So se pri Toyoti potrudili za najgrši avto

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
a prius ti pije 5l pri 98% avtocestni vožnji?

toliko mi namreč pije moj dizel.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.545
433
83
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

no, pa smo spet tam...:D

meni je kot vsaka toyota skoraj, k kupleraj: ko greš not ti je nerodno, ko si znotraj pa zna biti fajn :D

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Ne, do najbližje AC sem 40 km daleč, AC se vozi samo za vikende, imam pa veliko hribovskih cest, kratkih voženj, jutranje konice v službo (ca. 7 krožišč in semaforjev). Kljub temu se nabere preko 20k km letno.

Ampak to nima kaj dosti veze, ker z novo generacijo je Prius pridobil ca. 15% nižjo porabo, pri dizlih pa gledamo že 20 let isto porabo, napredek je samo ekologija na papirju in izpopolnitev delovanja (predvsem zvok in tresljaji).

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
a pridobil je 15% pri avtocestni vožnji?
wink-1.gif

ne rabiva se slepit, na avtocesti je hibridni sklop praktično samo mrtva teža in bencinski motor ne bo naredil čudeža. jasno, da je hibridni pogon najbolj primeren za jajcanje, dizel pa za drlinkanje naravnost.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Citat:
Gled oblike lahko pljuvate, glede opreme, mu ni kaj oporekati, v osnovni Luna oprema za 25.500 € dobiš (samo nekaj stvari od celotnega seznama):
- Prilagodljivi radarski tempomat
- Sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk (vključno s pešci)
- Sistem prepoznavanja prometnih znakov (RSA)
- Sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu (LDA) s samodejno pomočjo pri usmerjanju
- Sistem samodejnega uravnavanja dolžine svetlobnega snopa (AHB)
- Samodejna dvopodročna klimatska naprava z zaznavanjem potnikov
- Bi-LED žarometa s samodejno nastavitvijo višine snopa in funkcijo zakasnitve izklopa
- vse zunanje luči v LED
- Smart Entry & Start sistem za samodejno odklepanje (samo pri vozniku)
- Kamera zadaj za pomoč pri vzvratni vožnji
- Avtomatski menajlnik

Za manj denarja ima Seat Leon vse od naštetega razen brekotntakni klujč. S tem da verjetno še kak liter pa pol realne porabe manj
hysterical-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
A misliš, da dizel 20 let po izumu ni pridobil 15% nižjo porabo? Ne moreš primerjat nekaj, kar se množično proizvaja 100 let z nečim, kar je zunaj 20 let...

In ja, hibridi so grozno potratni glede na to kar bi naj kot ekološka alternativa ponujali. Ko prišteješ še vso umazanijo, ki jo povzroči izdelava (in razgradnja) baterij, pa spet izničiš ekološki vidik hibridov.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Ne, do najbližje AC sem 40 km daleč, AC se vozi samo za vikende, imam pa veliko hribovskih cest, kratkih voženj, jutranje konice v službo (ca. 7 krožišč in semaforjev). Kljub temu se nabere preko 20k km letno.

Ampak to nima kaj dosti veze, ker z novo generacijo je Prius pridobil ca. 15% nižjo porabo, pri dizlih pa gledamo že 20 let isto porabo, napredek je samo ekologija na papirju in izpopolnitev delovanja (predvsem zvok in tresljaji).
To seveda ne drži.
Bi se pa sam brez težav navadil na obliko Priusa, tudi če bi prva dva meseca miže hodil proti njemu
grin1.gif
.
Vsekakor pa pohvala Toyoti, da je vključila ogromno naprednih varnostnih sistemov že v osnovno različico
cool-1.gif
.
Hm, cenovno je to že praktično skoraj na ravni klasičnih vozil.
shocked-1.gif

In seveda znak, kaj se bo zgodilo v prihodnosti tudi pri drugih proizvajalcih, ne pa, da sedaj nekateri zaračunavajo bolne vsote denarja za isto stvar (npr. ACC pri Octaviji 780 EUR, pri Golf-u pa samo 340 EUR).
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Za manj denarja ima Seat Leon vse od naštetega razen brekotntakni klujč. S tem da verjetno še kak liter pa pol realne porabe manj
hysterical-1.gif
Smiselno je, da ostanemo realni in ne pišemo počez. Bi te prosil za cenovno primerjavo primerljivega Leon-a z liter in pol manjšo porabo. Hint: ne pozabit dodat v opremo še DSG-ja.
grims-1.gif

Sicer je pa itak relativno nesmiselno navajat primerjavo dizla s Priusom. Prius bo resda pogorel na AC (za novega se bo še videlo), bo pa zato v mestu pridobil. Potem si pa mora vsak kupec sam odgovoriti za kaj bo uporabljal avtomobil.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
hysterical-1.gif

leon je primerljiv z aurisom ne pa s priusom. auris pa je pri opremi ena srednja žalost.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
a lahko kdo napopa sliko tega gravža od priusa, da sploh vidmo, kakšen je?

Pa se ena "bolj navadna"
smile-1.gif

A mi lahko kdo razloži to foro izgleda polomljenega podvozja
sprasujem se.gif

Pa še ena malo za hec? Pri vseh teh asistenčnih sistemih, če mogoče kakšna firma razvija avtomatske žmigovce
sprasujem se.gif

Menim, da bi bilo to zelo koristno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ko prišteješ še vso umazanijo, ki jo povzroči izdelava (in razgradnja) baterij, pa spet izničiš ekološki vidik hibridov.

NiMh baterije imajo sicer res eko težave pri proizvodnji, ampak (razen pri Toyoti) jih praktično ni več. Litijeve pa so zelo čista tehnologija za izdelavo, razgradnje pa ni - je le ponovna uporaba v druge namene ... Glede na sednajo proizvodnjo litijevih batarij za avte preblema reciklaže ne bo še leta in leta. Pa tudi ko bo, ni svinjska.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Citat:
Gled oblike lahko pljuvate, glede opreme, mu ni kaj oporekati, v osnovni Luna oprema za 25.500 € dobiš (samo nekaj stvari od celotnega seznama):
- Prilagodljivi radarski tempomat
- Sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk (vključno s pešci)
- Sistem prepoznavanja prometnih znakov (RSA)
- Sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu (LDA) s samodejno pomočjo pri usmerjanju
- Sistem samodejnega uravnavanja dolžine svetlobnega snopa (AHB)
- Samodejna dvopodročna klimatska naprava z zaznavanjem potnikov
- Bi-LED žarometa s samodejno nastavitvijo višine snopa in funkcijo zakasnitve izklopa
- vse zunanje luči v LED
- Smart Entry & Start sistem za samodejno odklepanje (samo pri vozniku)
- Kamera zadaj za pomoč pri vzvratni vožnji
- Avtomatski menajlnik

hysterical-1.gif

Leon je bolj primerljiv z Aurisom, kot Priusom. Koliiko pri Leonu moreš doplačat za daljšo medosno razdaljo (2,7 m)
grims-1.gif

- Leon ST Style 1.6 TDI DSG: akcijska cena s financiranjem 20.463 €
- Auris TS HSD Luna akcijska cena s financiranjem 19.200 €

Pakete opreme je zelo težko primerjat, ker vsaka firma kakšen dodatek pogojuje z drugim. Pri Leonu moraš za Lane Assist doplačat še za navigacijo 978 €. Pri Aurisu ni opcije acc tempomata. Takih malenkosti je še veliko in je praktično nemogoče primerjat, ker vsak kupec ceni lahko drugo stvar.

Cenovno ni bistvene razlike. Kot sem že napisal, pri avtu za 20+k € dcl porabe gor ali dol ni odločilni faktor, še vedno pa čakam na linke iz spritmonitorja, kjer bi imel enako velik avto vsaj približno porabo blizu 4,5 l.

Glede napredka porabe dizla v 20 letih:
Passat TDI (1994-1996): 5,75 l/100 km
Golf 1.6 TDI bluemotion: 5,42 l/100km

6% napredek v 20 letih
aplauz.gif

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
da nisi ti slučajno kje pri vw zaposlen

ker mi hočeš na smrt zamerit hibrodno tehniko?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Sicer je pa itak relativno nesmiselno navajat primerjavo dizla s Priusom. Prius bo resda pogorel na AC (za novega se bo še videlo), bo pa zato v mestu pridobil. Potem si pa mora vsak kupec sam odgovoriti za kaj bo uporabljal avtomobil.

tu nekje. včeraj sem šel iz Ajdovščine v Koper. tankal v Ajdovščini, zapeljal na AC in do Kopra je bila poraba 5.2, žal ne morem podati koliko bi bila potem poraba še od Kopra do LJ, ker vemo, kako je bilo na primorki včeraj. še en primer je od Ljubljane do Jesenic, kjer sem tudi ravno tankal, zapeljal na AC in poraba do Jesenic, ko sem zapeljal na cesto proti Kranjski je bila 5.6. govorim o tem, kaj pravi BC, nisem še utegnil meriti, koliko je realna poraba, ampak glede na tankane litre, smo tu nekje. hitrost bolj kot ne stalno okoli 140 km/h, dobro, edino od Ajdovščine do razcepa Nanos cca. 120 km/h, so pa vmes Rebrnice. tudi proti Jesenicam se cesta stalno pomalo dviga. nekako nimam feelinga, da bi Prius (govorim o tretji generaciji) na AC ogromno izgubljal ... priznam pa, da me je ta del zelo skrbel, trkam na les, ampak trenutno kaže, da me je skrbelo zastonj.

glede na diagram 5 minutne porabe pa bi rekel (to je tako, z aviona gledano), da je poraba na AC (zaenkrat sem vozil na primorki in gorenjski AC) med 5 in 5.5 l/100 km.

razna vklapljanja na AC, zaviranja za tovornjakom in potem vključevanja in prehitevanja so popolnoma nestresna, ker ima od 80-140 km/h dovolj moči tudi za hitra pospeševanja. mislim, da elektromotor v teh hitrostih še vseeno kar nekaj prispeva, vsaj glede na tisti diagram, ki kaže razporeditve pretoka energije med motorjem, elektromotorjem in baterijo.

nekaj se je govorilo tudi o Leonih in Golfih. Golfa res ne morem komentirat, ker nikoli ni bil v igri, sem pa pred Priusom celo razmišljal od nakupu novega diesla. Leon je bil nekje na polovici tistega, kar sem želel od avta že pri 22.000€, pa sva raje nehala računat ... DSG še ni bil v paketu not ...
wink-1.gif

recimo, da je 308 tudi nekje isti razred, pa še C4 - sta bila edina, ki sta z avtomatskim menjalnikom bila nekje v rangu 18.000€, se pravi cenejša od Priusa. je pa Prius nekako svoj razred, se mi zdi - čeprav je primerljiv s tem Golfovim razredom, ima daljšo medosno, pa od vseh zgoraj naštetih je precej prostornejši.

EDIT: pozabil opisat dosedanje izkušnje po regionalkah.
smile-1.gif
načeloma, če kolikor toliko pametno voziš, se da voziti normalno 90-100 izven naselja, potem pa ko prideš v naselje, z malo pazljivosti, le-tega prepelješ na baterijo. dobro, od Logatca do Vrhnike je zelo specifično, sem pa se v obe smeri peljal od Jesenic do Kranjske Gore oz. Planice, spet glede na 5 minutne porabe, nekje okoli 2.5-3l/100 km ...

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.545
433
83
meni kuri rahlo modificiran golf 4 PD letnik 2001 za 300eur manj kot 5.5 pod istimi pogoji - kaj pa zdaj?
vedno nekdo vmeša med hibride smrdljivca in uniči celotno temo

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
hibridneži mešajo smrdljivce not

v bistvu me spominja na tisto varianto: če izgleda , da so vsi nori, si mogoče nor it

mogoče to velja za lastnike hibridov

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Mene moti samo neznanje nekaterih v tej temi in posledično širjenje neresničnih predsodkov. Morda to pride zaradi navajanja nekaterih dejstev, ki jih dizel fani nikakor nočete priznati in potem skušate na hitro brez znanja vrniti udarec.

Vsi avti so pa v osnovi prevozna sredstva in res ne vem zakaj bi se morali ločevati v dve sekte. Primerjava med dizel in bencin hibrid je zelo relevantna in resnična.

Saj VW je poskušal narediti klasičenga bencin hibrida in ga v US celo še vedno prodaja, za 10k $ več kot stane 1.8 TSI. Zato ne čudi dejstvo da evropejci želijo preskočit kar direktno na PHEV, ker enostavno ne znajo narediti HEV za isto ceno kot TDI+DSG. To sploh ni smešno, to je žalostno in me resnično skrbi za zdravje gospodarstva v EU.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
jaz ne rabim nobenega dokaza glede tega kateri način pogona¸je primernejši: pogledam čez okno in štejem dizle pa hibride

lahko bi rekel, da so lastniki dizlov butci, lastniki hibridov pa pametni. ampak sem že 1 post prej napisal nekaj na to temo.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Sploh se ne gre za to da bi bil kdo butec (sem koga kdaj obsojal?), kot sem napisal avto se kupuje tak kakor komu paše, če ti paše imeti podoben avto kot ga imajo vsi tvoji sosedje izvoli, samo da ne boš izstopal, če ne te bo kdo še imel za geja.

Trudim se, da odgovarjam samo na neresnice, ki se pojavijo v tej temi
- japonc pa loaded z najnovejšo tehniko lol
- primerjava z Leonom
- zanič poraba na AC

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.383
113
Pomurje
Pri htrostih okrog 140 so res primerljivi, razlika nastane pri max. obremenitvi tj. pri Priusu 180km/h, tam pa popije več kot dizelaš.
Tako, da za hitrosti na avtocesti, ki so precej nad omejitvijo si je treba omislit dizla, za vse ostalo je tukaj hibrid.

Direktna primerjava BMW dizla v Avensisu s cca 140KM in Priusa IV na isti relaciji (brez AC) je da je Avensis pil 4,7litra (za moje pojme odličen rezultat) Prius pa 3,0litre. Relacija je Ptuj-G.Radgona. Proti Ptuju je bila pri obeh poraba cca 0,5litra višja.