sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Poraba elektrike v dnevnem casu (z izjemo vikendov) je ze sedaj bistveno visja od nocnega.
Namesyo da bi proizvodnjo SE porabili za nizanje proizvodnje drugih virov, bomo tudi druge vire zgali na polno, ponoci pa bremzali ker ne bo odjema

• Všeč mi je
Reactions: semnov in MrDaco

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
proizvodnja SE je pi*kin dim glede na ostale vire elektrike, tako da bi z njo bolj malo znižali proizvodnjo iz ostalih virov:
"Drugi viri (predvsem biomasa, sončna in geotermalna energija) prispevajo v strukturo virov za proizvodnjo električne energije v Sloveniji manj kot 3 %."

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Pri infrastrukturi so zmeraj problem konice, ki jih SE prav nič ne pomagajo nižati. Verjetno je največja poraba energije na nek hladen meglen delovni dan pozimi. Ko SE dajo od sebe 0.0. Ostali viri morajo biti sposobni dati od sebe ta maksimum. SE bi bile pomembne, če bi zaradi tega lahko zmanjšali ostale vire.
Druga zgodba bi seveda bila, če bi znali elektriko skladiščiti za razumen denar dolgoročno. Torej v našem geografskem okolju za cca pol leta. Baterije vsekakor niso tehnologija, ki bi to omogočala.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.741
5.899
113
Pri infrastrukturi so zmeraj problem konice, ki jih SE prav nič ne pomagajo nižati. Verjetno je največja poraba energije na nek hladen meglen delovni dan pozimi. Ko SE dajo od sebe 0.0. Ostali viri morajo biti sposobni dati od sebe ta maksimum. SE bi bile pomembne, če bi zaradi tega lahko zmanjšali ostale vire.
Druga zgodba bi seveda bila, če bi znali elektriko skladiščiti za razumen denar dolgoročno. Torej v našem geografskem okolju za cca pol leta. Baterije vsekakor niso tehnologija, ki bi to omogočala.
Pri nas to po mojem ni problem, ker imamo termoelektrarno, ki bi mogla znat take viške pokrivat. V normalnem obratovanju bi lahko bila sežigalnica odpadkov (se pravi delala na mali zmogljivost), v teh meglenih konicah pa bi obratovala z polno močjo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Dokler jo imamo. Nekateri sanjajo, da bi jo zaprli čez dobrih 10 let. V 10-ih letih ne bo nekega čudeža v splošni uporabi, ki bi omogočil racionalno in stabilno proizvodnjo elektrike pretežno s pomočjo sonca in tudi večmesečno skladiščenje.
Dolgotrajno skladiščenje energije obvlada narava. Več milijonov let v obliki organskih spojih.
Če se zapremo TEŠ, potem moramo glede na trenutno stanje tehnike, ki se v desetletju ali dveh ne bo čudežno spremenilo, spet narediti vire, ki bodo sposobni pokriti konice, kjer SE preprosto vržemo iz enačbe. Drugi scenariji so energetska lakota v kritičnih obdobjih leta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
sass
3% na letnem nivoju najbrz. V teh lepi soncnih pomladanskih dneh pa v dopoldanskem casu SE zagotovo vec kot 3% energije dodajo v omrezje.
Nekje imam podatek da celo do 20%.
Pepe: pozimi bi morali stremeti k nizanju porabe elektrike ne pa k visanju (tc).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ja, pozimi bi pač ustavili proizvodnjo, 4 mesece dopusta za kako predelavo aluminija in bi šlo skozi. Verjetno bi bili na tak način bolj konkurenčni svetu :fredi:

• Haha
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Ne, za pozimi je treba najti alternativo SE in zmanjsati porabo kjer je mozno..
Kogeneracije so ze ene izmed njih. Narediti razvoj kogeneracij ker lesa v nasih gozdovih zgnije absolutno prevec

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: semnov

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Energetski vir, ki bo delal nekaj mesecev v letu, je presneto drag vir. Delal pa bi lahko celo leto, ampak mora držati štango nezanesljivemu viru, ki tehnično preprosto še ni dovolj razvit. Oziroma ni razvito tisto, kar bi okrog njega še moralo biti razvito.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.276
4.102
113
Pretvorba Co2 v vodik ali pa bioplin poleti in kurjenje v TE pozimi. Oziroma uporaba direktno bioplina v kotlih za centralno ogrevanje.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Pretvorba Co2 v vodik ali pa bioplin poleti in kurjenje v TE pozimi. Oziroma uporaba direktno bioplina v kotlih za centralno ogrevanje.
No, neumnosti pa res ni treba pisati! Kako bi pa ti CO2 (ogljikov dioksid!) pretvarjal v vodik (H)? Če ti to uspe, je Nobelova nagrada tvoja. Navadno vodo (H2O) pa lahko z elektrolizo razbiješ v vodik (H) in kisik (O).

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Pepe

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.276
4.102
113
No, neumnosti pa res ni treba pisati! Kako bi pa ti CO2 (ogljikov dioksid!) pretvarjal v vodik (H)? Če ti to uspe, je Nobelova nagrada tvoja. Navadno vodo (H2O) pa lahko z elektrolizo razbiješ v vodik (H) in kisik (O).
Malo hitri prsti in prazna glava.
Mislil sem v bioplin pa v istem stavku še zraven napisal vodik.
No z elektriko je možno narediti oboje.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Elektriko znamo že danes skladiščiti s prečrpovalnimi elektrarnami. Jih pa seveda nimamo dovolj...

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Pri črpalnih elektrarnah bi morali imeti res ogromna jezera na višini, da bi pregurali zimske mesece. Je pa primerna rešitev za pokrivanje konic nekaj ur.

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Leta 2013 so ustavili projekt kao zaradi padca cene elektrike iz 100na 55€/MWh (potem je skrit clanek).
Sedaj je cena elektrike 200+.
Kdaj bo spet manj kot 100 je....
Ni pa zadeva tako majhna. Pokrila bi lahko skoraj petino slovenskih dnevnih potreb

Citat iz https://damijan.org/2019/10/23/med-...-stalo-nadomescanje-premoga-z-energijo-sonca/

Slovenija v času, ko vsi spimo, potrebuje 700 MW moči, to je vsota moči vseh porabnikov in točno toliko kolikor je porabnikov, se mora in sme dovesti moči v distribucijski sistem. Čez dan je to okrog 1400, pozimi ponoči do 1300, čez dan do 2000 MW.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Robert

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ta Damijan pa je pameten. Razmišlja enako kot jaz :D
Sonce nam da načeloma dovolj energije. Ampak ne za našo tehnologijo in način življenja. Kako točno si predstavljajo realnost večje industrijske države brez premoga in celo brez JE v kakem desetletju, mi niti v sanjah ni jasno. Verjetno so sicer nekatere izjeme, ki imajo dovolj stabilnih rek, ki bi lahko prevzele večino.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Če se gremo eko in zeleno, se moramo zavedati, da hidroelektrarne niso ravno brez vpliva na okolje, kot se rado prodaja.
Celo naše življenje ni brez vpliva na okolje!
Njihov vpliv je načelno manjši kot vpliv vetrnic, da o "poljih črnega stekla" niti ne govorimo.

Je pa pri Kozjaku se mi zdi bolj problem v potrebnih daljnovodih, kot zajezitvi.

• Všeč mi je

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.996
10.748
113
kod Džej-Zija
Za vetrnice nisem ziher. Akumulacijska jezera zelo spremenijo ekosisteme, jezovi pa tudi. Ker pa od nečesa moramo dobiti štrom, je trenutno zagotovo najbolj čista jedrska energija.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Sokol