Slovenska neprijaznost

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Moja izkušnja z angleško prijaznostjo je naslednja. Pri družini sem preživela 6 mesecev in moram reči, da mi je bilo nekaj prvih dni bivanja pri njih res čudnih, saj so me stalano spraševali če sem OK ... Seveda se je to nadaljevala tudi kasneje, a sem se tega navadila in ugotovila v čem je fora. Fora tega spraševanja ni v tem, da bi oni zares hoteli vedeti, če si OK, ali če si se imel fajn ... ampak to sprašujejo čist in zgol iz neke prisiljene vljudnosti. V resnici jih to sploh ne zanima in je to samo krinka. Rcimo v pol leta me razen teh vljudnostnih vprašanj niso vprašali nič o meni, o Sloveniji, o moji družini, o mojih hobijih, prijateljih ... nič, ama baš ništa nič. Za njih sem bila samo številka, 17 au-pair v njihovi hiši.

Tudi s "pristnimi" Angleži je bilo nemogoče navezati stike. Z ostalimi tujci brez problema, a z Angleži pa se ni dalo. Imajo neko blokado pred tujci. Saj po eni strani jih razumem, ker se čutijo ogrožene, tako kot se počutim ogroženo jaz na domačem terenu, ko mi je čez noč postal sosed Romun. Jaz tudi, roko na srece tega ne maram. Sama sem mišljenja, da se kulture med sabo ne smejo preveč mešati, še najbolj pa me pri vsem tem moti, da ti priseljenci "vsiljujejo" svoje navade, verska prepričanja (zgradnja džamije), način oblačenja in podobno.

Da se vrnem še malo an Angleže. Ena stvar, ki mi je bila pri njih pa zelo všeč je bila ta, da se niso brigali oz. se niso vtikali v druge oz. sosede. Sicer smo se lepo pozdravili a kaj več od tega ni bilo. Noben ne ve kdo si, kako ti je ime, kaj počneš, kakšen avto voziš, koliko denarja imaš, kakšne gate si zjutraj oblekel, kaj si imel za malico ... Mogoče je bilo tako stanje samo med temi bogataši, kjer sem se jaz nahajala, ampak to mi je bilo pa res všeč.

Še besedo o Angleških primitivcih. Ja tudi Anglija jih ima, ponavadi izgledajo rdeči v glavo, bledolični in pegasti.

Kot šoferji pa so Angleži zelo vljudni. Ko prižgeš žmigavec, se takoj naredi luknja, da se lahko vključiš v promet. Razen za pešce pa nimajo milosti, v tem primeru pa pešec ni car in moraš biti malo bol previden pri prečkanju ceste.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Evo, pa še moja izkušnja iz Nizozemske (sveža)... Popoldne sem šel na ogled centra Haaga in kot vemo, so kolesarji tam alfa in omega, imajo široke kolesarske steze, prednost... In ko sem pač zalutal na stezo ni bilo koncerta in kletvic tako kot v Ljubljani, pač pa prijazno opozorilo... V samem mestu je polno indijcev, pakistancev, črncev, skratka zelo pestro in homogeno, brez nekih vidnih rasisitičnih in večvrednostnih kompleksov ala ljubljanskih Fužinarjev in Jaraševcev...
Edino šušljanje mi počasi najeda nerv...
smile-1.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Moja izkušnja z angleško prijaznostjo je naslednja. Pri družini sem preživela 6 mesecev in moram reči, da mi je bilo nekaj prvih dni bivanja pri njih res čudnih, saj so me stalano spraševali če sem OK ... Seveda se je to nadaljevala tudi kasneje, a sem se tega navadila in ugotovila v čem je fora. Fora tega spraševanja ni v tem, da bi oni zares hoteli vedeti, če si OK, ali če si se imel fajn ... ampak to sprašujejo čist in zgol iz neke prisiljene vljudnosti. V resnici jih to sploh ne zanima in je to samo krinka. Rcimo v pol leta me razen teh vljudnostnih vprašanj niso vprašali nič o meni, o Sloveniji, o moji družini, o mojih hobijih, prijateljih ... nič, ama baš ništa nič. Za njih sem bila samo številka, 17 au-pair v njihovi hiši.

Tudi s "pristnimi" Angleži je bilo nemogoče navezati stike. Z ostalimi tujci brez problema, a z Angleži pa se ni dalo. Imajo neko blokado pred tujci. Saj po eni strani jih razumem, ker se čutijo ogrožene, tako kot se počutim ogroženo jaz na domačem terenu, ko mi je čez noč postal sosed Romun. Jaz tudi, roko na srece tega ne maram. Sama sem mišljenja, da se kulture med sabo ne smejo preveč mešati, še najbolj pa me pri vsem tem moti, da ti priseljenci "vsiljujejo" svoje navade, verska prepričanja (zgradnja džamije), način oblačenja in podobno.

Da se vrnem še malo an Angleže. Ena stvar, ki mi je bila pri njih pa zelo všeč je bila ta, da se niso brigali oz. se niso vtikali v druge oz. sosede. Sicer smo se lepo pozdravili a kaj več od tega ni bilo. Noben ne ve kdo si, kako ti je ime, kaj počneš, kakšen avto voziš, koliko denarja imaš, kakšne gate si zjutraj oblekel, kaj si imel za malico ... Mogoče je bilo tako stanje samo med temi bogataši, kjer sem se jaz nahajala, ampak to mi je bilo pa res všeč.

Še besedo o Angleških primitivcih. Ja tudi Anglija jih ima, ponavadi izgledajo rdeči v glavo, bledolični in pegasti.

Kot šoferji pa so Angleži zelo vljudni. Ko prižgeš žmigavec, se takoj naredi luknja, da se lahko vključiš v promet. Razen za pešce pa nimajo milosti, v tem primeru pa pešec ni car in moraš biti malo bol previden pri prečkanju ceste.

Tu je pa tolko nekih predsodkov in svašta napisanih, da sem prav presenečena oziroma šokirana nad pisanjem, ker te nisem navajena v takem imiđu.
crazy1.gif

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Pilleta poznam tudi osebno in ni obični čefur. Je čist fejst dec ni nasilen ali podobno.

Še ga boš mogla spoznavat.......
evil.gif

Lejte, men so Slovenci prijazni kot tudi Slovenke in men je tle prov lušno tle pa ne vi men "Neprijazni Slovenci" k bom znoru pa lohk monitor fentam
10.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.054
1.269
113
42
Citat:
Uporabnik Barbarian pravi:
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Pilleta poznam tudi osebno in ni obični čefur. Je čist fejst dec ni nasilen ali podobno.

Še ga boš mogla spoznavat.......
evil.gif

Pille še se bova mogla spoznavat. Se bova sabljala z kurci

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sicer sem mislila biti tiho, ampak se strinjam s Karantanko. Kar se tiče angleške vljudnosti.
Zelo dobro opažanje glede resnične "vsebine" angleške vljudnosti.
Resnično to opaziš šele takrat, ko tam dlje časa živiš.

Velja tudi za ZDA. Tam bodo tudi še prek.let dolgo z zelo dobrim razlogom januarja praznovali dan Marina Luthra Kinga. Pa naj bodo kavkazijci, hispanoti, črnci, pakistanci, iranci,....izobraženci, prebežniki, nepismeni,....

In to vsi z enakim razlogom.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
grin1.gif

Pogovor notranjke in ptujčanke
hysterical-1.gif

Naj razume, kdor more...
tongue-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Vsi ki prisegate na prijaznost in gostoljubje južnakov eno vprašanje - kolikokrat ste bili v h s ali bih ? Jaz sem vsaj 1x na teden v bg al za al sarajevu pa vam povem da se krepko motite - prijazni so tisti ki vidijo možnost zaslužka in tisti ki te sprejmejo za kolega ostali so večji poden kot povprečni slovenci. Sem imel primer v Tuzli(opevanemu kot neetičnemu in najbolj strpnemu mestu v bih) da me je šele tretji usmeril na pravo pot dva pa sta me namesto proti saraj napotila proti zenici???!!!! Ali pa ko sem prišel iz hrvaškega dela mostarja v muslimanskega (drugače se ne da če prideš iz međugorja) sem najprej dobil v avto flašo, ko sem poklical policijo me je potolažil ne sekiraj se imaš srečo da te niso ustrelil. Hrvatje pa ti tako nagajajo če opazijo slovenski naglas tako da jih raje vprašam v ang. pa se mučjo ampak povedo pa pošten.
Za Hrvate imaš prav, pač zavist.
Za srbski del Bosne lahko rečem, da ni bilo niti najmanjših težav, relativno prijazno, muslimanski se mi zdi bolj ''temačen''. V samem Sarajevu sem imel zelo slab občutek (zatohlo vse skupaj).
Za Srbijo pa lahko rečem le vsa čast. Tam, sploh če si Slovenec, si takoj najboljši kolega in ni nobenih težav.
Primeri:
1.) Hočem kupit karto za tramvaj pri trafikarju. Možakar star cca. 40 let takoj vprašal s kje smo, debata in nama potem povedal, da brez veze, ker je zgolj 300m peš. Zraven pa še rekel, da bolje da preparkirava avto na njegovo dvorišče, ker bova sicer kazen skasirala
smirk-1.gif
.
2.) Ob 1.30 zjutraj v temačni ulici iskala bajto. Nisva našla. Kolega vidi štiri tipe cca. 200 metrov proč in jih začne klicat, da če vedo, kje je ta naslov. So nama pomagali iskat bajto 10 minut, nismo našli nič in so se potem z opravičili poslovili
grin1.gif
.
3.) Pridemo ponoči v kafič po stopnicah. Tema, se obrnem in butnem v ''omaro''. Ga pogledam navzgor (pa nisem ravno majhen) in si mislim, o fuuuuuuuck, to pa ne dobro... Se opravičim, pa on meni, ma nema problema
grin1.gif
. Ni blema, tip počakal tistih par minut, da sva dobila pijačo in to je bilo.
Mislim, da lahko za vse tri primere npr. v Ljubljani zgolj sanjaš, pa še to le v hudičevo redkih sanjah.

Aja, pa ni vse tako lepo. Pridemo pred gostilno in grem jaz pri noter. Odprem vrata in vse kar sem videl je bilo le to, kako se je stol raztreščil na hrbtu od enega tipa. Sem le zaprl vrata
grin1.gif
in smo šli v sosednjo gostilno.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Saj Slovenci nismo tako grozni. Veliko lažje prenesem tečno prodajalko, kot pa da me kak dolgolasi srednješolec v plašču na ulici pokosi s šibrovko. S svojimi problemi se soočimo s pomočjo štrika in tablet - na dovolj samokritičen način. Očitno ne krivimo drugih toliko, kot se zdi na prvi pogled. Tudi razni nacionalisti poberejo ponavadi le kakšnih 5% na volitvah. Not bad at all.