Citat:
Uporabnik hermann pravi:
a prius ti pije 5l pri 98% avtocestni vožnji?
toliko mi namreč pije moj dizel.
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Sicer je pa itak relativno nesmiselno navajat primerjavo dizla s Priusom. Prius bo resda pogorel na AC (za novega se bo še videlo), bo pa zato v mestu pridobil. Potem si pa mora vsak kupec sam odgovoriti za kaj bo uporabljal avtomobil.
tu nekje. včeraj sem šel iz Ajdovščine v Koper. tankal v Ajdovščini, zapeljal na AC in do Kopra je bila poraba 5.2, žal ne morem podati koliko bi bila potem poraba še od Kopra do LJ, ker vemo, kako je bilo na primorki včeraj. še en primer je od Ljubljane do Jesenic, kjer sem tudi ravno tankal, zapeljal na AC in poraba do Jesenic, ko sem zapeljal na cesto proti Kranjski je bila 5.6. govorim o tem, kaj pravi BC, nisem še utegnil meriti, koliko je realna poraba, ampak glede na tankane litre, smo tu nekje. hitrost bolj kot ne stalno okoli 140 km/h, dobro, edino od Ajdovščine do razcepa Nanos cca. 120 km/h, so pa vmes Rebrnice. tudi proti Jesenicam se cesta stalno pomalo dviga. nekako nimam feelinga, da bi Prius (govorim o tretji generaciji) na AC ogromno izgubljal ... priznam pa, da me je ta del zelo skrbel, trkam na les, ampak trenutno kaže, da me je skrbelo zastonj.
glede na diagram 5 minutne porabe pa bi rekel (to je tako, z aviona gledano), da je poraba na AC (zaenkrat sem vozil na primorki in gorenjski AC) med 5 in 5.5 l/100 km.
razna vklapljanja na AC, zaviranja za tovornjakom in potem vključevanja in prehitevanja so popolnoma nestresna, ker ima od 80-140 km/h dovolj moči tudi za hitra pospeševanja. mislim, da elektromotor v teh hitrostih še vseeno kar nekaj prispeva, vsaj glede na tisti diagram, ki kaže razporeditve pretoka energije med motorjem, elektromotorjem in baterijo.
nekaj se je govorilo tudi o Leonih in Golfih. Golfa res ne morem komentirat, ker nikoli ni bil v igri, sem pa pred Priusom celo razmišljal od nakupu novega diesla. Leon je bil nekje na polovici tistega, kar sem želel od avta že pri 22.000€, pa sva raje nehala računat ... DSG še ni bil v paketu not ...
recimo, da je 308 tudi nekje isti razred, pa še C4 - sta bila edina, ki sta z avtomatskim menjalnikom bila nekje v rangu 18.000€, se pravi cenejša od Priusa. je pa Prius nekako svoj razred, se mi zdi - čeprav je primerljiv s tem Golfovim razredom, ima daljšo medosno, pa od vseh zgoraj naštetih je precej prostornejši.
EDIT: pozabil opisat dosedanje izkušnje po regionalkah.
načeloma, če kolikor toliko pametno voziš, se da voziti normalno 90-100 izven naselja, potem pa ko prideš v naselje, z malo pazljivosti, le-tega prepelješ na baterijo. dobro, od Logatca do Vrhnike je zelo specifično, sem pa se v obe smeri peljal od Jesenic do Kranjske Gore oz. Planice, spet glede na 5 minutne porabe, nekje okoli 2.5-3l/100 km ...