sončna elektrarna

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.036
848
113
V tehnicne podatke poglej, koliko max moci potegne kompresor. Tok je max. Ne mores kar deliti s 3, ni vedno COP 3.
Priznam, da se nkol nisem zares poglabljal.. ampak recimo Adapt 0724 ima napisan:
toplotna moč: 18 kW
električna moč: 3,67 kW
COP: 4,90
Če množim COP in električno moč pridem na toplotno moč.

Kaj za vraga pa potem meni segreva sanitarno z 5-6 kW, če mu je 3,67 kW max (merjeno na "uč" z energy metrom od sončne)? V nastavitvah imam ugasnjen tako "dodatni vir" kot "rezervni vir".

Kaj ne razumem? :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.122
6.691
113
Energy meter meri celotno porabo hise. Kompresor pac ne bo cuknil vec kot zmore. Ce si siguren, da je max moc kompresorja 3,67 (in ne pri samo doloceni T, recimo 7 stopinj, glede na to kako se ti izracun izide), TČ pa rabi 6kw potem - ali nimas pravega podatka za max moc kompresorja ali ti vklopi grelec ali pa si narobe ocenil, koliko TČ tisti moment zahteva.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.036
848
113
za podatke sem pogledal tole (stran 6).
med polnočjo in 5 zjutraj je imela hiša po energy metru porab nekje ranga 550-600W
ob 6:45 sem imel špico 6.11 kW. Pralo/kuhalo se takrat ni - pa če odštejem tistih 0,6, sem še zmer na 5,6 kWh
isto zgodbo potem ponovi nekje ob 14h.

se opravičujem pomoje sem zašel iz teme - mogoče boljš, da se tole prestavi v Toplotne?

1732380998577.png

1732381193325.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.122
6.691
113
To si prepisal delovanje pri +7 v standardnih pogojih. Pri -10, kot vidis je elektricna moc kompresorja 5,2kW. Pri hlajenju pa celo 7,83kW. Nic od tega sicer ne pove, kaka je max moc kompresorja, ampak sigurno je vsaj 7,83kW.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.245
1.211
113
www.adriamedia.si
Torej se oddaja elektrike ne upošteva v špicah?
Ker če je tako, potem kje je težava in zakaj naj bi tisti s SE plačevali bistveno višje stroške omrežnine?
Ker s(m)o zaradi net-meteringa in ET pač prižigali naprave, polnili EV ipd, kadar s(m)o hoteli. In s(m)o imeli sredi dneva pač špice 10, 15 kW in posledično takšno dogovorjeno moč. Kar zdaj v bloku 1 grdo stane.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.922
6.832
113
pri taščici
Tako je,
Do letos s(m)o bili navajeni soarat samo ba racun VT in NT.
Zdaj bo bokj pametno paziti na hkratno porabo vvsaj v 1.CB, mogoce se 2. Potem pa tudi ce navalus, ce ze moras.
Kaksno obcasno savnanje med tednom pred 8 zvecer zna biti drazje kot ce bi jo plačal v "javni" savni.
Enako je s polnjenjem EV. Ce moras izjemoma v 1. CB filat avto z 11 kw potem je bolje da gres na javno DC polnilnico in "5x" hiyreje za manj denarja napolniš avto.
Ce pa bos to počel po l26, ko ti bodo za tako početje zaračunal se mastno kazen , bo pa ceneje ce gres kar druzinsko vterne za en dan. Pa si tam nafilas avto in gres se v savne

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Tole je naša škatlica (bom brez znamke, da ne bom spet obtožen reklame), priklopljena direkt na števec od elektra (tako da so podatki o porabi ziher, ker so to isti uradni od elektra) + preko mobusa na SE in polnilnico. Če bi imel še TČ, bi preko modbus ali SG porta še na TČ, podobno velja za klime in še kak drug porabnik (ali pa preko clouda za kake smart devices, ki imajo svoj cloud). Vse ostale porabnike bi lahko ločeno seveda meril z ločenimi tokovniki (kar v omarici), ampak nima smisla.
Ni kaj dosti dražja (osnovna pa sploh ne) kot Futuristicova rešitev.
Kaj tale iskrin števec ima kaj možgan, je uporabnikom dovoljeno kaj ali je edina opcija ena izmed teh "optiMOON" zadev?

Schime

Guru
22. nov 2008
2.003
785
113
Tole možnost imaš na voljo.

Imaš pa tudi tako opcijo. Tega mislim, da lahko dodaš tudi v HA.

Samo ne vem ali to elektro pusti, da montiraš v omaro ali moraš kabel ven potegnit?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.245
1.211
113
www.adriamedia.si
Tole možnost imaš na voljo.

Imaš pa tudi tako opcijo. Tega mislim, da lahko dodaš tudi v HA.

Samo ne vem ali to elektro pusti, da montiraš v omaro ali moraš kabel ven potegnit?
Ne pusti v omaro. Edino, kar pusti v omar, je kabel, ki se priklopi na P1 (I1) port, npr za škatlico.
Sicer pa , če hočeš le info, kar enega Shellyja zmontiraš na vhod v razdelilno omarico, pa bodo podatki.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.245
1.211
113
www.adriamedia.si

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
393
176
43
OMREŽNINE.. poenostavljeno rečeno - kakšna je razlika glede "klasične" proizvodnje (termo, nukle, hidro) poleti in pozimi... je skoraj NI ! Je pa poleti edina večja razlika sončna energija, zato so lahko poleti cene nižje. Torej, tisti ki proizvedejo znižanje cene za vse, poleti, so zato kaznovani sedaj pozimi ! Temu se reče pravična razdelitev stroškov... zaradi večje obremenitve omrežja s strani sončnih... ki pa zato znižujejo letno ceno elektrike (in so sedaj posledično še kaznovani !) BRAVO, koritniki na elektru.. veste kako povečati korito,.. a so plače že šle gor.. a šele tretjič v treh mesecih pravite ?

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: trance0 in ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.122
6.691
113
Glede na to, da se cene spreminjajo zgolj na odjemu in ne "vtoku" elektrike, bi lahko bilo jasno, da sonckarji niso bili ciljna grupa, ampak tisti s TČ. Da so lastniki SE ponavadi tudi lastniki TČ je pač "slucaj" v tej enačbi.

Tisti, ki proizvedemo nižjo ceno stroma poleti, dobimo za nagrado to, da jo lahko koristimo pozimi. (Ja, Kalbo, vem da ne isto, drugače ne bi bila nagrada). Plačeval bos pa več zaradi močne TČ, ne zaradi SE. Ta ne vpliva ama ništa na tvojo položnico v rubriki omreznine za moč.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.827
9.528
113
Glede na to, da se cene spreminjajo zgolj na odjemu in ne "vtoku" elektrike, bi lahko bilo jasno, da sonckarji niso bili ciljna grupa, ampak tisti s TČ. Da so lastniki SE ponavadi tudi lastniki TČ je pač "slucaj" v tej enačbi.

Tisti, ki proizvedemo nižjo ceno stroma poleti, dobimo za nagrado to, da jo lahko koristimo pozimi. (Ja, Kalbo, vem da ne isto, drugače ne bi bila nagrada). Plačeval bos pa več zaradi močne TČ, ne zaradi SE. Ta ne vpliva ama ništa na tvojo položnico v rubriki omreznine za moč.
Najprej poboldano. Mi je to jasno kot beli dan. Problem bi, oziroma je že nastal, ko bi vas s to nagradico bilo preveč, ker zadeva (prodaja viškov sosedom) enostavno ne pije vode. In če jemlješ to kot nagrado, ne pa elementarno pravico je vse super.
In ja, seveda je problem TČ oziroma ogrevanje na elektriko na splošno, še posebno v takih dnevih kot so zadnji mesec.Tukaj nizkoenergijska hiša/tvoja spet ni težava, ker si nizko z močjo. Podobno bo ratal problem z avtomobili, če se seveda politika ne bo zbudila in se ne bo hitro začelo delat na kapacitetah. Pa ne toliko tvoj tip uporabnika. Ti se pripelješ domov, pripneš avto, ali dva pod nadstreškom na kabel in krmilnik poskrbi, da se avto fila takrat ko je moč na voljo. Tud infrastruktiro se na periferiji lažje gradi oziroma nadgrajuje. Problem bo v mestih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.122
6.691
113
Ni elementarna pravica, je pa pogodbena pravica, kar spet ni enako nič.

Kot drugo, nas je peščica in se je ustavilo. To se gremo lahko tisti na netmeteringu, ki pa ga ni več moc skleniti. Ja, to je bila pac nagrada "for setting the wheel in motion". Zdaj so nagrade hranilniki v smislu orenk subvencij ki pokrivajo ta del, medtem ko za SE je arbitraren drobiž.

Kar se mest tice, seveda vecja masa ljudi na kopu, vecje potrebe koncentrirane na enem mestu. Najvecji krvniki so si pa ljudje sami. Zmeni se v enem bloku za fasado, SE, alternativno ogrevanje, kako polnilnico na parkplacu ali pa vsaj infrastrukturo pripeljat, pa dobis lahko prec takoj certifikat za mediatorja. Ko se ne da nic zmenit in se isce krivca, se najprej špegu vzame.

Ko povecas peskovnik na raven mesta in drzave je pa se hujs. Politika ne bo naredila nic, dokler jo voli Janez, ki si želi zgolj iger. Pri nas laufajo samo stvari za katere Janez se ne ve, da obstajajo in ima stroka mir pred njim. Jih je pa vedno manj, zal.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo in sad