Slovensko sodstvo 2. del

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.599
7.117
113
Meni se pa zdi, da je lepo opozoril na to, kako smo zavozili...

Kdor ni opravilno sposoben, naj ne bi najemal kredita spljoh. A mi se gremo igrico, kako naj špekulantom spet resujemo riti. Muti se muti, dokler se ne zajebe, potem pa joka in isce izgovore in kaze s prstom na druge ter glumi gljive...

Ali se vse švicarje razveljavi ali pa nobenega. Ali je kao fer, da se samo glupanom? Ja prav, pol se pa dejmo delat glupe... To je sporocilo, ki ga dajemo ven in torej je edino za pricakovati, da se bodo ljudje obnasali accordingly.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.497
7.678
113
Meni se pa zdi, da je lepo opozoril na to, kako smo zavozili...

Kdor ni opravilno sposoben, naj ne bi najemal kredita spljoh. A mi se gremo igrico, kako naj špekulantom spet resujemo riti. Muti se muti, dokler se ne zajebe, potem pa joka in isce izgovore in kaze s prstom na druge ter glumi gljive...

Ali se vse švicarje razveljavi ali pa nobenega. Ali je kao fer, da se samo glupanom? Ja prav, pol se pa dejmo delat glupe... To je sporocilo, ki ga dajemo ven in torej je edino za pricakovati, da se bodo ljudje obnasali accordingly.
Kdo je na kaj opozoril? Clovek ki bancnistvo predava se je odlocil izkoristiti zavozen pravni sistem. Pac od te sodbe dalje model neb smel met nobene kompetence vec v financah in gospodarstvu. Ce si se sam razglasil za debila, da bi eno banko nasponal za 50k - so be it. Sam od te samorazglasitve dalje je edina s financami povezana sluzba le se blagajna v Lidlu. Sej tm bo pa zemlje narobe blokiral ker bo premalo poucen

B81

22. jul 2007
38.104
11.254
113
No pokazal je predvsem to, da lahko clovek brez morale in osebnih vrednot izkoristi luknjo v sistemu v smislu izkoriscanja "odlicno zapisanih zakonov" za namene osebnih koristi. Kaj si o njem mislimo.ljudje, je itak nepomembno, vsekakor pa primer ne bi smel it v pozabo.brez pravnih posledic.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.262
3.707
113
Kdo je na kaj opozoril? Clovek ki bancnistvo predava se je odlocil izkoristiti zavozen pravni sistem. Pac od te sodbe dalje model neb smel met nobene kompetence vec v financah in gospodarstvu. Ce si se sam razglasil za debila, da bi eno banko nasponal za 50k - so be it. Sam od te samorazglasitve dalje je edina s financami povezana sluzba le se blagajna v Lidlu. Sej tm bo pa zemlje narobe blokiral ker bo premalo poucen
Točno tako.
meni je izven pameti, da nekdo v njegovih letih, z njegovim CV-jem in položaji ki jih (še?) zaseda, proda svojo integriteto, ki jo je gradil celo kariero, za ušivih 50 jurjev.
In ne, se ne strinjam s tabo...
...človek s takim pohlepom na denar, tudi za Lidlovo blagajno ni primeren.
.
kakšen pokvarjenec in to je profesor na EF in član večih NS...???

• Všeč mi je
Reactions: Matko

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.497
7.678
113
Glej osnova gospodarske kriminalitete je (poleg namena nekoga oskodovat) izkoriscanje pravnih lukenj in pomanjkljivosti sistema. Ce dava poslovne goljufije na stran (kjer pretentas drugo pravno ali fizicno osebo) mas pri ostalih kaznivih dejanjih obicajno na drugi strani drzavo. In jo nategnejo za DDV, pa za trosarine, pa ni da ni. In ko se (ce se seveda sploh) to odkrije, recemo da je tak clovek kriminalec. Tu mamo pa primer frajerja ki je se lagat na sodisce da ne ve kaj so valutna tveganja, in namesto da bi mu sodisce pokazalo vrata, mi beremo da on ni bil poucen. Da sem jaz v upravi banke, zadolzim ekipo ljudi da ga targetira na vsaki funkciji ki jo ma. Prov kampanjo bi zagnal: “izobrazimo profesorja”. In bi za mulce naredu solo o financah ampak bi vsakic za uvod poslusali da v osnovi je pa program namenjen gospodu profesorju. Pa studente bi pozval da jim placam pravno zastopanje ce bi prevaranta tozili zdej k vejo da jim je predaval nekdo k pojma nima.

edit: odgovarjal B81

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.768
3.975
113
Ljubljana
hmpg.net
On je bil član nadzornega sveta Banke Intesa Sanpaolo.

OCENJEVANJE, KI GA IZVEDE BS oz. ECB
Kot določa ZBan-2 v 54. členu, mora banka v petih dneh po imenovanju člana nadzornega sveta banke na skupščini o tem obvestiti Banko Slovenije ali ECB (v primeru sistemsko pomembnih bank). Banka Slovenije oz. ECB pri svojem (neodvisnem) ocenjevanju primernosti članov upravljalnega organa uporablja – poleg omenjene ocene primernosti, ki jo izdela banka - naslednje vire in evidence:
- izpolnjen vprašalnik za ocenjevanje primernosti člana (ta je del omenjenega Sklepa o dokumentaciji za dokazovanje pogojev za imenovanje člana upravljalnega organa banke in hranilnice ,
- javne evidence (AJPES, GVIN),
- ATVP, AZN,
- povpraševanje pri nadzornih organih drugih držav,
- interne BS evidence (zapisniki oz. druga poročila), če gre za kandidate, ki so že delovali v bankah,
- zapisniki in magnetogrami nadzornih svetov, uprav (kjer se oceni sodelovanje, vključevanje v diskusijo, prisotnost,…),
- dokumentacija in informacije o razmerjih med banko in kandidatom oziroma članom, ki jih Banki Slovenije na zahtevo posreduje banka,
- predloženih dodatnih informacij, ki izhajajo iz navedb medijev oz. so dostopni (internet),
- ugotovitve zunanjih in notranjih revizorjev banke,
- analiza poslovanja družb, v katerih je kandidat zaposlen.

Postopki se zaključijo z (ne)izdajo licence članom uprav bank (v šestih mesecih) oziroma z oceno (ne)primernosti za člane nadzornih svetov. V zadnjem primeru se zoper neprimernega člana nadzornega sveta začne postopek za izdajo odločbe o prepovedi opravljanja funkcije člana nadzornega sveta.

53 člen ZBANa pravi tudi tole:
(pogoji za imenovanje člana nadzornega sveta banke)
(1) Za člana oziroma članico nadzornega sveta banke (v nadaljnjem besedilu: član nadzornega sveta banke) je lahko imenovana oseba:
1. ki ima znanje, veščine in izkušnje za nadzor in spremljanje vodenja poslov banke ali družbe primerljive velikosti in dejavnosti kot banka oziroma drugih primerljivih poslov;
2. ki ima ugled in lastnosti za nadzor nad vodenjem poslov banke ter njeno ravnanje ne vzbuja dvoma o njeni zmožnosti za zagotovitev varnega in skrbnega nadzora nad vodenjem poslov banke v skladu s profesionalno skrbnostjo in najvišjimi etičnimi standardi ter preprečevanjem nasprotja interesov;
3. ki ne krši tretjega odstavka 36. člena tega zakona ali so bila dana zagotovila, da se bo kandidat uskladil s temi zahtevami v šestih mesecih od vpisa sklepa skupščine o imenovanju člana nadzornega sveta v sodni register.
(2) Šteje se, da oseba nima ugleda in lastnosti za nadzor nad vodenjem poslov banke, če je bila: (Zaradi tega ROP ni mogel biti član NS SID banke)
1. pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja in obsodba še ni bila izbrisana; ali
2. zoper to osebo vložena pravnomočna obtožnica zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti in za katera se lahko izreče kazen zapora eno leto ali več.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.599
7.117
113
Kdo je na kaj opozoril?

Kako imamo pri nas nastavljen že sistem, ne samo mentaliteto. Od glupih pobira racun kolektiv in oni lahko dalje glupirajo naprej, pametni naj pa sami? A na bo šlo, ce je pametneje biti glup, bo ta pameten najbolj glup od vseh. Kot druzba seveda prosperiramo temu ustrezno.

Pa je bila moja orva reakcija povsem enaka, kot od vseh vas tu. Ampak en korak nazaj stopis in pomisliš, zakaj, pa je odgovor tudi jasen.

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.497
7.678
113
Kako imamo pri nas nastavljen že sistem, ne samo mentaliteto. Od glupih pobira racun kolektiv in oni lahko dalje glupirajo naprej, pametni naj pa sami? A na bo šlo, ce je pametneje biti glup, bo ta pameten najbolj glup od vseh. Kot druzba seveda prosperiramo temu ustrezno.

Pa je bila moja orva reakcija povsem enaka, kot od vseh vas tu. Ampak en korak nazaj stopis in pomisliš, zakaj, pa je odgovor tudi jasen.
Ne sej meni (in ostalim verjetno tudi) je vseeno kaka je bila tvoja reakcija. Lahko si tudi en stamprle po grlu spustila ko si slisala za to.
Neumno pa je zadeve relativizirat oz se sprenevedat kako je dec na nekaj opozoril. Da je sistem zavozen vidimo brez tega da bancni nadzorniki nategujejo pravni red z namenom lastne obogatitve. Zato ni gospod neuki profesor nic opozoril ampak vsem povedal da je laznivec oz da je prej vse nategoval da ima znanje ki ga ocitno nima

• Všeč mi je
Reactions: Matko

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.235
1.187
113
Pa saj problem ni v tem, dali on pozna valutna tveganja ali ne.
Ampak da banka ob podpisu pogodbe komitenta NI opozorila na valutna tveganja.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.599
7.117
113
Katero besedo iz nasega bogatega jezika bi lahko uporabila namesto te, da ne bi izpadlo, kot da je bila to njegova primarna skrb in ne kolateralna škoda. Ki pa vseeno lepo prikaže, kje smo.

Lahko pa se res nehamo vsi sprenevedat in njega na križ pribijat, ker je naredil enako kot vsak drug, ki zahteva denar nazaj in teh je kar nekaj.

Problem pa, kot vem, je bil, da banke niso pojasnile valutnega tveganja. Od vseh je verjetno on najmanj lagal, ko je rekel, da nobeden tudi omenil ni.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.497
7.678
113
Pa saj problem ni v tem, dali on pozna valutna tveganja ali ne.
Ampak da banka ob podpisu pogodbe komitenta NI opozorila na valutna tveganja.
Sej sem prebral na kaj se je skliceval. Ampak. Banka te mora opozoriti ker se domneva (ja, domneva) da je stranka napram banki neuka. Za doticnega gospoda pa je banka dokazovala da ne le da ni neuk ampak da se je celo pogajal z vec bankami glede pogojev financiranja. In ce je nekaj dokazljivo potem domneve niso potrebne. On pac ni neuka stranka, ki bi potrebovala poseben poduk o valutnih tveganjih.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.497
7.678
113
Katero besedo iz nasega bogatega jezika bi lahko uporabila namesto te, da ne bi izpadlo, kot da je bila to njegova primarna skrb in ne kolateralna škoda. Ki pa vseeno lepo prikaže, kje smo.

Lahko pa se res nehamo vsi sprenevedat in njega na križ pribijat, ker je naredil enako kot vsak drug, ki zahteva denar nazaj in teh je kar nekaj.

Problem pa, kot vem, je bil, da banke niso pojasnile valutnega tveganja. Od vseh je verjetno on najmanj lagal, ko je rekel, da nobeden tudi omenil ni.
On se je zlagal ko je trdil da je neuka stranka in da nikoli ne bi podpisal pogodbe ce bi ga poducili o tveganjih.

in seveda si o 95% kreditojemalcev v CHF mislim da so pac tvegali in se je situacija obrnila proti njim. Te tozbe so mimosun. Ampak pri njemu je pa pomembna razlika - on f.aking predava o bancnistvu in je bil v nadzornih svetih bank. In ja, tudi ce je rekel da mu niso razlozili se je ze v osnovi zlagal da bi poduk sploh potreboval.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.656
4.043
113
Lahko se nehamo sprenevedat da so v bistvu vsi (ne samo on) vedeli, da tvegajo in izgubili, načeloma. Zdaj so nategnili vse zaradi forme, ki jim je v korist in dobili.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.689
3.222
113
v lokalni ostariji
Ko sem jaz tista leta se zanimal za kredit so bančniki govorili da so krediti v Frankih nekaj boljšega. Varna valuta da je to. Sej lahko se zgodi da se sesuje ampak to je Švica :) no jaz nisem vzel sem rekel da raje tolarje/eure.

Da pa profesor tole spelje je pa čisti odraz naše družbe. Ni problem če se nekdo znajde (tukaj se je profesor pac znašel s sodiščem)...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.662
738
113
Ta sodba mora načeloma biti javna.
Me prav zanima kateri sodnik (izraz zajema oba spola), je dosodil, da je prof. ekonomije neuka stranka.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.662
738
113
Ubogi revež je razcepljena osebnost. :rolleyes:

Prof. dr. Borut Bratina​

Borut Bratina je doktor pravnih znanosti in profesor za področje gospodarskega prava na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru. Je eden izmed avtorjev in komentatorjev Zakona o gospodarskih družbah ter vodilni strokovnjak v regiji za korporacijsko pravo. Je član svetovnega združenja pravnikov (IBA), član upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije ter predsednik izpitne komisije za pridobitev certifikata za ekspertnega člana nadzornega sveta. Deluje kot član številnih nadzornih svetov in svetovalec pomembnejših slovenskih in mednarodnih korporacij. Več kot 30 let poglobljenega dela tako v akademski sferi kot tudi praksi mu daje odločilno prednost na področju pravnega svetovanja. Prav tako pa deluje kot arbiter na stalni arbitraži pri Gospodarski zbornici Slovenije. Velik del svoje kariere pa je posvetil tudi svetovanju in aktivnostih pri postopkih prestrukturiranja, korporativni reorganizaciji ter postopkih združitev in prevzemov ter privatizacije. Bogate izkušnje in izjemna širina pravno ekonomskega znanja ključno zaznamujeta Borutovo svetovalno dejavnost.

Jeziki: angleško, nemško, hrvaško, srbsko, slovensko

Področja specializacije: korporacijsko pravo, gospodarsko odškodninsko pravo, bančništvo in finance, združitve in prevzemi, prestrukturiranje in pravo družb.
1739720569254.png

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.752
435
83
Goriška
www.avtopro.si
in seveda si o 95% kreditojemalcev v CHF mislim da so pac tvegali in se je situacija obrnila proti njim. Te tozbe so mimosun. Ampak pri njemu je pa pomembna razlika - on f.aking predava o bancnistvu in je bil v nadzornih svetih bank. In ja, tudi ce je rekel da mu niso razlozili se je ze v osnovi zlagal da bi poduk sploh potreboval.

Mislim - dejmo si nalit čistega vina - boomerji, ki so najeli CHF kredite, rojeni in opravilno sposobni v Jugoslaviji, niso vedeli kaj so valutna tveganja? V državi, kjer se je vsako reč vrednejšo od bicikla, plačevalo z devizami? Ne pije vode.

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.286
1.396
113
Glej osnova gospodarske kriminalitete je (poleg namena nekoga oskodovat) izkoriscanje pravnih lukenj in pomanjkljivosti sistema. Ce dava poslovne goljufije na stran (kjer pretentas drugo pravno ali fizicno osebo) mas pri ostalih kaznivih dejanjih obicajno na drugi strani drzavo. In jo nategnejo za DDV, pa za trosarine, pa ni da ni. In ko se (ce se seveda sploh) to odkrije, recemo da je tak clovek kriminalec. Tu mamo pa primer frajerja ki je se lagat na sodisce da ne ve kaj so valutna tveganja, in namesto da bi mu sodisce pokazalo vrata, mi beremo da on ni bil poucen. Da sem jaz v upravi banke, zadolzim ekipo ljudi da ga targetira na vsaki funkciji ki jo ma. Prov kampanjo bi zagnal: “izobrazimo profesorja”. In bi za mulce naredu solo o financah ampak bi vsakic za uvod poslusali da v osnovi je pa program namenjen gospodu profesorju. Pa studente bi pozval da jim placam pravno zastopanje ce bi prevaranta tozili zdej k vejo da jim je predaval nekdo k pojma nima.

edit: odgovarjal B81

Lahko kar začneš.

Poročaj o rezultatih...