Slovensko sodstvo 2. del

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.262
3.707
113
Mislim - dejmo si nalit čistega vina - boomerji, ki so najeli CHF kredite, rojeni in opravilno sposobni v Jugoslaviji, niso vedeli kaj so valutna tveganja? V državi, kjer se je vsako reč vrednejšo, od bicikla, plačevalo z devizami? Ne pije vode.
Točno tako.
Tisti, ki so vzeli kredite v CHF lahko dobijo povrnjeno "preveč plačano" samo pod pogojem, da se jim odvzame opravilna sposobnost in določi skrbnik premoženja.

• Všeč mi je
Reactions: cvetka2 in BuDi

jezek

Guru
24. jul 2008
3.882
1.659
113
Sej sem prebral na kaj se je skliceval. Ampak. Banka te mora opozoriti ker se domneva (ja, domneva) da je stranka napram banki neuka. Za doticnega gospoda pa je banka dokazovala da ne le da ni neuk ampak da se je celo pogajal z vec bankami glede pogojev financiranja. In ce je nekaj dokazljivo potem domneve niso potrebne. On pac ni neuka stranka, ki bi potrebovala poseben poduk o valutnih tveganjih.
Pol ko pridemo po tebe ni treba "Mirande"? Ker si uk.....

• Objave ne odobravam
Reactions: jest5

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.768
3.976
113
Ljubljana
hmpg.net
Pri njemu v bistvu ni problem ali je bil opozorjen ali ne. OK ni vedel, ni znal, sam to priznava.

Sedaj pa:
1. BS mu je podelila licenco za člana nadzornega sveta banke
2. Za to je dobival skromno plačilo 20 k na leto
Če ni znal - po lastnih besedah, bančništva ne razume - kdo na BS bo odgovarjal za to? in ali lahko Inetsa zahteva povračilo njegovih honorarjev (pa zamudne obresti, pa morda še povračilo kake škode, če se je ravno zgodila v njegovem mandatu)?
Podobno je z NKBM, kjer je bil član revizijske komisije (kjer BS zahteva enake kvalitete), kjer je bil gospod član v času izdaje delnic NKBM (2007) - ali se sedaj lahko kdo vpraša, če ga ni to nepoznavanje bančništva člana revizijske komisije stalo izgube delnic?

In seveda - EF Maribor, bo kdo problematiziral uspešno nerejene izpite pri njemu (ki ne razume bančništva) in diplome uspešno oprevljene z njegovim menotrstvom.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.662
738
113
In seveda - EF Maribor, bo kdo problematiziral uspešno nerejene izpite pri njemu (ki ne razume bančništva) in diplome uspešno oprevljene z njegovim menotrstvom.

ded predava

POSLOVNO PRAVO​

Šifra: G102

ECTS: 5

Cilji in kompetence​

Seznanitev s temelji pravnega sistema, tako domačega kot evropskega in pravnimi okviri delovanja gospodarskih subjektov, in sicer z vidika njihovegega delovanja pri sklepanju in izpolnjevanju pravnih poslov na trgu in z vidika ustanovitve in organiziranosti gospodarskih subjektov.

Vsebina​

Uvod v pravo, osnovni pravni pojmi in načela nacionalne in evropske pravne ureditve. Temu sledi prvi del, ki obravnava gospodarske družbe (ustanovitev, organizacijska in finančna struktura, pravice in dolžnosti družbenikov, prenehanje, vključno s stečajem). V okviru drugega pa se obravnavajo temeljna načela gospodarskega pogodbenega prava, splošne in posebne predpostavke za veljavno sklenitev pogodb, ničnost in izpodbojnost, odškodninska odgovornost ter zavarovanje in utrditev (poroštvo, hipoteka, ara, pogodbena kazen) ter prenehanje obveznosti, kakor tudi spremembe v nosilcih pogodbenih razmerij (cesija in prevzem dolga). Sem spada tudi obravnava posameznih pogodbenih tipov (prodajne pogodbe, pogodbe o delu, agencijske pogodbe, komisijske pogodbe, gradbene pogodbe in zavarovalne pogodbe), javnih naročil ter vrednostnih papirjev (skladiščnica, nakladnica, obveznica, delnica).
A ni vedel. kaj podpisuje :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: BuDi

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.034
-551
48
Valparaiso
Poanta je, da ni razlike med potrošniki ...

Veliko strokovnjakov npr. tudi izgubi premoženje, ko pokne siste, pa bi to morali predvideti, a ne.

Ded je lepo prišel skozi, mogoče je vse predvidel kako bo na koncu :) še zaslužil

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.662
738
113
in svetuje

Strokovno pravno mnenje v zvezi z uporabo in vsebino predhodne odločbe Sodišča Evropske unije v zadevi C-26/13 v primeru kreditojemalcev v Republiki Sloveniji.

Naročnik:Združenje Frank,ki ga zastopa predsednik društva g. Aleš Majcenovič
Izvajalec: BB SVETOVANJE, poslovno svetovanje, Borut Bratina, s.p.
Zadeva: Strokovno pravno mnenje v zvezi z vsebino in uporabo predhodne odločbe Sodišča Evropske unije v zadevi C-26/13 v primeru kreditojemalcev v Republiki Sloveniji.
Datum : 03.03.2015

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.144
2.690
113
Kdo od vas je bil pri nakupu vozila seznanjen, da z njim lahko smrtno poškoduje sebe in ostale okoli sebe?
Zakaj niste po nezgodi to omenili sodišču/policajem/staršem otroka, ki ste ga pohabili. (Ne zapenat. Ja pišem hipoteteično)

p.s. vzamete puf. zgubite šiht. sedaj ni treba plačevat :)

p.s. - II problem je Golob, ki je sodnikom dal denarja za take rešitve :)

p.s. - III Kaj na to porečejo Štajerci?

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.034
-551
48
Valparaiso
Potrošniki so torej neenako obravnavani :)

Mehanik pred nakupom avta celega pregleda, od elektronike dalje? Električar pregleda in razstavi celotno zadevo preden jo kupi?...

Seveda je smešno, če je mudjel trdil, da mu ni poznano valutno tveganja pa o tem celo predava, tu bi moral biti lepo tiho.

Ko je jemal kredit, je nastopal kot potrošnik in tu ni debate.

Meni je bolj smešna cela zadeva: potrošniki so najemali kreditev v švicarjih, ker so mislili, da bodo nadmudrili ostale, prihanili, da bo to kul itd ...

Nato pa zlom sistema in tveganje, ki je padlo na njihova pleča.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.498
7.678
113

Lahko kar začneš.

Poročaj o rezultatih...
Nisi pozorno bral: ce bi sedel v upravi banke. Oni so oskodovani, kaj se bom jaz s tem ukvarjal.

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.622
500
113
vsi pametni kako je kdo jemal švicarja itd., da so bile v igri špekulacije itd., kar za moj (recimo ženin) primer vsekakor ne drži

Evo vam jaz dam iz prve roke: bil sem med službama (beri brez šihta), žena na nizki plači
Treba je nepremičnino nekoga izplačat njegov delež - vzemi ali pusti, edino ena banka je dala kredit, pa še to v CHF, nikakor ne v EUR.
Še danes mi ni žal, da sva se odločila za to, sva vsaj takrat prišla do lastnega stanovanja.

Obrok je bil nizek, zadeva je že zdavnaj poplačana.
Kdor je pa CHF jemal za luksuz, je pa potem tanko piskal.

Se pa strinjam, če nekomu vrnejo del denarja, zakaj ga ne bi vsem?
Pravno gledano se obravnava vsak primer posebej.

• Všeč mi je
Reactions: krko

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.622
500
113
Pa verjetno si bil seznanjen s tveganji?
ja, glede gibanja CHF, to je bila takrat žal edina opcija, ali pa biti brez svojega stanovanja.
Je bilo pa na koncu res smešno cca 9 let nazaj, po enem letu plačevanja je bilo konec leta več za plačat kot začetek leta, kljub rednemu plačevanju obrokov.

Jaz nič ne jamram, nasprotno, sem vesel, da je bila sploh kaka možnost vzeti kredit za nepremičnino dejansko, samo ne maram pa posploševanja, da je bil nekdo špekulant na račun kredita v CHF.
Še vedno smo na boljšem, ker smo na svoje, kot kolega, ki ima s.p. in ga stalno poslušam, kako mora plačevati najemnino in da si ne more urediti kredita za nakup nepremičnine in kako je meni fino.
Ta zgodba je zame več ali manj zaključena, smo pa že v drugem, večjem stanovanju, zadnjih nekaj let.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.882
1.659
113
Ne vem probaj pa bos porocal.

Miranda je zapisana v ZKP in ni stvar proste presoje.
Pravna domneva se pa v pravdi uporablja ko ne mores nedvoumno necesa ugotovit.
Ampak ce po mene pridete upam da bos ti vodil pa se mi ni cesa bat :)
Seveda, saj ni vazno ce bancni predpisi predvidevajo da te mora banka na nekaj opozorit...ker kljukec na okencu (ali pa nek vodja/odbor) tocno vesta, koga imata pred sabo.... Pravna država by apolo

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.498
7.678
113
Seveda, saj ni vazno ce bancni predpisi predvidevajo da te mora banka na nekaj opozorit...ker kljukec na okencu (ali pa nek vodja/odbor) tocno vesta, koga imata pred sabo.... Pravna država by apolo
Ce bi prebral vse kar je bilo v temi napisano (pa ocitno nisi) bi videl da so tocno vedeli koga imajo pred seboj ker so tudi navedli da se je z njimi pogajal za boljse pogoje financiranja.
Visje sodisce je sodbo sodisca nizje stopnje potrdilo ker “stranka ni bila poucena o valutnih tveganjih” dec je pa tozil s trditvijo “da kredita ne bi vzel ce bi vedel kaka tveganja obstajajo” in to je popolna laz. Al pa je nategnil fakulteto kjer predava.

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in Hondi