Smrt novorojenčka - forumi

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Ob prebiranju te teme na forumu. Sem se zamislil nad vlogo/namenom forumov.

Zaskrbljena gospa je negotova vprašala za nasvet sodržavljane (recimo da je tolikšen forum nek presek skozi našo družbo). V zelo resni situaciji si sama ni upala ukrepati na nivoju uradnih služb. In po natančno opisani težavi (podhranjen, nerazvit otrok) se je večina opredelila za ukrepanje. A vseeno so nekateri (verejtno takšni s podobnimi prepričanji kakor mama otroka) videli samo vegansko prehranjevanje in odprto temo napad na njihov način življenja. In ti so z zelo močnim nastopom očitno poskrbeli, da je gospa ostala v dvomih in obtičala v statusu quo. Žal se je zgodba (verejtno tudi zato) končala tragično.

Sprašujem se, kakšna je v tako resnih primerih vloga forumov? So forumi res samo orodja s katerimi lahko izberemo najboljšo žarnico za v stanovanje, dober recept za potico, najcenejši izlet na gorenjsko ipd.? Po kar nekaj letih sodelovanja bi si želel da niso samo to. Verjetno je veliko v tem, ko spoznaš "sogovornike" in veš kdo je kje "dober". A pri novem uporabniku bi pričakoval več razsodnosti od uporabnikov in tudi od moderatorjev (načeloma so se tukaj odzvali dobro, a lahko bi pobrisali kak post in tudi koga od uporabnikov opozorili/kaznovali).

Po vsem tem pa sploh ne razumem uporabnikov, ki po tragičnem razpletu pišejo bedarije, da je odgovorna tudi uporabnica, ki je pisala o primeru. Ali nimajo nobene empatije?

P.S.: Saj vem, da je mogoče to malce pretežka tema za Čvek samo ob novici in prebrani temi se nisem mogel upreti.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Začuda se enkrat strinjam s tabo
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
evo..ti sodis tudi med te..sori..ampak mene ocenjujes..sam..mogoce se nisi zapisal nikjer..

in to ej najlazje..ce recem slovenija je shhit..cefur..ce recem kle sem ustvaril boga in pol..ja k slovenc lahko..ce recem salem alejkum..musliman..ce recem civsa noni..siptar..pac kle sem hitro kar bi rad bil tisti trenutek in folk te se hitreje oznaci.

moj primer, kot izpostavkljeni uporbanik in zelo aktiven..je multipla osebnost..kaj vse nisem bil

nben pa ni pomislil, da sem mogoce res razcepljena osebnost, ki ji manjka rugelj..in m,i priporocil kako profi zdravljenje

Sej ti bi potreboval ruglja, noben priseben človek ne gre v taka brda živet
grin1.gif

On topic...Žalostno ja. Meni se sicer zdi povsem na mestu obsojati tudi uporabnico, ki je o tem pisala. Res si verjetno razcepljen kar se tiče ukrepati ali ne, ampak če nihče ne opozori se zgodi kar se je. Če bi vsak sosed prijavil soseda, da pretepa ženo bi bilo tudi tega verjetno malo manj. Nekaj je zasebnost, drugo pa moralna nuja da ukrepaš - ne bom poudarjal še toliko bolj, če se gre za nemočnega otroka.

3,5kg 10 mesečni otrok [censored], toliko je imela moja punčka ob rojstvu.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
v vzgojo ni fino posegat...

dejva zdej eno resno rect
mas prjatle..pa oni majo partnerke, pa otroke..a si probal kdja tko kateri tej mamici dat kak ansvet okol otroka? a se se pogovarja s tabo?

Sej ne daš nasveta mamici. Če ga fotr pretepa, da je plav ga prijaviš na policijo oz. csd. Simple. Jaz gledam širšo sliko kot samo dobri odnosi s sosedi. Jebe se meni za njihovo mnenje. Nima to veze z vzgojo. To je mučenje.

Ravno to "a se še pogovarja s tabo" je tega stalo življenja.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
mi ne zmoremo resnega foruma, polni smo predsodkov in obsojamo drugačnost

to je pod črto in na kratko

Neumnost. Sposobnost dojemanja informacij na pravi način ali pa ločiti koristne informacije od plevela bi pričakoval dandanes od osebe, ki je mentalno napredovala.

Predsodki so zdravi,po svoje...tako , kot je strah koristen...

Glede otročička. To kar sta mu starša naredila je grozno. Zapor ni rešitev za ta dva. Zaslužita si umobolnico na svoje stroške.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
preskočil si faze

maš prjatla, ma ženo, ma roca..a kaj poveš, svetuješ al sam csd

jaz nekak za csd nima srca..ker sem mnenja tudi d ane pomaga

govoriti je pa ponavadi tudi odvec.

nekak sem prisel do zakljucka..brigaj se zase.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Če bi vsak sosed prijavil soseda, da pretepa ženo bi bilo tudi tega verjetno malo manj. Nekaj je zasebnost, drugo pa moralna nuja da ukrepaš - ne bom poudarjal še toliko bolj, če se gre za nemočnega otroka.
Če sosed pretepa ženo, ni treba nč prijavljat, saj to zna žena sama narest če želi. Æe ne želi naj jih pa še malo faše za kazen.

Če pa dojenček umira od lakote je pa druga pesem, on si ne zna in ne more sam pomagat pa je prijava na CSD, policijo nujna.

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Jaz sem se pa ojunačila in dala sosedi par nasvetov glede njenih deklic ampak na njeno željo, ker me je vprašala zanje.
1. ne govori več z mano
2. z otroci ne ravna nič drugače kot prej

Citat:
Uporabnik softi pravi:
preskočil si faze

Nisem preskočil faze. Vzgoja je vzgoja. Briga me kako kdo vzgaja otroka. V vzgojo ne sodi odrekanje hrane, pretepanje ipd. To ni vzgoja. To so hibe in frustracije staršev, ki s tem nimajo veze. Zaradi mene, če ga učijo opičjega jezika in pisanja nazaj, dokler ni lačen.

Jaz se ne vtikam v to kako kdo od prijateljev izvaja svoje vzgojne metode oz. ukrepe dokler nebi šel čez mejo. Sam sicer kaj takega še nisem videl, ko pa bom pa verjami, da ne bom šel do njih in jim solil pameti, da so to in to naredili narobe ampak grem na csd in ga prijavim. Takemi človeku itak ne moreš dopovedati kaj je prav in kaj ne, ker je itak "on njegov starš in ti se ne vmešavaj". Pa ne me narobe razumet, med to ne sodi "ker nisi pospravil sobe brez čokolade spat " ali klofuta čez rit.

Sej si razumen človek, sploh pa kot starš veš kaj je za otroka dobro in kaj ne ter do kakšne meje otrok nekaj prenese.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik softi pravi:
preskočil si faze

Mešaš razlike v vzgoji in zanemarjanje. Pri razlikah v vzgoji hitro ugotoviš, da se nima smisla dosti vtikati, vsak vzgaja tako, kot verjame, da je prav.

Druga stvar je zanemarjanje - jaz nimam prijatelja, ki bi otroke zanemarjal, če bi to počel, itak ne bi bil prijatelj. In pri tako očitnem fizičnem zanemarjanju ni milosti.
Je pa res, da je čustveno zanemarjanje veliko pogostejše in da ima običajno(!) tudi hujše posledice - pa še precej več ga je, lažje se opazi - a vendar, kako kaj takega prijaviti? Še šola raje pomete pod prag.

Nazadnje urejeno:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Če bi vsak sosed prijavil soseda, da pretepa ženo bi bilo tudi tega verjetno malo manj. Nekaj je zasebnost, drugo pa moralna nuja da ukrepaš - ne bom poudarjal še toliko bolj, če se gre za nemočnega otroka.
Če sosed pretepa ženo, ni treba nč prijavljat, saj to zna žena sama narest če želi. Æe ne želi naj jih pa še malo faše za kazen.

Ma dej no. Ti raje gledaš, da nekdo nekoga pretepa kot da ukrepaš. Si bo že sam pomagal. Pa niso vsi mazohisti veš.

Ti verjetno ob prometni nesreči tudi šele odkar je z zakonom predpisano da moraš ustaviš.

Ravno zaradi tega, ker večina ljudi ne razume kdaj ja in kdaj ne in se bolj bojijo za to kaj si bo kdo mislil o tebi je tega toliko. Kretenizem. Pravi prijatelj te kot prvo ne bo nikoli obsojal, če se vidi da so tvoji nameni dobri. Tisti, ki pa ne upošteva oz. vzame v razmislek prijateljevega mnenja pa itak ni tvoj prijatelj in ti lahko zanj dol visi in naj se sladko jebe.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vzgoja ej bilo mišljeno za ženo

zanemarjanja otrok ej danes preveč. ampak ne bomo o tem

btw
veganska prehrana...to je povod za katastrofo..je to vzgoja, zanemarjanje

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:Jaz se ne vtikam v to kako kdo od prijateljev izvaja svoje vzgojne metode oz. ukrepe dokler nebi šel čez mejo. Sam sicer kaj takega še nisem videl, ko pa bom pa verjami, da ne bom šel do njih in jim solil pameti, da so to in to naredili narobe ampak grem na csd in ga prijavim. Takemi človeku itak ne moreš dopovedati kaj je prav in kaj ne, ker je itak "on njegov starš in ti se ne vmešavaj". Pa ne me narobe razumet, med to ne sodi "ker nisi pospravil sobe brez čokolade spat " ali klofuta čez rit.

Dobro napisano!

Na žalost si pri takih stvareh eni enostavno ne upajo ukrepat. Pa ne bi zdaj o vseh razlogih, ki se itak na koncu zlijejo v klasični: ''Ja, kaj si bo pa sosed mislil'?' Ni mi jasno kako lahko kdo mirno spi, ko ve, da se nekaj takega dogaja in ne ukrepa. Mevže.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Jaz se praviloma ne vtikam v tuje zadeve, vsaj v rl no...zdej, kje je tista meja, ko se gre za koristi oziroma ogroženost otroka in je najbolje prijaviti zadevo pristojnim inštitutcijam, je pa vsekakor težko vprašanje s še težjim odgovorom...

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Imamo pristojne službe, ki (bi) se (naj) ukvarjale s takimi primeri. Smo pa vsi dolžni pomagati sočloveku. In se mi zdi logično, da nekaj narediš, ko vidiš kaj takega in se ne delaš kot da ni nič.