Jabe: Lociran sem v okolici Jesenic, baje imamo Gorenjci kaksne 5-10% manj soncnih dni kot primorci - bo ze drzalo
bom se vmes kaj sporocil koliko je proizvedla, vsekakor pa 15.5 ko bo 1 leto okoli.
futuristic: razsmernik je Solaredge SE15K, Optimizatorji Solaredge P650. Po 2 panela sta priključena na 1 optimizator. Glede tega kdo mi je delal morda nebi tukaj pisal, drugače sem z njimi bil zadovoljen samo da ne delam nepotrebne reklame. Lahko pa napišem na ZS.
Celoten proces je potekal tako, da sem jaz v štartu plačal 200€ (katere ti kasneje odbijejo od končne cene) za začetek pridobivanja papirjev (papirje je pridobivalo to podjetje katero mi je na koncu tudi postavilo SE). S tem se po mojem oni malo zavarujejo, da si resen, in če ti slučajno pade vse skupaj v vodo (pri soglasjih) oni pač zadržijo to - to je pač nek rizik v štartu.
Moram priznati da je papirjev kar veliko za eno tako na videz enostavno stvar. Dobiti moraš soglasje svojega vzdrževalca omrežja, pa skleniti potem novo pogodbo z distributerjem elektrike (jaz imam Geni). Če nisi lastnik objekta oz. samo solastnik moraš kot prvo pridobit pisno soglasje vseh solastnikov (ali lastnika) da lahko to narediš. Kasneje podpisuješ vse žive pogodbe, Geni, Elektro Gorenjska, SODO, pa bog ve kaj še vse. Jaz sem imel tudi potem papirologijo z ekoskladom in seveda za eko kredit. Potem sledi priklop in kasneje še nekdo pride nekaj pomerit. Glede same postavitve razsmernika, je najbolje da je nekje čim bližje glavnemu števcu, zadeva tudi ni čisto neslišna, ker ima noter ventilator, ki ko sonce nabija, tudi lepo poje...
Kar se tiče inštalacije rabiš sivo (negorljivo) cev za elektriko fi 50 mm od strehe do prostora kjer bo razsmernik in še od razsmernika do števca. Elektriko ki jo proizvajaš v sončnem dnevu sproti kuriš ostalo gre v omrežje.
Moram povedat še to da sem subvencijo dobil relativno hitro ( v roku 2 mesecev ), za toplotno črpalko (11 kW) pa recimo še vedno čakamo, čeprav sem papirje poslal skoraj istočasno. Ekosklad pa je tak, kot da se z roboti pogovarjaš
Pri meni je potem še Korona virus v marcu malo zaustavil vse skupaj, in se je zavleklo, tako da sem jaz recimo novembra 2019 začel s papirji, elektrarna pa je bila na strehi maja 2020, verjetno pa bi bilo hitreje, če nebi bilo korone in če nebi imel kredita, ker tudi tam čakaš na odobritev.
Glede tvoje strehe in porabe, mislim da imaš zelo dobro, računaj da imam jaz za 11 kw elektrarno 55 m2 strehe zasedene. Pa tudi tako je, na maximumu elektrarna dejansko zelo malo dela tudi če je čisto sončen dan, ker mora biti sonce verjetno čisto pravokotno na te panele. Jaz sem poleti, ko je bil cel sončen dan naredil maximum 80 kWh v enem dnevu (meseca maja, in ne poleti kot bi pričakoval).
Miikech: Glede položnice je tako, prej, ko nismo imeli še TČ, je bila naša povprečna položnica 90€ (toliko kot zdaj plačujem kredit he), sedaj ko imamo TČ bi bilo več. Je pa res da plačuješ še vedno priključno moč in prispevek OVE, kar v našem primeru znese cca 20€ na mesec. Tako da je naš skupni strošek 110€ na mesec, verjamem da je to v resnici še nekoliko manj, kot če bi plačeval elektriko normalno kot prej.
Edino malo me skrbi da ne bomo prišli skozi z 11kW, tako da imam že v planu, da bom po potrebi dodal 6 panelov (moram počakati 1 celo leto da dejansko vidim porabo). Imam pa trenutno 3000 kWh plusa, zato ker dela šele od meseca maja in nismo kaj dosti pokurili
Aja pa še to - aplikacija Solaredge meri tudi dejansko porabo v hiši in proizvodnjo elektrike, se pravi lahko vedno pogledaš koliko si pokuril in koliko proizvedel.
Pripenjam še slike iz drona in prostor kjer je vsa ta elektro šara.
Upam da bo komu tole moje pisanje pomagalo, da se odloči ali tudi da se ne odloči
lep pozdrav,