Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Rsk pravi:
Živjo.
Ima kdo izkusnje z shranjevanjem piva v sodu?
Kuhal sem prvič z celovitim ekstraktom (Czech Pilsner), po končani fermentaciji sem pivo pretočil v takšen sod: http://m.bolha.com/kmetijstvo-...1303927669.html , dodal sladkor za karbonizacijo, zdaj pa me zanima če mogoče kdo ve koliko časa zdrži pivo v takšnem sodu po odprtju?

Lp

Najbolj ga uničuje zrak. Če bi imel možnost priklopa CO2 bombe in med točenjem dovajat CO2, potem pivo ne bo oksidiralo in bo dobro kar nekaj časa.
Če pa boš točenjem dodajal zrak, pa bo pivo dobro samo nekaj dni, potem se pokažejo prvi priokusi oksidacije
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Hvala za hiter odgovor. Najbolje bo da se zaprem za 3 dni v klet, da ne bo slo v nic
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Rsk pravi:
Hvala za hiter odgovor. Najbolje bo da se zaprem za 3 dni v klet, da ne bo slo v nic
smile-1.gif

Za kakšen pivski vikend bo ravno prav.
nahrung002.gif

Težave s temi vinskimi sodi so, ler se jih težko očisti. Načeloma so narejeni bolj grobo kakor pivski sodi (vsaj moje izkušnje so take) in se zato marsikaj lahko zažre, kjer npr švas ni lepo zbrušen ali kaj podobnega...
Pivski kegi npr. so po notranji strani popolnoma gladki, zapolirani in je možnost okužbe precej manjša.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali je lahko kaj narobe, ce, potem, ko se pivina ohladi, jo pretocim v fermentor, in nato ozamem se hmelj in tako dobim se vec piva? Glede na kolicino hmelja je lahko piva znatno vec.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Malo problemov sem imel z vodo. Ali jo lahko dotocim v fermentor potem, ko sem ze dodal kvas v pivino? To sem naredil zato, ker je bil kvas ze pripravljen in nisem hotel, da gre k vragu
smile-1.gif

Vodo bom seveda prekuhal in jo ohlajeno dodal v fermentor.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Seveda lahko dodaš vodo tudi po tem ko je v pivini že kvas!
Jaz nikoli nisem prekuhaval vode, ki sem jo dodal v fermentor ali s katero sem delal pivo iz ekstrakta..
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Na novomeški gimnaziji so pivo pacali že nekaj let nazaj (en profesor naj bi doma varil pivo, pa so ga naredili še v šoli)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Help. Jebela cesta .... sem ravnokar zaključil s kuho in tako slabe izkoriščenosti slada še nisem imel (62% na AG s splakovanjem skozi drozgalnik).

Dunkelweizen receptura:

2,7 kg pšenični
2,3 kg munich
0,3 kg Special B
0,3 kg Cara 50

cca 12-15 litrov vode (ne vem natančno) za drozganje. Drozganje je trajalo 60 min, brez mešanja! No, mi je vsaj drozgalnik prvič delal kot strela. Začetna 66.7 stC, po eni uri pa 66.2. Pol stopinje padca temperature je kar dober rezultat.
smile-1.gif


Nakar splaknem s cca 17 litri vode na 76 stC. Nimam še "dežne" rešitve za splakovanje za tamal drozgalnik (25 lit), pa sem kar s cevko vlival počasi navzkriž. Splakovalo je tako na oko cca 10-15 min.

Potem 1 ura kuhanja in ... 62% (cca 26 litrov fermentor z ostankom v loncu vred, OG=1.042)????

Ali bi moral več mešati, počasneje splakovat, mešati med splakovanjem ... kaj sem spregledal?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Jaz bi drozgal(ali pa vsaj dolil vodo proti koncu drozganja) z več vode.
Vsaj pri moji biab pacariji se pozna na izkoristku, če imam pri drozganju več vode. Če drozgam s 15l in spiram s 15l imam 70-75%, če drozgam z 20l in spiram z 10l pa 75-80%. Večinoma delam z okoli 5,5kg slada.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Help. Jebela cesta .... sem ravnokar zaključil s kuho in tako slabe izkoriščenosti slada še nisem imel (62% na AG s splakovanjem skozi drozgalnik).

Dunkelweizen receptura:

2,7 kg pšenični
2,3 kg munich
0,3 kg Special B
0,3 kg Cara 50

cca 12-15 litrov vode (ne vem natančno) za drozganje. Drozganje je trajalo 60 min, brez mešanja! No, mi je vsaj drozgalnik prvič delal kot strela. Začetna 66.7 stC, po eni uri pa 66.2. Pol stopinje padca temperature je kar dober rezultat.
smile-1.gif


Nakar splaknem s cca 17 litri vode na 76 stC. Nimam še "dežne" rešitve za splakovanje za tamal drozgalnik (25 lit), pa sem kar s cevko vlival počasi navzkriž. Splakovalo je tako na oko cca 10-15 min.

Potem 1 ura kuhanja in ... 62% (cca 26 litrov fermentor z ostankom v loncu vred, OG=1.042)????

Ali bi moral več mešati, počasneje splakovat, mešati med splakovanjem ... kaj sem spregledal?

A si prvič delal z pšenico? Meni je pri pšenici tudi malo padla efektivnost. Si imel kaj težav z pretokom pivine?
Glede na to, da si je imel skoraj 50% bi mogoče lahko dodal kaj riževih lupin - pri meni se je poznalo nekaj procentov.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jap, prvič je bila pšenica. Težav s pretokom nobenih.

Bom jutri delal še eno varianto, kjer bom mešal, da se bo kadil
smile-1.gif
...Pa da vidimo ...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vceraj sem poskusno odprl prvo steklenico
grin1.gif

Rezultat je bil nekako pricakovan... Ker sem genialno uspel malo prismodit ekstrakt pri gretju, ima seveda tudi pivo trpek okus po prekajenk/zazganem piskru. Jbg. Pa vmes ko sem ga poizkusal ni bilo tako tragicno, zdaj iz flase je pa kar opazno. Mehurckov je malo, ceprav sem dal za 23l v fermentator 140g dekstroze za priming. Mogoce v enem tednu se ni slo vse v mehurcke?
Drugo rundo sem bolj pazil, racunam da bo bolj pitna :D
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz načeloma prvo flašo odprem šele po 3h tednih (oz. 1 teden manj, kot pravi receptura, da vidim, kako napreduje
smile-1.gif
). Takrat je tudi sladkor v večini že v C02 spremenjen - ne pa še čisto do konca.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
V soboto sem prvič delal all-grain varianto in to pomeni, da tudi prvič mlel slad. Zgleda ok to?

 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Si drozgal v vreči ali drozgalniku? Načeloma zgleda ok, mogoče bi ga lahko še bolj na fino sploh če imaš BIAB.

Sicer pa pravila za mletje sladu ni ker je dosti odvisno od opreme. Poskušaš pač različne stopnje in vidiš kako se obnaša med drozganjem. Slabše mlet slad se bo pokazal kot slabša efektivnost, je pa to bolj varno kot pa preveč mlet slad ki se kaže kot "stuck sparge" če delaš v drozgalniku oz. "mokasta usedlina" (pa še presežki taninov) če delaš v vreči.

V osnovi mora bit VEDNO ovojnica zrnja cela, če jo poškoduješ tvegaš pretirano izločanje taninov. Vse ostalo potem kot rečeno je odvisno od opreme in postopkov. Priporočam pa da se začne z "grobim" mletjem in se počasi prehaja na bolj fino do kjer pač oprema zdrži.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
BIAB (Grainfather) je. Hvala Utisevalec
wink-1.gif
Bom naslednjič bolj fino nastavil.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Eno vprašanje. Dosedaj sem delal pivo izključno z domačimi sortami hmelja, zato kakšno od tujih sort ne poznam.

Lotil bi se izdatno hmeljenega pšeničnega piva. Inspiracija je bil Hopsbrewov Tropical Wheat. S katerim hmeljem, ali kombinacijo, bi dosegel arome po tropskem sadju in citrusih.

LP in hvala.