Torej, gremo počasi. Ebay ti skupaj s provizijo od PayPal-a pobere nekje 15% vrednosti.
Pri nekaterih artiklih je vrednost poštnine omejena navzgor, kar pomeni, da če imaš višjo jo pač preneseš v ceno artikla. Ne vem zakaj sploh to še velja, ker itak provizijo plačaš na celotno vrednost (artikel + poštnina), vsaj na ebay.com. Kako je na .uk ne vem. Ne vem tudi zakaj bi se ukvarjal z .uk ali .de. Morda je res prednost, ker je bližje kupcu, vendar sem sam prodal zelo veliko artiklov na .com, pa jih je 90% šlo v EU. Namreč kupci niso neumni in ne gledajo zgolj na .de, temveč pogledajo tudi na .com. V glavnem prični na .com, pa če bo šlo (ali pa ne) potem greš še na ostale. Kolikor vem lahko pri .com označiš, da je viden tudi na .co.uk ali .de in seveda za to plačaš nekaj dodatno, vendar se sam v začetku ne bi šel, ker ni potrebe.
Za pošto sem sam uporabljal zgolj Pošto Slovenije, na začetku zavarovano s povratnico, potem sem to opustil. Do sedaj niti enega paketa nisem izgubil (knock, knock) in zadeva špila kot more. Fajn je, da daš vsaj priporočeno, saj je s tem paket sledljiv in mora prejemnik podpisat, kar pomeni, da če bo treba boš imel dokaz ali je prevzel ali ne. Sam sedaj pri manjših vrednostih še priporočeno ne pošiljam, temveč zgolj prednostno, da je čim hitreje pri kupcu. Razlika v strošku je nekje 1:3. Do sedaj imam v glavnem s kupci zelo dobre izkušnje in nihče me ni hotel na suho nategnit, pa naj so bili Italijani, Španci, Norvežani ali Angleži. Recimo zgolj primer: ena pošilja je prišla v UK šele po enem mesecu že potem ko sem kupcu že vrnil denar. In me kupec kontaktira in mi je nakazal nazaj denar.
Če boš prodajal veliko zadev, potem se moraš registrirat kot Business seller, ker drugače hitro naletiš na omejitve.
je pa tako, Ebay je bil na začetku precej dobra zadeva, sedaj pa se mi zdi, da gledajo zgolj še na zaslužek. Pa me ne moti tistih 15%, če bi zadeva delala kot more. Sem rabil enkrat njihov support, pa sem se zgolj obrisal pod nosom, ker ga nisem dobil in se jim je jeba.alo. Skoraj nemogoče je dobiti živo osebo na drugi strani, tako da sem se 2x tipkal z njihovim supportom (sedaj tudi do tega ne znam več prit, so prekleto dobro skrili), obakrat ja bomo preverili in rešili in obvestili. My ass, nobenega stika več.
je pa tako: če si konkurenčen je Ebay super zadeva, saj imaš cel svet za trg. Pri velikih ali težkih zadevah te sicer malo poštnina uniči, ampak se da. Recimo sam sem ene specifične igračke prodal bistveno dražje kot bi jih pri nas. Računaj pa, da boš moral v začetku, dokler nimaš dobrega feedbacka, stvari prodajat tudi pod ceno. Potem ko imaš ene 20 dobrih feedbackov ali pa tudi manj, zadeva začne prav laufat
.