Sony vaio ali alternativa

darwin

Majstr
17. avg 2007
588
369
63
Moj stari prenosnik je že zdavnaj izpustil dušo, tako da je prišel čas za zamenjavo.
Sem mislil, da imam za izbor še en teden časa, ampak bo nekaj potrebno naročiti še v tem tednu, ker dosedanji sporoča, da še enega tedna ne bo preživel.

Rabim računalnik za internet, pisarniška orodja, risarske programe (Corel Draw, AutoCAD), kakšen Matlab, nekaj drugih tehničnih orodij (nivo zahtevnosti podoben omenjenim) ter kakšne filme. Budget sem postavil na 900 € +-15%, ob tem, da je v ceno vključena imel vsaj dvoletna garancija. Večino časa bo preživel na mizi, včasih ga bo pa potrebno tudi nositi s seboj, tako da je velikost zaslona omejena od 15'' do 16,9'' (iz izkušenj je 17'' ravno prevelik za prenašanje).
Kljub garanciji vseeno upam, da bo preživel dobra 3 do 4 leta, tako da ga sedaj želel takšno konfiguracijo, da se bo tudi takrat dalo delati nanjo. Uporabljal bom OS Windows 7, če se bo izkazal za slabšega od trenutnih Win Xp, bo downgrade-an nanje.

Trenutno uporabljam Hpja, s katerim nisem preveč zadovoljen. Ekran je začel odpovedovati že davno, razmiki pri tečajih so opazni na daleč, rad se pregreva, že kar nekaj časa pa iz sebe spušča čudne zvoke, veliko "melje", crkavajo priključki, tako da bi poskusil še kaj drugega.

Kot omenjeno, je bilo časa malo, tako da sem zaenkrat našel nekaj spodnje modele Sonyjev. Po hitrem pregledu specifikacij se mi zdijo kar solidni, cenovno so znotraj limita, pa tudi oblikovno so mizi lahko v okras. Zanima me vaše mnenje, kateri od njih je best-buy oz. če mi kdo predlaga kakšno zanimivo in mamljivo alternativo.
Vaio NW11Z-T
Vaio FW48EH
Vaio FW41E

Licenco za Win7 že imam, tako da OS-a ne potrebujem. Morda kdo ve za še kakšno cenejšo opcijo navedenih modelov?

Za pomoč zahvaljujem!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kateri model HP-ja pa imaš?

Ko sem jaz nedavno gledal, se v ožjem izbori imel HP EliteBook 8530p. Sicer, odvisno od konfioguracije, je malo čez tvoj budget, sicer pa je po moje dober: dobra oprema, visokoločljiv ekran namesto špegla, moderni priključki, itd...

VAIO-te pa ne poznam (razen, da nimajo eSATA
wink-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mene pri Vaio-tih moti samo to, da dajo vedno not 5400 rpm diske. Glede kvalitete ohišja pa nimaš kaj, samo še kak Apple je bolj kvaliteten. Ostali se mi zdi, da so se precej pokvarili pri kvaliteti ohišja, predvsem Toshiba in Lenovo (pogrešam IBM...).

Plus je to, da dobiš v skoraj vseh BluRay (Sony je pač zraven) in da zato ni cena veliko višja. Pa vgrajeni zvočniki so ponavadi precej dobri.

Kot je napisal stein je moteče, da ni eSATA. Pa disk bi bilo kar dobro zamenjat za 7200 rpm - vsaj glede na to, da boš komp uporabljal za kaj več kot internet in word.

darwin

Majstr
17. avg 2007
588
369
63
Trenutno imam compaqa nc6120, star je cca. 4 leta, ob tem da je ekran pokvarjen že 2 leti.
Sicer pa ima punca novejšega Hpja - crknili so touch gumbi, tastu se pregreva (toliko, da se potem ugasne), tudi tašči je crknil zaslon. To so zgodbe iz prve roke. Vem kako ti ljudje ravnajo z njimi in na lastne oči videl napake, ki so se pojavile. Vsi računalniki pri puncini družini so stari max. 2 leti. Nekako nimam nekega hudega zaupanja v znamko.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
A si za hece??? Imam Sony Vaio, star dve leti, ne preveč pogosto uporabljan. Top model takrat, cena v rangu dveh tisočakov EUR. Danes? Kot roba s Ponte Rossa. Na trackpadu se je izrabila barva na tipkah, vidi se bela podlaga. Plastika ob robovih izgublja barvo, kaže se črna plastika, plastični deli ob robu prenosnika cvilijo, se migajo, eden rob bo vsak hip odletel. Plastika kot takšna je občutljiva na vse možno, od risev naprej. Plastika zaslona je tako nežna, da se res čudim, kako zaslon še ni počil. Vmes že 2x na servisu, menjava ventilatorjev, ki so ružili kot Tomo Vinkoviæ.

V glavnem: Sony Vaio kupim samo še takrat, ko ga bo prodajal Lidl ob solati za 398 EUR. Žalostno je, da je še HP prenosnik bolje izdelan, o Lenovo Thinkpadih pa ne bom izgubljal besed ker so svetlobna leta pred Sony Vaio. Apple tudi, vsaj z aktualnimi MacBook Pro. Ta je trenutno, po mojem mnenju, daleč najbolje izdelan laptop kar sem si jih v življenju lastil.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Res? Kater model pa imaš?

Obe sestri imata Vaiota, oba sta stara okoli 4 leta in še danes zgledata kot nova. Sodelavka je imela Vaiota 2 leti in kljub intenzivni uporabi na terenu, so se ji obrabile samo nekatere črke (ampak pri ogromno pisanja), laptop je bil enako kot nov.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
sz3xp
Res sem razočaran in sem s Sony kot brendom v celoti zaključil. Preprosto menim, da se je kot proizvajalec poslabšal in precej drago prodaja zelo povprečne izdelke. To velja tako pri HiFi tehniki, TV kot tudi računalništvu. Pri audiu raje kupujem kaj od Yamahe, pri TV Panasonic, pri računalnikih pa sem sedaj izključno na Appleu, imam za nekaj 1000 EUR nekaj njegove robe in dela vse v nulo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
čudno, sam imam naslednika, SZ6XP, pa je zadeva tip top, pa laufa vsak dan 15 ur al še pa več. pa je že voda plavala po njem.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Zanimivo. Moj v povprečju dela 2 uri dnevno, zelo malo se ga prenaša naokoli, v glavnem počiva na mizi doma ali v službi. Nikoli ni padel po tleh, nikoli ni bil polit ipd. Če se že nosi naokoli je seveda v torbi za laptop. Kakovost izdelave ni na ravni premium izdelka, trdnost ohišja pa še manj. V bistvu je nekje v rangu prenosnikov Acer in srednji razred HP. Po nekaj tednih uporabe Lenova sem se pred časom zamislil nad presneto robustnostjo in občutkom kakovosti Thinkpadov. Tudi tipkovnica je pri Vaio slabša. Touchpad je pri Lenovo bolj kakovosten. Edini problem je zunanji izgled, teža, debelina. Zato sem na koncu pristal pri macBook Pro, kjer je kakovost in dizajn na zelo visoki ravni, seveda pa je temu primerna tudi visoka cena. Ampak klinc, laptop se ne menja vsako leto in se praktično nikoli ne nadgrajuje, zato se pri nakupu ne sme varčevati.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
da bi bil karbon tako slabe izdelave kot acer ali pa hp plastika?

tipkovnica je res slaba, oz glasna, všeč so mi velike tipke, so mi pa nove tipke (ločene) še bolj všeč...komaj čakam, da se pojavi kaki vaio Z v privlačni izvedbi, da se zamenja tega

thinkpad je pač delovni stroj, no doubt about it
smile-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Js mam pa naprimer z HP dobre izkušnje. Je pa res da sem imel tudi Toshiba in Compaq pa sta tudi bila čisto uredu. Je pa res, da sem jaz zelo nezahteven uporabnik. Pišem članke v wordu, srfam po netu, in uporabljam outlook. Kupil pa sem ga 2 leti nazaj v wallmartu
wink-1.gif
hehe

Dve leti nazaj sem skuril zgornji pokrov. Računalnik sem imel na mizi nad njim pa par ur namizno svetilko. Zaradi vročine se je plastika izbočila sigurno za 2 cm! Ko se je ohladil je bilo malo bunke, računalik je sicer delal ampak je grdo zgledalo. Potem sem naročil takšno nalepko http://www.schtickers.com/catalog/index.php?cPath=40
ga za silo pošmirglal da je bil bolj kot ne raven in zalepil nalepko. Uglavnem dela še zdaj BP.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Obe sestri imata Vaiota, oba sta stara okoli 4 leta in še danes zgledata kot nova. Sodelavka je imela Vaiota 2 leti in kljub intenzivni uporabi na terenu, so se ji obrabile samo nekatere črke (ampak pri ogromno pisanja), laptop je bil enako kot nov.
Moj HP je po dveh letih (ali celo 3, bom jutri papirje preveril - PREVERJENO : 3 leta) tudi kot nov. Do sedaj sploh nisem bil pozoren, zdaj pa gledam, pa se mu nič ne vidi. Mogoče ekran ne drži trdo, ko ga premakneš, gre zunanji rob tak 1 cm nazaj, ampak to bi motile le, če bi z njim mahal med uporabo ali mogoče na kakem avtobusu... ne vem.

To je najbrž odvisno od tega ali kupiš model za 550 EUR ali 1550 EUR.

Popravil: starost laptopa : 3 leta

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Moj HP je po dveh letih (ali celo 3, bom jutri papirje preveril) tudi kot nov. Do sedaj sploh nisem bil pozoren, zdaj pa gledam, pa se mu nič ne vidi. Mogoče ekran ne drži trdo, ko ga premakneš, gre zunanji rob tak 1 cm nazaj, ampak to bi motile le, če bi z njim mahal med uporabo ali mogoče na kakem avtobusu... ne vem.

To je najbrž odvisno od tega ali kupiš model za 550 EUR ali 1550 EUR.

Sam imam podobne izkušnje s HP-jem čeprav ekran ni tako razmajan (se še ne premika). Je pa ekran razmajan na 4-letnem HP-ju. Sta pa oba p serije oziroma starejši mislim, da je 8???NX.

Imam pa sedaj že kar nekaj časa dilemo kaj nabaviti, saj me pri HP-ju (oba, katera imam) moti pregrevanje in posledična glasnost ventilatorja. Res je, da je hkrati odprtih kar nekaj PDF, WORD in EXCEL ter kaka spletna stran a vseeno glede ne neobremenjenost procesorja in nedejavnost diska pri takih opravilih po moje nebi smel tako "sopihati".

darwin

Majstr
17. avg 2007
588
369
63
Takole.

Na koncu sem se odločil za nakup FW48EH . (777 EUR)
Kaj torej storiti?
Čakati na dneve po 22. 10. ali kupiti takoj in prihraniti slabih 300 EUR?
Če bi kupoval stvar za 2 leti, potem ne razmišljam, ker pa imam računalnik namen uporabljati cca. 4 leta, je pa dilema malce večja.
Ergo, na mojem mestu bi se odločili za ...?

darwin

Majstr
17. avg 2007
588
369
63
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
ma kak sploh lahko sonya gledaš mi ni jasno :S

Daj mi namigni, kaj je boljše.
Sem napisal za kaj ga rabim.
Zakaj sony? Zato, ker ima za moje pojme najbolj logično označevanje modelov in najlažje najdeš, kar iščeš.

netko

Guru
25. jul 2007
6.931
2.236
113
označevanje modelov pa ja nima nič s konfiguracijo... se pravi enostavno označevnaje zanič konfiguracija pomeni zmago...

tole je bolj za lase privlečeno