Sam več ali manj redno uporabljam FWH že kakšni dve leti, uporabljam pa hmelj za grenkobo razen tam kjer je primarni hmelj samo en (sladni lagerji recimo). So sicer nasprotujoče informacije kaj naj bi FWH povzročil ampak mojo opažanje je tako.
1. hmelj dodan v FWH ne da od sebe takega IBUja kot če bi ga dodal v boil (da manj)
2. hmelj dodan v FWH ne daje neke posebne arome, se pa zaradi ublažene grenkobe sekundarno aromo hmelja (dodanega na klasičen način) bolj čuti
3. grenkoba iz FWH je ublažena oz. daje podoben efekt kot grenkoba po (daljšem) staranju
Da razjasnim glede grenkobe. Grenkoba je pač grenkoba, naj nebi imela posebnega okusa ipd., vseeno se v pivu s časom efekt grenkobe spremeni iz invazivne (harsh) v bolj zglajeno. Odvisno od stila piva se nekje rabi neko, nekje drugačno grenkobo. Recimo IPA je lahko (in celo mora biti) harsh, medtem ko nek stout ne sme biti. Kako zgleda harsh grenkoba je pač težko opisat, popite eno šilce domačega žganja za želodec (košutnik, tavžentroža, pelin, ...) pa ko boste še pol ure po tistem imeli suha usta se spomnite da je tole "harsh"!
Aja moje recepture in FWH so take da dodam količinsko hmelja med FWH in first boil enako. Recimo po domače povedano dam 15g magnuma v FWH in 15g magnuma v 60 min. Glede tega koliko ga dodam je pa odvisno od IBUja ki ga rabim (najprej namečem pač aromatične hmelje in kar ostane do željenega IBUja je potem 50:50 kot sem omenil).