To sem videl tudi v Nemčiji pred leti. Neumnost na kvadrat. Ozelenela površina že sama po sebi od nekdaj izkorišča sončno energijo. Na njivi je potem veliko bolje, da rastejo rastline, ki jih predelamo v energijo. Površina je v vsakem trenutku na voljo za pridelavo hrane, ima tudi vse značilnosti kolikor toliko naravnega okolja. Ko so gor objekti celic, je tega konec. Še ena "pozidana" površina.Sem se danes peljal po Madzarski in videl hektarje kmetijskih povrsin, prekritih s soncnimi celicami. V celem kosu upam trditi, da je slo za cez 10ha gladko.
To je sončna elektrarna na hiši, kjer presežke prodajaš v omrežje po vnaprej dogovorjeni ceni 10 let. Račun se izide, če si težak porabnik elektrike in če se hiša ogreva s TČ. Investicija je subvencionirana, da si po 10 letih rahlo v plusu, elektrarna je po 20, 25 letih fuč.
Naj me popravi kdo, če sem kaj narobe napisal.
10000 pa ja prebijes na letni ravni?če se hiša ogreva na TČ se ne splača več....porabo moraš imet prek 10000 kwh na leto, potem je mogoče neka računica....mogoče.
Jaz ne, sem pri med 5300 in 5900 kWh na leto.10000 pa ja prebijes na letni ravni?
Kar se tice povratne dobe imas prav. Se je pa za vprasat, katera investicija v zivljenju ti daje povratno dobo 10 let ali manj?Ne. Net metering je SE na hiši, kjer ciljas, da bos porabil toliko kot pridelas. Če porabiš več, plačuješ spet, če porabiš manj, šenkaš viške. Baje je ena varianta, kjer lahko nekaj tudi prenašaš ampak načeloma nočeš pridelovati več.
Ne splača se niti pri 10kkWh. Oziroma, da ne bo spet revolt. Jaz hočem, da sem na nuli v 10 letih. Ker potem tudi ne moreš več računati z enakim izplenom, brez nekih dodatnih stroškov popravil in vzdrževanja ipd.
Kar se tice povratne dobe imas prav. Se je pa za vprasat, katera investicija v zivljenju ti daje povratno dobo 10 let ali manj?
Če si se prej ogreval z kakim butastim energentom, in želiš preiti na TČ, se splača. Sploh če hiša nima troslojnih oken in 15cm storiporja, ter radjatorskem ogrevanju, kjer moram poseč po malo močnejših TČ. V glavnem splača se pri ne najnovejših bajtah.če se hiša ogreva na TČ se ne splača več....porabo moraš imet prek 10000 kwh na leto, potem je mogoče neka računica....mogoče.