Čigavo tankaš, je vseeno, dokler te stane enako, kot bi svojo.Svojo bos "tankal" le, ce bos imel baterijo. Razen, ce si celi dan doma, kot jaz
Čigavo tankaš, je vseeno, dokler te stane enako, kot bi svojo.Svojo bos "tankal" le, ce bos imel baterijo. Razen, ce si celi dan doma, kot jaz
Kako je pa z dobaviteljem elektrike? Sonce priporoca, da se vzame njih, ampak imajo elektriko precej drazjo kot ostali. Si zamenjal?Sonce.
Razlogov je bilo nekaj:
- omogočajo prenos viškov na drugo odjemno mesto (dokler nimam TČ - imam viškov kar nekaj). Ni mi bil všeč sistem ostalih, ki te konec leta samo "pohvalijo" za dobro letino
- cenovno je bil "tam tam" z Geni (kjer sem bil dosedaj z elektriko in plinom)
- v njihovi ceni je bila še ozemljitvena sonda + en tevec ki kaže trenutno porabo/prozivodnjo (Geni tega ni imel - torej sem tu dobil več za isti denar)
Imam elektriko sedaj preko Sonce. Mesecno placam samo “varovalke” - mislm da je za 3x25 A pride 19 €.Kako je pa z dobaviteljem elektrike? Sonce priporoca, da se vzame njih, ampak imajo elektriko precej drazjo kot ostali. Si zamenjal?
Nisem preprican kaj ostalo se pomeni tukaj.
Ja to je res ja .Bom še počakal z odločitvijo.No mogoče sem narobe zastavil vprašanje-ali bo dimnik deloval če bi ga takole montiral.Sicer dimnik bi podrl sam.
Bom videl kašna bo cena
Jaz tudi še čakam na soglasje od Elektro Gorenjska, upam da ne bom dobil enakega obvestila, ker tole je zoprna reč kakorkoli pogledaš, ker imaš več scenarijev:Vprašanje paše v to temo. Kaj storiti, če ti omrežni distributer (Elektro -Gorenjska), da soglasje z odložilnim pogojem, citiram:
"Zaradi tega smo se sestali z ustreznimi službami našega podjetja, ugotovitev je bila, da bo priključevanje in povečava možna po ustrezni ojačitvi distribucijskega omrežja, kar pomeni, da je potrebno za to pripraviti projektno dokumentacijo, urediti služnosti z lastniki zemljišč, kjer bo potekal nov kabel, zagotoviti finančna sredstva in končno opraviti dela. Predvidena ojačitev omrežja in posledično možnost povečave priključne moči in priključevanje SFE na vaši lokaciji bo zaključena do konec leta 2025. Pravkar sem izdal Soglasje za priključitev z odložilnim pogojem, v katerem je tudi naveden rok izvedbe ojačitve in možnost priključevanja."
Kako zadevo pospešiti, čakanje do 2025 se mi ne zdi smiselno, je še kdo v podobni situaciji,.... ne živimo v neki vukojebini brez elektrike in vode 2000 m nad morjem.
Ja res je...K tretjem scenariju prištej še kontejner za baterije
Sonce energija. 21 panelov Longi 455W, skupaj torej 9555W.Kaj in kje si potem vzel?
naj ti sonce lepo svetiSonce energija. 21 panelov Longi 455W, skupaj torej 9555W.
Na vsak panel tudi optimizator zaradi frčad in na splošno sem jih hotel imeti, ker je boljši izkoristek.
Prišlo me je pa 12930€ brez upoštevane EKO subvencije (1720€)
Poglej priponko 50585
Odločal sem se med Geni in Sonce energija in sem se odločil za slednje ker imajo večje in močnejše panele.
Če bi na mojo streho dal panele Jinko solar 395W (ki jih Geni ponuja) bi imel samo 8300W inštalirane moči, kar bi znalo biti premalo...
Optimizator je v bistvu samo drugo ime za DC/DC konverter ki skrbi da imajo vsi paneli enako napetost, ne vem zakaj bi imelo to karkoli veze s številom panelov. Nisem se pa fejst poglabljal v to, ker sem že v štartu hotel imeti 21 optimizatorjev za 21 panelov, ker ostalo so kompromisi...Koliksen je pa razsmernik? Kaj ni, da šele, ko je nad 15, je možno dati 1 optimizator/2 panela. Do takrat pa vsak panel svojega? To info imam v glavi..
nad frcado bi najbrž lahko še dal kakega na počez, vendar če je 9,5kw dovolj, nima smisla.