Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Ko smo že pri stoutih, imam vprašanje za utiševalca. Mislim da je nekje napisal, da povečuje trdoto vode z dodajanjem donata v drozgo. Kakšno količino približno naj dodam da bo kaj efekta in ali se to potem kaj pozna kaj na okusu? Vem da tukaj ni pravila in tudi poročila nimam, imam pa pomoje neko srednje trdo vodo. Sicer pa dodajam za temna piva nekje 4ml mlečne kisline na 24l batch.
Sam dodajam za stoute cca. 1-2dcl na 10l piva oz. recimo v mash je tolel v 6-7l vode in 2kg sladu.
Če dodajaš kislino pri temnih pivih pomeni da imaš še preveč trdo vodo ali pa zelo čudno neravnovesje tako da vprašanje kako in kaj boš dosegel če boš dodal donat.
Donat vsebuje pivovarju pomembnih snovi:
- magnezij 1000 mg/l
- kalcij 380g/l
- natrij 1700g/l
- hidrogenkarbonat/bikarbonat 7800mg/l
- klorid 75mg/l
- sulfat 2100mg/l
Profil vode recimo iz dublina (guinness) je pa:
- magnezij 4 mg/l
- kalcij 110 g/l
- natrij 12 g/l
- hidrogenkarbonat 280 mg/l
- klorid 19 mg/l
- sulfat 52mg/l
Kot vidiš če bi donat razredčil z destilirano vodo bi zelo težko sestavil skupaj neke uporabne vrednosti. Meni se gre da bikarbonate dvignem iz 70mg/l kolkor jih imam doma v vodi na cca. 150-200mg/l kolikor jih rabim za stouta.
Evo vidiš. jest mam Hidrogen karbonatov 400mg na liter
Kalcija 64
Magnezija 38
Natrija 2,1
Pol se pa pejt.