Zadeva je odvisna od več dejavnikov... koliko imaš trenutno porabo hiše (in ali planiraš, da se bo ta povečala npr. TČ za ogrevanje), koliko vložiš v SE, ali nameravaš v bližnji prihodnosti menjati avto za električnega.
V dobrih pogojih, se ti lahko investicija povrne v 5 letih, v neoptimalnih (mala poraba, velika investicija, brez električnega avta) pa nikoli.
Jaz sem dal za 11,7kw 8.500€ (nimam CanadianSolar celic, karkoli že to pomeni), lani smo porabili cca 1100€ za celotno elektriko z ogrevanjem vred. Sedaj bom plačeval 180€ letno. Se pravi imam 920€ prihranka letno (zaokrožujem). To pomeni, da se mi investicija povrne cca 9 letih.
V kolikor bi moral menjati avto (samo zato da se bi vozil na elektriko se nikakor ne izplača), bi pri mojih km (cca 30k) privarčeval še cca 1500€ letno (diesel+servisi+cestnina). V tem primeru je na letnem nivoju cca 2400€ razlike kar pomeni cca 4 leta.
Zgoraj je vse napisano na hitro in ne upošteva par zadev (cena el. avta napram navadnemu, zavarovanje SE,...)