Imam izkušnje z ogromno državami in njih prebivalci, pa lahko rečem, da kake hude razlike ni. Povsod imaš večino prijaznih in ustrežljivih ljudi, kot tudi par bedakov, ki ti z zaplankanostjo pokvarijo dan. Velika stopnja prijaznosti je odvisna od pričakovanja dobička, zato razne trgovine, gostilne in uradne institucije odpadejo, ker tam je ustrežljivost in vljudnost sama po sebi umevna - težake so iz takih služb že sami zmetali.
Neprijetne izkušnje imam z Grki, zanimivo, da se prijetnih, razen porej omenjenih "uradnih" odnosov, sploh nobenih ne spomnim. Isto velja za Italjane. Mešano je bilo v Romuniji, kjer je bilo 50-50 situacij prijaznost/neprijaznost, popolnoma drugače pa v Moldaviji (brez neprijetnih izkušenj - ok, razen preveč pijače, tam pa res nimajo mere
).
Angležinja, lastnica kampa blizu Stonehange-a, me je recimo nahrulila, ker sem šotor postavil dva metra proč, kot mi je pokazala, čeprav je bilo vse frej, danes in naslednji dan, ko sem itak odrinil dalje (odveč je govoriti, da me je grdo gledala, kadarkoli me je videla - tam tut denar ni odvagal predsodkov zaradi "vzhodnih"...).
Brazilci so kul, američani normalni (ok, ampak, to so izkušnje iz NY in Houstona, ki sta ipak velemesti in jih ne štejem v povprečje ZDA), enako Arabci, Malezijci...
Tko, da Slovenci niti ne izstopamo preveč, razen primerkov v največjih mestih, kjer ima folk podoben odnos do okoličanov, kot una angležinja do vzhodnjakov - vzvišena domišljavost do nižje klase tam nekje iz rovt.