sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.565
113
Omreznina za 1kW moci je 0,796€ + DDV
3x25A je 17kw --> 17x0,796x1,22=16,51€. Toliko je koštala omreznina na moc septembra, torej stari sistem.

Pred zadnjimi subvencijami na subvencionirane cene bi moral biti OVE:
17x0,77562x1,22= 16,08€

Skupaj nesubvencionirana cena torej 32,58€.

Ker pa smo imeli ze prej subvencionirano po kw, smo jih plačevali samo 10. Danes je to po novih cenikih resda 19,16€. Prej so bile cene 0,77417 in 0,73896 --> torej 18,46 kar je cca 18,5.

Cene so s septembra 2023... Torej ni vse ze 2 leti enako. Vsako novo leto se cene spremenijo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Ali prav razmišljam?
Poleti SE žge na polno, tako da se bo plačevalo špice in sicer 14kW oddaje (če imaš 3x25A). Torej bo to v drugem bloku nekih 30 EUR omrežnine?
Pozimi SE itak dela bistveno manj, tako da si lahko brez težav znižaš dogovorjeno moč in tako privarčuješ najdražjo tarifo v razredu 1.
Koliko vam je recimo sončna naredila špice od novembra do februarja?
Jaz imam sicer panele obrnjene na 3 strani, tako da bodo tudi te špice nekaj manjše.
A lahko recimo na SolarEdgu sam nastaviš omejitev oddaje na nižjo?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
Torej se oddaja elektrike ne upošteva v špicah?
Ker če je tako, potem kje je težava in zakaj naj bi tisti s SE plačevali bistveno višje stroške omrežnine?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
Zato ker so navadnim uporabnikom visjo ceno za "dogovorjeno moc" kompenziral z nižjo (omejeno) ceno elektrike (2+c) in nizjo ceno omreznine za preneseno elektriko (tudi nekje 2c).
Vecji ko si porabnik, vec bos "prihranil".
Mi ki imamo SE in dovolj elektrike, plačujemo samo "dogovorjeno" moc. Zato ne bomo "mogli" visje cene kompenzirati z nizjo ceno elektrike in omreznine.
Tisti ki imajo porabo 10+MWh letno bodo imeli vsak mesec povprecno 10€ nizjo poloznico.
Mi ki zimsko porabo kompenziramo s poletnimi viški bomo imeli pa "10"€ višjo. Ce ti bo uspelo ostati v vseh CB na minimalni vrednosti potem bo razlike samo 3€povprecno mesecno (9,44> 12.64).
Ce se ti bo "fuckalo" za CB, bo 12€ lahko slo vse do 48€. To pa je na letnem nivoju razlike cca 450€.

Tisti s porabo 10Mwh bodo pa z vsakim kwh privarcevali 4c in se bo teh 450(maximum)€ skoraj poglihalo.
Ce bo vsaj 1.CB znizal na recimo 10, potem bo tudi mesecni znesek znizal na 37€ katr je potem samo se nekih 330 razlike letno in ima potem do 400€ 70€ plusa.
Jabe bi ti to (pa ti tudi ;) ) do tretje decimalke natančno izračunala.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.565
113
Torej se oddaja elektrike ne upošteva v špicah?
Ker če je tako, potem kje je težava in zakaj naj bi tisti s SE plačevali bistveno višje stroške omrežnine?

Oh, pozabljaš, kje si...

Eno je, da bodo tisti s SE plačevali več kot prej.
Drugi je, da bodo tisti s SE plačevali več kot tisti brez.

Prvo in drugo je lahko res ali ne, ampak za Alter standarde že preveč kompliciram. Prevzame se, da je eno in drugo res, da ljudje, ki jim gre drugače vse na k*, najdejo nek svoj notranji mir.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.988
774
113
Bistveno višji stroški s sončno bojo, če je le ta razlog za bistveno večjo porabo in s tem višjo moč v raznih blokih (sploh v bloku 1). Sem spadajo razni vgrajeni grelci, polnjenje avta, itd.
V primeru, da je moč po blokih ista za enega s sončno in enega brez bosta plačevala isto kar se omrežnine tiče.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.565
113
Bistveno višji stroški s sončno bojo, če je le ta razlog za bistveno večjo porabo in s tem višjo moč v raznih blokih (sploh v bloku 1). Sem spadajo razni vgrajeni grelci, polnjenje avta, itd.
V primeru, da je moč po blokih ista za enega s sončno in enega brez bosta plačevala isto kar se omrežnine tiče.

Hja, zdaj smo pa tle... Kaj je bistveno?
Razmerje prej pa pol. In pod prej mislim fix pavsal, ki se je plačeval desetletje in ne tole zacasno kapico, ki bi se zdele z novim letom nehala tak ali drugace. Zgoraj je navedeno koliko bi bil fix strosek za 3x25A. In sicer 19,16€ z vsemi davscinami. Z mojo TČ in njenim grelcem, ki se vklaplja durh na durh ter 11-12MWh letne porabe bo strosek za moc na letni ravni 20€ NIŽJI. Resda zahvaljujoč SE, ker mi OVE+SPTE ne bo treba placevati. Torej pade prva teza, da bodo stroski s SE visji. Ne bodo nujno visji od prej in ne bodo nujno visji od soseda brez SE. Vsekakor bomo pa mogli doreči, kaj je definicija "bistvenega".

To rečeno, resda ni bilo še EV. Ampak, ker je en mesec že naokoli lahko povem, da sem oktobra naredila 2700km, avto polnila izključno doma in pridelala za 1,86€ + DDV penalov. Zaradi EV bom placevala vec kot prej. Bistveno? In ne bo nic drugace novembra, ker sem dvignila le od 3ga bloka dalje. 2026 bodo ti trije pac na 14 ali pa 15kW. Ni vredno omembe.

Odlično, torej če ustrezno razporediš porabo, ne bi smelo biti težava.
Toplotne verjetno vlečejo do okrog 3kW? Brez grelcev.

Tle smo pa zdej na glavobolih pa viskih. Moja ima zgolj 2kW kompresor. Grelec ima 3kw, ampak ce je samo za defroste, ki trajajo par minut, nima nekega efekta na 15min odčitke, vsaj ne toliko kot zverine od kompresorjev, ki delajo nonstop in se niti na minimumu ne morejo kaj dosti nizko spustiti. Poleg prej omenjenega taktiranja se bos zdaj hecal s tem se zaradi stroska. Ce dela TČ defrost par minut z grelcem, potem ne ohlaja talne vode. Kompresor dela dalje enako kot prej, ker vzdrzuje. Ce se dela defrost "s kompresorjem", pa pomeni, da gre energija iz talnega in mora toploto kompresor nazaj dovesti. Z vidika porabe stroma je slednje smotrneje, z vidika nasega novega sistema pa vprasanje (za zracunat). Namrec kompresor bo sigurno vsaj en časovni interval to notri prinašal. Žverca pa zna kar cukniti...

Med ogrevanjem SV pa gre kompresor takorekoc na max, vsak v tistem delu leta, ko je CB 1. Skoraj vsaka TČ pozene med ogrevanjem SV skoraj na max - zato da se cimprej vrne na ogrevanje objekta. Panasonic sicer res ne, poleti npr ne bo teral, medtem ko takrat, ko najbolj skrbi, bo. Ko je mraz in ko je nakljucno takrat CB1. Sicer, ce investiras v malo vecji bojler, urnike, spartansko tusiranje, ne bi smel biti problem to delat od 3CB dalje. Meni moja reva pa res porabi sredi najhujse zime tudi 6h/dan ta ogrevanje SV. Konec koncev gre pri nas za ta špas skoraj toliko kot za ogrevanje hiše. Ampak je svohcana, ne igra neke vloge...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
Jaz sem ogrevanje vode med 2 in 4 uro popoldan (in zvecer tri ure po 20) dvignil na 45. Takrat je 2CB in je se nekaj upanja da je kaj od SE.
Ostali termin imam pa na 40. Sedaj pa opazujem ce bo to dovolj da se izognem ogrevanju SV v 1.CB.
Mtl
Porabo TC brez grelcev lahko racunas na 1/3 toplotne moci. Vsaj tako je moje trenutno mnenje. Je pa res da porabo tc (objekta) spremlgam sele od julija lahko preko moj elektro. Kaj se bo zgodilo ko bo -5 ali -10 nimam pojma.
Sem pa v dilemi ali ji dovoliti uporabo grelcev ali ne?

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej