Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.732
9.509
113
Hmelj je pa tko zelo strupena stvar, da je cela tragedija, če se kak košček znajde v steklenici oziroma bognedaj v kozarcu....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.732
9.509
113
Dokler je pivo brez napak in mojstrsko nahmeljeno mi je čisto vseeno če plava not kak delček hmelja. Ponavad pa itak zadeva potone na dno.
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Prvič se mi je zgodilo da koščki hmelja katerim je ratalo priti v steklenico niso potonili, ampak plavajo na vrhu, kvas je pa lepo naredil kakšen milimeter ali dva usedline. Za dry hop pa uporabljam citro in cascade...(brez vrečke)
A je mogoče to posledica malenkost višjega FG-ja ? FG je bil 1014 po 4ih tednih v fermentorju.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Če komu plava hmelj v pivu in ga to moti, naj me kontaktira na zs, vzamem to pivo :D:D
Namreč mene ne moti niti najmanj... :D
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Mene ne moti. Moti me pa da druge moti...in potem je treba razlagat kaj to je...da ni škodljivo, da niso smeti itd. To je pa nadležno.
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Hehe sej mene to tud nič ne moti :D edino zanima me (če kdo slučajno ve) zakaj plava na vrhu in ne potone :D
ker se mi je to prvič zgodilo v dveh letih varjenja :D ponavadi je vsakič potonil skupaj z kvasom
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.732
9.509
113
Mater, pa glih letos greste do Paga, ko grem jest na Krk. Škoda, bi kako spili skupaj.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mater, pa glih letos greste do Paga, ko grem jest na Krk. Škoda, bi kako spili skupaj.

Ma smo šli 4x zdej na krk letos pa mal spremembe, dol so nas že siti xD k je 3 dni žurka na povno. Pridi ti na pag bo tud kakšen sod domačega ;-)
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Sicer je to dejansko lager kvasovka. Jaz sem delal z njo svoj prvi schwarzbier (oz. pač nek temni lager), fermantiral na 18C, potem dvignil na 20-22 (nalepka), danes gre pa v klet za 4 tedne. Povrelo mi je točno tako kot mi je izračunal brewersfriend, pivo pa je lepega okusa. OK, res da je temno. Poročaj, kako bo pri svetlem
smile-1.gif
Naj bi se s tem kvasom delali bolj sladno orientirani lagerji.

Ne vem če sva se menila... kako je ratal Schwarzbier z M54, ker jaz sem ga mislil včeraj naredit pa ni zneslo...?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Sicer je to dejansko lager kvasovka. Jaz sem delal z njo svoj prvi schwarzbier (oz. pač nek temni lager), fermantiral na 18C, potem dvignil na 20-22 (nalepka), danes gre pa v klet za 4 tedne. Povrelo mi je točno tako kot mi je izračunal brewersfriend, pivo pa je lepega okusa. OK, res da je temno. Poročaj, kako bo pri svetlem
smile-1.gif
Naj bi se s tem kvasom delali bolj sladno orientirani lagerji.

Ne vem če sva se menila... kako je ratal Schwarzbier z M54, ker jaz sem ga mislil včeraj naredit pa ni zneslo...?

Vrhunsko! Pivo je čisto in brez priokusov. Kot sem že omenil, naj bi se uporabljal za bolj sladno orientirane lagerje, kjer so napake manj opazne. Na zadnjih Trkih DLDP so ga pohvalili. Kako je bil pa tvoj svetel lager?

Tole je pa še moj post iz teme: OPIS KVASOV

"Poročam o kvasu MJ M54 californian Lager. Lager kvas, ki fermentira na ale temperaturi (priporočeno je 18 C). Z njim sem naredil schwarzbier. Včeraj sem flaširal, pred tem seveda pomeril FG in vsebino spil.... ČUDOVOVITO!

Kar se kvasa tiče pa tudi same pohvale. Ker sem ga biksnil pri zalogi, sem uporabil samo eno vrečko za 19l namesto dveh (šel sem na količino za ale - po planu bi sicer vrgel noter dve vrečki in ne štiri). OG sem zadel v piko, prav tako pa je FG v piko. Fermentiral sem na 18C (2 tedna), nato na 20C (1 teden), nato pa je ležal 3 tedne na 6C. Včeraj sem flaširal. Res gre za temno pivo, a jaz ne čutim nikakršnih priokusov, estrov, ki jih dajo kvasi, okus je zelo čist, pivo je popolnoma bistro. Na dnu fermentorja se je naredila plastelinasta plast, skratka, super!

Priporočam."
 
Nazadnje urejeno:

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Večina pravi in se strinja da za ale naj poteka fermetacija pod 20C. Na us-05 pa mi pise idealno med 18-28C. Jaz ma, fermetacijski prostor trenutno,ko se ni razgreto ozrscje na 13C, cez noc mi se mogoce pade na 11C. Premrzlo? Dodam radjator?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Drži, fermentacija naj poteka pod 20C. Jaz imam v prostoru 16C, in mi v višku fermentacije temperatura naraste na 18C. Z US-05 bo to zelo čisto pivo. Je pa ta kvas malo manj občutljiv na dvig temperature... Pri S-04 moraš npr. res pazit, da ne gre preko. Se mi zdi, da je tam okrog 18C kar ena taka varna temperatura, da kvasi ne dajo neželjenih priokusov.

Prizvajalec pač napiše razpon temperatur, v katerih je kvas še živ in dela, a pivo v ekstremih (ne spodnjem ne zgornjem) ne bo optimalno. No, pri US-05 je spodnja meja optimalna, če mene vprašaš, če bo šlo nižje, bo kvas počasen ali pa bo šel celo v hibernacijo. Tvoje temperature so definitivno prenizke. Predlagam, da se lotiš lagerja. Nekateri bi bili takih temperatur v svoji kleti zelo veseli
smile-1.gif


Spet pa ima to pravilo izjeme. Nekatera piva namenoma fermentiramo na višjih temperaturah, npr. kake belgijce ali pa pšenična piva...več o tem bo kdo drug napisal.
 
Nazadnje urejeno: