Srbi imajo samo še štiri MIG 29

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik hitra_kaca pravi:
Poljaki in Slovaki ter Madžari jih še tudi imajo...
Ja saj pravim. Najprej so za zamenjavo na vrsti Slovaki, Madžari, Hrvati... potem bodo pa še Srbe vzeli v Nato.

A misliš da so nas vzeli v Nato zato, da bi nam izboljšali varnost, ali zato, da bi nam prodali orožje, ki smo ga zdej dolžni posodobiti po standardih Nata? No sej politike je lahko prepričat, če kakšna provizija pade komu v žep, kar pri vojaških poslih ni neobičajno. 2% proračuna je treba nekako zapravit.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Jugoslavija je imela 48 letal Mig-29 (dva sta bila za učenje, dvoseda - Mig-29UB). Kje so ostali?
Če koga zanima, imam brošuro (v PDF obliki) Mig-29 Fulcrum in Action.
707821-Mig-29Fulcrum.jpg

Priponke

• 707821-Mig-29Fulcrum.jpg
    707821-Mig-29Fulcrum.jpg
    176,7 KB · Ogledi: 126

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Citat:
Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo je nabavilo ukupno 14 lovaca MIG-29 i dva nastavna lovca MIG-29UB od Sovjetskog Saveza 1987. godine.

Tako pise v linku iz prvega posta.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Citat:
Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo je nabavilo ukupno 14 lovaca MIG-29 i dva nastavna lovca MIG-29UB od Sovjetskog Saveza 1987. godine.

Tako pise v linku iz prvega posta.

V knjižici piše - 14 + 2 in v dveh letih še dvakrat po 16. Prilagam!
707834-Jugoslavija.jpg

Priponke

• 707834-Jugoslavija.jpg
    707834-Jugoslavija.jpg
    220 KB · Ogledi: 125

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Nikoli ne bom pozabil, kako sem tistega večera v kopalnici v banji kot mali otrok slišal radijo, ko so povedali, da je kot danes prišel prvi Fulcrum v Yugoslavijo. Kako sem bil takrat navdušen nad tem, vsi sosedju so drugi dan spraševali starše kaj je bilo z malim, da se je tako drl da je prišel neki Mig k nam
smile-1.gif

Eh, to so bila leta, ko sem bil ponosen na svojo državo, ne pa tako kot danes ..
ne-ne-1.gif

Aja, pa kot se jaz spomnim je bilo govora o samo eni eskadriliji.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
List of FRY destroyed aircraft
Aircraft Serial Place Crew
MiG-29 18103 Batajnica
MiG-29 18104 Niš
MiG-29 18106 near Kruševac Maj.Predrag Milutinoviæ, shot down by Friendly fire
MiG-29 18107 Batajnica
MiG-29 18109 near Valjevo Col. Milenko Pavloviæ†, shot down by NATO
MiG-29 18110 Ponikve Maj.Slobodan Tešanoviæ, noncombat flight
MiG-29 18111 near Titel Maj.Nebojša Nikoliæ, shot down by NATO
MiG-29 18112 near Priština Maj.Iljo Arizanov, shot down by possible Friendly fire
MiG-29 18113 near Loznica Capt. 1st Class Zoran Radoslavljeviæ†, shot down by NATO
MiG-29 18114 near Bjeljina Maj.Slobodan Periæ, shot down by NATO
MiG-29UB 18302 Batajnica

To je s te strani http://en.wikipedia.org/wiki/A...troyed_aircraft

Po moje so bile zelje po kaj vec po 16, sam dnarja pa ni bilo.

http://en.wikipedia.org/wiki/S...ventory.2C_1990

Pa se tukaj pise da jih he bilo samo 16.

Nazadnje urejeno:

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik prjatu pravi:
Tadrugih dveh dobav ni bilo

Hvala! Imaš prav. Prva dobava je bila 1989, naslednja bi morala biti 1991, takrat pa že ni šlo. Kdo bo pa plačal, če so Slovenci šli na svoje?
Knjiga je bila izdana 1991, tako, da ni točna!

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
(offtopic)

pred leti sem naletel na stran s super statistiko zračnih spopadov med operacijo NATO proti Srbiji, zraven pa so bili videoposnetki z NATOvih letal (guncam). A kdo slučajno pozna ta link in ima shranjenega? Sem presurfal pol neta pred meseci pa mi ga ni uspelo najt :S

Zanima me pa zato, ker je bil vmes posnetek nekega norega (pogumnega?) srbskega pilota, ki je vzletel, kljub kakim štirim nasprotnikom v zraku. Žal ni bil tako dober kot Werner Voss in so ga takoj sklatili z neba.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
gre se za pilota, ki je padel pri valjevu.

v vseh primerih je bilo natovih letal veliko več kot pa srbskih. ideja nikoli ni bila, da bi zmagal v spopadu, ampak da bi spopad prenesel na drugi konec.

v primeru valjeva je šlo za očitno politično igro, ki jo je z življenjem plačal odlični pilot.

tistega dne je bila v valjevu na obisku visoka delegacije politkivo, ki si je prišla ogledat posledice napadov prejšnjih dni. v napadaih na krušik je bilo namreč več postranske škode, kot pa direktne. padlo je 8 4 nadstropnih blokov recimo. letala so bila seveda aktivna tudi tisti dan in pilot je dobil navodilo, da jih spelje od mesat dogajanja stran. poeltel je in začel se je sposad, če lahko rečeš temu sposad, s tremi nato letali. v nekaj minutah so ugriznila v vabo še tri in zgodba se je preselila iz neba valjeva na rob mesta. pilot je v letalu vztrajal do zadnjega in poskušal odleteti do neobljudenih delov, da ne bi bilo žrtev na tleh. letalo je padlo v gozd, žrtev na zemlji ni bilo, pilot je umrl, delegacija pa se je pofotkala na kraju napadov.

srbska letala so v času nato napadov izvajala samo zavajujoče napade, zavlačevala napade na začrtane cilje. 40 letal vseh tipov pa nima kaj resnega iskati v konfliktu s 1000 modernimi letali.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ima mig29 sploh kak uradni kill kaksnega zahodnega lovca?

sem pa na netu videl zadnjo verzijo miga29, mig29M2/mig35. wau. popolnoma konkurencni zadnji generaciji zahodnih lovcev.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
ima mig29 sploh kak uradni kill kaksnega zahodnega lovca?

sem pa na netu videl zadnjo verzijo miga29, mig29M2/mig35. wau. popolnoma konkurencni zadnji generaciji zahodnih lovcev.

Po čem je konkurenčen? Če si ga ti videl na netu, pa dobro izgleda, to še ne pomeni, da je boljši. Sploh pa je konstrukcija izpred četrt stoletja, pa še ne vem kakšne izboljšave ne morejo narediti veliko. Edino ceneje je, kot pa če bi razvijali popolnoma novo letalo.

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
odličen info, softi, tnx! mogoče mi bo pomagal najti to stran... res je bila fantastična, ampak ne vem kam je izgnila. Pa nisem preveč švoh z guglom :S

bugmenot

Pripravnik
20. maj 2009
103
0
16
Si moram čas vzet in pogledat tole, super, mogoče je res kje noter! Stran, ki sem jo iskal je imela totalno statistiko v tabeli, dnevnike poletov itd, ter povsem okleščene guncame. Kot da bi šlo za neko vojaško stran s poročilom...

aaaaaa, kako mi gre na živce, ko se taki bookmarki potuhenjo
smile-1.gif

edit: sem na hitro(!) preskeniral vse tri videe.... se mi zdi, da posnetka ni noter.

Nazadnje urejeno: