sončna elektrarna

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.157
947
113
In kaj spada pod "čiščenje"?
pri nas se je eno soboto en mladi mož sprehajal od hiše do hiše - da bodo v naslednjem tednu v vasi in da čistijo sončne.. da se nam splača - ker so že tu.. nisem niti vprašal po ceni, pa kar gledam sosedove elektrarne - so vse še zmer umazane

Dobivam pa na FB oglase za čiščenje.. % izboljšanja so taka spremenljivka, da res ni... od 20 do 50%.. merljivo in dokazljivo pa kako?
En par panelov mam dosegljiv skozi stresna okna.. če bom mel višek cajta se mogoče poigram in ju obrišem

• Haha
Reactions: trance0

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.681
3.336
113
Par strani nazaj sem napisal + 10% v enakih sončnih razmerah.
Čistil sem sam - investicija nekih 200€ v "krtačo" s špricanjem na dolgi razstegljivi palici (nekih 6m dosega) in lasten čas cca 2 uri za 60m2 res usranih panelov.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.679
4.902
113
Če moraš dobiti toliko subvencije, da se mogoče celo splača, ampak se v bistvu še vedno ne, je nekaj hudo narobe s samo idejo in "investicijo". Ugasneš subvencijo oz. to, da ti davkoplačevalci plačujejo panele, je pa konec zgodbice. Pa letno pucanje (in kak padec strehe pri skopuhih), servisi in seveda menjava/popravilo crknjenih, pa še kak požarček na čez.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Feniks in Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.434
4.343
113
To je čisto odvisno od kota panelov in od tega ali imajo rob ali ne, potem so pa še razni drugi mikrolokacijski dejavniki od količine prahu do izpostavljenosti vlagi (alge).

Je pa tako da če paneli niso vidno umazani potem bo razlika < 10% oz. tista razlika vprašanje če ne bo v par tednih spet enako. Za analogijo si poglej avtomobilsko steklo sedaj ko vse cveti po možnosti z roso da se fino sprime (res umazano) ali pa ko se fino zlije in je avto kot nov (se steklo samo očisti).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.936
7.380
113
I. PONUDBENA SPECIFIKACIJA
Enkratno čiščenje fotonapetostnih modulov - Mokro čiščenje modulov z rotirajočo krtačo, vodo in čistilom.
Enkratni pregled 1 - Termovizija modulov, omarice, razsmernika, - Pritrjenost nosilne konstrukcije in modulov, - Pritrjenost kablov in spojev, - Analiza delovanja razsmernika, - Čiščenje ventilatorja razsmernika.

V biti mi je pa važno , da en spleza gor pa odstrani pticje gnezdo pod drugo vrsto panelov...

Clancy

Majstr
20. avg 2007
879
426
63
vprašanje o "ugodnosti" ponudbe
za lokacijo kjer je bila zavrnjeno dovoljenje za netmetering smo dobili ponudbo GEN-I, ponudba je naslednja - info ponudba MSE+HEE_10 kW_Huawei:

Velikost sončne elektrarne: 10 kW
Površina na strehi: 46 m²
Velikost hranilnika energije: 13,8 kWh

Informativna cena elektrarne s hranilnikom energije brez
DDV 19.346,45 EUR
Popust na takojšnje plačilo 10 % 1.934,65 EUR
DDV 9,5 % 1.654,12 EUR
Subvencija 6.986,25 EUR (tole verjetno pridobimo naknadnao od Borzena?)
Informativna cena elektrarne s hranilnikom energije z
DDV, upoštevanim popustom in subvencijo 12.079,68 EUR

trenutno plačujemo mesečni obrok elektrike okoli 150€

PS: verjetno ta SE ne bo vezana v omrežje in bodo presežki (kar bo preko hranilnika) šli v prazno (ali je ponujeno optimalno ?)

hvala za mnenja
To je predrago. Sem dobil za 13k€ po odbiti subvenciji za 13,5 kWp elektrarno in 22 kWh hranilnikom pri drugem ponudniku.
Pa vprašanje, če ponudba pri Gen-i vsebuje trofazni razsmernik in full off-grid delovanje. Lani, ko sem jaz zbiral ponudbe, tega niso imeli. Je pa to lepo imeti, če že delaš SE s hranilnikom.
Jaz sem tudi kar nekajkrat dobil zavrnjeno soglasje za netmetering, vendar, sedaj ko sem za SE s hranilnikom moral dati ponovno vlogo, dobil odobreno 2,5 kilowata oddajanja. Mogoče bo pri tebi isto.

Navid

Majstr
3. dec 2007
312
298
63
vprašanje o "ugodnosti" ponudbe
za lokacijo kjer je bila zavrnjeno dovoljenje za netmetering smo dobili ponudbo GEN-I, ponudba je naslednja - info ponudba MSE+HEE_10 kW_Huawei:

Velikost sončne elektrarne: 10 kW
Površina na strehi: 46 m²
Velikost hranilnika energije: 13,8 kWh

Informativna cena elektrarne s hranilnikom energije brez
DDV 19.346,45 EUR
Popust na takojšnje plačilo 10 % 1.934,65 EUR
DDV 9,5 % 1.654,12 EUR
Subvencija 6.986,25 EUR (tole verjetno pridobimo naknadnao od Borzena?)
Informativna cena elektrarne s hranilnikom energije z
DDV, upoštevanim popustom in subvencijo 12.079,68 EUR

trenutno plačujemo mesečni obrok elektrike okoli 150€

PS: verjetno ta SE ne bo vezana v omrežje in bodo presežki (kar bo preko hranilnika) šli v prazno (ali je ponujeno optimalno ?)

hvala za mnenja
Ko sem pred dobrega pol leta sam zbiral ponudbe za ravno takšno zadevo, je bil GEN-I med najmanj ugodnimi. Ti pa predlagam, da pri 10KWp razmisliš o večji kapaciteti hranilnika kot 13,8 kWh.

tony

Guru
23. jul 2007
10.036
1.693
113
Če moraš dobiti toliko subvencije, da se mogoče celo splača, ampak se v bistvu še vedno ne, je nekaj hudo narobe s samo idejo in "investicijo". Ugasneš subvencijo oz. to, da ti davkoplačevalci plačujejo panele, je pa konec zgodbice. Pa letno pucanje (in kak padec strehe pri skopuhih), servisi in seveda menjava/popravilo crknjenih, pa še kak požarček na čez.
Ob zadnjem požaru na SE so imeli v Dnevniku članek, kjer so našli nekega štrom strokovnjaka, ki je naredil reklamo za nove smernice gradenje in vzdrževanja in je z vidika varstva pred požarom priporočil pregled domačih SE... enkrat mesečno :zardelalter:

• Haha
Reactions: sajkek

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.679
4.902
113
Ob zadnjem požaru na SE so imeli v Dnevniku članek, kjer so našli nekega štrom strokovnjaka, ki je naredil reklamo za nove smernice gradenje in vzdrževanja in je z vidika varstva pred požarom priporočil pregled domačih SE... enkrat mesečno :zardelalter:
Pač zlata doba divjega postavljanja panelov je končana in mojstri rabijo cash flow za naprej. Ni boljšega kot lupit obstoječe stranke z letnimi servisi, pregledi, čiščenji, itd.