sončna elektrarna

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.272
113
Kakorkoli obrneš je bistveno predvsem to:

Čeprav sta vsaj dve največji elektrodistribucijski podjetji v minulih letih dosegali razmeroma visoke dobičke, teh nista v zadostni meri namenjali investicijam.

Glede na to, koliko omrežnine vsak mesec plačam in koliko še vsi na liniji do mene, bi lahko vsakih 5 let menjali kabel in še vse drogove na 500 meterski liniji do mene, na 10 let pa trafo, ki nas napaja. Ampak ne, sedaj, ko bi imel samooskrbo je omrežje prešibko, ker so pred leti varčevali na preseku kabla in edina investicija v zadnjih 15 letih je bila zamenjava enega ali dveh drogov ter vgradnja števcev z daljinskim odčitavanjem. No, pa trafo je dobil novo fasado. Kam so porinili ves ta denar...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Si še kar na dobrem. Mi smo še leta 1997 sami plačali kabel od trafota do hiše (cca. 500 metrov). Sedaj pa vidim, da omenjajo, da je presek kabla premajhen. In si lahko vse skupaj človek nekam vtakne, ker ne bo nihče prekopaval vrtov/sadovnjakov/dvorišč ...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Mene pa zanima kako hiter je bil postopek pri tistih ki že imate delujočo SE.
Pri Sonce energija se tole vleče čist preveč...
Sredi novembra sem podpisal pogodbo.
V začetku januarja so me obestili da jo je el. distributer odobril.
Sredi marca so jo zmontirali in zdaj že 20 dni čakam na uradni priklop in web dostop do Solaredge podatkov...
Še par dni in bo 5 mesecev mimo...:gorjaca:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.870
6.529
113
Sredi marca so jo zmontirali in zdaj že 20 dni čakam na uradni priklop in web dostop do Solaredge podatkov...

Zdaj je v bistvu tukaj uskladitev med distributerjem in izvajalcem, da se uredi priklop. Pri meni je bilo tam ... slaba dva tedna... Ne vem pa, kako imas zmenjeno. Jaz sem imela ravno tako vse na kljuc, ampak so bili vsi obrazci na moje ime. Izvajalec je vse izpolnil in jaz podpisala, kot da jaz posiljam, tako je tudi disteibuter bil v kontaktu z menoj in ne izvajalcem. Dogovorjeno je bilo, da ko distributer rece, da pride, policem izvajalca, ki se bo temu prilagodil in so bili vsi naenkrat tam in se vse zmenili. Vmes sta me kdaj fanta poklicala, da kaj podpišem...

Vse skupaj je trajalo pa od zadnjega tedna v avgustu in 5.11. je bila priklopljena.

manal

Pripravnik
13. feb 2011
59
25
18
Jaz sem novembra 2020 podpisal pogodbo.
Elektrarno smo pa avgusta 2021 zagnali

kemb

Majstr
7. okt 2018
800
818
93

Aja vlada je kriva:

Čeprav sta vsaj dve največji elektrodistribucijski podjetji v minulih letih dosegali razmeroma visoke dobičke, teh nista v zadostni meri namenjali investicijam.

Ministrstvo si je že in si bo še naprej prizadevalo pospešiti postopke izdaje soglasij in prenovo omrežja,« so leporečili na ministrstvu – nato pa naredili povsem nasprotno.

Mene bolj skrbi zaključek. Govori se nekaj, dela pa čisto drugače. Če si ministrstvo prizadeva, da bodo nekaj pospešili (obnovo omrežja in možnost priklopa novih sončnih elektrarn), bi morali pustiti omrežnimo pri miru, ne pa da zategnejo bremzo.
Investicijam? Katerim, vzdrževanju ali novogradnjam omrežja?
Ne zagovarjam ne ene in ne druge strani, samo razmišljam.
Po mojem mnenju ni junaka, ki bi lahko pred 10 leti predvideval današnje stanje. Toplotne črpalke, sončne elektrarne, električni avti...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.276
4.100
113
Kaj že imamo v Sloveniji kakšno 300KW polnilnico za avte ?

No ker po Evropi jih je že kar dosti

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Kaj že imamo v Sloveniji kakšno 300KW polnilnico za avte ?

No ker po Evropi jih je že kar dosti
Na bencinskem servisu na Kozini je Petrol postavil 300-kilovatni hranilnik električne energije z zmogljivostjo 210 kilovatnih ur. Hranilnik je povezan s stokilovatno hitro polnilnico in dvema ultrahitrima polnilnicama, ki zagotavljata moč do 350 kilovatov.

Pri postavitvi projekta na Kozini so naleteli na več izzivov. Prvič, na lokacijah, kjer je smiselna postavitev ultrahitrih 350-kilovatnih polnilnic, običajno ni zagotovljena zadostna moč iz omrežja. Še zlasti, če je ultrahitrih polnilnic več. Na Kozini so pridobili dodatno moč s hranilnikom električne energije.

Navodila v nasprotju z logiko

Drugi in največji izziv pa so sistemska obratovalna navodila SONDSEE, ki med drugim določajo, da je maksimalna moč priključitve hranilnika na omrežje 0,8 priključne moči na lokaciji, kar je »v nasprotju z logiko«, kajti, kot so pojasnili v Petrolu: »Ena od glavnih nalog hranilnika je povečanje priključne moči na lokaciji, kjer je zelo malo moči za električne polnilnice ali druge naprave oziroma projekte.«

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Ok dejmo se probat vrniti na temo SE...
Vem da sem tudi jaz pomagal iztiriti temo, ampak poskusimo jo speljati nazaj v smer, ki bo koristila trenutnim in bodočim lastnikom SE.

• Všeč mi je
Reactions: krava

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.870
6.529
113
Torej traja od 2 do 10 mesecev... :jok:

Ja, meni se je zavleklo se za kaki teden, ker sem rekla naj ne hodijo pred krompirjevimi pocitnicami. Takrat sem pac imela dopust in cas. Po pogodbi bi bili tam teden ali dva prej.

Imava pa istega distributerja, zna biti posledica ta mesec ali dva zamika, ker je ocitno res naval, robe pa zmankuje. Svaknje pred novim letom ali kdaj oogodbo podpisal, pa so mu rekli, da ce elektro naslednjo dan podpise soglasje, naj ne pricakuje, da bodo pred majem na strehi.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Ja, meni se je zavleklo se za kaki teden, ker sem rekla naj ne hodijo pred krompirjevimi pocitnicami. Takrat sem pac imela dopust in cas. Po pogodbi bi bili tam teden ali dva prej.

Imava pa istega distributerja, zna biti posledica ta mesec ali dva zamika, ker je ocitno res naval, robe pa zmankuje. Svaknje pred novim letom ali kdaj oogodbo podpisal, pa so mu rekli, da ce elektro naslednjo dan podpise soglasje, naj ne pricakuje, da bodo pred majem na strehi.
Ja sej to da robe ni štekam...
Samo da pa potem ko že imam vse zmonirano ni napredka, namesto da bi hitro še birokracijo zrihtali do konca, je pa precej zoprno...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.870
6.529
113
sem šla prav pogledati. 26.10. je bilo vse zmontirano, 5.11. priklop, kar je 10 dni. Za to mora priti od elektra eden, da v omarici vse poveže. to oni delajo, ne monterji SE. Slednji je meritve naredil pa portal nastavil, pa vse preveril, če je njihov štromar med montažo vse OK naredil pa to... in čakaš oba. Distributerji zdaj ne vem, koliko časa mučkajo, moj izvajalec je pa držal obljubo in se je prilagodil, da sta bil istočasno tam. Si ne znam predstavljati, če pride eden, ugotovi, da nekaj še treba in potem pride drug in potem spet prvega čakaš in tako v nedogled. Je bilo vse OK pri meni, pa sta bila par ur oba tam... Tako da ni samo birokracija... Še par malenkosti zraven.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Hm kolikor zadevo spremljam naj bi bil ob priklopu vedno prisoten tudi monter.
Sicer....se bo zadeva marsikje zavlekla se za en mesec.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
V mojem primeru bo naslednjo sredo minilo dva tedna od postavitve SE. Monterji so rekli, da traja cca. 14 dni, da pridejo priklopiti. Izvajalec, ki vse ureja v mojem imenu, me še ni kontaktiral. Območje Elektra Ljubljana. S postopkom sem začel julija lani.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.016
837
113
futuristic
isto sonce.. podpisal lani enkrat februarja/marca..papirji (soglasje, ekokredit,... ) so začel prihajat hitro.. sredi maja je bila SE na strehi, potem se je zgodila una "certifikat" fora in niso priklapljali.. tko da so me priklopili začetek julija (kakšen teden po "sprostitvi"). Ob priklopu je bil samo človek od elektra (menjava števca, par fotk,..) .. zadeva je zlaufala (da sem proizvodnjo videl v appu) tko naslednji dan po priklopu
cloveka od elektra sem videl 2x.. v casu montaze je prisel (po ne vem kaj - odklenit omarco?) in potem ko je priklopil.
vmes so po hisi delali elektrikarji od SE (od strehe do prve omarce), midva z mojim elektrikarjem (od prve omarce do glavne omarce).. vsi se med sabo poznajo - mojemu elektrikarju sem moral samo opisat al je bil mejhn pa bl čokat al velik pa z očali .. in je koj vedu s kom imam opravka.. al so pa kej med sabo komuniciral pa ne vem.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Aha no sej ko so meni montirali je tudi prišel od elektra štromar in je v zunanjo el omarico dodal malo večje stikalo.
Če se prav spomnim mi je štromar, ki je zmontiral vse za SE rekel, da bodo iz elektra v parih dneh opravili neke meritve in potem priklopili.
Ampak zdaj je že 3 tedne mimo pa se bolj malo dogaja. In če ne težim ves čas se pa sploh nič ne zgodi.
Prejšnji teden v četrtek sem dobil pogodbo o dobavi el. energije s Sonce energija, tako da upam da bo zdaj se kaj premaknilo...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
634
113
Zdaj sem dobil še od El gorenjska dokument v podpis Pogodbo o uporabi sistema za samo oskrbo.
Vse lepo in prav... Je pa noter postavka:
Elektro Gorenjska bo omrežnino in prispevke za distribuirano električno energijo obračunaval skladno z veljavnimi predpisi. Ceniki za omrežnino in prispevke, ki jih po veljavnih predpisih sprejema Agencija za energijo in Vlada RS, so stalno objavljeni na spletni strani www.sodo.si.

In v ceniku omrežnin je samo tole:
1649084320027.png

Tole mi ne gre skupaj? A je komu jasno kako so prišli do te cifre? Ker 795,59/12=66,3€.
Kaj ta cifra sploh pomeni in ali ima kaj veze z lastniki SE? (Žena je panična da bomo morali plačevat 66€ na mesec...)

Hvala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.870
6.529
113
Ne vem, ampak jaz placujem tistih 18,5€ za 3x25A. In tudi ti bos... Ko in ce gre cena za tole gor po temle ceniku, gre za vse. Torej ce bi placeval 66€, bi jih vsi s takim priklopom, SE gor ali dol...