Škodljivost glutena za normalno populacijo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
alko tudi ja, itak pravilno.

Meso, zakaj že, saj ne škodi, tako kot čiki in alko..

prej naj raje prepovejo pšenico, tisto je prikrit hudič.

EDIT: ločena tema, spremenjen naslov

Nazadnje uredil moderator:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Marsikaj, ampak nisi edini, bi rekel...

Gluten.

Do "zdaj" je veljalo, da zelo mali % ljudi ljudi trpi za celikalijo, nove raziskave pa kažejo drugače:

Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders
http://www.mdpi.com/2072-6643/5/10/3839

Veliko več ljudi trpi zaradi posledic uživanja glutena in ta hudič je prisoten skoraj v vsaki predelani hrani, ki se najde v štacuni, rinejo jo celo zraven mesnih izdelkov (čeprav mi ni jasno zakaj)...

Obstajajo tudi indici, da gluten povzroča škodo pri "vseh" ljudeh (to ni omenjeno v tej raziskavi!). Res sicer ja, da za nekoga, ki nima hrane, to pomeni pač nujno zlo, ampak "razvit" svet...

PS, pri raziskavi imamo tudi našega strokovanjaka
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Da ne bomo smetili kadilske teme, sem debato ločil v novo temo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Sem mislil predlagati
wink-1.gif

Ampak naslov je malce tak tak..."normalno" populacijo
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Aja, gluten itak..ampak, ker je pšenica zelo razširjeno živilo sem mislil, da se je kakšen nov hudič pojavil.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Saj lahko urediš svoj post in popraviš naslov. Kot "normalna" pa so mišljeni ljudje ki nimajo celjakije (za tiste je itak znano da je škodljivo).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Aja, gluten itak..ampak, ker je pšenica zelo razširjeno živilo sem mislil, da se je kakšen nov hudič pojavil.

Ne...novo je to, da se končno premika nekaj v smeri, da je gluten škodljiv vsem, ne samo tistim, ki imajo celikalijo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.011
113
Največji paradoks pa je, da se na trgu najbolje plačana pšenica, ki vsebuje čimveč beljakovin... Očitno beljakovine omogočajo, da peki iz te surovine naredijo čudo in pol.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

prej naj raje prepovejo pšenico, tisto je prikrit hudič.
a kaj ne vem?
očitno je, da gluten v velikih količinah povzroča poškodbe na možganih in očitno je, da ga je nekdo pojedel preveč? paradoks? ne, samo če tega ne razumete so poškodbe že tu.
evil.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
A ni tak, da pika-kom linki ne štejejo?
(nisem jaz trdil tega, le opominjam...)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Še nekaj na to temo, oz splošno na temo "žitaric":

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/10/wheat-threatens-all-humans-new-research-shows.html

Nekaj, kar trobim že ne vem koliko časa, a folk vseeno pravi, da so žitarice zdrave.

Pa še nekaj, o čem tudi trobim
wink-1.gif

http://www.cbssports.com/nba/writer/ken-berger/24370416

Pomembno:
Citat:
Shanahan wants the players to get at least 50 percent of their calories from fat, and no more than 25 percent each from protein and carbohydrates.

Saj počasi bo prišla resnica na dan, počasi. Napovedujem še večjo revolucijo v prehranski industriji, kot je bila agrokultura.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Še nekaj na to temo, oz splošno na temo "žitaric":

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/10/wheat-threatens-all-humans-new-research-shows.html

Nekaj, kar trobim že ne vem koliko časa, a folk vseeno pravi, da so žitarice zdrave.

Pa še nekaj, o čem tudi trobim
wink-1.gif

http://www.cbssports.com/nba/writer/ken-berger/24370416

Pomembno:
Citat:
Shanahan wants the players to get at least 50 percent of their calories from fat, and no more than 25 percent each from protein and carbohydrates.

Saj počasi bo prišla resnica na dan, počasi. Napovedujem še večjo revolucijo v prehranski industriji, kot je bila agrokultura.

Da so trenutno Redskinsi ena večjih polomij v NFL je tu popolnoma nepomembno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tole glede žit se je sedaj res kr razpaslo in jst sem si dokazal, da je res nekaj na tem.

S paleo sem začel iz čistega firbca, ker je kao IN:) In full dolg nisem opazil, da mi je kej drugač. Pol pa enkrat slučajno opazim, da odkar se pazim, nimam več določene težave. Pa si mislim eh slučajno pa vreme... Pol se čez vikend mal bolj pregrešim in evo težava nazaj. In pol še tko pakrat probam in vidim, da je dejansko res, da če ne jem žit, nimam težav.

Frend je dal vse možne preiskave in dohtrje čez, ma neko hudo pizdarijo. Odkar ne je žit, je kot prerojen. Sicer ni še čist ok, vendar je že po obnašanju čist drug človek in simptomi se mu ne pojavljajo več.

Ena znanka med dojenjem ni smela jesti pšenice. Ker se ji po koncu dojenja ni dalo več tolk pazit, je spet začela nazaj vse jset. No in je tudi sama opazala, da ni vse ok. Da je blo prej brez moke boljš.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Kaj potem jeste namesto kruha? Zame je kruh precej univerzalna zadeva. Za zajtrk, za v hribe za sendvič, kšn košček s salamo za zvečer,...

kaj nej jem namest tega? za zajtrk muslijev ne, ker so žita, z mlekom sploh ne ker ni zdrav, kruha ne, oves je žitarica. Krompirja si pa tud ne bom šel kuhat, fak. polenta? kilo sadja in bom lačen čez pol ure?