Slovenska neprijaznost

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Če prav štekam, je vsa ta tvoja frustracija izbruhnila zaradi enega samega tipa, ker ni odskočil stran od karusela?
confused-1.gif

S tabo pa nekaj res ni v redu, če te taka brezvezna malenkost enega samega posameznika tako hitro spravi v depresijo.

(ali pa imaš res pretirano veliko prostega časa, ki ga zato zapravljaš za iskanje dlake v jajcu....)
Če ti ne bi spet najedal in namesto zgrešene poante povedal nekaj konstruktivnega, bi se dalo pogovarjat. Tako si pa še vedno stari dobri najedljivi fantič, ki mu je pomebnejša bitka na forumu, kot vsebina. Tipičen primer tega, o čemer govorim.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
(Spet) smo mucku pohodili repek....
evil.gif

Če en sam osebek (!!!!) noče nečesa naredit, žal - ker pač poznam nekaj osnov statistike - nihče na tem svetu še ne more trdit, da je cel narod, ki mu omenjen osebek pripada - neprijazen.

Nasprotno pa lahko zelo zanesljivo trdim, da je osebek, ki stalno nekaj nerga, nergač.
evil.gif

In to je prek.leto konstruktiven in neposreden odgovor na tvoj izhodiščni post.
smirk-1.gif

(sorry, ker se mi ne da po materinsko pihat na tvojo nežno in občutljivo dušico)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Tip opsiuje dogodke na letališču, ti pa vso odogovornost preložiš na južnjake.
Slovenc. Saj poznaš pesem : ... bil je vaaajen tujce kleeet ...
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
To, da se med sabo pogovarjajo po srbo-hrvaško in ostale jezike me ne moti. Mi gredo pa kocine pokonci ko me nagovori v tem jeziku. Takega bi takoj deportiral za šengensko mejo in mu odvzel državljanstvo in vse kar paše zraven! Prekleta ciganija!
No ja, drugih 80% Slovencev bi reklo: "Pardon,gospod, ne razumem vas..."

PS: Dalje nisem bral, ker to vižo itak poznam...

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Dragi Baltazar, če pa misliš, da bo nova politična garnitura spremenila mentaliteto ljudi, si pa še hudo naiven.
smirk-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
.....da smo Slovenci na splošno zadrt folk, ki se raje drži zase, da nismo nič kaj prijazni na splošno .Takšni pač smo, čemu si lagati?

Zanimivo je pa poslušati tujce, ki pridejo v Slovenijo (se preselijo ali pa so turisti), ki praktično vsi pravijo da smo Slovenci neverjetno prijazen, ustrežljiv in odprt narod, vedno pomagam kolikor se le da - česar pa za druge države ne morejo reči. Pa to govorijo ljudje kot so britanci, španci, američani, francozi, kanadčani in japonci. Praktično vsi ki so bili tukaj.

Nekaj ne štima v teh izjavah.

Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Slovenija, ponuja se priložnost za boljšo družbo, izkoristimo jo.

Ti si pa pacient, če resnično misliš, da bomo lahko z novo vlado boljši ljudje.
bonk.gif

Upam da si se samo zatipkal in slučajno napisal tako kozlarijo
stupid-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Dragi Baltazar, če pa misliš, da bo nova politična garnitura spremenila mentaliteto ljudi, si pa še hudo naiven.
smirk-1.gif
Dovolje sem že star, da sem prebolel naivno idealistično fazo življenja. Govorim o spremembi koncepta, konsenz namesto igra moči. Politiki so sicer zadnji na lestvici zaupanja, ampak ni hudič, da tudi pri nas ne bi počasi dojeli, da so v službi družbe in ne da je država njihov plen, takoj ko si prigrabijo oblast. O tem piše tudi Bučar v danačnjem Delu.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.004
1.440
113
Domicelj, če me spomin ne vara?

Tisti, ki je opisoval kako potuje po Balkanu in je takoj fasal steklenico v avto. Z balkansko mentaliteto imam opravka vsaj 15 let, od Hrvatov, Srbov, Grkov plus ostali ciganeraj, ki je dol. Po Blkanu sem potoval še v časih, ko sem v Srbijo lahko dostopal samo preko Madžarske in nikoli nisem imel takšnih problemov kot jih opisuješ ti. Je res, da sem doživel mariskatero neprijetno izkušnjo, ki jim ni ravno v čast, a takšne dobrosrčnosti ter gostobljubnosti pri nas v Sloveniji ni ter nikoli ne bo. Ne trdim, da v Sloveniji ni dobrih ljudi kar bi bil popoln nesmisel, vendar slovenska zgodovina piše drugačne dogodke, veliko stvari se bomo morali še naučiti.

Veliko ljudi, ki živi v Sloveniji je prestopilo samo mejo sosednjih držav, vse ostalo je za njih velik tabu. Veliko se imamo še za naučiti.

Neumno je za vse slabosti obotoževati tretje osebe, v trgovini je zmanjaklo paprike, zato ga je bosanka napizdila.
hysterical-1.gif
Večje zaplankanosti ter neumnosti še nisem slišal.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
.....da smo Slovenci na splošno zadrt folk, ki se raje drži zase, da nismo nič kaj prijazni na splošno .Takšni pač smo, čemu si lagati?

Zanimivo je pa poslušati tujce, ki pridejo v Slovenijo (se preselijo ali pa so turisti), ki praktično vsi pravijo da smo Slovenci neverjetno prijazen, ustrežljiv in odprt narod, vedno pomagam kolikor se le da - česar pa za druge države ne morejo reči. Pa to govorijo ljudje kot so britanci, španci, američani, francozi, kanadčani in japonci. Praktično vsi ki so bili tukaj.

Nekaj ne štima v teh izjavah.

Citat:
Slovenija, ponuja se priložnost za boljšo družbo, izkoristimo jo.

Ti si pa pacient, če resnično misliš, da bomo lahko z novo vlado boljši ljudje.
bonk.gif

Upam da si se samo zatipkal in slučajno napisal tako kozlarijo
stupid-1.gif
Pišem o neprijaznosti in kako zgleda debata na forumu?

Pa naj še kdo reče, da se motim
grin1.gif

Še podnapisi, za tiste ki ne razmejo:
Ljudje, najprej pometite pred svojim pragom. Ne se hvalit, kako ste prijazni, v naslednjem stavku pa zmerjate sogovornika.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz sem prijazen !
Če kdo trdi drugače, ga pretepem !!
grin1.gif

Saj, lastne napake je najtežje opazit...

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Imam izkušnje z ogromno državami in njih prebivalci, pa lahko rečem, da kake hude razlike ni. Povsod imaš večino prijaznih in ustrežljivih ljudi, kot tudi par bedakov, ki ti z zaplankanostjo pokvarijo dan. Velika stopnja prijaznosti je odvisna od pričakovanja dobička, zato razne trgovine, gostilne in uradne institucije odpadejo, ker tam je ustrežljivost in vljudnost sama po sebi umevna - težake so iz takih služb že sami zmetali.
Neprijetne izkušnje imam z Grki, zanimivo, da se prijetnih, razen porej omenjenih "uradnih" odnosov, sploh nobenih ne spomnim. Isto velja za Italjane. Mešano je bilo v Romuniji, kjer je bilo 50-50 situacij prijaznost/neprijaznost, popolnoma drugače pa v Moldaviji (brez neprijetnih izkušenj - ok, razen preveč pijače, tam pa res nimajo mere
grin1.gif
).
Angležinja, lastnica kampa blizu Stonehange-a, me je recimo nahrulila, ker sem šotor postavil dva metra proč, kot mi je pokazala, čeprav je bilo vse frej, danes in naslednji dan, ko sem itak odrinil dalje (odveč je govoriti, da me je grdo gledala, kadarkoli me je videla - tam tut denar ni odvagal predsodkov zaradi "vzhodnih"...).
Brazilci so kul, američani normalni (ok, ampak, to so izkušnje iz NY in Houstona, ki sta ipak velemesti in jih ne štejem v povprečje ZDA), enako Arabci, Malezijci...
Tko, da Slovenci niti ne izstopamo preveč, razen primerkov v največjih mestih, kjer ima folk podoben odnos do okoličanov, kot una angležinja do vzhodnjakov - vzvišena domišljavost do nižje klase tam nekje iz rovt.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Kakorkoli se vzame.. Slovenci smo zaplankani prav tako smo veliki ksenofobi. Spomnim se še iz študijskih časov enega izmed kolegov s faksa. Prijatelj s katerim sva skupaj tudi odraščala je 1/4 Srba (dedek Srb babica Slovenka, potemtakem njegov oče 50/50, njegova mama Slovenka) in seveda heritage je priimek na VIÆ.
Kaj je poanta? No, poanta je taka, da mu je eden izmed sošolcev poklonil lep kompliment v stilu "zelo dobro govoriš slovensko"..
WTF? Soditi človeka, ki ga v bistvu sploh ne poznaš samo na podlagi imena ali priimka?
Dosti žalostno je to, da so bile to besede (takrat) bodočega intelektualca.
ccccc...
Spirit je omenjal tujce, kako so polni hvale o nas.. definitivno poznamo "različne" tujce. Res, da pravijo, da je Slovenija lepa a o nas, da smo zaprti in prikriti ksenofobi. En anglež me je vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi nekoga izmed nas (mi=slovenci) ustavil policaj pri redni kontoli in na glavi imel turban (v angliji lahko npr. policaj izbere nacionalno pokrivalo namesto "šapke")?

shift

Guru
20. jul 2007
9.900
2.285
113
za šankom
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
En anglež me je vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi nekoga izmed nas (mi=slovenci) ustavil policaj pri redni kontoli in na glavi imel turban (v angliji lahko npr. policaj izbere nacionalno pokrivalo namesto "šapke")?

sorry sam kle bi imel pa jaz veliko proti.unifoma policaja je pač nek "državni" simbol.in nek mujezin nima kaj delati s turbanom na glavi v policijski uniformi.da se razumemo v prostem času naj ga nosi kolikor mu je volja.si predstavljaš v palestini policaja z križem okoli vratu.tudi do malice ne bi preživel če gremo še v drugo skrajnosti pogledat

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
ksz......

A niso ravno v Zagrebu pa v Sarajevu pred kratkim ped.ri dobili po peechki? Pa so tudi pri nas razne "parade ponosa" or whatever...... pa razen čudnih pogledov pa kakega komentara ne doživijo. Tolk o (ne)strpnosti.

Anglija, predvsem London, pa se v zadnji letih itak soočata s ogromnim porastom kriminala, tako da trditev kako so oni v raju ne drži vode. Jaz osebno glede na to kaj sem videl po Evropi menim da na splošno niti ne izstopamo od ostalih, razen to da imamo težave pri navezovanju stikov.

Nazadnje urejeno:

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Pa smo še enkrat pri razpravi, o rabi slovenščine da ali ne. Če nekomu ni v interesu se naučit slovensko, ne vidim niti najmanjšega razloga, zakaj bi se. Pa če gredo tebi kocine pokonci ali ne.

Kdaj si bil nazadnje v Londonu? Si zavil v kakšno polsko soseko? Pol si sigurno videl napise trgovin, pa tudi slišal si, v katerem jeziku so te pozdravli na vhodu.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Anglija, predvsem London, pa se v zadnji letih itak soočata s ogromnim porastom kriminala, tako da trditev kako so oni v raju ne drži vode.
Sem bil tudi tam priča enemu izpadu na cesti, ko je tip skočil iz avta in skoraj prefukal tistega za seboj, ker ga je izsilil. V olajševalno okoliščino mu štejem, da je imel zadaj majhnega otroka, torej jezni oče. Skratka, London je daleč od raja, sploh predmestja, še vedno pa precej nad nivojem Ljubljane. No, podobno sceno sem videl tudi v Beogradu, Ljubljani, ...

Razlika je ta, da so tam ljudje doseglji nek minimalni konsenz in kulturo sobivanja. Jasno, 10Mio ljudi težko živi na kupu, če se sovražijo in najedajo.

V svetovni primerjavi se najdejo tudi slabši od nas, ampak stremet je treba k boljšemu, ne se tolažit s slabšimi.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
ljudje so uvidevni, upoštevajo drug drugega, .
ja, jest ze skot tri leta dozivljam enako tuki v Bruslju

vsako jutro na metroju, ...., seveda gneca vseh moznih ras, bele, crne, rumene, rjave,...., vsi prijazni, .....
fsakic ko sem na cesti, podobno,...
naj pripomnem, da sem imel ze nekaj obiskov in vsi so bli zacudeni nad strpnostjo udelezencev v prometu,

se vec, moji sopotniki so bentili in se pritozevali nad vsako malenkostjo,
jest pa samo LOL, ...,

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.041
10.796
113
kod Džej-Zija
ksz

V tejle niti je bilo precej napačne uporabe besede asimilacija, zato prilagam njen pomen:
asimilacija -e ž (a) vključevanje v določeno okolje s prevzemanjem njegovih značilnosti, lastnosti.

Asimilacija je za sodobno družbo nesprejemljiv način sprejemanja tujcev v družbo, saj jih večinska družba prisili, da se odpovejo svoji kulturi, jeziku in ostalim značilnostim

Beseda, ki jo iščete, je integracija ali vključevanje, pri čemer družba prišlekom dopušča, da ohrani svoje osnovne značilnosti, čeprav se morajo oni družbi prilagoditi.

Potem pa obstaja še inkluzija, kjer družba spet dopušča, da tujci ohranijo svoje značilnosti, pri čemer se morajo tako oni prilagoditi družbi kot tudi družba njim.