Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Potem je bila na voljo že naslednja runda
grin1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Rja. Jebela cesta, grelec za vodo mi je začel rjaveti ob pipi z notranje strani, ker se je 1mm emajla odkrušil.
Ali morda kdo ve, kako bi lahko emajl saniral oz. kje oz. kdo bi ga lahko porihtal, da mi ne bi več rjavelo...
Saj verjetno ni kakega hudega vpliva na okus ali ostale zadeve, samo nagravžn zgleda ... pa vode tudi ne bi s tem čez noč v grelcu puščal ...
2433208-Rja.jpg
 

Priponke

  • 2433208-Rja.jpg
    2433208-Rja.jpg
    174,7 KB · Ogledi: 349
Nazadnje urejeno:

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
No jaz imam še vedno par flaš prvega batcha, pa je tega že približno 6 mesecev. Delal sem ga po navodilih iz piksne pa mi ni bilo najbolj všeč.

No sedaj mi pa uspeva veliko boljše pivo pa se prvega batcha nekako izogibam. :D
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...

Pretočiš IPA po 3-4 tednih v sekundarca, tam pustiš 3-5 mesecev in zadnji teden hmeljiraš. to bi znalo bit pa še zanimivo... Edini problem, ki ga imam je da se moram še naučiti potrpljenja;). Je pa odličen predlog, ki gre kar
zmaga.gif
na listo želja!
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Pozdravljeni,
a je možno da pri pretakanju ohlajene pivine v fermentor vnesemo več zraka kolikor ga kvasovke porabijo?
namreč v flaškon pretakam pivino direkt iz pipice soda(vrat flaškona je cca 5cm pod pipo), in me skrbi za morebitno oksidacijo.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Pozdravljeni,
a je možno da pri pretakanju ohlajene pivine v fermentor vnesemo več zraka kolikor ga kvasovke porabijo?
namreč v flaškon pretakam pivino direkt iz pipice soda(vrat flaškona je cca 5cm pod pipo), in me skrbi za morebitno oksidacijo.

Ni možno. Preveč kisika lahko vneseš samo z direktnim vbrizgavanjem z difuzorjem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Pozdravljeni,
a je možno da pri pretakanju ohlajene pivine v fermentor vnesemo več zraka kolikor ga kvasovke porabijo?
namreč v flaškon pretakam pivino direkt iz pipice soda(vrat flaškona je cca 5cm pod pipo), in me skrbi za morebitno oksidacijo.

Ni možno. Preveč kisika lahko vneseš samo z direktnim vbrizgavanjem z difuzorjem.

... pa še to SAMO če vnašaš čisti kisik. Pri aeracija z zrakom ni možno da bi vnesli več kot 8ppm kisika ker je zrak pač sestavljen iz kombinacije plinov v kateri je kisika okoli 20%.

Višja kot je gostota in višja ko je temperatura težje se bo raztapljal kisik, tako da realno je tudi 8ppm težko doseči.

Optimalne vrednosti aeracije za povprečna piva so med 8-10ppm, za lagerje in težja piva pa celo 12 ali več. Torej realno, tudi če se še tako trudiš iz zraka ne boš vnesel v pivo več kisika kot bi ga kvas lahko požrl = ni skrbi za oksidacijo.

Pljuskanje iz vrha flaškona do dna bo v bistvu najbrž rezultiralo v cca. pol manj kisika kot bi ga lahko bilo (4ppm) tako da ne škodi če vseeno flaškon potem še malce potreseš!
grims-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali morda kdo ve kaj bi lahko bil Columbus Extract v receptih? Ali je to hmeljni ekstrakt? Če je, koliko hmelja bi bilo potrebno dodati, da bi dobil ustrezen rezultat? Hvala.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kaj pravi cel recept oz. kako se dozira hmelj? Ekstrakte (AA) se ponvadi uporablja v varjenju s sladnimi ekstrakti ker so že "isomerizirani" torej hmeljnega ekstrakta ni potrebo kuhat da bi dobil ven grenkobo. Če je to to potem doziraš ekvivalenten hmelj ki doseže ustrezen AA s kuhanjem.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
recept pravi Cenntenial 25g in Columbus Extract 30g, na začetku. Torej bi lahko dal namesto columbus extract kar columbusa na začetku vretja in je to to? Ampak columbus ima kar veliko alfa kisline. Okoli 15 % . To bi potem bilo kar zelo zelo grenko pivo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Gledaš da se IBUji (grenkoba) dobi približno enaka in to je to.

Kot rečeno se AA ekstrakt uporablja ponavadi za varjenje piva z DMEjem ker lahko kuhaš samo 10-15 min in z hmeljnim ekstraktom lahko dvigneš grenkobo enako kot če bi kuhal 60 min nek visoko AA hmelj.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Se pa velikokrat hmeljne ekstrakte uporablja tudi v profi pivovarstvu, sploh pri brutalnih IPAh (npr. brewdog)
To pa zato, ker hmelj posrka ogromno piva, če seveda govorimo o dodajanju ogromnih količin. Zato se v nekaterih primerih doda ekstrakt, ki ti ne pobere končnega volumna piva
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
No v "profi" pivovarstvu (industrijske pivovarne) se več ali manj uporablja (CO2) ekstrakte, ker so enostavno precej bolj ekonomična opcija. Že volumensko zasedejo precej manj, imajo precej boljšo konsistenco (aroma in AA se ne zgubljata) tako da je to logična izbira.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Se pa velikokrat hmeljne ekstrakte uporablja tudi v profi pivovarstvu, sploh pri brutalnih IPAh (npr. brewdog)
To pa zato, ker hmelj posrka ogromno piva, če seveda govorimo o dodajanju ogromnih količin. Zato se v nekaterih primerih doda ekstrakt, ki ti ne pobere končnega volumna piva

Kako to misliš "posrka ogromno piva"?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Napije se tekočine(pivine) in to ti ostane kot usedlina.
Ko delam IPA je takoj 2l manj piva v fermentorju zaradi poca od hmelja
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Pa saj ga imaš v hmelj-zoknu, ki se tudi odcedi ...

Ali je hmelj za grenčino vedno od začetka v kuhanju (v loncu) oz. se uporablja ekstrakt? A "raketo", skozi katero peljejo pivino pred ohlajanjem in vsebuje hmelj, uporabljajo samo za aromo/okus?
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Živjo.
Ima kdo izkusnje z shranjevanjem piva v sodu?
Kuhal sem prvič z celovitim ekstraktom (Czech Pilsner), po končani fermentaciji sem pivo pretočil v takšen sod: http://m.bolha.com/kmetijstvo-...1303927669.html , dodal sladkor za karbonizacijo, zdaj pa me zanima če mogoče kdo ve koliko časa zdrži pivo v takšnem sodu po odprtju?

Lp