sončna elektrarna

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Sem se danes peljal po Madzarski in videl hektarje kmetijskih povrsin, prekritih s soncnimi celicami. V celem kosu upam trditi, da je slo za cez 10ha gladko.
To sem videl tudi v Nemčiji pred leti. Neumnost na kvadrat. Ozelenela površina že sama po sebi od nekdaj izkorišča sončno energijo. Na njivi je potem veliko bolje, da rastejo rastline, ki jih predelamo v energijo. Površina je v vsakem trenutku na voljo za pridelavo hrane, ima tudi vse značilnosti kolikor toliko naravnega okolja. Ko so gor objekti celic, je tega konec. Še ena "pozidana" površina.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.282
4.106
113
No smisel ima, če je to na kakšnem degradiranem območju, recimo opuščena gramoznica, bivše odlagališče smeti tam še ima smisel, ampak na rodovitni zemlji pa je treba nekoga za jajca obesit da to dovoli narediti.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.387
2.564
113
Madžarska ima dovolj pridelovalne površine za poljščine. Pač elektrika bolj nese. Tako kot repica napram belemu kruhu.
Net metering? A to je to, da kar 'narediš' razdeliš na svoje potrebe, višek daš zastonj(!) naprej?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.526
1.129
113
To je sončna elektrarna na hiši, kjer presežke prodajaš v omrežje po vnaprej dogovorjeni ceni 10 let. Račun se izide, če si težak porabnik elektrike in če se hiša ogreva s TČ. Investicija je subvencionirana, da si po 10 letih rahlo v plusu, elektrarna je po 20, 25 letih fuč.

Naj me popravi kdo, če sem kaj narobe napisal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.500
10.730
113
če se hiša ogreva na TČ se ne splača več....porabo moraš imet prek 10000 kwh na leto, potem je mogoče neka računica....mogoče.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.875
6.532
113
To je sončna elektrarna na hiši, kjer presežke prodajaš v omrežje po vnaprej dogovorjeni ceni 10 let. Račun se izide, če si težak porabnik elektrike in če se hiša ogreva s TČ. Investicija je subvencionirana, da si po 10 letih rahlo v plusu, elektrarna je po 20, 25 letih fuč.

Naj me popravi kdo, če sem kaj narobe napisal.

Ne. Net metering je SE na hiši, kjer ciljas, da bos porabil toliko kot pridelas. Če porabiš več, plačuješ spet, če porabiš manj, šenkaš viške. Baje je ena varianta, kjer lahko nekaj tudi prenašaš ampak načeloma nočeš pridelovati več.

Ne splača se niti pri 10kkWh. Oziroma, da ne bo spet revolt. Jaz hočem, da sem na nuli v 10 letih. Ker potem tudi ne moreš več računati z enakim izplenom, brez nekih dodatnih stroškov popravil in vzdrževanja ipd.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.500
10.730
113
mene moti, da jim plačuješ omrežej..sicer je po neki strani logično, ampak na leto dat ne vem cca 150€ , ...potem je to spet 1500€ na 10 let. in naprej. Jaz se imel idejo dat vse skup na strmo brežino, tam bi bilo edino smiselno, da nimaš EMV nad svojo glavo. Ampak tist je pa še dražje. Zaenkrat nismo tam.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Ne. Net metering je SE na hiši, kjer ciljas, da bos porabil toliko kot pridelas. Če porabiš več, plačuješ spet, če porabiš manj, šenkaš viške. Baje je ena varianta, kjer lahko nekaj tudi prenašaš ampak načeloma nočeš pridelovati več.

Ne splača se niti pri 10kkWh. Oziroma, da ne bo spet revolt. Jaz hočem, da sem na nuli v 10 letih. Ker potem tudi ne moreš več računati z enakim izplenom, brez nekih dodatnih stroškov popravil in vzdrževanja ipd.
Kar se tice povratne dobe imas prav. Se je pa za vprasat, katera investicija v zivljenju ti daje povratno dobo 10 let ali manj?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.875
6.532
113
Kar se tice povratne dobe imas prav. Se je pa za vprasat, katera investicija v zivljenju ti daje povratno dobo 10 let ali manj?

Marsikatera. Zidas bajto, treba dati fasado gor. Koliko? Zakonski minimum ali več. 5cm dodatne izolacije je recimo za mene 800-1000€ dodatnega stroška. Na letni ravni se poraba za ogrevanje zmanjša za ekvivalent 500€. Koliko let plačujem teh dodatnih 5 cm? Zdaj pa vklopi se nas ekosklad zraven, kot ga tudi pri računicah za SE in je razlika spet drugačna. Dodatek na fasadi, dodatek na stenah kleti in drug rekuperator kot je bilo sprva mišljeno in sem porabila dodatnih nekih 2,5-3k€, da sem jih dobila slabih 10k€. Fasada spada recimo med investicije, ki pa res lahko rečeš, da imaš 20 let mir. Nobene elektronike. Tudi za okna kamot računaš z več kot 10 peti, da bo gmah. Pa streho. Ampak stvari ki pridejo z elektroniko...10 let max. Za kurilnico sem bila še bolj stroga. 7 let. Pa da se komplet menja, ker popravlja se po 7ih letih bolj malo. Pa naj prodajajo bučke, kakor hočejo. Zadeve so ratale ko bor masine z lidla. Dokler dela, dela, potem baci...

Kakorkoli, vska po svoje. Se vedno spremljam SE in netmetering in nismo se na 10let pri nas, saj pol se bo pa. Že nekaj najbrž spremenilo. Na slabše seveda za koncne uporabnike. Omreznina v obe smeri pa take fore...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.743
5.902
113
če se hiša ogreva na TČ se ne splača več....porabo moraš imet prek 10000 kwh na leto, potem je mogoče neka računica....mogoče.
Če si se prej ogreval z kakim butastim energentom, in želiš preiti na TČ, se splača. Sploh če hiša nima troslojnih oken in 15cm storiporja, ter radjatorskem ogrevanju, kjer moram poseč po malo močnejših TČ. V glavnem splača se pri ne najnovejših bajtah.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
jap, jaz grem sedaj iz kurilnega olja na TČ (3000 L) 14kW, ker imamo letno porabo elektrike 13.000kWh, pa dajem na streho še 15kW sončno.. skupaj bom tako proizvedel ca 2000kWh premalo elektrike za svoje potrebe..

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
ja, izpostava Kidričevo :)

ne ampak,.. normalna poraba je tam 6-7000kWh / družino, TČ bo dodala 7000kWh (ocenjeno),.. pol sem pa že nekje tukaj.. (še elektro avto bo.. enkrat ;) )

• Wow
Reactions: Hanzi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.743
5.902
113
Kaj že sedaj imate letno porabo 13MW, ali si tako približno izračunal z TČ?

Za info, moja 9KW elektrarna je v enem letu proizvedla 12MW. Res pa je da je bil letos april nadpovprečno radodaren s soncem.

• Všeč mi je
Reactions: kajote

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
imamo še neko malo dejavnost, sedaj je tako... skupaj bo 20MWh cca (ocenjeno), SE bo 15,4 (vendar nimam najbolj optimalne postavitve, 40% jug, 30+30 V/Z - cca 14% ocenjena zguba) tako, da ocenjeno na 17MWh proizvedene elektrike

ma kakorkoli, pri teh številkah bo v vsakem primeru prihranek...