Skrivnosti "štelanja" vode

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zdravo mene pa zanima če je to ok kar sem storil danes.

Delam DRY STOUTA, in sem prvič šel popravljati vodo.

BATCH SIZE 25l, ter tudi mash delam v 25l, da mi temen slad ne izbije preveč phja.

Uglavnem vse kar sem naredil sem v teh 25 litrov zlil 0,5 litra donata. Kaj mislite da sem naredil kaj koristnega?

Hvala
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Razumem, da merim pH drozge. Ali misliš, da bi ves tisti temni slad dovolj znižal pH drozge ali bi moral dodati še kaj drugega? Kot sem omenil je pH vode okoli 7.6.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zdravo mene pa zanima če je to ok kar sem storil danes.

Delam DRY STOUTA, in sem prvič šel popravljati vodo.

BATCH SIZE 25l, ter tudi mash delam v 25l, da mi temen slad ne izbije preveč phja.

Uglavnem vse kar sem naredil sem v teh 25 litrov zlil 0,5 litra donata. Kaj mislite da sem naredil kaj koristnega?

Hvala

Če nisi niti pHja zmeril in nimaš vsaj osnovne analize vode je to kaj si naredil samo ugibanje. Na pamet se ne da nič!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Razumem, da merim pH drozge. Ali misliš, da bi ves tisti temni slad dovolj znižal pH drozge ali bi moral dodati še kaj drugega? Kot sem omenil je pH vode okoli 7.6.

pH vode je najmanj pomemben ker ne pove nič kako se voda obnaša napram dodajanju snovi ki spreminajo pH. Glede na to da imaš nalaizo vode daj noter v kalkulatorje podatke (vsi brewing softveri jih imajo) pa ti bo točno za recept napisalo kaj pa kako. Tako je tudi najlažje delat porpavke.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.489
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Razumem, da merim pH drozge. Ali misliš, da bi ves tisti temni slad dovolj znižal pH drozge ali bi moral dodati še kaj drugega? Kot sem omenil je pH vode okoli 7.6.
Hočem ti povedat, da PH vode ne pomeni nič. Zato popraviš PH, ampak to je bolj gašenje posledice, kot pa pravo "štelanje" vode, vendar bolje kot nič.
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Glede na to, da je zajetje polek mojega( Šentvid) in je dokaj podobno poročilo( ph imam jaz 7.4), dajem sam za stout na 17 l. 3 ml mlečne kisline( mash voda), v sparge 15 l. pa še 2 ml.
Za pale ale pa v mash 5 ml kisline, sparge pa enako.
Imam pa za pale ale 4.5 kg ječmena, za stout pa dobrih 5 kg.
Ampak za dejansko dodajanje moraš pač merit ph po vmešanju slada, kot so ti že ostali povedali.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Za ljubljansko vodo (pa se to ni povsod enaka, testirano za vodo zajetje ki je omenjeno v prvem postu) lahko za nek grob zacetek zacnete tako, da za pale ale znizate vodo na 5.9 in za stout na 6.8. To je res groba ocena ker je odvisno sestave recepta.
Kar dodajas v vodo si vedno belezi in v parih rundah postane avtomatika.
Opcija pa je tudi minimash, kolicine zmanjsaj na recimo liter vode in naredi mash v loncu v kuhinji, ph bo isti kot kasneje v kotlu
cool-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ma zakaj ne naredite mash pa pomerite koliko je pH in na podlagi tega dodajate dodatke za zniževanje?
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ma zakaj ne naredite mash pa pomerite koliko je pH in na podlagi tega dodajate dodatke za zniževanje?
smile-1.gif

Zato ker se najvec pretvorbe naredi v prvih 20minutah mash-a in ce je ph takrat zgresen je ze problem. Ph pa zacnes popravljat po 10min mash, potem traja se 10min da se popravi, takrat je pa vecina encimske pretvorbe ze mimo...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Govorim če prviš meriš pH pač reskiraš in pogledaš kaj si ven dobil od pH-ja... tudi če ga mal kiksneš in imaš previsokega... sej večina sploh pHja ne meri in jaz sem moral imeti mash čez 6 pH dokler ga nisem začel merit ampak so bile pivce fenomenalne tudi takrat.

Prvič ko sem meril pH sem se igral z citronsko kislino, nato sem šel na acid malt in še prej sem preveril pH vode in preračunal koliko bi približno potreboval acid malta. Po par rundah točno vem na podlagi receptov koliko rabim da pridem na določen pH.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kako pa kaj naštelate vodo za lagerje?

Mi lahko eden malo tole odgovori, kakšno vodo naj uporabim za lagerje oz kako naj pridem do neke mehke vode, oz kakšna sploh mora biti.

Hvala
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Mogoče še ena prošnja za poznavalce "štelanja" vode, da eden razloži kako voda vpliva na okus ter profil piva, kaj določene stvari v vodi naredijo.

npr. kaj naredi višja/nižja vsebnost magnezija, kalcija, natrija, trdota vode,... Ter kakšne vrednosti se priporoča za določene stile (Utiševalec ima zgleda podatke tudi za guiness, tako da verjamem da ve tudi za pale ale, IPA, porter, lager,....)

Hvala majstrom.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Ali ima acid malt velik vpliv na okus piva, oz. ali je primeren za štelanje vode v vseh vrstah piv? Kolikor sem bral na netu, Nemci v skladu z reinheitsgebot ne smejo dodajati nič druga kot vodo, slad, hmelj in kvas, torej se očitno da regulirati tudi brez raznih kislin in 5.2 variant.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Če je ph masha na koncu 5.2 pomeni, da je z vodo avtomatsko vse ok, ali se vseeno splača naredit analizo in preverit s kalkulatorji, če je potrebno popravit kemijo vode?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Govorim če prviš meriš pH pač reskiraš in pogledaš kaj si ven dobil od pH-ja... tudi če ga mal kiksneš in imaš previsokega... sej večina sploh pHja ne meri in jaz sem moral imeti mash čez 6 pH dokler ga nisem začel merit ampak so bile pivce fenomenalne tudi takrat.

Prvič ko sem meril pH sem se igral z citronsko kislino, nato sem šel na acid malt in še prej sem preveril pH vode in preračunal koliko bi približno potreboval acid malta. Po par rundah točno vem na podlagi receptov koliko rabim da pridem na določen pH.

Natanko tako sem se spravil v to tudi jaz, zdaj pa tudi pri cisto novem receptu lahko na pamet ocenis in nikoli ne zgresis za vec kot 0.2 ph.
Ampak nekateri raje vec sprasujejo kakor sami probajo, kar konc koncev ni nic narobe, samo odneses ne veliko...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.489
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Mogoče še ena prošnja za poznavalce "štelanja" vode, da eden razloži kako voda vpliva na okus ter profil piva, kaj določene stvari v vodi naredijo.

npr. kaj naredi višja/nižja vsebnost magnezija, kalcija, natrija, trdota vode,... Ter kakšne vrednosti se priporoča za določene stile (Utiševalec ima zgleda podatke tudi za guiness, tako da verjamem da ve tudi za pale ale, IPA, porter, lager,....)

Hvala majstrom.

Priporočam knjigo iz serije več knjig z naslovom Water, pa jo preštudiraj. Mene še čaka na polici.

http://www.bookdepository.com/...1?ref=grid-view
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kako pa kaj naštelate vodo za lagerje?

Mi lahko eden malo tole odgovori, kakšno vodo naj uporabim za lagerje oz kako naj pridem do neke mehke vode, oz kakšna sploh mora biti.

Hvala

Lager je pivo kot ale. Za osnovno kemijo ni razlike, uporabiš balanced profil. Profili nekatetih priporočenih vod so znani, dobiš jih v vsakem kalkulatorju/programu za pivovarstvo.

Mehka voda ki se omenja v kombinaciji z lagerji je mit oz. gre za zgodovinske omejitve ker so pač prva lager piva delali tam kjer je voda mehka.

Če rabiš v nulo profili potem dobiš za vsak profil tudi podatke koliko česa dodat v DESTILIRANO vodo da dobiš ustrezen profil. Ker pa tvoja voda iz pipe ni destilirana ti to nič ne pomaga ker ima noter že določene snovi (in jih ne rabiš dodajat) kaj manjka pa tudi na pamet ne bo noben vedel.

Glede tega kaj določen mineral/sol prinese v pivo imaš pa v osnovah "how to brew" od Palmerja lepo napisano.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Če je ph masha na koncu 5.2 pomeni, da je z vodo avtomatsko vse ok, ali se vseeno splača naredit analizo in preverit s kalkulatorji, če je potrebno popravit kemijo vode?

Če imaš ok pH je z vodo v redu toliko da je približno balansirana za naredit generično pivo. Samo 100% nimaš ph 5.2 brez dodatkov vedno in za vsa piva. Tako da vedno je pametno vedet kemijo vode in jo znat popravljat če to rabiš.