Sladi

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Razlike med prodajalci ni, razen v cenah...je pa razlika med sladarnami, seveda.
Težko rečeš kateri so boljš, kateri slabši, sam se orientiram nekako po državah izvora in kupujem glede na stil ki ga kuham.

Za večino uporabljam Bestmalz od Pivovariuma, ki ti ga lahko tudi zmleje, če te zanima
Za ultra angleške stile kupujem Simsons pri Hopsiju
Belgijske pa pokrijem z Castle malting (Pivovarium ali hmezad) Moje pivo ima pa Mouteri Dingemans

Nevem kako daleč si v pivovarstvu, če si bolj začetnik, ne boš opazil bistvene razlike, pa iz vsakega slada boš lahko naredil dobro pivo
smile-1.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Meni bestmalz najbolj odgovarja, se mi zdi, da so zrna precej vecja kot pri dingermansu, zato mi jih mlin zelooo lepo zmelje.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Kar se tiče osnovnega slada... jaz sem do sedaj preizkusil Mouteri Dingemans, potem dolgo Bestmalz in vmes nekaj Simpsonsa... Pri pivih, ki jih boš delal kot začetnik, pri npr. bolj hmeljnih pivih (pale ale, IPA) in pri temnih pivih, kjer je veliko specialnih in temnih sladov, razlike NE BOŠ OPAZIL! To je moje mnenje, pa naj kolegi govorijo drugače kolikor hočejo
wink-1.gif


Če bi se lotil pa česa specialnega, se pa greš "afnat", tako kot je napisal Pocast.

Pa še, po moje, najpomembnejše: Dobro se je "vezati" na nek slad, ker tako vzdržuješ konstanto, ker veš, kaj pričakovati. Poleg tega ti bo lažje pri kreiranju receptov in samem postopku kuhanja in še pred tem, nekoč, štelanju vode. Praktičen primer: nemški slad meni bistveno bolj zbije pH kot pa belgijski. To pomeni, da v primeru istega recepta, če zamenjam samo osnovni slad, dobim bistveno različen pH drozge.

Samo ne komplicirat na začetku
smile-1.gif