Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Recimo, pa da ne pritiravamo... naj ostane ena tema za splošni klepet, kot je bila prejšnja.

Lepo pa prosim, da se vseeno neka nova vprašanje odpirajo v novih temah. Mislim da bodo odgovori marsikomu prišli prav, pa še bolj pregledno bo vse skupaj
zmaga.gif


Lp
Peter
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Eno mogoce retoricno vprasanje... Ampak zdajle mi je dan-dva veha lepo brbotala na vsake toliko, poklopec je stalno sililo navzgor, se zjutraj, zdajle pa pridem domov in je pri miru. Nic vec ne da od sebe. Slab kvas, ali je to normalno da si vzame malo pavze? Temperatura fermentatorja je 22C, jih zebe?
grin1.gif
?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eno mogoce retoricno vprasanje... Ampak zdajle mi je dan-dva veha lepo brbotala na vsake toliko, poklopec je stalno sililo navzgor, se zjutraj, zdajle pa pridem domov in je pri miru. Nic vec ne da od sebe. Slab kvas, ali je to normalno da si vzame malo pavze? Temperatura fermentatorja je 22C, jih zebe?
grin1.gif
?

Kakšno veho pa imaš?
Glede na to , da imaš precej visoko temperaturo fermentacije je povsem možno, da je večji del zelo aktivne fermentacije zaključen.
Za pale ale kvase je optimalna temperatura približno 19°c.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Lahko je tudi slabo tesneje fermentorja in ob manjši aktivnosti kvasa veha več ne prdi
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Malo za salo, malo iz zdravega obupa, sem nalil par ml, ker me je zanimala barva, vonj, glede na zaj*b pri kuhi... Malo po moštu diši? Sem pa sproti se malo pomesal fermentator, da je notri malo zaokrozila tekocina... In glej ga zlomka, spet malo brbota
smile-1.gif


Ce pravis da je temperatura za ale 19C, imamo kje tabelico idealnih temperatur za posamezne tipe? Ker, glede na to da se bliza poletje, bo zagotavljanje temperature pod 20C prakticno nemogoce
frown-1.gif

2432807-image.jpg
 

Priponke

  • 2432807-image.jpg
    2432807-image.jpg
    64,6 KB · Ogledi: 530
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Odvisno tudi od kvasovk. Ene so čisto ok tudi pri malo višji temperaturi. US-05 je recimo ok do 22 stopinj v fermentorju.
Če nimaš hladnejšega prostora si pomagaj z banjo vode kamor namočiš fermentor prvih nekaj dni fermentacije.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Glede na to da imaš vinsko veho je zelo verjetno, da ti fermentacija še poteka čeprav ti ne vidiš aktivnosti.
Aktivnost se drugače precej bolje vidi na manjši vehi.

https://www.mojepivo.si/vrelna-veha.html

Tudi sam sem na začetku na vsake par dni poizkusil vzorček piva, da sem videl kako se spreminja okus.
Temperatura fermentacije je odvisna od vrste kvasa/tipa piva.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Kvasovke in alkoholna stopnja najbolj vplivajo na trajanje zorenja = razpad neželenih produktov na bolj prijetne.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eno mogoce retoricno vprasanje... Ampak zdajle mi je dan-dva veha lepo brbotala na vsake toliko, poklopec je stalno sililo navzgor, se zjutraj, zdajle pa pridem domov in je pri miru. Nic vec ne da od sebe. Slab kvas, ali je to normalno da si vzame malo pavze? Temperatura fermentatorja je 22C, jih zebe?
grin1.gif
?

Višek fermentacije je končan itak v dnevu ali dveh, tako da brez panike. Pusti še kak teden ali dva in flaširaj.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?

Ne poznam pa piva, ki bi bil po treh urah staranja dober....
confused-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
RIS je sploh specifika, ker rabi staranje tako zaradi ogromne količine temnih sladov, kot zaradi visoke alkoholne stopnje.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Tnx
aplauz.gif


(flaširanje planiram naslednji ponedeljek, ergo, da bo 12dni v fermentatorju. Po tem pa takoj novo rundo
zmaga.gif
)

Upoštevaj Kalbotov nasvet in pusti v fermentorju čim dlje časa. Vedno svetujemo vsaj 3 tedne, sam sem zadnji batch pustil 4 tedne v kanti in je pivo očitno boljše (gre za navaden pale ale).
Neučakanost je tudi precej pogosta pivovarska napaka.
Če se ti mudi, raje kupi še eno fermentacijsko kanto, itak ti bo vedno prav prišla...
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
V bistvu ne poznam nobenega pivovarja, ki bi uspešno postaral svoj prvi batch
smile-1.gif