SSD izkušnje

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Dejvi ja, Fadil pa ne bo doživel razsvetljenja samo s prehodom na win7, bo moral še kaj nadgraditi, ampak glede na njegovo uporabo niti ni smiselno, ker če mu slike na internetu počasi odpira je kriv počasen internet, ne pa računalnik. Sam sem pa seveda na win 8.1 + SSD pa zadeva leti na 3.5let starem prenosniku.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.560
463
83
SSD, WIN8.1 pa kak GB rama na tole kar imaš
sedmico nima smisla!

ne narediš iz avtomobila letala, tuning pa je konkreten

v OS seveda mal omejiš risanke, ni pa potrebe da daš ravno na XP izgled
Probaš in vidiš kako se obrača. Nastaviš in pustiš vsaj nekaj dni na MAX in nato na MIN. Pol se pa odločiš ali je nitrost ključna ali je več vreden izgled.

ko se enkrat navadiš mašin z SSD je kar mučno delat na tistih s HDD

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Dejvi ja, Fadil pa ne bo doživel razsvetljenja samo s prehodom na win7, bo moral še kaj nadgraditi, ampak glede na njegovo uporabo niti ni smiselno, ker če mu slike na internetu počasi odpira je kriv počasen internet, ne pa računalnik. Sam sem pa seveda na win 8.1 + SSD pa zadeva leti na 3.5let starem prenosniku.

Ni vse v hitrosti interneta. Drugače je sedaj tudi povedal, da ima 20/2Mb hitrost.

Če se že gremo kregati, bi pa bilo potrebno dojeti, da se strani brez problema tudi s hitrostjo 1/1Mb, seveda ob predpostavki, da na liniji ni šumov, da je ping zelo majhen, pač idealna linija in pa seveda ne sme biti spletna stran obsežna. Nekje s 4Mb nebi več smelo biti problemov pri odpiranju strani tudi pri velikih straneh, vse kar je več običajni ljudje ne potrebujejo, če ne "kradejo podatkov". Tam pa je seveda za nekatere vsaka hitrost premajhna, saj morajo en BD film čakati celih 10 minut, namesto 1minute (pa še to bi bilo sčasoma prepočasno)
evil.gif

Citat:
Uporabnik bi_dzi pravi:
investiraj v in samo v SSD če še kaj ostane pa v rame pa obvezno w7 oz 8.1, sam imam ssd 4 leta pa sem sedaj dobil za porihtat novi hp laptop pa je popolni šrot proti mojemu 8 let staremu računalniku.
Pa pozna se pri prav vsem tudi pri internet strani, kdor pravi drugače nima ssd-ja in ni nikoli delal z računalnikom na ssd-ju.
Tako da priporočam čimprejšnjo nabavo, pa obilo užitka ob pohitritvi nadaljnih x let
smile-1.gif

Osebno ti dam priložnost, da me prepričaš, da se bodo strani hitreje odpirale, če bo imel v sistemu SSD
write.gif

Marketing je nekaterim čisto spremenil pogled na svet
evil.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
History, cache itd je na disku, torej , ja, se pozna ali je počasen HDD ali hiter SSD.

PS: V 8.1 ni treba nič izklapljati, ker je že po defoltu precej suhoparen GUI.

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
History, cache itd je na disku, torej , ja, se pozna ali je počasen HDD ali hiter SSD.

To se strinjam, ampak ne verjamem, da je on tako zapolnil cache in history, če pa je pred kratkim naložil nov sistem
cool-1.gif

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
itak se ponavadi obiskujejo ene in iste strani in ja, ssd sem vgradil že v različne računalnike in pri vseh se opazi pohitritev na vseh nivojih, kdor tega ne opazi pa je očitno izgubil občutek za čas.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tako....in ravno za internet ipd. se najbolj splača upgrade OS-a in nujno notri SSD. Običnega diska nisem kupil že lep čas, nazadnje 3TB WD RED za ip kamere. Še največje škrtuhe prepričam v nakup SSDja. Proci so še najbolj neopazni upgrade, pretiravate pa tudi z RAM-om.

RAM-a ima dovolj tudi 2GB v starejši mašini, ker bo redko nabil polnega, sicer se pa to hitro da to videt. Ponavadi vidijo ljudje moj chrome z odprtimi 15timi tab-i in se čudijo zakaj toliko. Če je uporabnik tak, da tabov niti ne uporablja ali pa odprte tja do 5 ne bo nikoli nič profitiral od 4 ali 8 GB RAM-a.

Pri starejših mašinah je tudi treba bit previden, ker se zna naredit, da bodo 64bitni winsi delali dosti slabše kot 32bit in tako se ne bo izkoristil ves potencial samo zaradi fam-e o RAM-u. Zdajle imam odprtih 16 tab-ov, excel, outlook, skype in še polno drugega sranja in sem na 2.9 GB.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.112
7.666
113
Računalnik zaenkrat deluje spejemljivo, me pa zanima za v prihodnje. Koliko bi stal tak poseg, torej nakup in vgradnja SSD in Windows 7. Verjetno to zna veliko ljudi, ampak sam nisem med njimi.

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
ssd 128GB ~ 100€, win 7 odvisno od računalnikarja ~ 25€, vgraditev je 5 min dela

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Računalnik zaenkrat deluje spejemljivo, me pa zanima za v prihodnje. Koliko bi stal tak poseg, torej nakup in vgradnja SSD in Windows 7. Verjetno to zna veliko ljudi, ampak sam nisem med njimi.

potreboval bi 120Gb disk npr. M500, potem windowse (odvisno ali so originalni ali ne
smile-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.112
7.666
113
Namestitev Windows cca. 30€, ostalo pa ne vem.
rolleyes-1.gif

Potem ne bi potreboval dodatnega RAM DDR 2, ali pač?

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Kaki aktivator pa je aktualen te dni, če že piratizirate?

Nazadnje uredil moderator:

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
mene pa zanima, če imate na ssd-jih vklopljen system restore? VSI forumu priporočajo izklopiti, tudi software (samsung) ga izklopi. Kaj se zgodi, če dobiš kako bedarijo in moraš restorat sistem. Vem, da pri navadnih diskih včasih to pride zeloooooooo prav
smile-1.gif

Vse optimizacije so mi seveda znane, le tukaj sem rahlo skeptičen. Pa čeprav imam recimo dnevni "limit" pisanja 1tb...mi verjetno system restore ne bo tega zafilal tako hitro.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
Ni problema, lahko imaš komot vklopljeno. Paging recino izklopiš oz. ga daš na drugi disk (v kolikor ga imaš). Hibernate če ne uporabljaš pogosto tudi ni problematičen.

Bolj so te zadeve "problematične" kar se tiče zasedanja prostora na disku. Verjetno bo prej to razlog kot pa strah pred prekoračitvijo števila write ciklov.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.112
7.666
113
Trenutno imam vklopljen Azureus ( torenti ), občasno pogled pošto in brskam po netu. Zadeva je zelo počasna, ker imam izgleda preveč stvari odprtih. Torej, če kupim SSD disk in zraven dodam še en RAM DDR 2GB, ter dam instalirati Windows 7, naj bi zadeva delovala hitro in brez štekanja?

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
philips: pa ga ti imaš? drugače za paging file vem...daš ga na drug disk/particijo ali pa ga izklopiš (če imaš več kot 4gb rama seveda). No, če ga procentualno omejiš, ti zadeva ne bo zrasla prek vseh meja. nekako 5 procentov je dovolj, četudi imaš 128 disk.

fadil: ssd ti načeloma odpravlja težave z odpiranjem programov (hitrostjo) in pa hitrim dostopom do več odprtih programov. seveda pomaga tudi količina rama. pri 4gb rama in ssd diskom bo zadeva morala povsem normalno delovati.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Največji mimosun je izklop izmenjalne datoteke, kako dovolj fizičnega pomnilnika... Sistem je odvisen od njega. Priporočila pa so, da do 4 GB je 2x vrednost fizičnega RAMa (začetna velikost je enaka končni), nad 4 pa system managed.