj se tudi, da lahko tudi SSD crkne nenapovedano. Zdaj če hočeš, lahko pristaviš še enkrat toliko denarja in daš v vsako blagajno 2x SSD v RAID1.

Ali pa da delaš redne backupe blagajn (lahko kar system image) in imaš par diskov na zalogi. Ko crkne samo kloniraš na nov SSD iz backupa in že dela dalje
tongue-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Zavedaj se tudi, da lahko tudi SSD crkne nenapovedano. Zdaj če hočeš, lahko pristaviš še enkrat toliko denarja in daš v vsako blagajno 2x SSD v RAID1.

Ali pa da delaš redne backupe blagajn (lahko kar system image) in imaš par diskov na zalogi. Ko crkne samo kloniraš na nov SSD iz backupa in že dela dalje
tongue-1.gif

dva diska žal ne gresta not, ker je namenska "tač" zadeva... na ssd niti nebi šel zaradi zanesljivosti. Bolj zaradi tega, ker bi diske tako ali tako menjal. Zdaj če kupim klasiko 30gb me stane 50€, če vzamem 60gb SSD pa tudi zelo podobno.

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.745
299
83
Vsak disk lahko odpove, mislim pa da ima v zadnjih letih SSD manjši procent pokvarljivosti kot HDD, če gledamo na SSDju proizvajalce kot so Samsung, Crucial, tudi še Intel ...

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Enkrat sem že spraševal, pa se ne spomnim, kakšen je bil odgovor..:shame
Skratka imam mašino v kateri imam 5 TB diskovja (2TB+2x1TB+1TB USB 3.0), ker pač rabim malo več prostora za shranjevanje. Razmišljam, da bi nabavil še en SSD 120 GB samo za sistem, ampak imam nekako filing, da na splošni odzivnosti računalnika ne bom veliko pridobil, ker mi bodo splošni performance itak bremzali ostali diski. Ali Ima to kakšen vpliv, če je v kišti mešana družba ali se dejansko ne pozna? (OK, razen pri kjopiranju podatkov, to mi je jasno). Pa pustimo številke in milisekunde in ostalo teorijo, skratka zanima me zgolj praktična, povprečnemu uporabniku vidna razlika..
wink-1.gif

thx

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Popolnoma vseeno je, ali imaš poleg SSDja 1 ali 25 navadnih diskov. Karkoli boš poganjal na SSDju, bo letelo.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.560
463
83
Če se greš morda kako obdelavo videa ali podobno vzemi večji SSD da boš na njem delal - imel na njem celoten projekt. 120 je mimgrede polno kar pa glede na diskovje, ki ga imaš itak veš. Za sistem in nekaj osnovnega progrmja je 120 GB sicer več kot dovolj.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
Pri video je navadno ozko grlo procesor, tako da pri konvertanju ne bo nekih razlik. Bo pa mogoče malo bolj odzivno editanje, ko se bo skakalo (iskalo) med posameznimi frami.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Rad bi instaliral w 8.1 pa mi tole napiše...

unnamed.jpg

Sem probal že ene 3 verzije windowsov pa vse podobno, ali crkne vmes.
hysterical-1.gif
(govorim o ssd)

Kaj mi je stroriti?

Nekje pišejo o UEFI (kaj je tole sploh). To me spominja, kot pred leti, ko je bilo treba ACH obkljukat
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Sem ga na koncu kloniral starega in zamenjal v pc-ju... in se mi je samo prvič zagnalo.

Kasneje..
unnamed.jpg

Če grem v bios gledat, ga sploh ne vidim več diska not. Ko startam mi pa utripa lučka.

[cenzura] me to jebe.

Nazadnje urejeno:

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
All Windows operating systems can boot from a MBR disk, you can only boot from a GPT disk if you have an operating system (see above) that supports GPT and your motherboard has a EFI BIOS and is enabled. You can have a separate GPT disk as a data disk if your operating system (see above) supports reading a GPT disk, even if your system disk is still a MBR disk.

http://www.partition-tool.com/resource/GPT-disk-partition-manager/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.htm

Skratka bios ti ne podpira gpt-ja tako da boš moral lepo narediti convert v mbr

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Finta je, da prvič je šlo skos...
rolleyes-1.gif

Kaj potem naredim klon diska.... potem pa tistega pretvorim v mrb. (če windovse clean install naredim).

Obstaja kako orodje... sem probal v Windowsih samo je 100mb ena particija, s katero ne morem nič narediti. Pretvorim lahko pa samo obe naenkrat.

No sedaj sem tolk časa zabil... da je skoraj vseeno. Kako naj pretvorim v mrb?

V Windowsih ne gre, ker ne morem združiti obe particiji ssd-ja, da bi ju potem lahko pretvoril v mrb.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Spremenil v MBR, sedaj bom pa clean install probal. Upajmo, da bo.

Se javim.