Evo en primer, ki je verjetno blizu tvoje investicije v SE. Februar 2021 nakup zlata po 49,59 eur/g, sedaj pa primerjaj. Ti tudi dokažem v živo če so kakšni dvomi.
kaj bi pa ti primerjal točno?
če bi novembra 2021 (ko je bil še malo cenejši kot aprila) kupila za 11700€ zlata, bi bil danes vreden dobrih 13630€. Povzela po tej strani:
https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
jaz sem dala 11700 za SE, ki je danes vredna - hja, zaenkrat za mene še vedno toliko, ker je vse v garanciji in se tudi ob okvari menja zastonj za novo (pridejo drug teden) in mi je prinesla za 4100€ stroma --> 15800€.
Te primerjave, ki bi jih takole ti rad vlekel v enem obdobju, so lahko tudi zelo neugodne in povsem neprimerne. Ne morem prodati SE, ti pa lahko zlato? Res je, ampak po drugi strani:
Samooskrbna elektrarna poveča tržno vrednost nepremičnine, saj lastna proizvodnja energije pomeni nižje stroške uporabe.
www.delo.si
Kakšno vrednost pridobi nepremičnina?
Znižanje porabe električne energije, prevzete od distribucijskih podjetij (ki jo prinese lastna proizvodnja električne energije), se neposredno preslika v zvišanje vrednosti nepremičnine, ki je opremljena s sončno elektrarno.
Raziskavo o zvišanju vrednosti nepremičnine so avtorji Nevin, Benderand in Gazan objavili leta 1999 v reviji The Appraisal Journal. Sklep raziskave določa, da je razmerje med povprečno letno privarčevano vrednostjo porabljene energije in zvišanjem vrednosti nepremičnine približno 1 : 20. To pomeni, da vrednost nepremičnine zraste povprečno 20-kratni letni povprečni strošek na položnicah porabe električne energije.
Po tej logiki je moja bajta vredna skoraj 3x ceno SE več, kot prej.
(p.s. imamo kakega nepremičninarja tu gor. To bi me sicer res zanimalo - koliko se cena nepremičnine s SE spremeni v naših koncih, če sploh?)
+ še 4k€ stroma za počez...
Tako da ja, obraca lahko vsak kakor mu paše, en bolj ugiba kot drug, ampak tudi investicija v loto listek se enim blazno obrne.