Šparanje 50 EUR na mesec

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Pravim, da je zavajanje, če napišeš: 'V X finančni produkt se splača investirati, saj je ta produkt v zadnjem stoletju zgolj rasel.'

hogan

Fizikalc
10. okt 2011
356
97
43
Ja, to je res.

Hotel sem napisati da delnice res niso tak bav-bav, kot večina ljudi pri nas misli (verjetno zaradi slabih izkušenj s slovenskimi vrednostnimi papirji, pa potem vse živo primerjajo z NKBM). Nato še zmotno mislijo, da se splača investirati edino v zlato, ker ohranja vrednost. Eni so povabljeni tudi na predavanja, kjer jim kažejo zavajujoče podatke koliko je stal prvi ford Thin Lizzy v USD in zlatu in koliko danes, pa da naj za svojo pokojnino varčujejo edino v zlatu in take nebuloze. Večini se pa ne da vložiti malo truda, da bi se sami finančno izobrazili...

Če povzamem, mlada generacija bo morala sama poskrbeti za svoje pokojnine, sicer jih ne bo imela. Edini pravi način varčevanja je razpršeno v vrednostnih papirjih, z leti pa se dodaja bolj konservativne naložbe, da donos manj niha.

Prilagam še malo za razširitev obzorij: http://finance.fortune.cnn.com/2012/02/09/warren-buffett-berkshire-shareholder-letter/

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
Da obudim tole temo.
Gre se za varčevanje cca podobnega zneska za mulčka. Zdaj ima na banki varčevalni račun, obresti so seveda nikakve. Nabranega denarja recimo tam v 10-15 letih res ne bo ne vem kaj, gre se bolj zato, da bi nekako bilo to vse skupaj še nekaj vredno čez kake 15 let, ko bi ta denar lahko uporabil za kako avtošolo, potovanje ali pač karkoli po svoji pameti. Naj ga on takrat sfrčka, jaz bi pa rada, da ga jaz ne do takrat.

Na banki mi nekaj kažejo tole:
http://www.ergo.si/produkti/pregled-zavarovanj/nalozbena-zavarovanja/moja-prihodnost/
vendar moram reči, da mi razna naložbena zavarovanja ne gredo najbolj. Zavarovani smo že vsi kot kočevski medvedi (cela družina), mi ne diši, da gre ne vem koliko denarja še za zavarovanje. Dobila sem tudi en informativni izračun, kjer ne razumem niti enega stavka v celoti, za kaj se sploh gre... Je to OK ali ne?

Je nalaganje v kake sklade smiselno - bolj od varčevanja na banki. Kam dati to? Ali kar pustiti na varčevalnem, kjer je sedaj?

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Pusti na varčevalnem za tiste minimalne obresti pa je. Ne vlagaj v naložbena zavarovanja saj kot praviš si že zavarovana in zakaj bi del mesečnega vložka šel ponovno v zavarovanje, pri čemer niti ne veš kakšen del mesečnega vložka gre v zavarovanje in kakšen dejansko v varčevanje oz. naložbeni del.
Skladov jaz ne pipnem, ker je tveganje preveliko.
Jaz sem skromen in imam na koncu vsaj to kar sem vložil oz. neko revalorizirano vrednost.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Evo, konkreten predlog za 50 eur na mesec:
skoraj vse banke imajo produkt postopnega varčevanja na 5 ali 10 let, z OM od 4 % navzgor. Načelno so to obresti ki vsaj inflacijo pokrijejo, zneski varčevanja pa tudi niso taki, da se jih glih ne bi dalo dobiti iz banke, če bo šla zu grund.
En primer ponudbe: http://www.delavska-hranilnica.si/DH,,osebne_finance,varcevanje,rentno.htm
Jaz sem sklenil ko je še bila OM čez 5 %... Majhen riziko, ni obdavčitve in če skleneš na ime kakšnega mlajšega upokojenca, ne gre v obračun za doklade in vrtec...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
Razmerja za zavarovanje so različna, najmanj je pa 20%, kar je, kar se mene tiče, še vedno 20% preveč. Zelo verjamem v zavarovanje, vendar imam to urejeno drugače in drugje. Kako delujejo pa depoziti? je potrebno ves znesek naenkrat dati notri ali tudi deluje tako, da lahko vsak mesecec nekaj notri daješ pa se glavnica veča? Moja banka (Unicredit) ima porazne obresti, zato najbrž tega tudi ne ponujajo naokoli...

Nekako nimam nekih apetitov po zaslužku, bolj to, da bi šel prihranjen denar nekako v korak z inflacijo. Da je 50 evrov, ki jih danes notri dan, tudi čez 10-15 let enako vredno, ne pa npr ekvivalent današnjim 15 evrom.

@peters
no mogoče kaj takega, ja. povej mi še to - kaj se zgodi, če bi želela predčasno prekiniti...

Nazadnje urejeno:

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Citat:
@peters
no mogoče kaj takega, ja. povej mi še to - kaj se zgodi, če bi želela predčasno prekiniti...

Mislim, da ni možnosti predčasne prekinitve, razen s kakšnim kreditom, ki ga zavaruješ neposredno s tem depozitom, kar je pa brezveze.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
na iliriki me prepričujejo, da naj raje pri njih varčujem, obljubljajo 6-8% obresti na leto z varnimi naložbami.
Kaj pravte?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.246
3.692
113
Če dajo za garancijo 6-8% letnega donosa hipoteke na svoje privat nepremičnine, svoje ledvice - vključno z žlahto (vrednoteno: do 25 let>150 €/kg, nad 25 let >50 €/kg) ali kakšno drugo ustrezno zavarovanje, potem ne vidim nobenega problema
evil.gif
.
Go for it.
cheer.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
na iliriki me prepričujejo, da naj raje pri njih varčujem, obljubljajo 6-8% obresti na leto z varnimi naložbami.
Kaj pravte?
Recimo, da ti res (ne le obljubljajo, ampak dejansko) jamčijo 6-8% obresti. Potem jih pa še vprašaj kakšni so stroški?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če ste me prov razumel, oni za mene obračajo denar. moja naloga je samo, da vsak mesec nakažem poljuben znesek.
še vedno trdite, da ni mogoč tak donos?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Kaj pravte?
Recimo, da ti res (ne le obljubljajo, ampak dejansko) jamčijo 6-8% obresti. Potem jih pa še vprašaj kakšni so stroški?

od vseh info možno, da sem kaj pobrkal... 1% od zneska na računu/leto.

Dobim še papiranto ponudbo, upam, da bo tam kaj več pisalo,

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Obljubljajo lahko marsikaj, kaj pa piše v pogodbi? Naj ti dajo osnutek in poudarijo člene, kjer ti garantirajo tak donos in kakšni so stroški. Potem bo pa tišina...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.246
3.692
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
če ste me prov razumel, oni za mene obračajo denar. moja naloga je samo, da vsak mesec nakažem poljuben znesek.

Nikakor NE trdim, da tak 6-8% donos ni mogoč! Seveda je mogoč!
Mogoč je tudi 15% ali pa -30%
evil.gif
.

Discaimer:
Avtor je povprečen vlagatelj v vrednostne papirje in vlaga v glavnem v vzajemne sklade.
Z vlaganjem v vzajemne sklade je začel tam 2001 in trenutna letna donosnst njegovega portfelja (po izračunu na strani DenarniSupermarket) je tam nekje 1,9 %. Avtor je zelo zadovojen, da je sploh v plusu.
Tisti, ki so se pridružili "veselici" tam od 2005 naprej so še vedno ca. 20% v minusu.
Ob tem je treba upoštevati, da je bila rast borznih indeksov v zadnjih 3 letih občutna (ni cel svet =bena Slovenjia) in nekateri borzni indeksi so že na novih rekordnih vrednostih.
Kaj naj si potem avtor misli o "garantiranih" letnih donosih v višini 6-8% za 10 let(!!)?
bonk.gif

Toliko (še) ne prinesejo niti sovenske obveznce.
evil.gif

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Fusion, na tem svetu ti nihče ne more jamčiti za ničesar pa če imaš zadaj 100 pogodb. Dokler ni težav je ok, drugačna situacija nastane, ko se težave, neizpolnjevanje pogodbenih določil začno pojavljati. Potem lahko živiš samo še za dokazovanje, čeprav je vse jasno in napisano v pogodbah.
Na tem svetu lahko jamčiš samo sam sebi.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Se pravi da se v teh časih z 300 EUR mesečnega "viška" najbolj splača vzet kredit za avto?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
hehehe

Odgovor je: DA!

Imam prijatelja ki prodaja avtomobile, ima super zadevo zate, aktualna do konec tedna, zelis kontakt?